Тънкости при готвенето!

  • 15 481
  • 51
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 388
Весела 77 ,обичам да пробвам нови неща и днес пържих риба.Наистина олиото не ми почерня.Внимавай,че в началото пукна няколко пъти. Peace

# 46
  • Варна
  • Мнения: 2 576
От една приятелка сладкарка знам:
1. Белтъците се разбиват в купа, която не бива да е мазна, понеже не се надигат добре.
2. Захарта, която се прибавя към белтъците не бива да е била в набрашнен съд, поради същата причина.
3. Ако попадне желтък при белтъците пак няма да могат да се надигнат добре.
4. За да стегне добре сметаната когато се разбива е необходимо да е студена, т.е. да е била в хладилника.
5. Яйцата преди употреба е добре да не са извадени от хладилника непосредственно преди това,  да им се даде време да придобият стайна Т.
Ами затова се сеща в момента Simple Smile.

# 47
  • Мнения: 5 877
Преди разбиване е добре белтъците да са студени и да няма в тях нито жълтък, нито каквато и да било друга примес (например вода).
Жълтъците обратно, трябва да са топли.
Замразените броколи се слагат в яденето, след като го изключите - така си запазват цвета и вкуса.
Ако има бучици в нишестето, един пасатор оправя нещата  Laughing
Желирани сладкиши могат да се правят във всякакви форми, кутии от сладолед, тенджерки, абе всичко, понеже не се пекат. За улеснение застилам дъното с фолио за фризер; така не се вълнувам "ще се отлепи ли, няма ли".
На бавен огън меса и гювечи стават по-вкусни.

# 48
  • Мнения: 966
Сметаната за пълнеж на сладкиш трябва да бъде добре охладена.
Блат се реже с нагорещен нож.

# 49
  • Мнения: 5 877
Преди да се слага глазура на торта, намазаните блатове трябва да са добре охладени.
Който мрази да отлепва сладки от тава, хартията за печене върши чудна работа. В бедни дни - намазана с масло и наръсена с брашно тавичка, ама вкусът на брашното си се усеща.
Пържоли начуквам в найлонова торбичка, за  да не пръска.

# 50
  • Мнения: 249
След толкова много тънкости се сещам само за тесто,което се сплита-ако се сложи 1л.оцет тестото става по-жилаво и не се къса при оформянето. Peace

# 51
  • София
  • Мнения: 3 421
  Доста неща сте написали, почти не остана за мен Mr. Green

    От майка ми знам - като се разбият яйцата за някакъв сладкиш(не трябва да са студени в никакъв случай) и трябва да се прибавят другите съставки - бъркам с голяма дървена лъжица бавно и  в една посока за да не спаднат. Винаги стават чудесни кексове и торти.
  Картофи за пюре винаги варя обелени, с малко сол и мазнина. Става чудесно.
   Доматите в ядене се слагат съвсем на края, защото забавят процеса на варене(печене).
   При варене на месо слагам малко ракия(водка) за по-бързо сваряване.

Общи условия

Активация на акаунт