Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 1
Здравейте,

имам  огромно желание да отворя малка пекарна/заведение с прясно изпечени и приготвени солени и сладки кроасани, мъфини, бисквити, brownies, кафе и фрешове, като може да се предлагат й торти. Бих желала да е в центъра на София.

Моля, ако някой има опит с това (бил е / или е в този бранш)  нека да даде съвети, мнения и препоръки. Аз нямам никакъв опит, освен изкаран сладкарски курс.

Ще съм благодарна да чуя мнението ви!

# 1
  • Мнения: 4 275
Сигурно си наясно, че мястото е много важно. И на центъра е добре, обаче питах за едно помещение под наем, което даже не е на центъра, но е на голям, оживен булевард, на автобусна спирка, забравих колко квадрата беше, но му искаха 4000 евро наем на месец. Не знам дали навсякъде е толкова скъпо, но го имай предвид

Последна редакция: чт, 17 авг 2017, 14:46 от Мишелин

# 2
  • София
  • Мнения: 28 760
След като нямаш опит е по-добре първо да поработиш в друга сладкарница или пекарна, да видиш кое как става и чак тогава да отваряш собствено заведение.

# 3
  • София
  • Мнения: 19 319
След като нямаш опит е по-добре първо да поработиш в друга сладкарница или пекарна, да видиш кое как става и чак тогава да отваряш собствено заведение.
Абсолютно съгласна съм, на филмчетата по тв изглежда чудесно. Обаче собственият бизнес не е за всеки, а подозирам, че наемите в центъра са жестоки.

# 4
  • София
  • Мнения: 1 120
Центърът не е добра идея. Като изключим няколко по-вървежни места, които са и с убийствени наеми, на другите места няма да ви се получи. Живея в центъра и около нас почти всички сладкарници в района ни затвориха, а преди години имаше много. По-добре се насочете към гъсто населен район с платежоспоспособно население. Или някоя офис сграда.

# 5
  • София
  • Мнения: 1 743
Наистина най добре е да поработите малко в цех.А за заведение намерете място където не е платено и забранено паркирането.

# 6
  • Варна
  • Мнения: 4 939
Имам позната във Варна, на която доста време отне да отвори точно такова "кътче на рая", го наричам аз. Идеята е страхотна, нещо което все повече се търси, но и коства наистина много време и усилия. Толкова време чака по институции, че наистина не всеки би издържал.
Ако искаш и пиши във ФБ и вярвам, че ще ти даде отговори, които ще са ти полезни и ще успее поне да ти даде представа какво точно е, как да отвориш и как успешно да поддържаш такова място. Да, тя го прави, но наистина е трудно и отстрани се вижда старанието, което се влага, когато вече е факт, но има много такова и преди.

https://m.facebook.com/profile.php?id=1452078271693607

# 7
  • София
  • Мнения: 1 120
Преди малко попаднах на тази обява:
https://www.olx.bg/ad/prodava-se-biznes-ID6UDQp.html
Цената ми се вижда височка.
Може да проучите как върви оборудването на втора ръка и според това да се пазарите за цената.

# 8
  • Мнения: X
Преди няколко години имаше програма за обучение за отваряне на семейни пекарни, мисля и финансиране някакво отпускаха. Като съвет - планирай да започнеш да изкарваш някакви пари след първите две години, горе-долу толкова трябва на малък бизнес да потръгне. Голяма част фалират, защото влагат прекалено много с нереалистични идеи и желание всичко да е перфектно, дори да потръгне и да се получи пиков период в началото, обикновено следват месеци работа на загуба, не издържат и се отказват.

Бих те посъветвала и да прецениш внимателно какво точно искаш да отвориш - сладкарница ли ще правиш, кафене ли, павилион, пекарна или закусвалня и в каква ценова категориял Различни са ти целевите клиенти, съответно са ти различни и оптималните местоположения, необходимият стартов асортимент и т.н.

Цялата работа иска доста мислене, проучване и планиране, подготвяне на необходимата бумащина и т.н. По-лесен вариант ти е франчайз към вече наложена верига.

# 9
  • Мнения: 11 145
Здравейте,
имам  огромно желание да отворя малка пекарна/заведение с прясно изпечени и приготвени солени и сладки кроасани
Бизнес съвети не мога да ти дам, но мога да дам много съществена клиентска информация: прясно изпечени и приготвени кроасани с масло в София няма. Всички са от замразени заготовки, тип Лидл, и само се изпичат на място.
Така че, ако случайно успееш да сбъднеш мечтата си и отвориш такова заведение, в което месиш на място прясно многолистно тесто - моля, информирай ме Simple Smile

# 10
  • София
  • Мнения: 1 120
прясно изпечени и приготвени кроасани с масло в София няма
Скоро не съм минавала от там, но мисля, че в тази сладкарничка имаше кроасани с тяхно тесто. И клиенти не им липсваха. Докато детето ми изяде една паста, много клиенти минаха и предимно кроасани купуваха.
На "Пиротска" до "Опълченска" също има пекарна за тестени изделия и съм виждала на етикетите "Кроасан с масло", но не зная дали те си го правят тестото.
Пекарната е с дървените маси пред нея, мебелите от Холандия отдавна ги няма. Simple Smile

# 11
  • Мнения: 11 145
На Тотлебен със сигурност са от замразена заготовка, на Пиротска не знам, ма то срамота, че живея наблизо, ще се разходя утре да огледам. То във всички подобни заведенийца се пече на място и се продават топли, вкусни са, но нямат нищо общо с ръчно правено тесто.

