Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 4

  • 143 691
  • 732
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 353
нямам около мен Метро , а и размера ми се вижда странен 20-30 см.

Да вмъкна към моите въпроси е още съдовета на Икея. Те къде се нареждат след Лава или преди тях.
Отдавна чета ,чета и все повече се зарибявам  Grinning
На мен малко ми трябва. Но трябва да поръчам онлайн. В малък град съм и нямам възможност да го видя на живо. Точно това ме притеснява. Дали ще е с равно дъно да прилепне на стъклокерамичния и  индукционния котлон. Когато се наложи. Май клоня към тенджерка . мулти- функционална  ,но не зная колко е удачно да се ползва като тичан. Пък този червен цвят е убиец!!!

Все се надявам Лава да пуснат някаква промоцийка. Нали лирата падна , може да предложат нещо .

# 676
  • Мнения: X
Ако е направено добре, не би трябвало да има проблем, дори може да е предимство, АКО двата тигана се събират заедно във фурната. Могат да се ползуват за печене на чушки и патладжан например.

А при работа с чугунени съдове винаги трябва да има предпазни средства като дебели ръкавици или силиконови подобни.

# 677
  • Мнения: leet
нямам около мен Метро , а и размера ми се вижда странен 20-30 см.

Да вмъкна към моите въпроси е още съдовета на Икея. Те къде се нареждат след Лава или преди тях.
Отдавна чета ,чета и все повече се зарибявам  Grinning
На мен малко ми трябва. Но трябва да поръчам онлайн. В малък град съм и нямам възможност да го видя на живо. Точно това ме притеснява. Дали ще е с равно дъно да прилепне на стъклокерамичния и  индукционния котлон. Когато се наложи. Май клоня към тенджерка . мулти- функционална  ,но не зная колко е удачно да се ползва като тичан. Пък този червен цвят е убиец!!!

Все се надявам Лава да пуснат някаква промоцийка. Нали лирата падна , може да предложат нещо .

Според мен Лава са доста преди Икеа, поне гарантират, че покритието им е безвредно с всички сертификати, които притежават.

Тук има намалени съдове Лава

https://www.lavabulgaria.com/

# 678
  • В градината...
  • Мнения: 15 930
Купих на нашите такъв тиган Лава за 15 лв., Беше пак на някаква промоция. На мен ми идва малък и плитък, сравним с моя, който е голям (за около 50-60лв.).

# 679
  • Мнения: 9 213
https://www.amazon.de/Creuset-Gusseisen-Servierpfanne-Signature- … XVDASPRM&th=1

набелязала съм този тиган за да го ползвам за палачинки и яйца миш маш, претопляне на манджи...според вас ОК ли е?

# 680
  • София
  • Мнения: 1 942
Ако искаш може да щорнираш първата поръчка и да направиш нова. За поръчки от Германия това е възможно и е безплатно. Нямам представа как е за от България. но даже и да оставиш оървата поръчка, така ще си имаш маркова подложка, което е също хубаво.
Да, видях тази възможност (с моите знания по немски език, които са под нулата Simple Smile )и се възползвах. Много ти благодаря и за този съвет, полезен е за прохождащи в покупките от Амазон.
Сега съм в трепетно очакване и обмислям рецепти, с които да шашна домочадието Simple Smile

# 681
  • Мнения: X
https://www.amazon.de/Creuset-Gusseisen-Servierpfanne-Signature- … XVDASPRM&th=1

набелязала съм този тиган за да го ползвам за палачинки и яйца миш маш, претопляне на манджи...според вас ОК ли е?

Пинко, супер е, обаче близо 100 евро , а е малък. Това за палачинки не е практично.
Този тип тигани са за сервиране на масата, затова имат толкова къса дръжка.

Ето този е малко по-скъп, но е по-голям и дълбок. Направо бърза манджа за двама души в него може да се готви.
Има разкошна дълга дръжка от дърво, която лично на мен ми е по-удобна от късата дръжка.

https://www.amazon.de/Creuset-Saute-Pfanne-Holzgriff-Gusseisen-s … +gusseisen+pfanne


Същата форма като по-малкия Крюзе, но от суров чугун имат и Лодж. Ако е за палачинки и яйца суровият чугун за мен е по-добър. Ето един даже голям, и само 56 ЛЕВА. Освен това в суровия чугун печеното става най-най-добре. Пържоли, кюфтета, картофи, също и зеленчуци. Само доматен сос не може в него да се прави.
Освен това е неунищожим, каквото и да го правиш. Satisfied
Моят Лодж не ми харесва, защото дъното не е добро, но това е понеже той е всъщност капакът на тенджерата.
Самата тенджера има добро дъно.
https://shop.lavabg.eu/plosk-tigan/520-o-2604cm-chugunen-tigan-l … 3-0075536300.html

Sash,

радвам се, че си взела по-изгодната тенджера.
А колко струва поръчката до България?

Последна редакция: чт, 04 окт 2018, 11:34 от Анонимен

# 682
  • Мнения: 1 359
Аз смятам да се възползвам веднагически от предложението на Метро и МНОГО благодаря на Марго, че сподели. Нямам котлон с такъв размер, но щом Мирела казва, че може да се мести, значи може Grinning Почвам да чета идеи за ястия на такъв тиган и най- вече, как се поддържа чугуна, защото никога не съм предполагала, че мога да имам такъв тиган и подминавах инструкциите Simple Smile Вече се вълнувам Simple Smile

Добавям само да попитам, щото се чудя- тези дръжки дали няма да се окажат проблем, ако искам да използвам тигана във фурната и второ- за тази цена дали ще е чист чугун, или емайлиран? Nerd

Последна редакция: чт, 04 окт 2018, 15:25 от Kristaline

# 683
  • Мнения: 353
.
https://shop.lavabg.eu/plosk-tigan/520-o-2604cm-chugunen-tigan-l … 3-0075536300.html

https://shop.lavabg.eu/plosk-tigan/350-o-28cm-chugunen-tigan-lav … -eco-y-tv-28.html

от тези двата май клоня към този на Лава, не за друго, а за по-лесната поддръжка. Вие ако трябва за избирате кой ще предпочете ? Имам индукционен котлон стандартен 20-21 см.

# 684
  • Мнения: 353
ОХ успокоих се. Поръчах този 28 см. на Лава. Сега вече ще го чакам да дойде.  Simple Smile

Голямо избиране, голямо чудене падна.  #Crazy Аз по -лесно се ожених  Laughing

# 685
  • София
  • Мнения: 1 942
А колко струва поръчката до България?
Доставка до България от немския Амазон:
EUR 120,91 Тенджерата без ДДС
EUR   20,38 Доставката   
EUR 141,29 Всичко без ДДС
EUR   28,26 ДДС
EUR 169,55 Всичко с ДДС  
От всичко платено, когато извадим цената с ДДС само на тенджерата според офертата - EUR 145,09, се получава, че доставката струва EUR 24,46 с ДДС.
Предполагам, че цената на доставката не е твърда, а процент от покупката в зависимост от нейната цена или пък тежестта, кой знае. Затова пиша тук всичко, за да си го сметнете сами.

Сега погледнах стария имейл преди сторнирането на силиконовата подложка, там доставката без ДДС е EUR 20,93, така че явно доставката зависи от цената на покупката.

Последна редакция: чт, 04 окт 2018, 21:32 от Sash

# 686
  • Мнения: 1 416
Стела виж какво намерих ако сметнем лирата по 0,30лв. Направо си идва на цена 33 лв, но не знам как става поръчването направо от техния сайт Sad

# 687
  • Мнения: 10 212
Мирела, моля те, би ли обяснила пак за патината, не съм сигурна, че ми е ясно. Първо, емайлиран чугун също патинира, така ли е, поне така пише в инструкциите на моя тиган? Тази патина всъщност е изгоряла мазнина, нали, тя не се ли отлюспва при следващи готвения? Имаш ли възможност за снимка да покажеш как изглежда? При накисване на тигана с вода и сода за хляб ще падне ли от тази патина някаква част?

# 688
  • Мнения: X
Мирела, моля те, би ли обяснила пак за патината, не съм сигурна, че ми е ясно. Първо, емайлиран чугун също патинира, така ли е, поне така пише в инструкциите на моя тиган? Тази патина всъщност е изгоряла мазнина, нали, тя не се ли отлюспва при следващи готвения? Имаш ли възможност за снимка да покажеш как изглежда? При накисване на тигана с вода и сода за хляб ще падне ли от тази патина някаква част?

soul81,

аз нямам тиган от емайлиран чугун. Само на Лодж, а той е суров чугун. На него мога да кача снимки, обаче в събота. Ако накиснеш тигана достатъчно дълго във вода със сода, патината ще падне.
При моя Лодж патината падна, когато бях готвила кисело зеле. Не навсякъде, само тази част, която беше имала контакт със зелето. Тогава изшкурих с шкурка останалата патина, защото една част не се махаше и със сода.
След като махнах така цялата патина, сезонирах отново във фурната по метода, даден на страницата на Лодж.
Има доста видеота в Ютуб.

