Климатичните промени или какво се случва със Земята?

  • 31 027
  • 692
  •   1
Отговори
# 615
  • Мнения: 3 776
Тези крави се оказаха по-страшни от самолетите, което се множат като гъби.
За протокола:месото в Германия е по-евтино от българското.
А яденето на авокадо и киноа обрича едни други народи, но кой да чете.

# 616
  • Мнения: 6 563
Не знам какъв е тоя хъс и настървение да се унищожават местните животновъди и земеделци.

# 617
  • Португалия
  • Мнения: 3 986
как какъв- ще ни продават  месо от епруветка и протеин от буболечки

# 618
  • Hamburg
  • Мнения: 2 017
Няма да разорят животновъдите - парите от екстра данъците ще отиват при тях, за да подобрят условията на животните.

Плюс това, планът е и да се намалят данъците върху плодовете и зеленчуците, с което повече хора могат да си позволяват здравословна храна, която в момента частично излиза по-скъпа от джънк храната.

Последна редакция: пт, 19 апр 2024, 09:39 от Bizzie

# 619
  • Мнения: 6 886
А яденето на авокадо и киноа обрича едни други народи, но кой да чете.
Аз никога не съм ял нито едното, нито другото. Какво ще стане с цената им ако такива като мен спрат да ядат месо и започнат да ги ядат тези екзотики?

# 620
  • София
  • Мнения: 928
Не знам какъв е тоя хъс и настървение да се унищожават местните животновъди и земеделци.

Какво ли не прави с хората желанието да се чувстват повече от останалите? Какво са някакви си там животновъдци и земеделци пред "правото" на онези, които не ядат месо, да са нещо повече от другите и да ги поучават?

# 621
  • Мнения: 1 725
С месото е като с цигарите - понеже повечето живеят в пушек, не значи обаче, че това е нормата.

В България е невъзможно да се поръча нещо безмесно в ресторантите сега. Всичките предложения са за месни специалитети - на грил, в яхния, печени меса, по супермаркетите - салами, сушени меса и колбаси.

А вегетарианската храна може да е много вкусна, освен че е по-здравословна от червеното месо, но хората са си свикнали на кебапчетата и това е. А кюфтетните животни живеят в мизерни клетки, тъпчат ги с боклуци, антибиотици и хормони, месото впоследствие се преработва, до степен да не се знае какво има в него, но масовката си е по кебапчнцето и цигарката.

От детството си пък си спомням, че лятно време ядях предимно само салати, плодове и зеленчуци, през зимата много варива, яйца, яхнии с кисело зеле и рядко и почти само по празници - месо. Спомням си, че и кюфтетата и кебапчетата и луканките си бяха по специални поводи, дори не е било преди повече от 30г. Сега вече месото е вместо насъщния хляб, поне в България явно.

# 622
  • Мнения: 11 632
А яденето на авокадо и киноа обрича едни други народи, но кой да чете.
Аз никога не съм ял нито едното, нито другото. Какво ще стане с цената им ако такива като мен спрат да ядат месо и започнат да ги ядат тези екзотики?
шЪ има повече кюфтенца за мен Simple Smile  Stuck Out Tongue

# 623
  • Мнения: 6 563
Съжалявам, но пишеш лъжливи обобщения.
В ресторант в България спокойно можеш да се нахраниш без месо и дори съвсем постно (модерното веган, но и без пържене). 20 г. не ядях месо, захраних се отново с месо по здравословни причини. Никога не съм имала проблем с безмесни ястия навън. Същото и с веган, т.к. спазвам религиозния пост.
Имам наблюдения как се отглеждат овце и говеда в карловските села. Животните са пасищни, а хората, които получава субсидии, всеки ден попълват отчет колко време животните са били на паша и каква растителност са пасли.

# 624
  • Мнения: 3 776
Липсата на критично мислене ще затрие човечеството, но може би вече е крайно необходимо:

"Авокадото не само, че изисква повече вода от другите продукти (два пъти повече от портокалите), но по ирония на съдбата често се отглежда в региони, които са изправени пред недостиг на вода. Откакто беше обявена за суперхрана и се превърна в мания за закуска, световното производство се удвои през последните две десетилетия, за да отговори на нарастващите изисквания. Поради търсенето фермерите в Мексико увеличават размера на фермите си, което води до екологични проблеми, включително обезлесяване и увеличени емисии на парникови газове."

С малко търсенете може да прочетете са всеки плод или зеленчук, особено вносен до къде води повишената консумация и как се вреди на природата.

# 625
  • Мнения: 6 563
Вносът може би се осъществява с непърдящи катъри, хранени с останки от компост, събирани на лунна светлина в сертифициран екологичен район. А за водните пространства се ползва библейски кит.

Преди време гледах документален филм за производството на портокали в Южна Америка. В него се казваше, че най-големият консуматор на портокалов сок в света били германците (не предполагах, честно казано). Темата беше за условията на труд. Освен обезлесяването, за да се отвори простарнство за още портокалови плантации, се наблегна на ползването на препарати, които са забранени за производство в ЕС. Какво лицемерие само - не произвеждаме такива в ЕС, но внасяме стока, обработвана с тях. Работниците нямаха елементарни предпазни средства и вдишваха директно въпросните препарати по време на работа. Имаше хора с поразена нервна система, инвалидизирани, даваха интервюта с престрашили се да говорят. Тези хора нямат голям избор - в тези райони препитанието е на плантациите. Имаше и съвсем млади работници, деца на 17-18 години. Жестока работа, за едно сокче в био-еко-дупер-компостируема опаковка на закуска.

Последна редакция: пт, 19 апр 2024, 08:30 от sylviana

# 626
  • Hamburg
  • Мнения: 2 017
Толкова относно whataboutism-а с авокадото и предполагаемата липса на критично мислене...

On average, about 283 litres of applied water are required to produce a kilogram of avocados. This is fresh ground or surface water that is applied via irrigation or other methods in order to produce a crop of the fruit, and does not include rainfall or natural moisture in the soil.
https://danwatch.dk/en/undersoegelse/how-much-water-does-it-take … 20in%20the%20soil.

Meat production requires a much higher amount of water than vegetables. IME state that to produce 1kg of meat requires between 5,000 and 20,000 litres of water whereas to produce 1kg of wheat requires between 500 and 4,000 litres of water.
https://www.theguardian.com/news/datablog/2013/jan/10/how-much-w … tres%20of%20water.

Това без да споменаваме за емисиите на метан и CO2 при производството на месото.

# 627
  • Мнения: 1 725
Аз специално портокали, съм яла по нова година само (специален повод), а особено пък авокадо, за пръв път вкусих когато емигрирах, така че не знам кой ще повярва, че тези двата плода фигурират в храната на много българи.

За ресторантите говоря от пресен пример - и то защото се засякох с чужденец, пътуващ из България, който спомена същото наблюдение - изборът на постна храна е малък.. Най-често срещано ми се струва е патладжан със заливка, от по-типичната храна - сирене по шопски …и дотук. Останалото - месо във всевъзможни вариации. Мен не ме бърка, кой какво яде. Постната храна обаче мисля, може да е много вкусна, но като няма търсене, хората не са и запознати с възможностите и ядат каквото се предлага. Ще ми е интересно да науча, щом считаш, че е лъжливо обобщение, да дадеш примери за изобилните вегетариански ястия по бг ресторантите.

Последна редакция: пт, 19 апр 2024, 09:54 от ierldan

# 628
  • Hamburg
  • Мнения: 2 017
Да, това също - повече от нелепо е да се излиза с what about the avocado предвид колко авокадо се консумира на дневна база и колко месо и месни продукти.

# 629
  • Мнения: 11 632
Толкова относно whataboutism-а с авокадото и предполагаемата липса на критично мислене...

On average, about 283 litres of applied water are required to produce a kilogram of avocados. This is fresh ground or surface water that is applied via irrigation or other methods in order to produce a crop of the fruit, and does not include rainfall or natural moisture in the soil.
https://danwatch.dk/en/undersoegelse/how-much-water-does-it-take … 20in%20the%20soil.

Meat production requires a much higher amount of water than vegetables. IME state that to produce 1kg of meat requires between 5,000 and 20,000 litres of water whereas to produce 1kg of wheat requires between 500 and 4,000 litres of water.
https://www.theguardian.com/news/datablog/2013/jan/10/how-much-w … tres%20of%20water.

Това без да споменаваме за емисиите на метан и CO2 при производството на месото.
Е, месото в EDEKA и други подобни може и да изисква толкова.... То и без това не става за ядене.
Месото, което си си отгледал сам или в малки ферми, не "поглъща" толкова вода, но пък си има и цена.
За всеки валк си има пътници, а за най-евтините вагони, пътниците са най-много. Причината не е, че само това могат да си позволят, а думата "промоция" кара много мозъци да спират да функционират.

Общи условия

Активация на акаунт