ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 17

  • 91 307
  • 800
  •   1
Отговори
# 30
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 544
Не се вадят корените, те си гният.

Торя като пръскам с шепата.

Можеш и сега, но е възможно да го отнесат мравки например, или да изгние през зимата. Затова по-добре напролет, или пробвай и двата варианта.
Цветята, които се самонасяват, хвърлят семената си сега или зимата снега ги табива в земята, така че става.

# 31
  • Мнения: X
Благодаря

Така пръскане с шепи не е ли опасно за кожата?
И успяваш ли да покриеш навсякъде?
Аз ще снимам петната като спре да вали

Намерих и млада коприва, ще бера тези дни
Иначе тук намерих инф как коприва се накисва за няколко дни и после с водата се торяло, било много полезно

В момента се чудя с какво да залеся едно склонче, гледащо на юг, много слънчево лятото?
Вие какво бихте избрали?

# 32
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 544
Ами аз честно казано не се замислям много за кожата. Да не говорим за момента на плевенето или колтученето на домати. Тогава ръцете ми просто не са за показване.
Успявам да покрия, да. Не е необходимо да е съвсем равномерно, важно е да не се струпва на едно място.
Петната ти сигурно са от друго.

Според споделеното от съфорумки пишещи в темата за биоземеделието, копривата е силен тор и трябва да се внимава с нея. Всъщност не зная как би действала на декоративни растения. newsm78

На южен склон е добре да са  сухоустойчиви растения - перуники, лавандула, котонеастри, сантолина, някои видове пълзящи хвойни (не всички търпят суша). Обаче това за нашия климат. При теб какъв е?

# 33
  • Мнения: X
Благодаря
Според тази карта сме зона 5
http://www.houzz.com/europeZoneFinder

Макар че такива ниски темп не сме имали, обикновено са около -5
За пет зими са стигали веднъж до -15
Преди осем години е имало един ден с -35
Летата са или сухи и топли (така бяха последните 4, юни-август)
 или хладни и дъждовни като сегашното, само август беше топло и сухо

# 34
  • Мнения: X
Ето как порастна на туфи моравата след торенето, тук е на десетия ден, сега чакаме да поизсъхне малко след дъждовете, за да я подрежем
https://www.facebook.com/snow.nails.7/posts/1624329884502217

# 35
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 544
А преди торенето не беше ли такава?  Може да се получи по подобен начин от засяването, когато не е изравнено добре, а е било на бразди. Ако е от тор, значи не е пръскана , а ръсена на редове.

Последна редакция: сб, 19 сеп 2015, 00:36 от Ljuboznatelna

# 36
  • Мнения: X
А преди торенето не беше ли такава?  Може да се получи по подобен начин от засяването, когато не е изравнено добре, а е било на бразди. Ако е от тор, значи не е пръскана , а ръсена на редове.

Мисля, че не
Но пък изглеждаше доста зле навсякъде
Не знам как е садено
Торта я слагах уж равномерно, бяха едни бели топченца и уж навсякъде се виждаха
За догодина ще си знам и ще взема количка за тор, не са скъпи
Мислех, че ще е излишно, но явно на ръка не става добре

Иначе съм доволна как стана, с изключение на това че не стана равномерно, разликата е очебийна
Даже и там където имаше мъх сега има повече трева

# 37
  • Мнения: X
Такааа
Косихме около 12 дни след торенето, онова чудо беше порастнало толкова много ...

Чудя се за напролет дали тази тор да не я разтварям във вода и така да я слагам, с лейката (по същия начин слагах препарат против мъх)
Така може да стане по-равномерно
А и няма да е необходимо да се чака дъжд

Наизвадих едни буреноподобни цветя, които не харесвах и сложих на тяхно място хризантеми
Дано да хванат и да издържат зимата (мисля да ги покрия щом застудее много)
Тези дни ще режа останките от едни други цветя и до тях ще сложа няколко луковици за лалета

Какво друго се прави наесен?

Има една ябълка, от която само падат ябълки
Като ги събирам, да оставям ли на земята няколко за птиците?
Иначе моите ги прбваха и не ги наресаха
Ще видя дали на сладкиш ще ги ядат, ако не, не знам, яд ме да ги хвърлям, колко много вече така заминаха

# 38
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 544
И ние не обичаме много точно тези ябълки, които сме насадили, а те всяка година стават по-големи и раждат повече. Вече съм изварила и замразила за щрудел доста, а и първия ми ябълков оцет е готов, сложила съм и още. Обаче доста изхвърлих, много ми е жал Confused
Аз не оставям долу, защото ги ядат охлюви, а докато се отървем от плъховете - и плъхове. Даже миналата година плъховете изядоха всички дюли, направо от дървото, може би защото те стават най-късно и не беше останало нищо друго за ядене. А птиците ако кълват си е горе на дървото.

# 39
  • Мнения: X
Благодаря ти

Значи събирам и изхвърлям падналите
Каквото мога, ще обера и замразя
Само не знаех, че се бланшират първо

Би ли споделила на ЛС за оцета, да го пробвам и аз

# 40
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 544
За щрудела - въпрос на вкус. Варя със захар да се поизпари водата. Само ги режа, после пасирам. Аз така стържа и варя тиквата, замразявам и си правя тиквеници когато реша.
Ябълковия оцет го правя за първи път, рецептата от интернет. http://www.zemianazaem.com/archives/213
Пиша тук, защото може да е полезно и на друг. Simple Smile
Аз направих някаква колаборация, рязах ябълките на ситно (като картофи за мусака) и добавих мед, защото имам няколко буркана, а нещо спряхме да го ядем напоследък. Правя го в трилитров буркан, две трети пълен с ябълки , останалото вода и 1/5 буркан мед. Покривам с рехав плат, с ластик стягам.  Бърках всеки ден, в един момент се утаи сам. Тогава прецедих и сипах в шишета. Държа го в килер. Не е толкова кисел като този от магазина.Казват че с времето вкислявал още. Вече го използвах за лютеницата.
 Идеята за оцета ми я даде ММ, аз не се осмелявам да правя нещо без да съм чула инфо от първа ръка. Та той се върна от едно място, където негов познат му казал как го прави. Всички ябълки в бидона, долива вода и го оставя, толкова. Като стане оцет - прецежда. Grinning Може да е спестил нещо, затова го направих горе-долу по рецепта.

Последна редакция: вт, 22 сеп 2015, 13:12 от Ljuboznatelna

# 41
  • Мнения: X
Благодаря за рецептата, тази с мед май я имах някъде и аз
Събрах и изхвърлих вчера нападалите ябълки
Набрах тези, които успях да стигна, днес ще ги сложа в един буркан с мед да видим дали ще стане нещо


Намерих си в нета градински календари с доста инфо какво се прави по месеци
Свалих два и тези дни ще ги разпечатам да ми е винаги под ръка инф.

Четох някъде, че счукани черупки от яйца поръсени в градината около цветя и зеленчуци предпазвало от гадните охлюви
Мисля цяла зима да събирам черупки от варени яйца и напролет да пробвам този вариант

Вчера прехвърлих в чист и сух чувал една торба тор, останала на двора от продавачите
Имаше дупка и там се беше хванало някакви дръвче, май брезичка
Извадих го внимателно и го сложих в една саксийка, уикенда мъжете ще се опитат да го засадят


Хортензията, която взех прди две седмици нещо хич не ми харесва
Май я уморих за съжаление

# 42
  • Мнения: 11 471
W'A'S'P', сподели с нас календара.

Аз си купих една  Хортензия от Кауфланд, за 3,00лв. с изсъхнали цветове. Листата са свежи и живи, не знам какво й е точно, но смятам, ако всичко е наред да я боцна в градината Simple Smile

# 43
  • Мнения: X
За съжаление няма смисъл да го споделям, защото е на шведски и пригоден за тукашните условия

Чакам с нетърпение да разкажеш за хортензията, а и да я покажеш
Дано се хване и да и е уютно при вас

Аз на моята и сложих и специална пръст за хортензии
Надявам се от това да живне малко

# 44
  • Мнения: 320
Понеже никой не ми отговори в предишната тема, да видим дали някой ще ми помогне с дъбчето ми:

Старите листа изпадаха, а новите, които изкара преди един месец са в този вид. Дали ще презимува? Какво не му понася според вас?

Общи условия

Активация на акаунт