# 12
  • София
  • Мнения: 1 120
Избягвам да ям кроасани, че ми се лепят много, но на тортички не мога да устоя. Simple Smile

# 13
  • TX
  • Мнения: 590
Преди да пристъпиш съм осъществяване на идеята си, провери нармативните изисквания и в БАБХ , защото моя близка след успешно разработена пекарна, затвори заради несъответствие на обекта с изискванията ( доколкото се сещам квадратурата на мястото за правене и отстояние от мивките / фурните ) за да знаеш точно какво помещение  да наемаш и как точно да го трансформираш. 

# 14
  • Мнения: X
И според мен центъра на София не е добра идея. Най-добре в хубав квартал, с млади и платежоспособни хора. Последното ми откритие е една затънтена пекарна в Павлово. Обаче като не мога да се сетя дали предлагат кроасани, но мисля, че не.

# 15
  • Мнения: X
Ако всички такива заведения спазваха закона,щеше да има най-много 10 в София.Трябва да имаш отделно помещение за втасване,едно за месене и приготвяне и едно за продажба.Това значи поне три стайно помещение.А това че 90 % са заобиколили закона е друго.Наемите в центъра са наистина големи,но ако си добра в това което правиш,хората ще го оценят и ще имаш много работа.Има едно правило в този тип бизнес.За да си на печалба и да си ок,трябва оборотът ти на ден да е колкото наемът на месец.Прецени ако си на 2500 лв наем в центъра на София,дали ще успееш с кроасани да направиш такъв оборот,всеки ден.Успех в начинанието.

# 16
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
В сладкарницата Ванилница скоро имаше обявено работно място. Понеже с интерес следих блога на Ваня и перипетиите около започване на бизнеса, мога да кажа единствено, че на идея всичко звучи прекрасно, но реалното осъществяване е ...мамата си трака!
Поработи някъде, натрупай практически опит и рутина и ще разбереш най-малкото за себе си струва ли си предприемането на такъв бизнес риск или не.

# 17
  • Мнения: 179
Пресни кроасани със сигурност предлагат 'Братята хлебари', мисля, че дори са с квас, цената е около 2 лв/бр

# 18
  • Мнения: 11 145
Полезна информация, но много са ми далеч Simple Smile, нали за център идеше реч.

# 19
  • Мнения: 2 600
Преди всичко трябва да види на кого и как да даде подкупите или да си намери връзки. До нас имаше пекарна, чийто собственик познаваме бегло. След години работа, пекарната сложи табела "в ремонт", ремонтираха я почти изцяло и така си и остана затворена вече няколко години с табелата "в ремонт". Бяхме питали човека, той каза че я бил продал и новият собственик искал да се занимава със същото, но от общината не му дали разрешително. Т.е. заведение, разработено и функционирало, но при смяната на собственика изведнъж се оказва, че не може да получи разрешително за това, за което е ползвано години наред.

# 20
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 763
Преди всичко трябва да види на кого и как да даде подкупите или да си намери връзки. До нас имаше пекарна, чийто собственик познаваме бегло. След години работа, пекарната сложи табела "в ремонт", ремонтираха я почти изцяло и така си и остана затворена вече няколко години с табелата "в ремонт". Бяхме питали човека, той каза че я бил продал и новият собственик искал да се занимава със същото, но от общината не му дали разрешително. Т.е. заведение, разработено и функционирало, но при смяната на собственика изведнъж се оказва, че не може да получи разрешително за това, за което е ползвано години наред.
За това някои направо купуват бизнеса барабар с фирмата на предишните, за да не се налага наново всичко да издават. Ама и там си е нож с две остриета.
Според мен такъв бизнес не е задължително да се ограничава с центъра. Все пак това не е провинциален град, в който само там има човекопотоп. Такава пекарна и на една прилично оживена спирка или зеленчуков пазар може да просъществува много добре. Simple Smile

# 21
  • Мнения: 43
Здравей, в това заведение, което е посочено в обявата в ОЛх, сме спирали. От всичко, което знам - бих заложила на този начин за влизане в бизнеса. Предвид разходите, това ще е най-икономичният начин за влизане.
Но не е точно пекарна, което е твоето желание. Успех

# 22
  • София
  • Мнения: 3 436
Кроасани с квас? Това вече е прекалено

# 23
  • Мнения: 2 600
Кроасани с квас? Това вече е прекалено

Че защо?  Все някакъв набухвател трябва.

Общи условия

Активация на акаунт