Отговори
  • София
  • Мнения: 389
Момичета днес е неделя и ми се ще да наготвя 2-3 неща да има за началото на седмицата, само вечер да топля, обаче нищо не ми хрумва. Ако е запечено с картофи или ориз на фурна , знаете, че  е гадно ако се притопли, та имам доброто желание да се улесня, но .....нямам идея какво е вкусно след престой в хладилника.

# 1
  • София
  • Мнения: 634
Месо със зеле - зелето колкото повече го препичаш във фурна, толкова по-вкусно става.
Яхния зелен боб  с/без  месо,
или супа зелен боб и кисели сливи.
Телешко тас-кебап.
Пиле фрикасе.

# 2
  • Мнения: 3 031
Супите са единственото, за което се сещам да е ок след 1-2, че и 3 дни в хладилник. Даже стават по-вкусни като престоят малко.
Също и някакво месо със сос. Картофено пюре също бива претоплено. Но ако претоплям месо със сос, гледам да направя прясна гарнитура. Нито ориз, нито зеленчуци са добри след хладилник.

За месото със зеле и аз съм съгласна. Зелето става все по-вкусно.

# 3
  • Майничка
  • Мнения: 12 618
Всички постни с домати, от типа на миш-маш, яхния или запечени мариновани зеленчуци, са ни по-вкусни след като са престояли, стига в тях да няма картофи. А ако останалото е недостатъчно за всички /6 броя сме/- става плънка за макарони, сварени в микровълнова картофи или част от омлет с натрошен в него сух хляб.
Ние готвим всяка вечер, но бързи манджи, като максимално използваме остатъците от хладилника. Макарони варя по 2 пакета - първата вечер се ядат със сос, втората - запечени с остатъци от сирена, колбас и сметана. Единствено в неделя готвя на обяд. Обикновено гледам да останат две порции за обяд на бабите на следващия ден, за другите грижа нямам.

# 4
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 459
Почти винаги има останало ядене в хладилника. Не обичам да готвя за едно ядене, като ще готвя, ядем поне два пъти от него.
Днес изядох последната порция пиле с ориз, готвено в четвъртък.

# 5
  • София
  • Мнения: 4 548
Бобът и лещата също стават по-добри на следващия ден след готвенето. Ако са с домати, обаче, се вкисват лесно (след 3 дни, приемрно).

# 6
  • Мнения: 46 553
Петък, събота и неделя готви мъжа ми, и обикновено гледа да хване и понеделника/вторника, защото знае, че не съм голям фен на готвенето. Меси пица или прави гювеч, скара, телешко на фурна, нещо от сорта.
За вторник/сряда/четвъртък - готвя нещо, което не иска време: риба на фурна, пиле, свинско. Т.е. мажа с олио, сол, малко вода, време за приготвяне 3 мин. и пъхане в печката и докато си вземем по един душ е готово.

Повечето неща (с изключение на тези, които съдържат картофи), са ок за консумиране в рамките на 4 дни.

# 7
  • Мнения: 493
Всяка седмица готвя по повечко неща през почивния си ден, който е само един за съжаление  Sad. Тъй като работя на смени предпочитам през седмицата да си прекарам половината ден в почивка и свободно време, отколкото в готвене.
Винаги готвя поне една супа, 2-3 ястия със сос-тип яхнии и 2 запечени на фурна ( по-сухички). Супата и яхниите ги сипвам още докато са горещи в буркани с винтови капачки, затварям и обръщам докато поизстинат. Така от топлината се вакумират и прибирам в хладилника. От по-сухите ястия, ако са с картофи или ориз гледам първо те да се изядат. А ако стават за фризер разделям на порции и прибирам там. Задължително правя и някакъв сладкиш, кекс или баница. А те докъдето стигнат  Simple Smile Всичко това ми отнема около половин ден и пак имам време за почивка  Wink
Готвя не повече от 4 порции от всяко ядене и така има всеки ден нещо различно и домашно приготвено без да се въртя всекидневно около печката  chef

# 8
  • София
  • Мнения: 2 298
Не готвя повече в неделя, защото консумираме прясна току-що приготвена храна, за да е със запазени хранителни качества и не сме фенове на претоплена сготвена преди няколко дни храна. Но за да си улесня живота, през 2-3 седмици правя едни месни заготовки, с които готвенето после става бързо. Сварявам месо на кокал, за да има хубав бульон - заек, патешки и пуешки бутчета, домално пиле (от магазин) и после в бурканчета от бебешка храна, защото са ми удобни за бързо стерилизиране за хладилника или в кутии в камерата, месо с бульон. От тях готвя супа, ризото, с грах, зелен фасул, с ориз, картофи и др. каквото се сещате. Сутрин мятам в мултикукъра за да има обяд за детето, с едно бурканче от месото, и излизам за работа. Като се сготви го поддържа топло. Вечер за всички с две бурканчета, става бързо и вечерята е готова докато се пооправим след като сме се прибрали. За супа топчета правя голямо количество топчета, първо замразявам в отделението за лед в тавичката, за да са отделно, после в пликчета в камерата. И пак така, мятам зеленчуци и топчета и затварям кукъра. Мусаката слагам вечер в кукъра на отложен старт за през нощта, сутрин е готова и само заливам и запичам докато се приготвям за работа. По-завързани и изискващи време ястия готвя основно през почивните дни, когато сме у дома.

Последна редакция: чт, 29 сеп 2016, 07:49 от nati_nat

# 9
  • Мнения: 148
Не готвя повече през уикенда, но готвя по-"бавни" манджи, защото имам повече време Wink Иначе през седмицата готвя неща, които стават за час максимум, или взимам готова храна. Но обикновено остава от всяка вечеря по малко, така че понякога се налага на 2-3 дни да оставям един без готвене, та да изядем останалото Simple Smile

# 10
  • Мнения: 10 561
Правя всяка вечер по нещо, защото трябва да има на другия ден за обяд на сина ми.
Това, което правя в неделя като помощ е да сваря повече месо и да го сложа в буркан с винт и част от бульона както е горещо, то се вакуумира. Така приготвено може да изкара и 10 дни в хладилника. Случвало се е да направя заготовка за мусака, пак прибирам в буркан после правя мусаката.
През седмицата пека ориз с месо, картофи с месо, грах, зелен фасул, всичко става бързо, защото месото ми е готово, а яденето е топло и прясно за вечеря.
Преди време процедирах по друг начин - пълня тенджера супа, голяма тава храна, то се застоява, променя си вкуса и не е същото като прясно сготвено.
През уикенда ползвам гювеча. Зарежда се бързо и яденето става вкусно, а не стоя до него да го обслужвам. Зареждам за 15 минути максимум, включвам и забравям за 2-3 часа, ако го оставя на по-ниски градуси даже и до мола може да се разходя Simple Smile
Десерти не правя много често, че купуваме големи количества плодове и като направя все остават, но от време на време се прежалям за крем карамел, бисквитена торта, кекс и т.н.

# 11
  • Мнения: 4 087
Да, готвя....хляб задължително пускам в микровълновата и квася мляко, мариновам месо и ги слагам във фризера. Иначе, за днес,  вече съм сложила баница, нещо сладко/в случая крем грис/, супа/леща/ и манджа....Стига поне до вторник  Joy Joy
Сряда вадя маринованото месо и пека я пържоли, я шишчета със свежа салата, напоследък -зеле, ряпа, моркови.....
Четвъртък взимам задължително риба или морски дарове и правя картофено пюре или зеленчуци на пара.
Петък се яде винаги навън- пица или нещо подобно.
Събота и неделя готвя, неделя задължително е бобово или варива и някакви печива......така съм си завъртяла режим, който хем да има разнообразно и пълноценно меню, най вече за дребното, хем да ми е лесно на мен,  че с работата и малкото дете, ходя и на спорт 2 дни в седмицата и ако нямам някакви заготовки и меню ориентировъчно е пълен хаос  #Crazy #Crazy

# 12
  • София
  • Мнения: 15 483
Готвя ден за ден.У нас стоплено и вчерашно дъщерята не яде, излизали и киселини от притопленото,а и на внука не дава.

# 13
  • Мнения: 2 760
Не готвя за следващите дни.

Нещо, което знам, че става по-вкусно като престои едно денонощие в хладилника - картофена салата с лук, майонеза или каквото и да е друго. Картофите имат нужда от повече време да поемат вкуса на "другото".

# 14
  • София
  • Мнения: 5 197
Готвя по 2-3 неща, но в понеделник. Те стигат за 3дни. Говоря за основните ястия.
През останалото време,правя санвдичи,варя яйца или всъщност яйца по всякакъв начин тиква,баници ,палачинки и пр.- нищо от тях не "складирам" в хладилник. Гледам всичко да се изяжда. За съжаление се случва оставащата храна или да я хвърлям или да я давам на кученце/никога не давам развалена храна на когото и да е било/

Общи условия

Активация на акаунт