Палачинки

  • 17 490
  • 45
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 11 135
Палачинките стават жилави,ако няма малко мазнина в самото тесто.
Объркала си се нещо. А 3-4 яйца и пълномаслено мляко съдържат доста мазнина. Как пък няма да си разваля палачинките с евтиния вкус на слънчогледово олио.

# 31
  • Мнения: 635
Откога слънчогледовото олио е с евтин вкус?  Laughing Дали вкусът му се определя от цената?
Защото в Америка примерно слънчогледовото олио е на цената на зехтина- доста скъпо. Дали там вкусът му е скъп? Laughing

С 3-4-5 яйца това не са палачинки, а омлет.

В палачинковото тесто задължително присъства олио.

# 32
  • Мнения: 17
В къщи сме големи почитатели на палачинки.
В една книга писана от френски готвач четох, че е хубаво сместта за палачинките да се остави за една нощ в хладилника. И наистина стават и по-крехки, и по-ароматни. Също е и голямо удобство - сутринта ставаш и сместта ти е готова.
От години ползвам рецептата от тази книга:
Приготвя се от предната вечер:

4 яйца
2 чаши прясно мляко
1/2 чаша вода
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка сол
2 (до 3) чаши брашно - да стане като боза гъстотата
около 50-60 грама разтопено краве масло
Всичко се разбива с миксера.
Най-накрая се прибавя разтопеното масло докато миксера работи.
Прибира се за една нощ в хладилника.

# 33
  • Мнения: 3 654
Не си ги опитвала затова ти е абсурдно.

Няма абсолютно никаква разлика във вкуса- чисто разхищение на продукти.


Класическата рецепта за палачинки е 2 яйца на 140 гр. брашно. Не е разхищение на продукти и има разлика във вкуса.

# 34
  • Мнения: 635
Класическата рецепта за палачинки е 2 яйца на 140 гр. брашно. Не е разхищение на продукти и има разлика във вкуса.

Минимална разлика във вкуса се усеща само ако се правят без мляко, изцяло с вода. Или 4+ яйца- там вече е чист омлет.  А 1 или 2-3 яйца няма абсолютно никаква разлика.  Правя палачинки през ден-два, така че не ми разказвайте глупости.

А за сместта в хладилника...Случвало ми се е да я слагам в хладилника по принуда (много смес и не може да се изяде всичко в един ден). Сместта събира миризмите от хладилника и по-добра не става. А за удобство е абсурдно да говорим- в блендера готвя сместта за 2 минути.

# 35
  • Мнения: 11 135
E, ако правиш 5 палачинки, може би става и с едно яйце, но аз правя около 20 палачинки, като захвана. 4 яйца, 600-700 мл мляко, щипка сол, щипка захар, капка ром (ликьор) и брашно на око до тесто с гъстотата на боза. Пържене в леко подмазан с краве масло тиган. Това е.

А от 4 яйца със сигурност не стават 20 омлета, а един и половина.

# 36
  • Мнения: 11 747
Pollux, защо се палиш за такива неща? Има си класически рецепти и всичко друго е интерпретации.
Както и с всяко друго ястие, впрочем.
Еклери с мляко - еклери с вода, с масло или с олио; палачинки с мляко - палачинки с вода; крем с мляко - крем с вода. Различни съотношения на продукти. Вкусът е различен - винаги. Друг е въпросът кой какво усеща.
В ресторант съм виждала с едно яйце, вода и брашно 50 палачинки да правят. Слагат степчета за цвят и аромат и палачинките наистина са убийствено вкусни.
Всеки си ги прави по различни рецепти и е свободен да разхищава продукти.

# 37
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
http://mykitchentakeover.blogspot.bg/2017/01/blog-post.html това е моята любима рецепта за палачинки, които освен вкусни са и засищащи. Не претендирам за оригина или класическа рецепта, но гарантирам, че е вкусна  Peace

# 38
  • Мнения: 25
Класическа рецепта -
3 яйца
1 ч.ч.брашно
1 и 1/2 ч.прясно мляко
1 ванилия
Тигана и палачинките се мажат с масло

# 39
  • Мнения: 27 636
А за сместта в хладилника...Случвало ми се е да я слагам в хладилника по принуда (много смес и не може да се изяде всичко в един ден). Сместта събира миризмите от хладилника и по-добра не става. А за удобство е абсурдно да говорим- в блендера готвя сместта за 2 минути.
Скрит текст:
Има абсорбатори за миризми за хладилника- те поемат миризмите от храните. Също, аз имам навик да съхранявам всичко в кутии, в затворени съдове или поне "запечатани" с прозрачно/алуминиево фолио. Peace Лично на мен приготвянето на сместа от предната вечер ми е по-удобно, но това е въпрос на организация Laughing - сутрин не ми се занимава с тези неща, предпочитам само да правя палачинки. Simple Smile
ММ прави много хубави палачинки- на око. Мисля, че слага яйца, мляко, брашно и малко сол. И за тигана масло. Стават тънки.

