Отговори
  • Мнения: 118
Здравейте, бременна съм в 24г.с. и глюкозата(захарта) ми на гладно преди време беше 6.1. Спазвах диета 6 дни: без сладко, картофи, ориз, хляб, варива, общо взето го карах на месо, риба, яйца и салата.. И след тези 6 дни направих глюкозо толерантен тест(натоварване с глюкоза) На гладно захар 6.6(още по-висока) 60мин след изпиване на 75гр. глюкоза 13.3 #Crazy 120 мин след изпиването 10.4.. Инсулин на гладно 12 което май е ок, но на 60мин 77, а на 120мин. 98. Много съм изплашена, защото ендокриноложката доц. Орбецова ми каза, че явно развивам инсулинова резистентност и каза само да спазвам диета не било страшно, а на мен ми се струва, че са необходими по-сериозни мерки доколкото чета в интернет.В началото си мислех, че съм за инсулин, но после се замислих, че реално стойностите му са дори по-високи отколкото трябва, защо тогава и захарта е такава? Каква е разликата между гест. диабет и инс. резистентност? Инсулин се изписва, когато той е с ниски стойности, а не в моя случай така ли или греша? А  аз как трябва да постъпя??? Моля ви за каквато и да е информация! Много ме е страх за бебо... Sad Cry

Последна редакция: чт, 19 фев 2015, 19:59 от march01

# 1
  • Мнения: 6 346
Не е спазен един основен принцип за провеждането на това изследване: когато се прави ОГТТ, преди това няколко дни трябва храненето да бъде високовъглехидратно - набляга се на тестено, картофи, ориз и т.н. Целта е клетките да станат максимално чувствителни към инсулина, за да не се получи фалшив резултат за завишена кръвна захар. А в този случай е направено точно обратното: първо 6 дни нисковъглехидратно хранене, после ОГТТ. Разбира се, че захарта ще излезе висока. Причината е, че нисковъглехидратното хранене "отучва" клетките да ползват глюкозата (захарта) за енергия, защото щом в организма постъпва малко глюкоза (това означава нисковъглехидратно хранене - малко постъпваща в организма глюкоза), тя е необходима за мозъка, затова се запазва за него. А другите клетки стават невъзприемчиви за глюкозата и така при ОГТТ излиза повишена кръвна захар. Това състояние се нарича "физиологична инс. резистентност" - тя е напълно нормално явление и просто е следствие от нисковъглехидратното хранене. Не е страшна в никакъв случай. За да се получат реални резултати за кръвната захар при ОГТТ, е трябвало тези 6 дни храната да бъде високовъглехидратна. Ако се направи по този начин изследването, ще се видят реалните стойности. Тогава вече, ако захарта е висока, ще се спазва именно нисковъглехидратно хранене. Но подготовката за ОГТТ е с високовъглехидратна диета за няколко дни преди изследването. Грешка на лекарката е, че не го е казала, но вероятно просто не се е замислила за това или не го знае.

# 2
  • Мнения: 31
И аз като бях може би 7ми месец ходих на такъв тест за глюкозен толеранс, но не съм се подлагала на никаква диета преди това. Единственото, което съм избягвала беше пържено, мазни храни, шоколад и ядки, но не заради теста, а тъй като в 4ти месец получих жлъчна криза. Консултирала ли си се със следящия бременността ти гинеколог? Той би трябвало също да има мнение дали е нужно да вземаш някакви мерки за бебето. Дано всичко е наред! Лека бременност!

# 3
  • БУРГАС
  • Мнения: 134
тук има тема за ИНСУЛИНОВА РЕЗИСТЕНТНОСТ

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=583959.0;topicrefid=4

Общи условия

Активация на акаунт