Използвате ли ...

  • 1 665
  • 19
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 190
 Здравейте  chef, използвате ли балсамико оцет и ако да, за какви ястия, как и по колко?

Поздрави Wink

Последна редакция: вт, 01 ное 2005, 16:43 от Toni4ka

# 1
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Ами аz иzполzвам най раzлични видове оцети, сред тях и балсамико. Напр. zа салати или в някои яденета според рецептата.

# 2
  • Мнения: 2 000
Никога не съм ползвала. Честно казано не знам за какво се ползва  Embarassed

# 3
  • Мнения: 197
 Здравейте  chef, използвате ли балсамико оцет и ако да, за какви ястия, как и по колко?

Поздрави Wink


Да, за салата. Страхотен е!!!

# 4
  • Мнения: 1 910
Обичам го само в салата от марули (и подобни, че тук са доста видове).

# 5
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Използвам само  балсамико оцет, за всичко за което се използва и "обикновения".

# 6
  • Пловдив
  • Мнения: 704
да не бъркам само,но имам спомен,че на едно гости ни сервираха печената пъстърва с балсамико. не беше лошо yes

# 7
  • Мнения: 4 212
Италианска салата

нарязва се домате на колелца, поръсва се 4ерен пипер, слага се бяло сирене моцарелла и листо пресен босилек, сoл.  Полива се със зехтин и оцет балсамико. Салатата ми е любима.

# 8
  • Мнения: 694
лредимно за салати зеленчукови. Може да се използват и за плодове.

# 9
  • Мнения: 6 472
Балсамико ползвам за разни салати, но не навсякъде Laughing

# 10
  • Мнения: 750
Истинският балсамов оцет е нещо много хубаво и за съжаление много скъпо.

За първи път чух за това чудо, когато майката на мое бивше гадже, се върна от Италия с едно такова скъпоценно шишенце. Бяха й го подарили служебно заедно с парче оригинално Пармиджано като специален сувенир. (Всъщност не точно, защото остана само спомен от сувенира!) Тогава тя каза, че в Италия цената на балсамовия оцет (очевидно имаше предвид концентрата) се продава почти на цената на златото. В книжката към шишенцето (малко по-голямо от епруветка) имаше история на оцета и рецепти, в които се използва. Специално място се отделяше на слабостта на Лучано Павароти към оцета и на негови рецепти. А течността вътре, беше с консистенцията на рядък мед.

Технологията, по която се приготвя е сложна и е горе-долу по схемата на отлежал алкохол. Стои с години в едни буренца и колкото по-стар е, толкова е по-скъп.

Странното е, че италианците го слагат и в някои сладкиши.
Много основно приложение има в маринатите за месо (червено)!

Ето ти и няколко рецепти с балсамов оцет:

Телешко с балсамов оцет

Купуваш телешко контрафиле. Порция на човек - около 150-200 гр. Набождаш го здраво с вилицата от всички страни, осоляваш го и го поливаш с балсамов оцет. Оставяш го за няколко часа в хладилник. Загряваш тефлонов тиган добре и капваш само няколко капки мазнина.
Пържиш парчетата месо добре от всички страни догато покафенеят и хванат коричка.
Докато са горещи, ги нарязваш с много остър нож на много тънки филиики и отново покапваш с малко балсамов оцет.
Сервираш месото на филийки, наредени на ветрило с гарнитура от картофено пюре. За украса полваш малко пресен магданоз.

Само да те предупредя, че при тази технология месото отвътре остава почти сурово и няма да ти хареса, ако не си почитател на алангле-то.


ЗЕЛЕНА СМЕСЕНА САЛАТА

2 ч. чаши листа от рукола
2 ч. чаши спанак
2 суп. л. зехтин extra-virgin
2 суп. л. балсамов оцет
Едра сол и млян черен пипер на вкус

В средно голяма купа смесете руколата, спанака, зехтина и оцета. Подправете със солта и пипера.

# 11
  • Мнения: 1 190
Благодаря ви за изчерпателните отговори и за рецептите, ще пробвам и да приготвя нещо!

Поздрави Wink

# 12
  • Варна
  • Мнения: 366
Аз като съм гледала Звездев,съм виждала да го слага предимно на салати и то винаги когато има домати. Май ще си купя в скоро време от този оцет за да го пробвам. Много ми хареса рецептата за телешкото - мерсаж. Simple Smile

# 13
  • Мнения: 2 168
Правя много вкусни задушени на фурна зеленчуци с балсамиков оцет, като сам пробвала главно с моркови, корени пaстърнак или въобще някакви по-твърди зелнчуци. Нарязват се на средно големи парчета, порасвт се с малко сол, черен пипер, подправки каквито харесваш, зехтин и балсамиков оцет. завиват се във фолио и се пекат във фурна докато омекнат леко.

# 14
  • Мнения: 3 861
Аз май за първи път чувам за такъв оцет Embarassed Embarassed Embarassed. Не ми се смейте ама каква е разликата от обикновенния, къде се продава и т.н.??? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт