Продукти:
1 кг пресято брашно
5-6 яйца
300 гр захар, аз слагам 400, обичам да е сладко
По рецепта е с 2 сухи маи, но аз слагам 4
Кората на 1 лимон, 4 есенции ром
200 гр мазнина - 1:1 свинска мас и масло
300 мл прясно мляко
Винаги активирам маята в прясното мляко с малко захар и брашно.
Яйцата трябва да са топлички, на стайна температура, а у дома правя сауна. Козунакът обича да му е топло. И мазнина също е топла, стои до камината и се разтопява.
В началото забърквам всички продукти без мазнина! Оставям тестото в леген (имам такъв за тесто само), защото много бухва. Оставям го да втаса 2-3 часа, покривам легена с мокра кърпа да не засъхне . Когато е втасало го размесвам веднъж, в легена. За да не лепне, слагам на ръката си от мазнината. Оставям го пак да си почива 30 минути и го вадя и размесвам на плота, като намазнявам когато ми залепне. Меся с изтеглящи движения, да стане на конци, не повече от 10 минути, за да не стане жилаво. И го оформям в тавите. Оставям пак да втаса и пека на 180° без вентилатор. Изпича се много бързо, поне това забелязах , за около 20 минути, но може да зависи и от печката. Ухае уникално!
Отгоре го мажа само с едно яйце и ръся с мокра захар.
П п яйца, мляко и масло са ми домашни. Но аз живея на село и имам достъп до такива благини.