Отговорът на твоя въпрос е:
Една част от патината ще падне, но не цялата. Вода и сода е добре, когато тиганът е много мазен. Ако не е мазен, стига гореща вода и четкане с четка, така няма да се наруши патината. А ако имаш някой пласт загоряло, може да го изстържеш с шпатула като тези на Лодж.
илин нещо подобно.

Ето какво пишат Крюзе за черния емайл.

Цитат
ЧЕРЕН ЕМАЙЛ
Той е разработен специално за печене на продукти, които изискват високи температури на външния слой (например стек отвън с коричка, а вътре не толкова опечен). Така се постигнат оптимални резултати за печене . Чугунът има толкова добро съхранение на топлината, че печенето и готвенето са възможни дори при средни температури. Най-добри резултати при подготовката на вашите рецепти и храна ще получите, когато готвите при средни или ниски температури, изчаквайте, докато маслата / мазнините са достигнали необходимата температура. Никога не трябва да използвате високи температури, за да нагрявате продуктите, ако след това ще намалявате температурата за готвене. Прекалено високите температури причиняват прегряване и залепване на храна, особено при чувствителни храни като омлети и други яйчни ястия.
Мирела: На това място се включвам със съвет -загарянето става от прекалено високи температури.
Чугуненът задържа топлината толкова добре, че прегряването на продукти води до лоши резултати, храната залепва и повърхността и губи привлекателния си цвят. Благодарение на черния емайл, след постоянно използуване, се образува патина (леко кафяв, лъскав слой) Тази патина се образува от запичането на природни масла и мазнини от пържени храни по вътрешната им страна на тигана. Препоръчително е тази патина да не се почиства с препарат за съдове(Веро)и да не се премахва, тъй като подобрява функцията на тигана и чрез патината става по-лесно отлепване на храната от дъното по време на готвене.

Оригиналният текс на немски

Скрит текст:
SCHWARZE EMAILLE
Sie wurde speziell für das Braten bei hohen Oberflächentemperaturen entwickelt, daher lassen sich mit ihr beim Braten optimale Bratergebnisse erzielen. Da Gusseisen ein so guter Wärmespeicher ist, ist das Braten und Kochen schon bei mittleren Heiztemperaturen möglich. Die besten Ergebnisse beim Zubereiten Ihrer Rezepte und Lebensmittel erzielen Sie, wenn Sie bei mittleren bzw. niedrigen Temperaturen kochen bzw. warten bis die Öle/Fette die richtige Temperatur erreicht haben. Sie sollten zum Aufheizen der Produkte NIE hohe Temperaturen benutzen, wenn Sie anschließend die Temperatur zum Kochen herunter stellen möchten. Zu hohe Temperaturen führen zu Überhitzung und Anhaften der Speisen, vor allem bei empfindlichen Speisen wie Omelettes oder anderen Eierspeisen. Gusseisen speichert Hitze so gut, dass auf diese Art und Weise überhitzte Produkte schlechte Kochergebnisse erzielen, die Speisen ankleben und die Produktoberfläche verfärbt. Dank der schwarzen Emaille bildet sich beim kontinuierlichen Gebrauch am Boden eine Patina (eine leicht bräunlich, glänzende Schicht). Diese Patina entsteht durch das Einbraten von natürlichen Ölen und Fetten aus den gebratenen Lebensmitteln an der Pfanneninnenfläche. Es wird empfohlen, diese Patina nicht mit Spülmittel zu reinigen und zu entfernen, da sie die Brateigenschaften der Pfanne verbessert und ein leichteres Ablösen der Speisen beim Kochen ermöglicht.

Мисля, че черният емайл има почти същите качества като суров чугун, само че не ръждясва.
Дори и да падне част от патината след накисване със сода, тя след това отново ще се образува, затова не виждам причина за притеснение.
Това, което ми се струва важно е да не се ползуват прекалено високи температури. Тогава може емайлът да се повреди. Под прекалено високи температури имам предвид - празен тиган, на най-висока степен нагряван за доста минути.

Последна редакция: чт, 04 окт 2018, 23:50 от Анонимен

# 689
  • Мнения: 10 212
Много ти благодаря! Flowers Hibiscus Ето това го пише и в моята книжка: "Черният емайл с времето натрупва кафяво-черен слой, който подобрява качествата за печене на продукта. Този слой възниква от естествените мазнини на хранителните продукти, които са били приготвяни в продукта. Не се опитвайте да отстраните този слой". Но понеже при накисване тръгнаха да се отлепват някакви частици и се замислих дали не трябва да търся начин да изчистя всичко и това ли е патината или не.

Общи условия

Активация на акаунт