Да споделя малко опит. Около месец хапвах по 10 пресни (свежи) плодчета годжи - български са, сортът е патентован. Съхраняват се замразени (в камерата).
За отслабване - няма ефект, но за подобряване на имунитета определено има. Един вирус ме хвана и го преборих за норматив - реално за една вечер. Преди ми отнемаше повече време.
Изчетох много статии за този плод. Съвсем накратко - годжито е вид домат (понякога го наричат бери-домат ). В Европа е пренесен преди няколко века, за Англия е 18 в. В България има данни за съществуващи растения през 1900 г.
Но не се е консумирал, защото не се знаело, че е полезен. У нас го има като диворастящо растение, но с много дребни плодчета. Даже открих храстче в двора на началното си училище - и да със сигурност като деца сме яли по 1-2 бр. от него.
Около 2005 г. в ЕС настава голяма дискусия за годжи берито и как да се продава (трябвало е да решат какво е - хранителна добавка, нова храна или традиционна храна). Взето е решение, че е традиционна храна (май беше през 2009 г.). Това се прави, за да се определи режимът на контрол на вредни вещества (пестициди и други).
За съжаление открих изследвания от други държави (като Германия), че част от китайското ГБ към онзи момент (преди регламента) е било с високо съдържание на вредни вещества. При био-продуктите положението е по-добро.
У нас - регламентът не се прилага (поне не изцяло). Все още институциите не му обръщат внимание.
И май липсва контрол на вноса. БАБХ над 2 месеца не благоволиха да ми отговорят дали контролират вносните годжита за вредни вещества.
Най-полезен е плодът в свеж вид. Но внос от Китай на свежо е много скъп и няма предлагане.
Много европейски страни вече развиват производството и се очаква да се увеличи предлагането. Дано това намали и цените. Братята сърби вече произвеждат много продукти с годжи - и сладко, и ракия.