15-минутни ястия - идеи и рецепти

  • 209 785
  • 772
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 814
Запис да Ви следя.

# 61
  • София, България
  • Мнения: 5 605
Наистина чудесна тема.
Аз съм от хората, които работят странни смени и се прибрам вкъщи малко преди полунощ (като Пепеляшка  Mr. Green ). Всичките ми манджи обикновено са бързи.

Вие сте описали повечето от нещата, които правя:
 - омлети с всички плънки, които въображението може да роди и изобщо яйца
-  пилешки филета, нарязани на по-малки пържолки и объркани с лимон, соев сос, малко зехтин, черен пипер (стават за 10 минути)
- гюведжета - отново сте изброили много възможности (за 3 мин в микровълновата)
- кренвирши - в купичка с вода отново в микровълновата за 2 мин  Laughing  ( не че това се води готвене де)

Истината е, че в повечето случаи ако ми се яде истинска храна тип готвено си я купувам и претоплям, затова ще следя тук с интерес.

Дори от салатата пестя време - купувам едни пакети нарязано зеле ( по левче)  и изсипвам в купата и овкусявам.

# 62
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 849
Моята рецепта е подобна на предложената от тити за кускус.

Салата от арабски кускус

1 ч.ч. арабски кускус
400 мл бульон - може и от кубче (аз лично ползвам без МНГ)
1 ч.л. песто (по желание)
150 гр. моцарела или фета сирене
200 гр. чери домати
1-2 шепи спанак или рукола

4 с.л. зехтин
1 с.л. песто
сокът на 1 лимон

Кускусът се сипва в голяма купа и се разбърква с пестото. Полива се с врящия бульон, разбърква се много добре и се покрива с капак или прозрачно фолио, да уплътни добре купата и кускусът да се задуши. Стои около 10 минути, докато бульонът се усвои напълно.

Сиренето се нарязва на кубчета, доматите се разполовяват.

За заливката се смесват зехтина, втората лъжица песто и лимоновият сок. Когато кускусът е поел течността, се залива със салатния сос и се разбърква с вилица, за да стане пухкав.

Добавят се доматите, сиренето, салатата, разбърква се още веднъж и се сервира.


Може да служи за лека вечеря (например след празниците  Mr. Green), или да се поднесе с бързи пилешки жулиени на тиган, които да се приготвят, докато кускусът се кисне.
В друг вариант е с много, много магданоз (2 връзки), нарязан на ситно и смесен. Може и с допълнителен лимонов сок, за който обича по-кисело.


Много бърза и лесна вечеря, но по-разнообразен вариант от обикновено пиле на скара, които някога 'изобретих'. Те са с уговорка, че наистина отнемат 5+15 минути за приготвяне, но помежду в идеалния вариант трябва да имат 3-4 часа престой за мариноване. И без никакво време за мариноване ще се получат, но няма да е толкова дъхавво месото. Стават доста кисели:

Пилешки пържолетки с лук

Продукти:
600-800 гр пилешки филета от бяло месо без кожа
2 лимона
2 глави лук

Приготовление:
Филенцата се начукват добре с чука за месо или тендерайзер (дори да се пробият, няма значение, да са начукани тънко). Изцеждат се лимоните. Лукът се нарязва на шайби. Нареждат се в кутия или купа - пласт лук, пласт филе, лук, филе, завършва се с лук. Залива се с лимоновия сок, така че да ги покрие, покрива се с капак или фолио и се оставя да престои в хладилник 3-4 часа. (Ако няма престой - само се объркват пилешките филета с лук и лимонов сок в купа - пържат се на няколко порции, ако тиганът ви е по-малък).
Загрява се малко олио/зехтин в тиган с дебело дъно (чугунен или пък тип скара, от онези с ребрата по дъното) и леко наръсените със сол и пипер пържолетки се опържват по няколко  минути от всяка страна, като повечето от лука се маха, за да не загори. Накрая останалия лук и лимонов сок се слагат в тигана, леко да заври, за да омекне лукът, и се поливат пържолетките отново.
Самото пържене отнема към 15 минути, стават супер крехки и вкусни. Вървят с всякаква гарнитура - картофи, пюре, зеленчуци, ориз...

Готова тархана е много уважавана у дома. Тя се продава на пакети, така че единствено трябва да се приготви, отнема ок. 12-15 минути от-до варенето. Правя я солена, варя я с масло във водата. Заливам я със запържен червен пипер и гарнирам с натрошено саламурено сирене. Вкъщи я ядем за закуска, но е достатъчно питателна и няма причина да не е добра за вечеря, придружена от салата и крутони.

# 63
  • Мнения: 3 841
Аз също много уважавам траханата,но е домашна PeaceМного върви с туршия...

# 64
  • Мнения: 814
А от къде я купувате тази тархана,и може ли да ми обясните как се приготвя,разбрах,че се вари,но в колко водата,поема ли си водата или се отцежда.Аз за пръв път чувам за такова нещо,но ми стана интересно и ми се иска да го пробвам,а и от какво е направена.

# 65
  • Варна
  • Мнения: 1 366
Аз се сетих за една салта ,дето откровено те нахранва .....и е скорострелна
7 печени пиперки от буркан
3 сварени яйца
150гр сирене
1склидка чесънчесън
Цедено кисело мляко

Режа пипера ,начупвам сиренето,нарязвам белтъците ,настъргвам чесъна,омесвам всичко ...после тва заедно с цеденото мляко се разбърква.Накрая натрошавам жълтъка отгоре слагам черввн пипер и джъзвам с олио.
Даже не мога да кажа дали е точно салата или някво ядене,но е много вкусно и бързо

# 66
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 849
А от къде я купувате тази тархана,и може ли да ми обясните как се приготвя,разбрах,че се вари,но в колко водата,поема ли си водата или се отцежда.Аз за пръв път чувам за такова нещо,но ми стана интересно и ми се иска да го пробвам,а и от какво е направена.
Аз нямам кой да ми приготви, нито знам как да я приготвя лично (пък и надали бих Laughing) Траханата е (просто казано) брашно, претрито със зеленчуци. Има я и в турската и арабската кухня. Продава се във всички по-големи квартални магазини под кодово име трахана Simple Smile
Идва в кутии. Вари се според указанията на кутията - по памет, 100 гр. трахана на литър вода, сол и масло. Производителите предлагат човек да я овкуси и със захар, ако желае, но за моя вкус това е ужасна идея Crazy
Литър вода първоначално изглежда много, но като се свари докрай, става една не-гъста каша.
С домашна трахана не знам как се процедира, тъй като съм яла такава броени пъти.
Турската трахана се готви на супа, така само веднъж опитах с готова турска трахана, но на вкус беше доста различна от българската и никой не я хареса у нас.

# 67
  • Мнения: 814
А от къде я купувате тази тархана,и може ли да ми обясните как се приготвя,разбрах,че се вари,но в колко водата,поема ли си водата или се отцежда.Аз за пръв път чувам за такова нещо,но ми стана интересно и ми се иска да го пробвам,а и от какво е направена.
Аз нямам кой да ми приготви, нито знам как да я приготвя лично (пък и надали бих Laughing) Траханата е (просто казано) брашно, претрито със зеленчуци. Има я и в турската и арабската кухня. Продава се във всички по-големи квартални магазини под кодово име трахана Simple Smile
Идва в кутии. Вари се според указанията на кутията - по памет, 100 гр. трахана на литър вода, сол и масло. Производителите предлагат човек да я овкуси и със захар, ако желае, но за моя вкус това е ужасна идея Crazy
Литър вода първоначално изглежда много, но като се свари докрай, става една не-гъста каша.
С домашна трахана не знам как се процедира, тъй като съм яла такава броени пъти.
Турската трахана се готви на супа, така само веднъж опитах с готова турска трахана, но на вкус беше доста различна от българската и никой не я хареса у нас.
  Мерси,още утре ще я потърся и,ако намеря ще я направя по твоята рецепта.

# 68
  • Мнения: 3 841
Домашната се накисва предварително във вода ,за да се отпусне малко и да стане кашаво(иначе е сухо).Аз лично много повече харесвам домашната трахана.Меси се тесто с кисело мляко или специална мая от трахана и се овкусява с малко червени чушки и домати+сминдух.Така постепенно се меси след което се оставя да втаса.След това се изсушава до ронливо...И така прибираш в шкафа и винаги имаш готово под ръка.

# 69
  • Мнения: 9 132
ако не приемаме 15-те минути буквално, ето с какви бързи спасявам положението понякога (дори на Джейми 15-те мин не са реални, той си има екип, който му асистира с подготовката на продуктите)  Но иначе предпочитам да  имам заготовки от предния ден/вечер. Като сварено месо,  готови бульони замразени, картофи, с които стават огретени - само нарязвам, слагам сирене, яйце и тн и във фурната. А дали ще сложа месо, колбас, грах, или броколи като допълнение - ако има под ръка.
Ориз със зеленчуци - или готов микс, или приготвени от мен зеленчуци и замразени в пакетчета по доза  Mr. Green моите дози са големи.
И във фурната, в съдове, които не са керамични, или стъклени, тъй като докато приготвя нещата фурната е загряла.

иначе тези омлети във формата за мъфини http://pep-4o.blogspot.bg/2015/05/blog-post_13.html пак със замразени зеленчуци, ориз със зеленчуци - на единия котлон се вари ориза, на другия зеленчуците бланшират, ако не са замразени, за  10- 12мин. са готови и двете, ориза измива и в тиган се обединяват двете за 3-4 мин.
пилешки пържоли всякакви мариновани от предната вечер  - като се сложат в загрята  фурна на 220* са готови реално за 15-20 мин. Ето и с гарнитурата - консерви грах и царевица, разбира се , но може и замразени http://pep-4o.blogspot.bg/2015/02/blog-post_16.html

пълнени гъби с кайма, или сирена  - каймата само я обърквам, не задушавам предварително

мързеливи чушки бюрек - на пластове в тавата и да се пекат там. Или миш-маш пак в тавата - чушките нарязани, при тях сиренето, доматен сос (сгъстен ми е, домашен) яйцата, през това време фурната е загряла - трябва им 10 мин.

сиренА във фолио - индивидуални пакетчета, да се задушава и държи топло, приготвят се бързо, после или в силно загрятата фурна, или на тигана за бързо http://pep-4o.blogspot.bg/2011/06/blog-post_24.html

патладжан ан кръгчета, замразявам във фризера за зимата и правя тия "сандвичи"  с долу горе каквото има в хладилника, а лятото ги приготвям ден-два по-рано и си чакат реда в кутия пък http://pep-4o.blogspot.bg/2014/06/blog-post_22.html Рязането напродуктите е 10-на мин, печенето - пак толкова в загрята фурна
кашкавалени кюфтенца http://pep-4o.blogspot.bg/2014/06/blog-post.html - най дълго е стъргането на кашкавала, за 10 на мин, но се и пържат за 10-на мин на  маслена баня всичките (а при нас всички са бройки за 5 възрастни да се хранят)  Но ако се сетя от предната вечер настъргвам, слагам яйцата и обърквам - преди пържене само брашното с бакпулвера.

пилешки хапки в корнфлейкс във фурната - мариновам месото от предния ден, или по-преден..., а вечерта, като ще ги ядем - овалвам в корна, яйцето ... на хартия в тавата за печене - пак е загряла фурната през това време и за 15-до 20 мин. са готови , изпечени http://pep-4o.blogspot.bg/2015/04/blog-post_16.html

За други манджи съм си решила проблема със слоукукъри, които залагам сутринта и вечер  яденето е готово.

