подправката самардала

  • 6 061
  • 22
  •   1
Отговори
  • Мнения: 34
Здравейте мили мами и дами,
Преди известно време опитах самардала за първи път и мога да кажа, че се влюбих в подправката. Бяха ми дали малко количество от нея и тя намираше приложение в почти всяка гозба която правех, но за съжаление ми е на привършване , та имате ли си напредстсва къде в Пловдив или Русе мога да си взема? В големите вериги магазини я няма.

Последна редакция: чт, 15 яну 2015, 18:16 от gerchewa

# 1
  • София
  • Мнения: 4 272
Купувала си съм си от Метро. Продаваше се в пликче заедно с още с 4 вида шарена сол.

# 2
  • тук и там
  • Мнения: 11 631
При нас я има навсякъде-но аз съм от Стара Загора.Винаги има и  на пазара и в големите вериги също.Последно съм купувала от Била.

# 3
  • Пловдив
  • Мнения: 479
в Лекси я има. Взимала съм от там Peace

# 4
  • Мнения: 1 244
Купих я от Кауфланд преди няколко месеца(произведена от Naturale foods), но сега дали я има, не знам.

# 5
  • Мнения: 25 713
Самардалата не се прибавя към ястия. Ползва се като шарената сол - да се поръси нещо (филийка, мезенца...). Но не и при готвене.  Simple Smile

# 6
  • София
  • Мнения: 5 658
Защо?

# 7
  • Мнения: 4 500
В Пловдив не зная, в Стара Загора съм купувала от баби, както и в Ямбол и Сливен по пазарите

# 8
  • София
  • Мнения: 8 140
Много я обичам и аз. В момента се пекат едни картофи, сложих и на тях. Иначе си я купувам от Кауфланд.

# 9
  • Мнения: 25 713

Какво защо? Защо не се готви с нея ли? Не знам. Ти на манджите слагаш ли шарена сол?   Laughing
Самардалата се получава, като се смели растението самардала и се обърка с много сол, за да се запази зеленият цвят. След това сместа се изсушава и се използва по същия начин, както шарената сол –поръсват се разни неща, не се готви с нея.
Едно време бабите ми слагаха на масата такива солнички:



Едната част беше пълна с обикновена сол, другата - със самардала. И всеки си солеше с това, което му е по вкуса.

# 10
  • София
  • Мнения: 5 658
Не, не слагам шарена сол, но слагам самардала. Знам какво е, купувам и ползвам често, всички у дома я харесват. Реших, че има някаква причина да не се употребява в готвено.

А шарената сол съдържа сол, червен пипер, евентуално чубрица (дотук всичко го има в манджата обикновено), само сминдухът е по-характерна подправка, ама пък защо да не се готви и с шарена сол? Simple Smile

# 11
  • Мнения: 25 713
А защо слагаш самардала?  Simple Smile

# 12
  • София
  • Мнения: 5 658
Защото е вкусна - върви чудесно на леща, боб, зеленчукови и пилешки супи, яхнии всякакви, абе май само на кисело зеле не съм я слагала. Ползвам вместо обикновена сол.

# 13
  • Мнения: 9 991
На Четвъртък пазара не може да я няма, също в Триумф, Лекси.

# 14
  • Мнения: 34
Отскочих до един близък  кауфланд и успях да си намеря самардала на точно тази фирма naturale food, успях поне 4 пакетчета даа си взема и съм многго доволня, благодаря ви много,  ще да проверя и в Лекси дали има!
Аз слагам и самардала и шарена шол на повечето си гозби, защото става вкусно ястието, а и моите хора харесват разни подправки да има.

Общи условия

Активация на акаунт