Дюкански изкушения за всички

  • 87 194
  • 92
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 7
ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ЛУК
Дробчетата се запичат на тиган десетина минути, като периодично се разбъркват. Прибавя се повечко лук, нарязан на полукръгове и се запича още малко. Подправя се със сол и чер пипер. Налива се една чаша вода и се захлупват да се задушат до готовност.



ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ДОМАТЕН СОС
Дробчетата се слагат в тиган или тенджерка, подправят се със сол и чер пипер и се задушават с малко вода. Като си променят цвета, добавяме малка главичка лук, ситно нарязана. След малко се заливат с пасирани домати и се захлупват да врат. Сосът се подправя с кимион. Вари се до сгъстяване.


Последна редакция: пт, 23 юли 2010, 19:47 от miss Marple

# 31
  • Мнения: 7
ДРУСАН КЕБАП
Пилешко или телешко месо се нарязва на късчета. Телешкото се сварява предварително. Задушава се в тенджерка, като след известно време се подправя със сол, чер пипер и чубрица. Слагаме червен пипер, разбъркваме и наливаме чаша настъргани домати. Задушаваме. Когато доматите изврат наполовина, прибавяме в ястието стар лук, така че месо и лук да е горе-долу 1:1. Продължаваме да задушаваме. Кебапът трябва да остане на сухо, доматите да са колкото за глазура на месото, а лукът съвсем леко да хрупа. Може да се приготви с праз лук или кромид и праз по равно.



ДРУСАН КЕБАП ПО СЕЛСКИ
Месо от пиле или телешко се задушава до готовност, като към края се прибавят сол, чер пипер, червен пипер и чубрица. Отделно се нарязва лук в количество колкото месото и се слага в тенджера с капак. Горещото месо директно от котлона се изсипва върху лука, тенджерата се хваща здраво заедно с капака и се раздрусва нагоре-надолу. При това продуктите се смесват, а лукът поомеква от горещината.



ПИЛЕ С ПРАЗ
Пилето се сварява. Част от бульона се слага на огъня  и в него се задушава праз, нарязан на парчета – един дебел стрък на порция. Когато празът е почти омекнал, се слагат 2-3 лъжици домати. Месото се връща в ястието, разбърква се и се сервира.



ПИЛЕ СЪС ЗЕЛЕН ЛУК
Месото се запича на незалепващ тиган. Като си смени цвета, прибавяме към него 5-6 стръка зелен лук, нарязан на парчета. Доливаме по малко вода и задушаваме. Към края на процеса се слагат малко червен пипер и домати. Ястието трябва да остане доста гъсто. Може да се приготви и без домати.



ТЕЛЕШКО СЪС ЗЕЛЕН ЛУК В ТЕНДЖЕРА ПОД НАЛЯГАНЕ
Месото се нарязва на порции. Зелен лук и няколко стръка зелен чесън се режат на парчета и се смесват. Половината от тях се слагат на дъното на тенджерата. Върху тях се поставя месото и се покрива с останалия лук. Добавя се сол, чер пипер и малко вода, колкото да не залепва за дъното. Задушава се до готовност.

СКУМРИЯ НА ТИГАН С КАРАМЕЛИЗИРАН ЛУК
Нарязваме на едри кубчета 2 големи глави лук. Слагаме в незалепващ тиган, поръсваме със сол и чер пипер. Една скумрия се обезгръбначва, подправя се със сол и чер пипер и се слага върху лука, с кожата надолу. Запичаме лука на тигана, докато започне да потъмнява. Наливаме няколко лъжици студена вода и отново изчакваме да потъмнее. Повтаряме няколко пъти, докато лукът добие кулинарна готовност. По средата на готвенето обръщаме скумрията, която се задушава върху лука. Ако имаме съмнения относно готовността на рибата, чак накрая разбутваме лука по краищата на тигана и я оставяме да се допече при директен допир с повърхността. Ястието се оставя почти без сос.                