Последна редакция: сб, 09 яну 2016, 22:24 от пеп-4o

# 70
  • Мнения: 31 342
Каква чудесна тема! bouquet
Утре ще правя сиренето във фолио на Бубанка и кашкавала пане увит във фини кори за баница,

# 71
  • Мнения: 39
Много обичам да правя една бърза хлебна пица - става със стар хляб, става и с пресен. Ако са ви бързи ръчичките и нарежете необходимите продукти за 5 мин., може да се вместите в 20 мин. и да ви е добре опечена. Намазнявам една тава, редя филиите отгоре, понякога ги късам на парчета, но може и цели. Поливам с малко мазнинка, после доматен сос и отгоре слагам зеленчуци, които са бързи за готвене и каквото има в хладилника - маслини, лук, чушки, грах от буркан/консерва, праз, гъби, (топено) сирене, кашкавал... Подправям с чер пипер и чубрица, риган, босилек или мащерка. Пека в предварително загрята на около 200 градуса фурна. Може също да се полее с кисело мляко и 1-2 яйца или пък просто отгоре да чукнете 2-3-4 яйца на очи да се запекат.

# 72
  • Burgas, Bulgaria
  • Мнения: 534
Поздравления за темата, вече няма да се чудя какво да готвя! Да си кажа и аз моето предложение.
Яйца с лук :  Лукът /4-5 главички/ се нарязва на едро и се задушава в малко олио. Аз си го оставям леко хрупкав, защото така ми харесва. Посолява се и като е готов се чукват 3-4 яйца , разбърква се и се поръсва с малко червен пипер.

# 73
  • София
  • Мнения: 10 331
Много полезна тема, редовно имам не повече от 15-20мин. да направя вечеря  Mr. Green

Моята любима 15мин. рецепта е на Паста Карбонара. Сготвиха ми я пред мен в един ресторант във Виена, за по-малко от 15мин. и от тогава честичко ги приготвям и вкъщи.

Купувате прясна паста, вече я има навсякъде, аз взимам талиатели от Фантастико, те са 250гр. идеални за 3ма. Сварявам в подсолена вода, слагам и лъжица олио.

Като ми е готова пастата я оставям да се изцеди, през това време задушавам в зехтин малка глава лук, не мазен бекон/сьомга/шунка, каквото искате/имате и добавям 200мл. сметана за готвене(никога не купувам растителна!), един жълтък, който мноооого енергично разбърквате, шепа кашкавал и подправки по избор, аз слагам само малко черен пипер. Обръщате изцедената паста в тигана и бъркате 1-2мин. Ако обичате повече сос, може да добавите и малко мляко, преди да сложите пастата.

Слагате в чинии и ръсите обилно с пармезан, мнооооого я обичам тази паста  Crazy

# 74
  • Мнения: 892
Темата е хубава, но не видях много рецепти дотук, които бих приложила и опитала. Времето е ценно, но и здравословната храна също.

Все още има доста хора, които използват микровълнова, мислех че отдавна тези уреди са останали в миналото.

Аз обичам яйца във всички вариации - на очи, с домати и много подправки, с нарязани пресни домати и чушки, ако може да се нарече ястие също  и варени яйца с горчица.

Също запържени зеленчуци в дълбок тиган (моркови, чушки, целина, тиквички, патладжан, скилидки чесън), към които по-късно се добавя гришка/киноа (предварително полу-сварени), оставя се за малко да поври заедно и да се омеси. С нарязване на зеленчуците отнема може би повече от 20 мин.

Ето тук има много интересни рецепти за вкусни ястия

http://www.supichka.com/2014/03/kinoa-s-kopriva.html

http://www.supichka.com/2013/05/kinoa-s-tikvichki-i-susheni-domati.html

Също много лесна и бърза рецепта е филе от сьомга/пъстърва или друга риба овалено в подправки и олио/зехтин, после завито във фолио и се пече на оребрен тиган. На тигана може да се изпекат и зеленчуци за гарнитура (тиквички, моркови и др.)

Преди мен дамите вече са дали рецепти за паста, аз я правя също изчистена, сосът само от домати, чесън и босилек, много босилек.

Картофена салата с копър, зимата може да се сложи копъра в малки бурканчета със сол във фризера. 

Последна редакция: нд, 10 яну 2016, 02:07 от Eva111

Общи условия

Активация на акаунт