Ще се радвам, ако ви хареса!

  • 30 771
  • 61
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 0
Всичко изглежда много вкусно! Simple Smile Поздравления и за темата - много добре е оформена Simple Smile)

# 46
  • Мнения: 569
  След мнооооого дълго отсъствие,по време на което не съм спирала да готвя , но спрях да снимам - няколко нови предложения Heart Eyes
  Симона- много благодаря!

  Сьомга със зелени подправки-импровизация

  Продукти за 2 порции:
  
  *300-400 гр. сьомга
  *1 голяма глава бял лук или 1 връзка зелен лук
  *1/2 връзка копър
  *3 скилидки чесън
  *сока на 1 лимон
  *1-2 с.л. зехтин

Сьомгата се слага във вряща , подсолена вода за около 3-4 минути. След като изстине малко се раздробява на много ситни частици и се залива със сока на 1 лимон.
Лукът се нарязва на тънки ивици и се задушава за 7-8 минути.
Чесънът с 1 ч.л.сол се стрива , добавя се зехтинът , малко сол , нарязаният на ситно копър, задушеният лук и малко сок от лимон.
Подходяща тавичка се покрива с парче фолио , няколко капки зехтин на дъното, разстила се сьомгата и върху нея сместа от лук , копър и чесън , завива се отново с фолио и се пече за 10 мин в умерена фурна.


Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:02 от Dina767

# 47
  • Мнения: 569
  Диетична пица със зеленчуци

  Рецептата за тестото е от тук:
  http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Bread/dough/recipe_671.php

  За една голяма пица е достатъчна половин доза.
  Замених  1/2 от брашното с пълнозърнесто.

  *1 голяма тиквичка нарязана на много тънки колелца
  *кромид лукчета- обелени(използвам готови)
  *1 жълта и 1 червена чушка нарязани на тънки ивици
  *10-12 маслини , нарязани на ситно
  *1/2 консерва белени домат
  *2 с.л. зехтин
  *50-70 грама обезсолено бяло сирене
  *подправки на вкус

  Зеленчуците без доматите се поставят в тавичка завити във фолио , осоляват се , добавя се зехтинът и се пекат за около  15-мин. в силно загрята фурна.
  Тестото се разточва,  доматите нарязани на ситно се разстилат , следват задушените на фурна зеленчуци, маслините и сиренето и се пече за около 15-20 мин в умерена фурна


  

Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:03 от Dina767

# 48
  • Мнения: 569
Салата  с авокадо, гриловани пилешки късчета и нар

* 1 авокадо нарязано на ивици
*1 нар
*1 връзка зелена салата- рикота , бейби спанак, киселец или  комбинация
*1 краставица
*сока на 1 лимон
*2 с.л. зехтин
*2 средни пилешки филета , нарязани на тънки ивици , мариновани в малко зехтин , сол ,лимон,розмарин и изпечени на скара за 3-5 мин
*50 гр. крутони
  


Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:04 от Dina767

# 49
  • Мнения: 569
  Крем супа от тиква- II -ри вариант
 
  продукти за 4 порции:

 *1/2 изчистена и нарязана на кубчета тиква(ако е голяма) или 1 средно голяма
 *2 ябълки - за предпочитане жълти
 *1 глава бял лук
 *1 с.л. зехтин
 *1 стрък мащерка

 Обелената и нарязана тиква, обелената и нарязана ябълка и лукът нарязана на едро нареждам в тавичка , посолявам леко , заливам със зехтина и 1/4 чаша вода, добавям и мащерката.
Запечатвам добре с фолио и пека около 45 мин в силно загрята фурна.
Вече изпечени тиквата , ябълката и лука се пасират много добре , добавям малко готварска сметана или кисело мляко.



Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 22:42 от Dina767

# 50
  • Мнения: 569
  Риба по Тайландски с кафяв ориз


  За 4 порции:

  *1 кг филе бяла риба
  *1 манго- нарязана на ситни кубченца
  *джинджифил- 1 средно голям корен, обелен и настърган на много фино ренде
  *2-3 скилидки чесън
  *сока на 1 лимон
  *2 с.л. соев сос
  *1 с.л. сусамено олио
  *1 щипка чили на прах
  *сол на вкус
  *1 бананово листо( ако не намерите може и без него)

  

Рибата се осолява леко и се нарежда плътно едно до друго в тавичка, в която предварително е поставено на дъното банановото листо, разположено така че половината да остане за завиване.
Настърганият джинджифил, стритият чесън, мангото , лимона , соевия сос и подправките се разбъркват добре и получената смес се разстила равномерно върху рибата.
След това се завива с другата половина на банановото листо , а отгоре се запечатва с фолио.
Пече се в умерена фурна около 45 мин.

За гарнитура- варен кафяв ориз.



  
  

Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:06 от Dina767

# 51
  • Мнения: 569
   Салата с домати , краставици и булгур


 * 4-5 големи домата
 *2-3 краставици
 *няколко листа зелена салата (по желание)
 *1/2 ч.ч. булгур (ситно смлян)
 *сокът на 1 лимон
 *1 връзка магданоз
 *сол на вкус
 *щипка черен пипер
 *зехтин на вкус
 

Доматите се заливат с гореща вода за около 1 минута и се обелват. Нарязват се на средно големи кубчета.
Краставиците се обелват и нарязват на кубчета.
Магданозът се нарязва на ситно.
Булгурът се залива с подсолена вряща вода-около 1 1/2 ч.ч. и се вари около 10-тина минути ( аз опитвам и внимавам да не  е много разварен , ако има не извряла вода , прецеждам)
Всички продукти се смесват , заливат се с сока на лимона и се украсява с листа от зелена салата.

  


Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:07 от Dina767

# 52
  • Мнения: 569
  Пълнени патладжани с доматен сос и фета


 * 3-4 големи патладжана
  *1 глава бял лук
  *2-3 домата
  *1 предварително изпечена и обелена червена чушка
  *300 гр. фета сирене
  *3-4 скилидки чесън
  *1/2 връзка магданоз
  *сока от 1/2 лимон
  *2 с.л. зехтин
  *сол , черен пипер  и джоджен на вкус


 Патладжаните се изпичат във фурната - цели до готово състояние.
 През това време се приготвя сос от ситно нарязания и задушен лук, обелените и ситно нарязани домати, нарязаната на ситно печена  чушка- продуктите се добавят последователно и се готвят около 15 -20 мин.

 Чесънът се стрива, добавя се зехтинът, сокът от лимон, сол и черен пипер.
 Патладжаните се разрязват на половина без да се белят , с нож се правят разрези в сърцевината и се разпределя пастата от     чесън , лимон и зехтин.
 В готовият доматен сос се добавя нарязаното на кубчета сирене , магданоза и се разпределя върху половинките патладжан.
 Запичат се за около 10 мин в умерена фурна.



Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:08 от Dina767

# 53
  • Мнения: 569
  Скариди в доматен сос и фета по Гръцки ( Саганаки)


  *2 глави бял лук ( 1 голяма)
  *4-5 средно големи обелени домата
  *2 с.л. доматено пюре
  *1/2 чаша сухо бяло вино
  *1 1/4 ч.ч. натрошено фета сирене
  *сокът на 1/2 лимон
  *2 с.л. зехтин
  *1 ч.л. сух риган
  *сол и черен пипер на вкус


Нарязаният на ситно лук се задушава за 5-7 мин, добавя се стритият чесън , нарязаните на ситно домати , доматеното пюре,магданозът , солта , пиперът и риганът.Добавя се бялото вино и се оставя за около 15 мин. със затворен капак.
Изчистените скариди се заливат в плитък съд с лимоненият сок за няколко минути.
В подходящ съд ( аз използвам глинени гювечета) се разпределя доматения сос , скаридите и се поръсва с натрошеното фета сирене. Пекат се в силно загрята фурна около 15-20 мин. Върви с мек, топъл хляб и бяло вино или узо;-)


Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:09 от Dina767

# 54
  • Мнения: 569
  Къри от картофи и карфиол


* 3-4 големи картофа
*1 средна гл.карфиол
*2 с.л. доматено пюре
*2 обелени домата
*2 см.парченце джинджифил
*2 скилидки чесън
*1 глава лук
*1/2 връзка кориандър
 
*1 прясно 1червено чили
*2 с.л. зехтин 1/2 ч.л. кимион смлян
*1 ч.л. къри
*1 ч.ч. вода
 *сол и пипер на вкус

Картофите се нарязват на средно големи кубчета.
Карфиолът се начупва на средно големи цветчета.
Доматите и лукът се нарязват на ситно.
Чесънът се стрива заедно със ситно нарязаният джинджифил и чили.
Задушава се лукът за около 7-8 мин. Добавят се стритите чесън , джинджифил и чили. След около 3 мин се добавят картофите , Карфиолът , доматите , доматеното пюре и всички подправки. Добавя се водата и се готви на умерен огън под капак за около 45 мин. до пълната готовност на картофите. Добавя се още вода при необходимост. Накрая се поръсва със ситно нарязаният кориандър.
Гарнира се с кисело мляко и се сервира с нан.


Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:10 от Dina767

# 55
  • Мнения: 569
 Сладкиш с овесени ядки и круши


*1 консерва круши или компот( използвам Williams 825 гр.)
*1/2 ч.ч. пълно зърнесто брашно
*1 1/2 чаша овесени ядки
*1/2 ч.ч. мед
* 2 с.л. кисело мляко
*2 яйца
*2 с.л. меко масло
*1/2 ч.л. канела
*1 п. бакпулвер


Яйцата, киселото мляко , медът и маслото се разбиват с миксер.
Добавят се към овесените ядки, пълно зърнестото брашно, бакпулверът и канелата.
Сместа се разстила в подходяща тавичка , с хартия за печене.
Нарязаните на резенчета круши се нареждат отгоре , като леко се притискат.
Пече се на умерена фурна за около 20 мин.
Сокът от консервата круши (компот) се загрява и сладкишът се залива равномерно докато е топъл.


Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:11 от Dina767

# 56
  • Мнения: 569
  Пай с пилешко месо

  или нещо като пай по селски-импровизация

*6 пилешки джопана (големи)
 *4 картофа
 *1 глава лук
 *2 моркова
 *консерва домати
 *1 консерва грах или 1/2 пакет замразен грах
 *сол
 * черен пипер
 *червен пипер
 *Джоджен

Картофите -обелени и нарязани на едри кубчета  и пилешките джопани слагам в тенджера под налягане заедно.Ако не използвате , просто се сваряват поотделно или заедно.
Сварените пилешки джопани се обезкостяват , а месото се накъсва на много ситно.
Картофите осолени на вкус се пасират.
Лукът се задушава за около 10 мин. с 2 с.л. зехтин.
Добавят се на стърганите моркови и 1 ч.ч. от бульона , в  който са варени пилето и картофите.
Добавят се доматите, граха, пилешките късчета сол , черен пипер ,червен пипер и джоджен на вкус.
Оставя се да къкри под капак на слаб огън за около 20 мин. ,докато соса изври напълно.
Сместа се изсипва в подходяща тавичка, най-отгоре се разстилат или шприцоват пасираното картофено пюре.
запича се  в силно загрята фурна за около15-20 мин.



Последна редакция: нд, 12 дек 2010, 00:12 от Dina767

# 57
  • Мнения: 569
  Тарталети със сьомга и зелен лук


  продукти за 4 порции:

*250-300 гр. сьомга
*1 връзка магданоз
*2 домата
*1 лимон
*2 скилидки чесън
*1/2 черен пипер
*1 ч.л. чесън
*2 с.л. зехтин
*2 с.л. заквасена сметана за гарнитура

за тестото за тарталети;
*250 гр брашно
*125 гр. масло- стайна температура
*1 ч.л. сол
*1/2 ч.ч. топла вода

Замесва се меко тесто, което се завива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 20 мин.

 Сьомгата се вари за 10 -12 минути в подсолена вода.
Зеленият лук и магданозът и доматите се нарязват на много ситно.
След като изстине малко , сьомгата се "натрошава" на ситно.
Омесва се с лука , доматите и магданоза .
Добавят се лимона , солта и зехтина.

Тестото се изважда от хладилника и се разточва.
Изрязват се формички със самите форми за тарталети , тестото се поставя във формите , като се притиска леко.
Правят се няколко проождания с вилица.
Отгоре се слагат по около 15 зърна боб и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 165 мин , като малко преди да се извадят се махат бобените зърна и се оставят за още 2-3 мин.

Слага се плънката , гарнира се с малко заквасена сметана и се поръсва с черен пипер.



Последна редакция: чт, 11 ное 2010, 19:17 от Dina767

# 58
  • Мнения: 569
  Фритата с гъби и чери домати



*4-5 чйца
*100 грама фета сирене
*50-70 грама пресни гъби
*100-150 гр. чери домати
*100 грама шунка или друг колбас
*1/2 ч.л. сода бикарбонат
*1 ч.л. сол
*1 с.л. зехтин
*1/2 ч.л. черен пипер
*джоджен


Яйцата се разбиват добре , добавя се солта ,содата, черният пиер , и се рабива за още  около минута
Добавят се нарязаните гъби , шунка , домати(на половинки) , натрошеното сирене.
Продуктите се слагат в намаслен тиган с огнеопорна дръжка, Готви се на умерен котлон под капак до готовност на фритата от долу и след това се поствя в предварително загрята фурна за около 5 минути до получаване на леко златист цвят.

Последна редакция: чт, 11 ное 2010, 19:18 от Dina767

# 59
  • Мнения: 569
 Пълнени доматки с кафяв ориз, зеленчуци и кайма

*1 чаена чаша(220 мл.) кафяв ориз
*1 глава лук
*1/2 или малко повече пакет зеленчуков микс ( или пресни, ситно нарязани зеленчуци по избор- морков, броколи , зелен    фасул,карфиол,грах)
*250 гр, кайма (аз използвах пилешка)
* 2 с.л. доматено пюре + вътрешността на доматите, нарязани на ситно
* 10-12 половинки домати , на които вътрешността се издълбава
*2ч.л. сол
*1/2 ч.л. черен пипер
*1ч.л. джоджен
*2 с.л. зехтин

Лукът се нарязва на ситно и се задушава, добавят се зеленчуците, сол и 1 чаша вода и се покрива с капак за около 10-12 мин.
След като се изпари водата се добавя предварително смесената кайма с подправките, доматеното пюре и нарязаните на ситно домати и се готви за още 7-8 мин., като се бърка често.
В отделен съд се вари кафявият ориз в подсолена вода. Когато е почти готов се смесва със задушените зеленчуци и кайма, добавя се още половин чаша гореща вода и се оставя за 3-5 мин.Приготвям оризът отделно , понеже кафявият отнема малко повече време за да се свари, а зеленчуците и каймата се приготвят бързо.
Доматите се нареждат в тавичка, пълнежа се разпределя , на дъното на тавичката се слага 1 пръст гореща вода , завива се с фолио и се слага в предварително загрята фурна за 15 мин.


X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт