Сок от Бъз правил ли е някой...

  • 52 685
  • 89
  •   1
Отговори
# 75
  • Прекрасна ВАРНА
  • Мнения: 356
а къде във варна расте бъз,че не съм засичала newsm78 или вече е прецъфтял? а сушен от дрогериите ли купувате?

# 76
  • Мнения: 2 774
а къде във варна расте бъз,че не съм засичала newsm78 или вече е прецъфтял? а сушен от дрогериите ли купувате?
Къде ,не знам ...но не е прецъфтял все още,аз вчера брах  Peace

# 77
  • Мнения: 58
Супер, че попаднах на тази тема. Точно преди няколка дни с майка ми говорихме
за такъв сок и сега се радвам, че има няколко вариянта за рецепти. Само,че тя иска
да може да го съхрани по-дълго време, защото преди като е правила е прокисвал.

# 78
  • Мнения: 2 774
Ние го сушим и на зима си правим пресен сок  със сушения бъз .

# 79
  • Сливен
  • Мнения: 68

 mammanarali,

 няма причина да правиш колямо количество от сока. От рецептата, която съм дала излиза около 6 литра сок. Аз като го прецедя си го слагам в шишета от 2 литра и си прибирам шишетата в хладилника. Да си кажа честно за 2 дни сока е свършил. Така, че няма време да прокисне. След като ни се прииска сок си правим пак.

# 80
  • Сливен
  • Мнения: 68

 Ето и нагледно сиропчето. Днес си го прецедих и е готово да се разхлаждаме в жегите.

 

# 81
  • Мнения: 55
а къде във варна расте бъз,че не съм засичала newsm78 или вече е прецъфтял? а сушен от дрогериите ли купувате?

За първа година ще правя и аз,вчера си набрах ,но няма да ти е много близо,защото аз ходих до с.Чернево .А във Варна като,че ли не съм виждала.Вече прецъфтява и цветчетата се ронят,но е много ароматно.
Само имам няколко въпроса към тези ,които са го правили,извинете ако сте го коментирали,та мисълта ми е за захарта,която се добавя,без да се вари със сиропа и да измия ли цветовете,преди да ги накисна.
И аз имам рецепта,почти същата е като вашите:
 -35 цвята
 -20 гр. лимонтозу
 -1л. вода
 -1,5 кг. захар
 цвета се залива с водата и престоява 24ч. в хладилник,прецежда се ,добавя се захарта и лимонтозуто и пак престоява 24 ч.Пълни се в бутилки.

Рецептата ми я дадоха от село, и по нея ще направя,но ще пробвам и с лимон и ориз.Много ясно си спомням,че сока който съм пила преди 100 години,беше леко газиран и страшно ароматен,но кога успява да ферментира ,ако воабще става въпрос за това.

# 82
  • Мнения: 5 001
Аз никога не съм спазвала пропорции  Mr. Green

Слагм си колкото искам цвят,вода,захар на вкус,ориз 1 с.л. ,лимонов сок от 1 лимон,мая за хляб,колкото 2 грахови зърна.Всичко то ва го слагам в една 5 литрова туба от минерална вода.Оставям в стаята с незавита капачка.За няколко дена е готово за пиене,особено ако е топло времето,газиранко.... Grinning

# 83
  • Мнения: 2 774
hayati,много ме притеснява количеството ти вода ,според мен е поне 10 л...а не 1 л.
Аз измивам цветовете/леко накисвам във вода и след това в кевгира/
И цветчетата ми се струват доста ....моята /на мама/ рецептата е почти същата като на PepaN .....и си става доста ароматно ....а с тези 35 цвята,мисля че ще е чак натрапчива миризмата .
Дори и концентрат да е......пак е много тази захар  Peace,но може и да не съм права   bouquet

TheNMaster ,а маята за какво е  newsm78.

# 84
  • Мнения: 1
Здравейте мили мами! Аз съм съвсем нова, така че добре заварили  Simple Smile
 По нашия край правим сок от червен бъз така:
1 кг. бъз
1 кг захар
В стъклен буркан се слага ред бъз (около 1 пръст дебел) и отгоре толкова захар. Така се напластява догоре, може леко да се понатисне, за да се посмачка бъза. Долива се до ръба с вода и се оставя на слънце за 30-40 дни. След, което се прецежда- и готово Simple Smile Става много вкусен, а да не говорим, че е и много полезен за повишаване на имунната система Simple Smile

# 85
  • Мнения: 5 001

TheNMaster ,а маята за какво е  newsm78.

За втасване,ферментиране....Става по-бързо,по-полезно е и вкуса е по-добър.....Много в едно се получава Laughing Laughing Laughing

# 86
  • Мнения: 55
hayati,много ме притеснява количеството ти вода ,според мен е поне 10 л...а не 1 л.
Аз измивам цветовете/леко накисвам във вода и след това в кевгира/
И цветчетата ми се струват доста ....моята /на мама/ рецептата е почти същата като на PepaN .....и си става доста ароматно ....а с тези 35 цвята,мисля че ще е чак натрапчива миризмата .
Дори и концентрат да е......пак е много тази захар  Peace,но може и да не съм права   bouquet

TheNMaster ,а маята за какво е  newsm78.


Мерси ,мила, но аз вече го "скопосах".Да ,действително много  ароматен стана сиропа,да не говорим,че захарта нямаше разтапяне .Но на третият ден го пресипах в бутилки,сложих зрънца ориз и вече чакам поне малко да се газира.Не че не го изпробвахме и така,както е ...ммм,много е хубав ,ароматен и далеч по различен,от това което съм пила.
  bouquet  bouquet  bouquet
поздрави на всички които пишат тук ,другата година ,живот и здраве ще го направя по друга рецепта за проба,но и тази е много лесна.

# 87
  • София
  • Мнения: 6 259
стара, хубава тема от преди 3 год. сте изровили. Laughing която ме подсеща пак да си направя, но този път ще пробвам рецептата с мед (и без това имам домашен мен); надявам се да не вкисне бързо, но и ние не му даваме време да вкисне. Laughing
ще взема най-сетне да пробвам и с подсладител да видим какво ще стане. Rolling Eyes

# 88
  • Мнения: 2 774
Не е съвсем по темата,но ми каза че много хубав сок ставал и с липа .
Утре мисля да направя,ако намеря по нисичка липа около нас  Laughing
Слагали се  2 шепи на 6-8 литра вода.....
Някой правил ли е ?Или поне пил ли е?

# 89
  • София
  • Мнения: 6 259
Яд ме е, че докато се наканя да набера и той прецъфтял! Confused Щото тук при нас много коли минават и исках нейде от по-закътано местенце да набера, ама късно вече. По аптеките дали продават сух?

Общи условия

Активация на акаунт