Последна редакция: нд, 05 сеп 2010, 17:34 от miss Marple

# 32
  • Мнения: 7
ЯЙЦА С ДОМАТЕН СОС
Чаша настъргани домати се слагат в незалепващ тиган. Овкусяват се с подправки по избор. Като заври сосът, в него се счупват отниско 2 или 3 яйца. Варят се до готовност на яйцата. По желание може по някое време да се обърнат.



КЪЙМАЛЪ ЙОМУРТА
Голяма шепа телешка или пилешка кайма се „запържва” на незалепващ тиган и се подправя с чубрица и чер пипер. Добавя се глава лук, нарязан на ситно. Като се задуши лукът, наливаме чаша доматен сок и изчакваме да заври. Счупваме отгоре едно яйце и готвим ястието, докато яйцето стане готово. При сервиране внимаваме яйцето да остане отгоре. Поръсваме с магданоз.


Последна редакция: вт, 03 авг 2010, 15:32 от miss Marple

# 33
  • Мнения: 7
МЕСО С ЛАПАД ИЛИ СПАНАК
Пилешко или телешко се нарязва на късчета и се задушава. Като си промени цвета, му добавяме няколко стръка зелен лук и 2-3 шепи измит и нарязан спанак или лапад. Захлупваме да се задушава, към края слагаме и малко домати. Подправяме с чер пипер и по желание джоджен.    



ПИЛЕШКО/ТЕЛЕШКО/РИБА ПАПРИКАШ
Нарязваме месото на порции и задушаваме в захлупен съд с малко вода, сол и чер пипер. Ако е телешко, варим предварително в тенджера под налягане. Добавяме една голяма глава лук, нарязана на полумесеци. За една порция нарязваме на едри парчета 5-6 чушки и ги слагаме в ястието след лука. Като поомекнат, ръсваме малко червен пипер и заливаме с настъргани домати. Ако разполагаме с консерва паприкаш, слагаме направо нея, когато месото и лукът са почти готови. По желание добавяме чили.



ПИЛЕШКО/ПУЕШКО ПАПРИКАШ НА ФУРНА
Месото се сварява предварително и се накъсва на парченца. Изсипва се в тавичка, добавя се при него нарязан лук, чер и червен пипер, керевиз и един буркан паприкаш (или десетина чушки, сурови или печени, нарязани на едро, няколко парчета домати и към чаша настъргани домати). Залива се с бульон от варенето, докато се покрие и се пече до готовност. Залива се с 1 чаша кисело мляко, разбита с две яйца и се допича. Сервира се с лъжица кисело мляко.




ПИЛЕ ВЛАШКА САЛАМУРА
Пилето се запича на фурна с малко вода. Като се позачерви, го заливаме с настъргани домати. Подправяме със сол и чер пипер и печем, докато се посгъсти. Отделно изпичаме няколко чушки, обелваме ги и ги накъсваме на ивици. В почти готовото ястие слагаме чушките, разбиваме 1 яйце на порция, наливаме го в соса и връщаме във фурната, докато се сгъсти. Изваждаме ястието и го подправяме със счукан чесън и магданоз. Същото може да се приготви и на котлон чрез задушаване.



МЕСО С ПИКАНТЕН СОС
Може да се приготви с всяко режимно месо, включително риба. Месото се довежда до кулинарна полуготовност и се залива с настъргани домати. Овкусяваме с малко чер пипер и оставяме доматеният сос да се сгъсти. По желание слагаме и една таблетка подсладител. Нарязваме на ситни кубчета няколко кисели краставички, изваждаме ястието и слагаме краставичките в соса. Може да се приготви на фурна или на котлон.



ПИЛЕ В КИТАЙСКИ СТИЛ
Пилешкото месо се нарязва на хапки и се запича на незалепващ тиган. Подправя се с къри, счукан чесън и куркума. Когато е почти готово, добавяме в тигана лук, моркови, чушки, пресни краставици, нарязани на дълги ивици. Зеленчуците трябва да останат леко хрупкави.

Последна редакция: ср, 25 авг 2010, 22:21 от miss Marple

# 34
  • Мнения: 7
МЕСО С ЯХНИЯ ОТ ГЪБИ
Порционираме месото и го задушаваме на котлона, ако е телешко, го сваряваме в тенджера под налягане. Прибавяме повечко лук, нарязан на полумесеци и продължаваме задушаването. Когато лукът почне да омеква, добавяме червен пипер и заливаме с домати. След малко изсипваме в ястието гъбите, измити и нарязани на парченца. Доваряваме, подправяме с чер пипер, кимион и магданоз и сервираме.



МЕСО С БЯЛ ГЪБЕН СОС
Сваряваме месото и го сваляме от огъня. Възвираме малка част от бульона, примерно 100 грама за порция и в него пускаме един дафинов лист, малко нарязан стар лук и нарязаните гъби. Като поврат малко, разбиваме 100 грама кисело мляко с 1 ч.лъж. царевично нишесте, наливаме в соса и бъркаме, докато се сгъсти. Заливаме месото в чинията.



МЕСО С ГЪБЕН СОС БЕШАМЕЛ
Сваряваме или изпичаме месото. Задушаваме гъбите на незалепващ тиган с малко вода. Разбиваме 150 г. прясно мляко с 1 яйце и 1 ч.лъж. царевично нишесте и заливаме гъбите с тази смес. Бъркаме, докато заври. Заливаме месото в чинията. Направен с повече гъби и по-малко течна част, този сос е идеален за заливане на пилешка пържола. По желание може да му се сложи и счукан чесън.



КАША ОТ ГЪБИ
Сваряваме повечко гъби, нарязани на парчета, в подсолена вода. Оставяме ги с малко бульон, ако има нужда, отливаме от него. За една порция разбиваме две яйца, 100 грама  кисело мляко и малко извара, добавяме сол и чер пипер и изсипваме сместа при гъбите, като бъркаме енергично.



ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ГЪБИ
Дробчетата се запичат на тиган, докато си променят цвета, долива се вода и се захлупват да се задушат. Поръсва се сол, чер пипер, кимион, добавя се голяма глава лук, нарязана на полумесеци. Накрая се слагат нарязаните и измити гъби и се оставя да къкри, докато поомекнат. По желание, като се свали от огъня, може да се добавят няколко лъжици кисело мляко.

ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА ПО СЕЛСКИ
Дробчетата се пекат на тигана няколко минути, след което се налива малко вода и се захлупват. Добавят се последователно лук, повечко чушки, моркови. Като поомекнат зеленчуците, се наливат настъргани домати. Като заври, се слагат и шепа гъби. Ястието се доварява и се подправя с чер пипер и магданоз.


Последна редакция: ср, 04 авг 2010, 16:06 от miss Marple

# 35
  • Мнения: 7
МЕСО СЪС ЗЕЛЕН БОБ
Месото се порционира, слага се в тенджера, поръсва се със сол и чер пипер и с малко вода се задушава под капак. Ако е телешко, предварително се сварява в тенджера под налягане. Добавя му се повечко лук, по желание чушка и морков. Зеленият боб, ако е пресен, се почиства и нарязва и се добавя след чушката и моркова. Ако е от консерва, се слага, когато другите зеленчуци омекнат. Слагат се и малко настъргани домати и червен пипер, след което ястието се доварява. Подправя се с чер пипер и счукан чесън, поръсва се с копър. По желание може накрая в соса да се излеят 1-2 разбити яйца и да се изчака той да се сгъсти. Сервира се с лъжица кисело мляко.



МЕСО/РИБА/ДРОБЧЕТА НА ФУРНА СЪС ЗЕЛЕ
Ако месото е телешко, първо се посварява под налягане. Може да се ползва и риба, пангасиусът е много подходящ. Месото се нарязва на порции, посолява се и се нарежда на дъното на тавата. Ако зелето е кисело, то се подправя с пасирани домати, червен пипер, черен пипер, малка главичка лук и по избор дафинов лист или ким. Разбърква се с всички продукти и с него се покрива месото. Налива се чаша вода. Ако е прясно, се омачква с малко сол и се разбърква с чер и червен пипер, след което по същия начин се сипва върху месото. Ястието се пече до готовност.



МЕСО СЪС ЗЕЛЕ В ТЕНДЖЕРА ПОД НАЛЯГАНЕ
За варене е по-подходящо прясното зеле. Омачква се със сол, обърква се с домати, чер и червен пипер, копър. Половината от него се слага в тенджерата, после се нарежда месото и се покрива с останалото зеле. Долива се малко вода. Изчаква се да заври и котлонът се намалява наполовина. Може да се приготви и в обикновена тенждера, но изисква повече време.


Последна редакция: вт, 03 авг 2010, 16:41 от miss Marple

# 36
  • Мнения: 7
ПИЛЕ С КАРФИОЛ ИЛИ БРОКОЛИ НА ТИГАН
Пилето се нарязва на късчета и се запича на незалепващ тиган. Долива му се малко вода, подправя се със сол и чер пипер и се захлупва да се задуши. Когато е почти готово, в тигана се добавя карфиол или броколи, накъсано на розички. Продължаваме задушаването, докато омекне. Накрая се оставя със съвсем малко сос. По желание заливаме с няколко лъжици кисело мляко.

ПИЛЕ ИЛИ ТЕЛЕШКО С БАМЯ
Телешкото се сварява под налягане. Пилешкото се задушава с малко вода. Към месото, оставено с малко сос, се добавя повечко лук, след него червен пипер и настъргани домати. Бамята се почиства, нарязва и се изкисва в подсолена вода, след което се изплаква. Добавя се в ястието и се задушава до готовност, при нужда се долива вода. По желание може да се подправи с чесън.


Последна редакция: вт, 03 авг 2010, 16:39 от miss Marple

# 37
  • Мнения: 7
ПИЛЕ, РИБА ИЛИ ТЕЛЕШКО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ТИГАН
Месото се нарязва на късчета, ако е телешко, предварително се сварява. „Запържва се” на тигана и постепенно към него се прибавят зеленчуци по желание. Може да се ползва готов микс или да се комбинират различни пресни зеленчуци (лук, чесън, тиквички, зелен боб, моркови, патладжан, карфиол, броколи, гъби). Подправя се със сол и чер пипер, по желание може и къри.




ПИЛЕ ПО ГРАДИНАРСКИ
Порция пиле се полусварява в малко вода. Добавяме една голяма глава лук, нарязана на полумесеци, след нея червена и зелена чушка и морков, дребно нарязани. Шепа патладжан, нарязан на кубчета, осолен и отцеден, малко нарязана тиквичка, бамя, изкисната в солена вода. Накрая слагаме и няколко гъби на парченца. Поръсваме малко червен пипер и заливаме с половин чаша доматен сок. Подправяме с чубрица и магданоз, задушаваме до образуване на приятен гъст сос. Може да се приготви и с телешко.



ПИЛЕ ПО ЛОВДЖИЙСКИ
Заливаме пилешкото месо с малко вода и варим до полуготовност. Прибавяме голяма глава лук, дребно нарязана, малко чушка и морков. След известно време слагаме гъби, нарязани на едро, поръсваме червен пипер, заливаме с настъргани домати и задушаваме до сгъстяване. Пет минути преди да свалим ястието, сипваме в него дребно нарязани кисели краставички и шунка. Може да се приготви и с телешко.

ПИЛЕШКО, ТЕЛЕШКО, ДРОБЧЕТА ИЛИ РИБА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ФУРНА
Приготвяме микс от зеленчуци по желание, като за гювеч, но без картофи: лук, домати, чушка, морков, тиквички, патладжан, зелен боб, бамя. Подправяме със сол, чер пипер, чубрица, магданоз, червен пипер. Разбъркваме добре, изсипваме на дъното на тавата и заливаме с малко настъргани домати. Овкусяваме порциите месо със сол и чер пипер и ги нареждаме върху зеленчуците. По време на печенето ги обръщаме веднъж. Ако месото е телешко, трябва да се свари предварително. Ако са дробчета, е по-добре да се разбъркат със зеленчуците, за да не останат сухи.



КЮФТЕТА ПО ЧИРПАНСКИ
Замесва се телешка или пилешка кайма с яйце, кисело мляко, сол, чер пипер, чубрица, лук. Оставя се да престои и се оформят кръгли кюфтета. В дълбок съд се задушава глава лук, поръсва се червен пипер и се налива доматен сок. Кюфтетата се пускат вътре, когато заври. След тях в ястието се добавят нарязани на кубчета чушка, морков, тиквичка и осолен и отцеден патладжан. Подправя се с чубрица, вари се до готовност на всички продукти, при нужда се долива вода.


Последна редакция: вт, 03 авг 2010, 14:18 от miss Marple

# 38
  • Мнения: 7
МУСАКА С ТИКВИЧКИ
Слагаме в тавичка телешка или пилешка кайма, по около 150 г. за порция. Наливаме няколко лъжици вода, пъхаме във фурната и периодично вадим, за да разтрошаваме с дървена лъжица или шпатула, докато цялата кайма си смени цвета и стане на трохи. Това може да се направи и на котлон, а после вече да се продължи във фурната. Към разтрошената кайма прибавяме сол, чер пипер, копър, магданоз и ситно нарязан лук. Връщаме във фурната, а след малко слагаме и нарязана чушка и морков. Накрая слагаме тиквичка, нарязана на кубчета, 1 средна тиквичка за порция е достатъчна, имайте предвид, че обемът й доста ще намалее при термичната обработка.
Когато тиквичката поомекне, поръсваме червен пипер, заливаме с настъргани домати и оставяме да се допече. Разбъркваме готовата смес и я изравняваме в тавата. Приготвяме заливка от 1 яйце и половин чаша кисело мляко за порция, заливаме ястието и допичаме. Мусаката може да се приготви и с оригиналната заливка с бешамел. Имайте предвид, че в нея влиза 1 ч.лъж. нишесте, което е полагаемата доза за ден. Разбъркваме 1 ч.лъж. бяло царевично нишесте с половин чаша прясно мляко. Слагаме на котлона и кипваме. Най-добре е студената смес да се изсипе в нагрят незалепващ тиган, тогава завира и се сгъстява веднага. Ако се нагрява бавно, може да не стане гладка. Сваляме получения бешамелов сос от котлона, слагаме в него един жълтък и го разбъркваме да се поеме. Белтъка разбиваме на сняг и внимателно го прибавяме в сместа. Заливаме мусаката и печем.



МУСАКА ОТ ПАТЛАДЖАН
Разтрошаваме пилешка или телешка кайма в тавичка и задушаваме във фурната. Добавяме лук, чушка, морков, подправяме със сол, чер пипер, чубрица, керевиз. По един голям патладжан за порция се нарязва предварително на кубчета, осолява се, оставя се да престои поне половин час и после се изстисква. Прибавя се към каймата и се връща във фурната. Добавяме червен пипер и домати, по желание и счукан чесън и печем до готовност. Заливаме със заливка от кисело мляко и яйце или с бешамелова. Сервираме с лъжица кисело мляко.



МУСАКА СЪС ЗЕЛЕ (КАРФИОЛ, БРОКОЛИ)
Задушаваме каймата и я правим на трохи. Постепенно прибавяме сол (ако зелето е кисело, не слагаме), чер пипер, чушка, морков. Нарязваме на парчета зелето, карфиола, броколито (едно от тях или комбинация по избор) и ги добавяме в сместа. Като се позадуши, слагаме червен пипер и настъргани домати. Готовото ястие заливаме със заливка по избор и допичаме, докато тя се зачерви.

МУСАКА С МОРКОВИ
Рецептата е по идея на Танчиту(леля), така и не я попитах как точно я прави, затова си измислих мой начин.
500 г. кайма се разтрошава на котлона в незалепващ съд. Добавят се сол, чер пипер, ситно нарязан лук, чушка. След това слагаме 500 г. моркови, нарязани на средно големи кубчета. Наливаме чаша вода и захлупваме да се задуши. Когато морковите поомекнат, слагаме червен пипер и настъргваме един домат. Когато сместа достигне кулинарна готовност, прехвърляме я в тавичка. Разбиваме 2 яйца, чаша прясно мляко, 1 с.лъж. нишесте и заливаме мусаката с тази студена заливка. Тя потича навсякъде и при печенето  я събира. Печем до зачервяване в загрята фурна.

Последна редакция: вт, 03 авг 2010, 16:51 от miss Marple

# 39
  • Мнения: 7
ЗАПЕКАНКА С МЕСО И ЗЕЛЕНЧУЦИ
На котлона се задушават дребно нарязани месо и зеленчуци в комбинация по избор. Може да се използва пилешко, телешко, риба, воденички, дробчета, шунка; лук, чесън, лапад, гъби, моркови, чушки, тиквички, зеле, карфиол, броколи, домати, патладжан, зелен боб. За разкош може да се сложи и извара. Така приготвената смес се слага в панички и се залива с яйца, разбити с прясно мляко – на всяка порция по 1 яйце и 125 г. прясно мляко. Запича се във фурна до готовност.



ПТИЧЕ ГНЕЗДО СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
Омесва се пилешка или телешка кайма с лук, кисело мляко, сол, чер пипер, чубрица, малко разбито яйце. От каймата се оформя гнездо, най-лесно е в паничка. В кухината се слага микс от задушени зеленчуци по избор. Може да се добави и извара. Залива се с яйце, разбито с малко прясно или кисело мляко. Пече се във фурна до готовност.



ФРИКАСЕ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ
Сваряваме пилешко или телешко месо, изваждаме го и го накъсваме на парченца. Възвираме отново малко бульон и пускаме в него нарязани лук, чушка,морков, гъби. Връщаме и месото. Разбиваме 2 яйца с половин чаша кисело мляко и щипка лимонтузу, изливаме в ястието и бъркаме докато почне да ври.



МЛЕЧЕН КЕБАП
Пилешко или телешко месо се нарязва на късчета и се задушава/сварява. Към него прибавяме малка глава лук, после червен пипер, 1 настърган домат. Продължаваме да доливаме по малко вода или бульон, докато се получи нещо като кавърма. Сместа се изсипва в индивидуални порционни съдове (най-добре гювечета) и се залива с разбити кисело мляко и яйца. Пече се до готовност.

Последна редакция: ср, 25 авг 2010, 22:25 от miss Marple

# 40
  • Мнения: 7
ОВЧАРСКИ ГЮВЕЧ
Зеленчуците се задушават на тиган. Комплектовате ги по ваш избор. Готовият микс се изсипва в тавичка и се залива със смес от 1 яйце и половин чаша кисело мляко за всяка порция. По желание може да се сложи и извара.

МИШМАШ
На незалепващ тиган задушаваме глава лук, ситно нарязана. Добавяме 5-6 чушки, нарязани на парчета. Ако предпочитате, може да са предварително опечени и обелени. Получената смес се залива с настъргани домати и червен пипер и се вари до сгъстяване на соса. Прибавя се солена извара в предпочитано количество и се разбърква. 1-2 яйца на порция се счупват направо в ястието и се бърка енергично, докато то се сгъсти от тях. Поднася се поръсено с магданоз.

ЯЙЦА ПО МЕКСИКАНСКИ
На тиган запичаме нарязан лук. Към него добавяме 3-4 чушки и малко чили или лют червен пипер. Като поомекнат, слагаме и един малък домат, нарязан на парченца. Чукваме отгоре 2-3 яйца и бъркаме до сгъстяване.



ОМЛЕТ ИЛИ БЪРКАНИ ЯЙЦА С ДОМАТЕН СОК
Разбиваме 2 яйца, прибавяме към тях 50 г. настъргани домати и малко чубрица и чер пипер. Изливаме в нагорещен незалепващ тиган. Обръщаме. Или, за бъркани яйца, бъркаме до готовност.



БЪРКАНИ ЯЙЦА СЪС СПАНАК
Задушаваме на тиган стрък зелен лук и 2 шепи нарязан спанак или лапад. Доливаме малко вода. Като омекне, счупваме 2-3 яйца и бъркаме. По желание преди яйцата слагаме и извара.

ЗАПЕКАНКА ОТ ЯЙЦА И ЗЕЛЕН ЛУК
Нарязваме на дребно връзка зелен лук и го задушаваме до омекване. Разбиваме 2 яйца и чаша прясно мляко, смесваме с лука и печем във фурна до зачервяване.

Последна редакция: пт, 23 юли 2010, 20:38 от miss Marple

# 41
  • Мнения: 7
ЗЕЛЕН ЛУК С ИЗВАРА НА ФУРНА
Нарязваме толкова зелен лук, че да напълним цялата тава. Слагаме сол и чер пипер, наливаме малко вода на дъното и задушаваме във фурната до омекване. Поръсваме отгоре плътно извара и заливаме с разбити яйца и кисело мляко. Допичаме.



ВИТА БАНИЦА ОТ ЛАПАД
Трудоемка рецепта с приятен за окото резултат за случаи, когато ви се иска нещо по-така. Разбиват се 3 яйца с чаша кисело мляко. От сместа се отделят около 100 г., а останалото се смесва с извара и се овкусява със сол и евентуално джоджен, девисил. Вземат се по-едри листа от лапад, изрязва им се дебелата жилка, нареждат се две едно до друго със застъпване и по дължината се слага от плънката с извара. От получените фитили се оформя вита баница в кръгла тавичка, на дъното на която има малко вода. Тъй като листата са сурови, те малко трудно се обработват, затова е удобно да се навива в тавата отвън навътре и вече поставените листа да се затискат с капак. Баницата се изпича, като малко преди да е готова, се залива отгоре със сместа от яйце и кисело мляко.


Последна редакция: вт, 03 авг 2010, 16:45 от miss Marple

# 42
  • Мнения: 7
ТИКВИЧКИ ОГРЕТЕН
Тиквичките се нарязват на кубчета, разбъркват се с малко ситно нарязан лук  и се слагат в тавичка с малко вода. Поръсват се със сол и чер пипер и се задушават на фурна, докато омекнат. Изваждат се и се поръсват с извара, като се внимава да не се бъркат много, защото ще се разтрошат. Заливат се с 1 яйце и 125 г. прясно мляко на порция и се допичат.



ТИКВИЧКИ ОГРЕТЕН С ДОМАТИ
Тиквичките и лукът се задушават във фурната с малко вода. Когато поомекнат, им се добавя червен пипер, настъргани домати и нарязан копър. В готовото ястие се слага извара (може и без нея), залива се с яйца и прясно мляко и се пече до зачервяване.

ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ С ИЗВАРА
Тиквичките се срязват на половинки през ширината и се издълбават с лъжичка. Ако се затруднявате, може да ги срежете по дължина и да оформите като лодки. Приготвя се смес от извара и яйца. Подправя се със сол, чер пипер, копър, магданоз. Тиквичките се напълват със сместа и се подреждат в тавичка, на дъното на която има един пръст настъргани домати. Пекат се до готовност. По желание може да се залеят с разбити яйца и кисело мляко и да се допекат.



ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ С ИЗВАРА И ЗЕЛЕНЧУЦИ
Тиквичките се издълбават за пълнене и леко се осоляват. Приготвя се смес от извара, малко разбито яйце, леко задушени лук, гъби, чушки, моркови, парченца от вътрешността на тиквичките. С тази смес се напълват тиквичките и се пекат на фурна. По желание се разбиват с яйца и кисело мляко.

ПЪЛНЕНИ ТИКВИЧКИ С КАЙМА
Тиквичките се издълбават и осоляват. „Запържва се” телешка или пилешка кайма, към нея се прибавят ситно нарязан лук, чушка, морков, парченца от вътрешността на тиквичките, копър, магданоз. С получената смес се напълват тиквичките и се изпичат на фурна, с или без доматен сос по избор. Заливат се с яйца и кисело мляко и се допичат.


КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ С ИЗВАРА
Настъргваме 1 голяма тиквичка на едро ренде. Осоляваме я леко и я оставяме да престои. Изстискваме много добре. Добавяме извара в количество наполовина на получената настъргана тиквичка. Слагаме също 1 яйце, сол, млян кориандър. Омесваме всичко, вземаме в шепа от сместа и я стискаме, за да оформим кюфтенце. Редим върху хартия за печене и печем  в умерена фурна до готовност.



КЮФТЕТА ОТ ТИКВИЧКИ И КАЙМА
Към 500 г. телешка или пилешка кайма прибавяме една средна тиквичка, настъргана на ренде, глава лук, сол, чер пипер, нарязан копър, 1 яйце. Замесваме каймата и оформяме кръгли плоски кюфтета, които печем на фурна върху хартия или на тиган.


Последна редакция: ср, 04 авг 2010, 11:16 от miss Marple

# 43
  • Мнения: 7
ПЪЛНЕНИ ПАТЛАДЖАНИ С КАЙМА
Патладжаните се издълбават, осоляват се и се оставят да престоят, след което се изстискват внимателно и се изплакват. Приготвя се смес от раздробена кайма, ситно нарязан лук, чушка морков, гъби, кубчета от вътрешността на патладжана, магданоз, керевиз, скилидки чесън, малко сурово яйце. Всичко се обърква и с тази смес се напълват патладжаните. Подреждат се в тава, заливат се с вода до половина и се пекат до готовност. Отделно се приготвя сос бешамел, с който се заливат при поднасяне.

ДЮКАНСКО ИМАМБАЯЛДЪ
Патладжаните се измиват, обелват се на ивици и по всяка обелена ивица се прави прорез с остър нож до средата. Осоляват се и се оставят да престоят, после се отцеждат. Подреждат се в тавичка върху хартия за печене и се пекат, докато поомекнат. Нарязва се на ситно по една голяма глава лук за всеки патладжан и се задушава на тиган заедно с шепа телешка или пилешка кайма. Към сместа се прибавя повечко магданоз и целина. Патладжаните се напълват с получената смес, като внимателно се разтварят по процепа, слага се лъжица плънка, завърта се на 90 градуса, пак плънка и така, докато се напълнят всички прорези. Налива се вода до половината от височината им, отгоре се покриват с кръгчета домат и се пекат до готовност.

Последна редакция: вт, 21 сеп 2010, 23:20 от miss Marple

# 44
  • Мнения: 7
ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ С КАЙМА
Избират се здрави едри домати, отрязва им се капаче и се издълбават с лъжичка. Вътрешността им се нарязва на дребно. На тиган се разтрошава кайма, прибавя се лук, чушка, морков, подправки и вътрешността на доматите. Доматите се подреждат в тавичка и рехаво се напълват със сместа. Разбиват се яйца и прясно мляко в съотношение ½ чаша мляко за яйце и с тях се допълват доматите. Затварят се с капачетата и се пекат до готовност върху хартия.



ПЪЛНЕНИ ДОМАТИ С ЯЙЦЕ И ИЗВАРА
Доматите се издълбават и се подреждат върху хартия в тавичка. Оставя им се широк отвор, да няма нагоре стеснение. Посоляват се и във всеки внимателно се счупва по едно яйце. Изварата се подправя със сол, чер пипер, магданоз, малко лук. От нея се правят питки и с тях се допълват доматите. Пекат се на фурна до готовност.

Последна редакция: сб, 21 авг 2010, 09:16 от miss Marple

Общи условия

Активация на акаунт