Тънкости за цяло печено пиле на фурна

  • 161 990
  • 45
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 4 569
Ински, после много за чистене ли има? Не става ли цялата фурна в мазнина?

# 16
  • Разград
  • Мнения: 14
Най-лесно, бързо, вкусно печено пиле правя в плик. Друг плюс е, че после не мия загоряла тавичка Simple Smile Охладено цяло пиле измивам и почиствам от перца, ако има...и омазвам отвсякъде, вкл. и отвътре и под кожата (докъдето стигна) със смес от една малка кофичка майонеза и любими подправки-сол, червен пипер, черен пипер,розмарин...или направо с подправка за пиле. Ако нямаш майонеза-става и с маргарин или краве масло, омесено с подправките. Слагам пилето в плика, без никаква течност, завързвам плика, надупчвам с клечка за зъби на 4-5 места, за да не се спука после сам при печенето. Вързопчето поставям в тава и пека 1-1.20ч (зависи колко е голямо пилето) на 200 градуса в предварително загрята фурна (моята е без вентилатор). Става разкошно  Crazy, месото се дели от кокала, кожата е препечена...на нас така ни е любимо.

# 17
  • Под гъбата
  • Мнения: 1 457
Купувам цяло охладено (не замразено) пиле.Измивам го,почиствам и оглеждам за някоя забравена перушина.
Посолявам отвътре и отвън и наръсвам с червен пипер. Слагам пилето в йенска тенджера,наливам 3-4 с.л. олио и с ръце размазвам червения пипер хубаво да омаже пилето.
Наливам 1 чаша бира(или вода),слагам капака на йената и слагам в студена фурна. Включвам на макс и след като видя,че заври течността в тенджерата,намалявам на 180 градуса....Така след около 1 1/2 ч. имам крехко,запечено отвяскъде пиле.....

Ако искам да е хрупкаво - махам капака малко преди да извадя от фурната.
Peace само дето вместо олио слагам краве масло!

# 18
  • Мнения: 5
Моята фурна има инфрачервен грил  и слагам пилето само осолено и наръсено с подправки/ къри / във суха тава  без да го поливам с нищо  само го обръщам един  път да се запече и от другата страна и става за 1 1/2 ч. при 200гр. сочно  разпадащо се като го режа и с хрупкава коричка. А в тавата се отделя от него достатъчно количество сос и мазнина та след това си поливаме месото.

# 19
  • Мнения: 16
Ински, после много за чистене ли има? Не става ли цялата фурна в мазнина?
Не съм забелязала фурната да се зацапва повече от обичайното:)

# 20
  • Sofia
  • Мнения: 9 767
Най-вкусното пиле става на бирена бутилка пълна с бира!!!!овкусява се със сол и пипер и се набучва върху бутилката,трябва да се пече бавно,за да не изгори кожата,а да се изпече в дълбочина,отвреме навреме се изважда и се намазва с масло и пак се връща да си се пече,отдолу слагам вода в тавичката.Уникално еееееее ,няма такова пиле

Пробвах това с бира, но моята си остана почти изцяло в бутилката, изобщо не поля пилето  newsm78
Каква бира ползвате?

# 21
  • Мнения: 0
Пробутвам ти рецепта за печено пиле, както аз го правя
Мариновано печено пиле.
Никога не е ставало сухо-на против, сочно и ароматно!
Леко пикантно го обичаме у нас, но може табаско да се пропусне.
Пека на 180* и към края за коричка, няколко минутки на 220*
Ински, после много за чистене ли има? Не става ли цялата фурна в мазнина?
Не съм забелязала фурната да се зацапва повече от обичайното:)
алт+с
alt+s

# 22
  • Мнения: 0
и аз го пека в торбичките за печене с бира....разкошно става smile3503 smile3503

# 23
  • Cambridge, UK
  • Мнения: 38
Търся най-добрия вариант за цяло печено пиле на фурна. Вкъщи много обичат, но срещам средните трудности:
Не успявам да направя кожата хрупкава и препечена, без да е изгоряла
Често става сухо
Не мога да разбера трябва ли да се покрива в началото или не?
Варите ли пилето предварително или не и с какво го мажете и овкусявате?
На каква фурна го печете и как хем да се изпече добре отвътре, хем да не загори отгоре?
Заливате ли по време на печенето или просто печете много дълго на ниска температура (но така пък става сухо)?
Според мен твърде възможно е да става сухо защото го печеш повече отколкото е необходимо. Като правило аз слагам по 20мин на 450г пиле плюс 10-20мин ехтра. Значи за едно пиле от 1.5кг са необходими около 1ч 20 мин. За пиле около 2.25кг -1ч 50 мин-2ч. Много е важно след като се извади от фурната да почине 10-20 мин преди да се разреже на порции.
Иначе за хрупкава кожа е хубаво да се намаже с чесново масло и поръси с морска сол.

Ако загряваш фурната предварително на 200'C е добре да се завие с фолио или бекон за първите 30 мин, след това отвиваш и намаляваш фурната на 180'C за поне още 30 мин. Готовността се проверява като се пробие бутчето с метално шишче трябва да излезе прозрачен сок (не кървав).

Докато пилето почива може да се приготви сосът за поливане като в тавичката, в която е печено пилето, се запържи около 1супена лъжица брашно с 250мл пилешки бульон ( може и кубче)
Иначе зеленчуците които се пекат заедно може да са разрязана на 2 глава чесън, моркови, картофи, пaщърнак...въпрос на вкус

# 24
  • под тепетата
  • Мнения: 9 454
Обмазвам пилето  с масло и сол ,а в кухината един  цял лимон. Отдолу обикновено слагам посолени картофи, бира ( вода),олио. Покривам с фолио и пека. Разбърквам 2-3 пъти и обръщам пилето. Накрая пека без фолио за коричка. От лимона пилето е много сочно и с приятен аромат. Това за лимона преди доста време оттук го научих.

# 25
  • Мнения: 16
Най-вкусното пиле става на бирена бутилка пълна с бира!!!!овкусява се със сол и пипер и се набучва върху бутилката,трябва да се пече бавно,за да не изгори кожата,а да се изпече в дълбочина,отвреме навреме се изважда и се намазва с масло и пак се връща да си се пече,отдолу слагам вода в тавичката.Уникално еееееее ,няма такова пиле

Пробвах това с бира, но моята си остана почти изцяло в бутилката, изобщо не поля пилето  newsm78
Каква бира ползвате?
Мисля че няма значение  бирата,пробвайте да сложите вода в тавичката,за да може да заври бирата,иначе като вкус как стана?Наподобяваше ли на вкус пилето на грил???

# 26
  • Мнения: 1
Привет!Аз правя страхотно пълнено пе4ено пиле със отделен сос за сервиране.Пилето измито,по4истено се напълва сас плънка от:2-3 хлеб4ета(филии хляб)предварително изсъхнали се нарязват на мн.тънки филиики,добавяме1 яице,малко топло прясно мляко,1 малка глава лук(ситно нарязан),магданоз,риган,4ер пипер и сол на вкус,и раздробеният на ка6а 4ерен дроб от пилето,омесваме много добре и напалваме  пилето с тзя плънка.После осоляваме пилето хубаво,намазваме го с масло и 4ервен пипер и пе4ем на 180-200градуса 4ас-4ас и половина,като естествено в тавата слагаме и вода и едно пиле6ко булион4е.По време на пе4ене редовно поливаме пилето с 4а6а студена вода,като при всяко поливане,преди да го полеем,(изсипваме в отделен съд отнасабралият се сос по-малко...и така всеки път ,за да съберем сос за сервирането после)Малко преди края,махам капака-да хване кори4ка пилето.)След изпи4ането му,от насъбрания сос правим сос за заливка при сервирането,като към ве4е насъбрания сос,добавяме (предварително разтворен сос за птици-пилета с  бра6но с водица),а а ко нямате,направо добаввяте размито бра6анце за сгъстяване,малко бяло вино,овкусявате, (Внимаваите соса да не стане много гъст!)Не сам в България,но тук,кадето съм , пилето се сервира с картофелни топки и се залива със соса.Много е вкусно!!!Дано ви хареса:)

# 27
  • Мнения: 5 462
Ето и една рецепта от мен за печено пиле - покривате тавата за пече със сол /за предпочитане морска/, слагате почистеното и измито пиле върху солта като го намазвате преди това с масло и поръсвате леко с червен пипер, а в долнатаа част на пилете пъхате един цял лимон. Става невероятно крехко и вкусно и свежо.
Aз също го правя така , но първоначално покривам пилето с алуминиево фолио .
Чак към края на печенето махам фолиото и го оставям да се препече .
Така правя и бутчета.
В корема на пилето може да сложиш няколко скилиди чесън /който обича разбира се/ и малко прясна салвия. Peace

# 28
  • Мнения: 832
Амария ще пробвам твоята рецепта, но нямам кисели краставички, вместо това ще сложа бира и да видим на др ден как ще е Hug

# 29
  • Мнения: 1 448
За цяло пиле най ми харесва върху сол - и с едра става и с обикновена Simple Smile
Сочно, с хрупкава коричка, че и сочно Simple Smile

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт