Рапично олио - от него става ли ви зле?

  • 5 209
  • 26
  •   1
Отговори
  • Мнения: 103
Здравейте,

не съм сигурен дали в този раздел да пусна темата, но надявам се да не е проблем.
Става дума за олио с 80% рапица и 20% слънчоглед.Взех го от Пени в моя град, за първи път купувам такова.
В него пържихме едни картофки и пилешки хапки - през ноща на съпругата ми и беше лошо /даже повърна на сутринта/, и двамата бяхме с разбутани стомаси и разстройство.Интересно, че на децата нищо им нямаше и никакви оплаквания.Чудехме се от какво е, от месото в хапките ли, но едва ли иначе и децата щяха да са зле.Друго по-различно не сме яли от тях освен люти чушлета. Е, вероятно и храната погълната от нас е повече и при нас затова е имало симптоми.

Сноши със същото това олио правихме един бърз сладкиш с ябълка /без яйца, но се слага брашно, захар, бакпулвер, орехи и т.н./.В рецептата има и една чаена чаша олио, което си е 200мл.!!!! Като стана готов аз похапнах от него - в резултат ми стана тежко, зор, някакво сърцебиене, през ноща се будих.Сега сутринта ми пак едно тъпо и малко лошо, все едно съм препил и стомаха ми е разбутан.

Не зная заблуждавам ли се,  но си мисля, че е от гадното рапично  олио.То при пържене миришеше на риба /четох, че и други хора споделят същото/

Какво мислите по въпроса вие? newsm78

# 1
  • В Космоса
  • Мнения: 9 880
 Да не сте прихванали летния вирус?

# 2
  • Мнения: 5 956
Рапицата е една от културите, която  в по-голямата си част е ГМО. Въобще не се очудвай, че мирише на риба. И ГМО-доматите, например, слагат ген от риба, за да издържат на по-ниски температури. Друг път не повтаряйте грешката  Peace
А тази тема не е ли за готварския по-скоро  Rolling Eyes

# 3
  • Мнения: 25 623
А защо го купихте?
Сериозно питам, винаги съм се чудила кой го купува това рапично олио. Доколкото знам, рапицата се отглежда за биогориво... А може пък аз да имам предубеждение, защото в далечните ми детски години съм чувала близките ми да се оплакват от влошеното качество на слънчогледовото олио и го обясняваха с това, че производителите го смесват с рапично...

Питах Гугъл и той веднага ми изплю това:

Рапично масло – изхвърлете го

Рапичното масло е опасно за здравето

Рапично олио

Цитат
Готвене с рапично олио
Рапичното олио се употребява като заместител на зехтин или олио, като е допустимо да се ползва не повече от една супена лъжица от продукта на ден. Не е препоръчително той да се нагрява до високи градуси (над 180 градуса) и по тази причина се използва повече за овкусяване на студени продукти.

Цитат
Вреди от рапично олио
Няма как обаче да не споменем и негативите по отношение на рапичното олио. Диетолози и изследователи са на мнение, че то не само не помага на човешкия организъм, но дори и му вреди. Те съветват рапичното олио, а също и всички други преработени масла, незабавно да бъдат изхвърлени от кухнята. Според техните изследвания маслото, добито от рапица, оказва негативно влияние върху надбъбречните жлези, сърдечния мускул и щитовидната жлеза.

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 701
Първо то не става за пържене и изобщо не е подходящо за термична обработка и второ е доста тежко,ако мога така да се изразя. Махнете го най-добре и не го ползвайте повече.

# 5
  • Мнения: X
Не знам защо така дружно го изхвърлихте олиото от рапица, но се продава навсякъде и се ползва широко. Производството и консмацията му се увеличават все повече. От къде е информацията, че не става за термична обработка като съвсем не е вярна? Това че било тежко пък съвсем не е вярно.
"Another key selling point is the health-giving profile of rapeseed oil. It has the lowest saturated fat content of any cooking oil – half that of olive oil – and is rich in Vitamin E and omega-3 and 6 fatty acids. With a higher smoke point than olive oil – which can be toxic at very high temperatures – rapeseed oil is a better option for frying and roasting."


"Goodbye, olive oil: why we've all fallen in love with rapeseed"
http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/11710297/Goodbye-olive-o … ith-rapeseed.html

http://www.rapeseedoilbenefits.com/guide-to-rapeseed-oil/what-is … rapeseed-oil.aspx

http://www.bbcgoodfood.com/glossary/rapeseed-oil

http://www.soyatech.com/rapeseed_facts.htm

 

# 6
  • Мнения: 110
Не знам къде и кой го ползва,аз виждам че откакто слагат рапица в горивата,колата ми никак не и харесва.....а при наличие на слънчогледово олио,царевично и чисто масло,кой и за какъв би рискувал с рапични продукти ?

# 7
  • Пловдив
  • Мнения: 701
Не знам защо така дружно го изхвърлихте олиото от рапица, но се продава навсякъде и се ползва широко. Производството и консмацията му се увеличават все повече. От къде е информацията, че не става за термична обработка като съвсем не е вярна? Това че било тежко пък съвсем не е вярно.
"Another key selling point is the health-giving profile of rapeseed oil. It has the lowest saturated fat content of any cooking oil – half that of olive oil – and is rich in Vitamin E and omega-3 and 6 fatty acids. With a higher smoke point than olive oil – which can be toxic at very high temperatures – rapeseed oil is a better option for frying and roasting."


"Goodbye, olive oil: why we've all fallen in love with rapeseed"
http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/11710297/Goodbye-olive-o … ith-rapeseed.html

http://www.rapeseedoilbenefits.com/guide-to-rapeseed-oil/what-is … rapeseed-oil.aspx

http://www.bbcgoodfood.com/glossary/rapeseed-oil

http://www.soyatech.com/rapeseed_facts.htm

 


Колкото ти твърдиш,че информацията,която аз и други са дали не е вярна,толкова и аз мога да кажа,че това,което ти си написала не е съвсем вярно. Зехтинът ставал токсичен,при готвене-глупости са това за мен.Това знам по въпроса,това съм казала. А който иска нека си го ползва,въпрос на вкус и предпочитания,естествено  Peace

# 8
  • Мнения: 537
Не знам защо така дружно го изхвърлихте олиото от рапица, но се продава навсякъде и се ползва широко. Производството и консмацията му се увеличават все повече. От къде е информацията, че не става за термична обработка като съвсем не е вярна? Това че било тежко пък съвсем не е вярно.
"Another key selling point is the health-giving profile of rapeseed oil. It has the lowest saturated fat content of any cooking oil – half that of olive oil – and is rich in Vitamin E and omega-3 and 6 fatty acids. With a higher smoke point than olive oil – which can be toxic at very high temperatures – rapeseed oil is a better option for frying and roasting."


"Goodbye, olive oil: why we've all fallen in love with rapeseed"
http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/11710297/Goodbye-olive-o … ith-rapeseed.html

http://www.rapeseedoilbenefits.com/guide-to-rapeseed-oil/what-is … rapeseed-oil.aspx

http://www.bbcgoodfood.com/glossary/rapeseed-oil

http://www.soyatech.com/rapeseed_facts.htm

 




Извинявай, тук не е САЩ, българите не сме тъпи и прости и нямаш никакво право да ни убеждаваш в разбити от независими учени лъжи, изречени от американци. Цял свят знае за ГМО.  Трай си там и си нагъвай боклуците в САЩ! Ние, българите, не искаме да ядем боклуци и да развиваме рак! Ясно! #Cussing out #Cussing out #Cussing out

# 9
  • Мнения: X
Какъв САЩ, полина? Нито един от линковете не е с информация от САЩ. И дори думичка няма за canola, което наистина е ГМО. И се дръж по-кротко, ако обичаш.

# 10
  • Мнения: 54 445
Има сортове без въпросната ерукова киселина.


То и палмовото не е полезно, но масово се ползва.
Както и много други неща.

# 11
  • Мнения: X
Интересното е, че рапичното олио се използва масово в детските пюрета. Определено полезността му е спорна, на места съм чела, че не е за всекидневна употреба, поради наличието на някакви токсини в състава си.
Със зехтин не се готви, защото при нагряване той губи полезните си съставки. Говоря за екстра върджин зехтина, продават специален зехтин за готвене - рафиниран. Ето една полезна табличка за маслата:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Smoke_point

# 12
  • оттам, откъдето започва България
  • Мнения: 10 814
Оф, сега като видях темата и погледнах и моето олио. Той обикновено ММ пазарува и го е взел от Пени. Същото е 80% рапица и 20% слънчоглед.  #Crazy Не съм забелязала, че е такова, макар че пържих с него и го ползвахме за салатите. Обикновено рапичното олио мирише на риба, но това - не. Снощи си направих салатата с шарлан и си ми беше вкусна, ама не знам и той доколко е истински.  newsm78 

# 13
  • Мнения: 54 445
Интересното е, че рапичното олио се използва масово в детските пюрета. Определено полезността му е спорна, на места съм чела, че не е за всекидневна употреба, поради наличието на някакви токсини в състава си.


Токсична е тази киселина, ерукова.
Но както съм дала линк, създадени са сортове без нея.

# 14
  • Мнения: X

Но както съм дала линк, създадени са сортове без нея.

И то отдавна.

Общи условия

Активация на акаунт