# 40
  • Мнения: 9 117
И аз днес съм в търсене на рецепти за палачинки. Но аз търся да са без мляко. Някой знае ли хубави рецепти? Може да са с кисело мляко или неживотинско, само не прясно. В интернет има хиляди рецепти, но ми се иска някоя вече изпробвана и одобрена.

 с кисело мляко ги правя. Повече ни харесват; по-крехки са ни. http://pep-4o.blogspot.bg/search/label/%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B0% … D0%BD%D0%BA%D0%B8
И с кокосово мляко правя, когато искам да са постни.

# 41
  • Мнения: 8
Здравейте!  Peace Първо искам да благодаря на всички, които се отзоваха и ми помогнаха с рецептите за палачинки! Пробвах 3 от вашите рецепти и няколко съм споделила с мои приятелки! Искрено благодаря! Hug И сега мили дами искам да споделя с вас друга рецепта. Странна, но сполучлива. Аз си я наричам палачинки с шише. Не знам дали някой от вас е чувал или виждал фейсбук страницата или ю туб профила 5 Minutes Crafts. Та, снощи докато се рових из ю туб ми излезнаха компилация от 5 минутните занаяти и ми излезе рецепта за палачинки с шише. Ще ви копирам и линка по надолу , но сега ще ви споделя как аз направих палачинките.

1 шише (500 мл или по-голямо)
2 яйца
5 малки лъжички или 3 големи лъжици брашно.
1 чаша по малко от половината или до половината прясно мляко или вода. ( аз използвах вода )
2 щипки сол.

Всички съставки се добавят в шишето като аз разбърках в яйцата с купа и след това ги присипах в шишето (понеже нямаме фунийка). За брашното добавих 5 малки лъжички брашно, защото така шанса да изцапам беше по-малък. Та когато добавите всичко затваряте шишето хубаво и започвате да го разтрисате. Мисля, че знаете как. Отнема около 2 минути всички съставки да се смесят и разбъркат хубаво. Даже и по-малко. Загрявате олиото в тигана и от шишето изсипвате смес толкова, колкото искате да бъде големината на палачинката. Оттам нататък знаете. Получиха се страхотно. Надявам се да ви харесат и когато пробвате, оставете коментар, за да споделите как са се получили. Ето и видеото:   https://www.youtube.com/watch?v=aUUm5fOAdGY. Не намерих същото видео, което видях вчера. Там не беше показано, че сместа трябва да престои в хладилник. Но мисля, че това е въпрос на личен избор. chef Да ви е сладко.

Последна редакция: ср, 08 фев 2017, 17:05 от Elena Manuelova

# 42
  • Мнения: 25 677
Не е ли малко количеството брашно, което си дала? Иначе идеята е добра.  Simple Smile

Рецептите от видеото:

Палачинки
1 чаша брашно
1 с.л. захар
щипка сол
2 с.л. олио (мазнина)
2 яйца
2 чаши мляко

Панкейк
1 ч.ч. брашно
2 с.л. захар
2 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
2 с.л. олио (мазнина)
1 яйце
1 ч.ч. мляко

# 43
  • Мнения: 8
Не е ли малко количеството брашно, което си дала? Иначе идеята е добра.  Simple Smile

Рецептите от видеото:

Палачинки
1 чаша брашно
1 с.л. захар
щипка сол
2 с.л. олио (мазнина)
2 яйца
2 чаши мляко

Панкейк
1 ч.ч. брашно
2 с.л. захар
2 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
2 с.л. олио (мазнина)
1 яйце
1 ч.ч. мляко

Честно казано на мен ми стигна,но ще пробвам и тази от видеото.

# 44
  • София
  • Мнения: 10 899
Очарована съм от тези Палачинки. Правят се с картофено нишесте, което означава, че са и безглутенови и най-важното - не се късат!  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт