Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 79 (м. април)

  • 24 244
  • 1 097
  •   1
Отговори
# 825
  • Мнения: 13 341
За нещо такова като тези сензори и аз не бих се доверила на случаен човек, това са медицински изделия и не е все едно къде и как са подмятани докато стигнат до мен.
Скрит текст:
Аз съм в огромен потрес и как сума народ си поръчва на напълно непознати да им донесе от Турция Саксенда или Оземпик дето са и с  хладилен режим, ама явно има и за тях клиентела...

didito, симптомите са ти почти като по учебник, вероятно имаш и още това-онова дето на прима виста не ги свързваш с евентуална ИР.
Здравейте на всички,
Тръгнала съм по пътя на самодиагностицирането и искам да попитам хората с опит като вас:
1. Нормално ли е да имам чести хипогликемии преди хранене, без да имам диабет?
2. Какви изследвания мога да си пусна освен кръвна захар, за да засека ако има ИР, като да допълня че ако не пия до 1-2 часа след ставане кафе започва да ме боли глава и да ми става зле, та затова ме притеснява ОГТТ и предпочитам да пусна еднократно сутринта някакъв панел от кръвни които да обхванат колкото се може по добре картинката.
Насочила съм се към тези подозрения, защото качих няколко кг без причина за кратко време и от месеци се ограничавам, но не мърдам дори с грам. Освен това баща ми е с Диабет 2, а майка ми е в преддиабетно състояние. Аз със втората си бременност към края бях с гестац. диабет. И тези чести хипогликемии ме плашат, та имам час за ендокринолог но чак след великден. Иска ми се да имам поглед върху нещата преди това. Вече пусках щитовиден панел няма нищо там притеснително, даже е супер. Кръвната ми захар преди месец беше - 4.91 за инфо.

П.С. Между другото вкъщи имам глюкомер от баща ми подарък.
Малко е информацията която даваш, по принцип винаги ми е съмнително като някой каже че от няколко месеца или за кратко наддава тегло - ИР ако няма външни фактори намесени, не се развива изведнъж. Друг е въпросът че при повечето хора става толкова постепенно всичко, че си качват бавно и полека и "един ден се събуждат дебели", ако мога така да се изразя. Щото като се виждаш всеки ден, не си даваш сметка, те разликите са малки но пък се натрупват. От опит го говоря това.
Прегледай информацията в началото на темата, ще ти се изяснят доста неща, а вероятно и други оплаквания ще навържеш с ИР.
От изследвания само на гладно може и да се разбере нещо, а може и да не. Ако инсулинът ти е завишен още на гладно - ясна работата. При доста от нас е така. Но ако не е, това не е гаранция че всичко е наред, при всичко което си изброила доста вероятно да не е.
Но наистина седни и се запознай с информацията която е събрана в първия пост, идея си нямаш колко много те улеснява това че го има. Сама би ти отнело страшно много време и работа да намериш всичко това, ако изобщо. А ти трябва, повярвай ми - не искаш сляпо да се водиш по това което някой ти е казал, ако ще и лекар да е. Не всеки от тях ще ти даде адекватен съвет за храненето, а при ИР начинът на живот е водещото.

Долче, да, фолиева киселина е това. Не знам в каква форма е в Б комплекса, но нещо ме съмнява да е метилирана.

# 826
  • Мнения: 27 736
То и мен ме съмнява всеки Б-комплекс на пазара да е точно в метилирана форма...Затова го споменах.
Сензорите не са с хладилен режим все пак, но до 25 градуса мисля, че трябваше да се съхраняват. 100 лв ми е подозрително ниска цена за сензор.
Скрит текст:
  И аз недоумявям как се поръчват медикаменти с хладилен режим "на доверие" от познати, роднини, че даже и от напълно случайни хора...🙄 Друг е въпросът какво е и моето мнение за някои медикаменти. 

# 827
  • Варна
  • Мнения: 708
BFF, не е ясно продавачите в Олкс как са се сдобили със сензорите, как са транспортирани до България, при какви температури са съхранявани...Мен лично цена като 100 лв ми е леко съмнителна, но знам ли...Има убождане при поставянето- то е все едно слагаш печат, има си апликатор
 Аз лично никаква болка не усещам при поставянето. На мен първият сензор започна леко да ми се отлепва е единия край, с настоящия използвам специални лепенки и е ок.
Тeormina, ти ли смяташе да използваш сензор при пътуване до Италия? Информирай се как се минава през проверките на летището с него.
Didito, разбира се, че такива хипогликемии не са нормални- нито преди, нито след хранене. Какво имаш предвид под "супер щитовиден панел"? Резултатите ти са оптимални или просто са в референтните граници (защото последното не е достатъчно).

Ето това са последните ми излседвания, където щитовидните мислех че са супер:


Може би е редно да допълня, че в последната година бях под голям стрес, при мен е малко каша защото все още кърмя макар и само вечер и много от симптомите ги отдавам на хормони.

Последна редакция: пт, 26 апр 2024, 13:25 от didito

# 828
  • Мнения: 27 736
Да, добре ми изглеждат щитовидните.

# 829
  • Варна
  • Мнения: 708
За нещо такова като тези сензори и аз не бих се доверила на случаен човек, това са медицински изделия и не е все едно къде и как са подмятани докато стигнат до мен.
Скрит текст:
Аз съм в огромен потрес и как сума народ си поръчва на напълно непознати да им донесе от Турция Саксенда или Оземпик дето са и с  хладилен режим, ама явно има и за тях клиентела...

didito, симптомите са ти почти като по учебник, вероятно имаш и още това-онова дето на прима виста не ги свързваш с евентуална ИР.
Здравейте на всички,
Тръгнала съм по пътя на самодиагностицирането и искам да попитам хората с опит като вас:
1. Нормално ли е да имам чести хипогликемии преди хранене, без да имам диабет?
2. Какви изследвания мога да си пусна освен кръвна захар, за да засека ако има ИР, като да допълня че ако не пия до 1-2 часа след ставане кафе започва да ме боли глава и да ми става зле, та затова ме притеснява ОГТТ и предпочитам да пусна еднократно сутринта някакъв панел от кръвни които да обхванат колкото се може по добре картинката.
Насочила съм се към тези подозрения, защото качих няколко кг без причина за кратко време и от месеци се ограничавам, но не мърдам дори с грам. Освен това баща ми е с Диабет 2, а майка ми е в преддиабетно състояние. Аз със втората си бременност към края бях с гестац. диабет. И тези чести хипогликемии ме плашат, та имам час за ендокринолог но чак след великден. Иска ми се да имам поглед върху нещата преди това. Вече пусках щитовиден панел няма нищо там притеснително, даже е супер. Кръвната ми захар преди месец беше - 4.91 за инфо.

П.С. Между другото вкъщи имам глюкомер от баща ми подарък.
Малко е информацията която даваш, по принцип винаги ми е съмнително като някой каже че от няколко месеца или за кратко наддава тегло - ИР ако няма външни фактори намесени, не се развива изведнъж. Друг е въпросът че при повечето хора става толкова постепенно всичко, че си качват бавно и полека и "един ден се събуждат дебели", ако мога така да се изразя. Щото като се виждаш всеки ден, не си даваш сметка, те разликите са малки но пък се натрупват. От опит го говоря това.
Прегледай информацията в началото на темата, ще ти се изяснят доста неща, а вероятно и други оплаквания ще навържеш с ИР.
От изследвания само на гладно може и да се разбере нещо, а може и да не. Ако инсулинът ти е завишен още на гладно - ясна работата. При доста от нас е така. Но ако не е, това не е гаранция че всичко е наред, при всичко което си изброила доста вероятно да не е.
Но наистина седни и се запознай с информацията която е събрана в първия пост, идея си нямаш колко много те улеснява това че го има. Сама би ти отнело страшно много време и работа да намериш всичко това, ако изобщо. А ти трябва, повярвай ми - не искаш сляпо да се водиш по това което някой ти е казал, ако ще и лекар да е. Не всеки от тях ще ти даде адекватен съвет за храненето, а при ИР начинът на живот е водещото.

Долче, да, фолиева киселина е това. Не знам в каква форма е в Б комплекса, но нещо ме съмнява да е метилирана.


Относно Б-комплекса винаги купувам с активни форми, тъй като знам че синтетичните не само не усвоявам ами и се натрупват като хомоцистеин.
Между другото поизчетох доста статии по повод ИР, аз отдавна внимавам какво ям. Точно затова се изплаших като видях рязкото покачване на кг. Следя теглото си ежедневно, тъй като от малка имам проблеми с лесно напълняване и трудно и мъчително отслабване. Покрай раждането качих доста, после едвам успях да сваля почти всичко, но ми останаха едни 2кг, които не можах да съборя.  И изведнъж за няма 3 дни качих 2к.г, намалих храната но отново качих още 2 до края на същия месец без да променям с нищо ежедневие и хранене. Отдадох на напредналата ми възраст, на евентуален предклимакс, на хормонални проблеми предизвикани от кърменето и т.н. А хипогликемиите ги имах за нормални, защото аз отдавна често прескачам закуската и към обяда почвам да притрепервам. Но пък ако закуся не мога да спра да ям цял ден. И честно казано рано сутрин въобще не ми е гладно. Не пуша от доста време, не пия алкохол по принцип, за съжаление и не спортувам, защото не успявам да намеря време за себе си покрай децата. Да не пропусна, че съм лекувала и ендометриоза с хормонални препарати, не знам доколко има значение това. Много често ми се случваше като хапна нормално за обяд примерно месо със салата, после да не мога да спра да ям цял следобед неща като солети/ядки нещо сладко (примерно сушен плод) макар и дребно, пак солети/ядки и т.н. Уж съм нахранена а не мога да спра да ям. И като резултат намалих вечерята до минимум. Там пък защото имам ГЕРб и като хапна по-обилно не мога да спя.

Последна редакция: пт, 26 апр 2024, 13:48 от didito

# 830
  • Мнения: 27 736
Все пак не е нормално да има хипогликемии, дори и да не се закусва. А ти чакаш да започнеш да притреперваш от глад и чак тогава ядеш ли?🤔

# 831
  • Варна
  • Мнения: 708
Все пак не е нормално да има хипогликемии, дори и да не се закусва. А ти чакаш да започнеш да притреперваш от глад и чак тогава ядеш ли?🤔

Не, просто в 12 ми е обедната почивка и докато стигна до храната почва да ми прималява. Вчера се получи така макар към 10 да бях хапнала малко солети или ядки не помня какво точно, но не бях напълно гладна.

# 832
  • Германия
  • Мнения: 3 449
BFF, не е ясно продавачите в Олкс как са се сдобили със сензорите, как са транспортирани до България, при какви температури са съхранявани...Мен лично цена като 100 лв ми е леко съмнителна, но знам ли...Има убождане при поставянето- то е все едно слагаш печат, има си апликатор.
Тeormina, ти ли смяташе да използваш сензор при пътуване до Италия? Информирай се как се минава през проверките на летището с него.


Dolce, аз да. Но ние ще пътуваме с кола. Виж не се бях замисляла че това може да е проблем на летището…

Само да отбележа, че ако някой реши да купува такъв сензор някъде онлайн, в никакъв случай да не взима такъв с изтекъл срок на годност (виждала съм в eBay примерно да продават а такива, и то хич не евтини). Имах един такъв, който първо показваше изключително занижени стойности, и после престана на работи след има-няма 12 часа. Та така де, да не си дадете парите напразно.

Последна редакция: пт, 26 апр 2024, 14:03 от Teormina

# 833
  • Мнения: 708
И аз така си хванах ИР - качих десетина кг. в рамките на 3-4 години, бавно, но трайно, без промяна в навиците и се взех в ръце - 3 месеца тренировки 4 пъти седмично, режим, масажи… и качих още кг. Захар, холестерол всичко в норма, но след като трима лекари ми казаха да направя ОГТТ, накрая го направих и всичко лъсна.

# 834
  • Мнения: 27 736
Didito, солети или някои видове ядки изобщо не са подходящи за леко похапване при тези симптоми. По-добре варени яйца, парче кашкавал с масло, шунка с маслини, пълнена зелена чушка или краставица с котидж сирене или с извара и наситнени варени яйца и т.н.
Мак, тренировките ти много интензивни ли са?

# 835
  • Мнения: 708
По-скоро умерени - xbody и пилатес реформър.

Didito, сонети или някои видове ядки изобщо не са подходящи за леко покачване при тези симптоми. По-добре варени яйца, парче кашкавал с масло, шунка с маслини, пълнени зелена чушка с котидж сирене или с извара и наситнени варени яйца и т.н.
Мак, тренировките ти много интензивни ли са?

# 836
  • Мнения: 1 506
И аз така си хванах ИР - качих десетина кг. в рамките на 3-4 години, бавно, но трайно, без промяна в навиците и се взех в ръце - 3 месеца тренировки 4 пъти седмично, режим, масажи… и качих още кг. Захар, холестерол всичко в норма, но след като трима лекари ми казаха да направя ОГТТ, накрая го направих и всичко лъсна.
А холестеролът какво общо има? Питам, че моят е най-висок точно когато оправя храненето, стана 45 кила и се чувствам най-добре Sweat Smile

# 837
  • Варна
  • Мнения: 708
И аз така си хванах ИР - качих десетина кг. в рамките на 3-4 години, бавно, но трайно, без промяна в навиците и се взех в ръце - 3 месеца тренировки 4 пъти седмично, режим, масажи… и качих още кг. Захар, холестерол всичко в норма, но след като трима лекари ми казаха да направя ОГТТ, накрая го направих и всичко лъсна.

Леле, благодаря че го сподели, тъкмо си мислех че полудявам. Винаги съм съумявала да се взема в ръце и да се огранича, но този път системата направо не реагира така да се каже на всичките ми мерки. На всичкото отгоре този път килата ми са най-вече около кръста и корема/ханша. Никога не съм напълнявала така, точно в тези места. Вече 4 месеца броя калории и махам едно след друго каквото се сетя. Тестени не ям, хляб не ям, нито картофи, ориз, боб, грах, леща, сладко ям едно лукче вечер и след обяда парче или две локум или сушени кайсии 2-3. Единствено в междинките в 10 и 15ч. си позволявам солети, но не повече от 100гр. на ден. Обяда ми се състои само от месо чисто със сурови зеленчуци/или салата цезар/, вечер карам на ябълки и срам не срам да си призная едно пакетче слънчо. Следобед към 17-18 ми простъргва и ям парче кашкавал и/или сирене. Просто ще полудея. Никога не съм прилагала такива ограничения без да имам поне грам надолу. Пия много вода също. Не пия подсладени напитки, даже кафето си го пия без захар. Просто се чувствам безсилна и тъй като теглото ми все още не е наднормено никой не ме приема насериозно.
А солети и ядки ям в междинки, защото съм на работа, иначе предпочитам млечни и месни продукти. Обожавам сирене и кашкавал, шунки и т.н

Последна редакция: пт, 26 апр 2024, 14:22 от didito

# 838
  • Мнения: 27 736
Как да не ядеш тестени?🙂 Солетите какво са? 100 грама солети на ден въобще не са малко. Я виж колко вгх има в 100 грама солети...😉 За локума, лукчетата и сушените кайсии важи същото.

# 839
  • Варна
  • Мнения: 708
Как да не ядеш тестени?🙂 Солетите какво са? 100 грама солети на ден въобще не са малко. Я виж колко вгх има в 100 грама солети...😉 За локума, лукчетата и сушените кайсии важи същото.

Да, наясно съм че солетите са тестени, имам предвид че не ям, баници, хляб, тестени закуски, кексове и т.н. И честно казано ако спра и малкото отклонения сигурно вече ще почна да припадам. Проблема е че не мога да спра тотално да ям, макар да мога по принцип, защото все още кърмя.
Пък и баща ми макар и с диабет тип 2 въобще не се ограничава така строго а не качва кг. и успява да държи захарта си в норма.
Човека си яде и картофи и тесто, е в малки количества, но не му влияе, пък аз уж здрава пък не мога да си позволя и пакетче солети и едно лукче на ден. Това ми звучи нелогично направо.

Общи условия

Активация на акаунт