Порцеланови фасети

  • 175 156
  • 529
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 98
Сигурно вече сте пробвали да ги избелвате? Понякога това е най-практичният и логичен начин за справяне с проблема.....

# 481
Благодаря ви,
Но не разбирам какво искате да ми кажете с това - "Директните реставарации"? Не съм си правил избелване на зъбите, а иначе винаги съм полагал големи грижи. Това обаче не тушира цвета и е доста несправедливо. Познавам приятели които имат искрящо бели зъби, дори здрави без никаква полагана от тях подръжка.
Д-р Тянков, може ли да ви пиша лично и изпратя снимка?

# 482
  • Мнения: 98
Предполагам,че въпросът ви е подвел колегите. Споменаването на фасети означава,че може би вече сте пробвали с избелването и то не е помогнало. Почти винаги избелването е успещно,с изключение  на драстични дисхромазии.

# 483
  • Мнения: 5 622
Ако всичко е свършено както трябва,в повечето случаи симптомите отшумяват с времето(може и месеци Hug). Следете за честотата и интензитета на появяващата се болка. Допустимо е да ви боли при дъвчене,но след това тя(болката) трябва да отшумява. Ако се появи спонтанно,особено нощем-лошо Sad. Тогава търсете колега във Варна. Успех! Peace

Много благодаря за изчерпателното инфо! Доста окуражаващо ми прозвуча, дано да е така в действителност. Болка имам САМО като ям нещо- студено, сладко, топло, за стотни от секундата, нещо като остро жегване по нерва, след което отшумява. Случва се НЕ на всяко хранене, но все пак се случва... Надявам се наистиа да отшуми с времето, дано...  Praynig

Благодаря ви   bouquet  Hug

# 484
  • Мнения: 129
Ако всичко е свършено както трябва,в повечето случаи симптомите отшумяват с времето(може и месеци)

Болка имам САМО като ям нещо- студено, сладко, топло, за стотни от секундата, нещо като остро жегване по нерва, след което отшумява. Случва се НЕ на всяко хранене, но все пак се случва... Надявам се наистиа да отшуми с времето, дано...  Praynig

Благодаря ви   bouquet  Hug
Това ми напомня на случая с моя кътник. Не можех да дъвча нищо на тази страна, но зъболекарката, която ми го прави отказа да го отвори наново. Обясни ми нещо за структурата на зъба и пломбата, и че имало такива "чувствителни" пломби. Това не ми звучеше много логично (дори миенето на зъба беше болезнено) и след като нищо не се промени с месеци отидох на друг зъболекар (който отказа да ми сложи упойка, въпреки ужаса ми от точно този зъб).  Само като допря машинката до пломбата подскочих от болка, което го наведе на мисълта, че няма смисъл да го отваря. Той също ми говори нещо за структурата на пломбата и на зъба (отново нищо не разбрах). Все пак нещо прави с машинката - добави допълнително пломба и след това нещата малко се пооправиха. Сега,  години по-късно вече мога да дъвча без проблем, но все пак избягвам твърди храни на тази страна, за всеки случай.
И все пак, какви, по дяволите, са тези "чувствителни" пломби?

# 485
  • София
  • Мнения: 577
Ако всичко е свършено както трябва,в повечето случаи симптомите отшумяват с времето(може и месеци)

Болка имам САМО като ям нещо- студено, сладко, топло, за стотни от секундата, нещо като остро жегване по нерва, след което отшумява. Случва се НЕ на всяко хранене, но все пак се случва... Надявам се наистиа да отшуми с времето, дано...  Praynig

Благодаря ви   bouquet  Hug
Това ми напомня на случая с моя кътник. Не можех да дъвча нищо на тази страна, но зъболекарката, която ми го прави отказа да го отвори наново. Обясни ми нещо за структурата на зъба и пломбата, и че имало такива "чувствителни" пломби. Това не ми звучеше много логично (дори миенето на зъба беше болезнено) и след като нищо не се промени с месеци отидох на друг зъболекар (който отказа да ми сложи упойка, въпреки ужаса ми от точно този зъб).  Само като допря машинката до пломбата подскочих от болка, което го наведе на мисълта, че няма смисъл да го отваря. Той също ми говори нещо за структурата на пломбата и на зъба (отново нищо не разбрах). Все пак нещо прави с машинката - добави допълнително пломба и след това нещата малко се пооправиха. Сега,  години по-късно вече мога да дъвча без проблем, но все пак избягвам твърди храни на тази страна, за всеки случай.
И все пак, какви, по дяволите, са тези "чувствителни" пломби?



Няма "чуствителни" пломби. Има грешки в протокола на работа и в неточното възстановяване на формата на зъба. Другия вариант е да е възпален нерва на зъба, за да има такава чувствителност.

# 486
Може ли да ме ориентирате от колко до колко варират цените за бондинг?

# 487
  • Мнения: 5 622

Няма "чуствителни" пломби. Има грешки в протокола на работа и в неточното възстановяване на формата на зъба. Другия вариант е да е възпален нерва на зъба, за да има такава чувствителност.

И това означава какво?

Доктор Тянков каза по-горе, че ако няма спонтанна болка и пломбата е направена както трябва(имам основание да считам, че при мен е направена така) симптомите би трябвало да отшумят с времето. От написаното от теб, обаче оставам с впечатлението, че това не е възможно  Thinking

# 488
  • София
  • Мнения: 577

Няма "чуствителни" пломби. Има грешки в протокола на работа и в неточното възстановяване на формата на зъба. Другия вариант е да е възпален нерва на зъба, за да има такава чувствителност.

И това означава какво?

Доктор Тянков каза по-горе, че ако няма спонтанна болка и пломбата е направена както трябва(имам основание да считам, че при мен е направена така) симптомите би трябвало да отшумят с времето. От написаното от теб, обаче оставам с впечатлението, че това не е възможно  Thinking


Точно така е, както го обяснява д-р Тянков. Спонтанна болка има при възпален нерв, но и тя може с времето да премине, но трябва да следи виталитета на зъба. Това е по преценка на стоматолога. Ако има причини да се притеснява за нерва, се следи дали зъбът е жив и се възстановява след възпалението или "умира". Ще ти обясня и някои причини за т. нар. "постоперативна чувствителност". Пресушаване на зъба преди поставянето на обтурацията, наличие на шупли в материала, микропроцеп между обтурацията и зъба, малката пластичност на материала, сравнено с естетсвените зъбни тъкани, неправилни контакти със зъбите от другата челюст. На тази база има симптоми, които отзвучават с времето, а при други се налага преработване на обтурацията.

# 489
  • Мнения: 5 622
Само се надявам да не се наложи да се умъртви зъба...  Rolling Eyes

Благодаря още веднъж за информацията, ще следя зъбчето си, дано всичко е наред и да нямам основание за притеснение..

  bouquet

# 490
  • София
  • Мнения: 577
Моля! Ако има нещо друго неясно, питай! Късмет със зъба, въпреки, че предполагам, че е пресушен. Това е най-честата грешка, тъй като във факултета ни учеха, че след изсушаването зъбът трябва да побелее, а това не е така.

# 491
  • Мнения: 5 622
Ако е пресушен, какво?  Thinking Трябва да се отваря отново ли?  Rolling Eyes Ако го види лекар, може ли без да го отваря да прецени какво му е или не е възможно?

# 492
  • София
  • Мнения: 577
Наличие на шупли в материала, микропроцеп между обтурацията и зъба, малката пластичност на материала - в тези случай се налага преработване. При неправилни контакти, само се проверяват контакта и се коригира. При пресушаване, отминава с времето. Ако е пресушен, не може това да се установи при преглед. В останалите случай - може.

# 493
  • Мнения: 5 622
Аха. Ясно. Ами благодаря още веднъж   bouquet

На мен ми се струва, че виждам разлика в интензитета на болката сега и преди месец, когато ми е правена пломбата. Значи може би ще отшуми с времето или поне ми се ще да вярвам, че е така  Grinning

# 494
  • Мнения: 98
Как е БУБА? Пробожда ли все така? В края на работния ден ставам жалостив към пациентите Laughing Сега сериозно. Има зони по зъбните повърхности,които са особено чувствителни при определени условия(особено при обработване с агенти за изработване на възстановяванията с фотокомпозит). Те не са в дълбочина на дефекта,но са много досадни и продължителни. Ако стоматологът прецени,че болките идват от там,това може да се коригира чрез използване на самоецващ адхезив(лепило за композита),който играе роля на десензитайзер. По този начин ще се "пресече" появата на болка при механично натоварване в тези зони.

Общи условия

Активация на акаунт