Сок от Бъз правил ли е някой...

  • 52 691
  • 89
  •   1
Отговори
  • Мнения: 119
Здравейте пила съм сок от бъз като дете,но незнам рецептата...ако някой знае моля да помага newsm78

# 1
  • Мнения: 174
И аз съм пила такъв, майка ми правеше едно време и ако не е забравила рецептата, по-късно ще я споделя Peace

# 2
  • Мнения: 3 810
Правила съм концентрат от бъз:
30цв. бъз
5л. вода

Цветовете се киснат във водата 24 часа, прецеждат се и се добавят:
5кг.захар
4 пак(20гр.) лим. к-на

Бутилира се и се оставя на хладно място.
После се разрежда с вода.
Ние го слагахме в пластмасови тъмни бутилки. Но не се харчеше много...

Правила съм и за прясна консумация- с повече цвят и по- малко захар, но беше преди повече от 10г...загубила съм пропорциите.

# 3
  • София
  • Мнения: 1 511
Правила съм концентрат от бъз:
30цв. бъз
5л. вода

Цветовете се киснат във водата 24 часа, прецеждат се и се добавят:
5кг.захар
4 пак(20гр.) лим. к-на

Бутилира се и се оставя на хладно място.
После се разрежда с вода.
Ние го слагахме в пластмасови тъмни бутилки. Но не се харчеше много...


Сега питах майка ми,рецептата е същата ,само че цветовете са 40 бр....все едно!
И аз не го харесвах много много... Grinning

# 4
  • Мнения: 5 622

И аз съм пила. НА мен лично много ми харесваше  Peace

# 5
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Страхотен е даже, едната Фанта е с подобен вкус. А и бъза е много полезен за гърло, трахеи, изобщо при проблеми с дихателната с-ма Wink

# 6
  • Мнения: 472
ние май първо го сушим леко , после се вари или кисне не си спонмям . Rolling Eyes
Но 100 % съм сигурна за сушенето, защото стаята миришеше чудесно от него !! Hug

# 7
  • Мнения: 3 810
Онова отпреди 10г. беше с варене, но нямам спомени за рецептата... Tired

# 8
  • Мнения: 5 500
Страхотен е даже, едната Фанта е с подобен вкус. А и бъза е много полезен за гърло, трахеи, изобщо при проблеми с дихателната с-ма Wink
Аз правих пресен сок от бъз за мъжа ми, но беше специално за сърцето.

# 9
  • София
  • Мнения: 35 977
Има ли разлика сок и сироп от бъз. Става въпрос за черен бъз , нали?
Има ли такъв, който се прави от плодовете.
Разбрах,че вие правите от цветовете.
Купувала съм сироп от черен бъз (засилва имунната система)
- от аптека- мислех че се прави  от плодовете? newsm78
Май са 2 различни неща? newsm78

# 10
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Аз за бял бъз говоря. Виж какво излезе с търсачката: (цитат на yosarian)
25 съцветия от бъз се заливат с литър студена вода. Престояват на студено 24 часа. Прецежда се сока и се добавя 1кг захар.Бърка се докато се разтвори хубаво захарта и след като добре се разтвори захарта се добавя едно пакетче лимонтузу. Налива се във добре измити и подсушени шишета или буркани. Може да се стерилизира. Може и да не се.
Да ви е сладко.

# 11
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Рецептата е така, но цветовете се киснат поне 48 часа и на литър сок се добавя сока от един лимон..........Обожавам такъв сок

# 12
  • София
  • Мнения: 35 977
Аз за бял бъз говоря. Виж какво излезе с търсачката: (цитат на yosarian)
25 съцветия от бъз се заливат с литър студена вода. Престояват на студено 24 часа. Прецежда се сока и се добавя 1кг захар.Бърка се докато се разтвори хубаво захарта и след като добре се разтвори захарта се добавя едно пакетче лимонтузу. Налива се във добре измити и подсушени шишета или буркани. Може да се стерилизира. Може и да не се.
Да ви е сладко.
Няма бял бъз. Има червен и черен, и цъфтят в бяло.
Има и един друг, но на него му викат бъзак, бурен е и расте край пътищата.
Не берете ли цветовете от дърво. Макар и ниско , но все пак дърво?

# 13
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Аз за бял бъз говоря. Виж какво излезе с търсачката: (цитат на yosarian)
25 съцветия от бъз се заливат с литър студена вода. Престояват на студено 24 часа. Прецежда се сока и се добавя 1кг захар.Бърка се докато се разтвори хубаво захарта и след като добре се разтвори захарта се добавя едно пакетче лимонтузу. Налива се във добре измити и подсушени шишета или буркани. Може да се стерилизира. Може и да не се.
Да ви е сладко.
Няма бял бъз. Има червен и черен, и цъфтят в бяло.
Има и един друг, но на него му викат бъзак, бурен е и расте край пътищата.
Не берете ли цветовете от дърво. Макар и ниско , но все пак дърво?
Така де, права си - черен бъз се води Simple Smile

# 14
  • София
  • Мнения: 35 977
Аз за бял бъз говоря. Виж какво излезе с търсачката: (цитат на yosarian)
25 съцветия от бъз се заливат с литър студена вода. Престояват на студено 24 часа. Прецежда се сока и се добавя 1кг захар.Бърка се докато се разтвори хубаво захарта и след като добре се разтвори захарта се добавя едно пакетче лимонтузу. Налива се във добре измити и подсушени шишета или буркани. Може да се стерилизира. Може и да не се.
Да ви е сладко.
Няма бял бъз. Има червен и черен, и цъфтят в бяло.
Има и един друг, но на него му викат бъзак, бурен е и расте край пътищата.
Не берете ли цветовете от дърво. Макар и ниско , но все пак дърво?
Така де, права си - черен бъз се води Simple Smile
Това не е ли един леко киселичък и леко газиран сок????
Имам много бегъл спомен, че и аз май съм пила такова нещо, но може и да бъркам?

# 15
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Ммне, не е кисел. Абе фанта madness мисля, че е с подобен вкус. Да не се бъркам само, че аз газирано не пия и спомените ми са от преди 3-4 години. Незнам, на мен ми е много вкусен сока от (черен Mr. Green) бъз.

# 16
  • Мнения: 7 106
И майка ми го прави, но със лимони и мед. Ще я попитам за рецептата като се чуем и ще напиша и нея, ей така да има разнообразие  Simple Smile.

# 17
  • Мнения: 86
  Всяка година по това време си правя. Ето я моята рецепта : 24 цвята (те са като питки около педя големи) ги заливам с 3 литра вода и престояват 24 часа, след това се прецежда през марля и се изсипва 3 кг захар, разклаща се пероидично до разтварянето на захарта, когато захарта е почти готова слагам е 1 пакетче лимонена киселина. Разливам сока в стъклени бутилки и зъхранявам на хладно. Любим е на моето семейство. Направете си! Да ви е сладко !

# 18
  • Мнения: 184
Моята рецепта е следната:около 20 цвята бъз, 1лимон и 7л.вода. Лимона се изцежда или намачква заедно с цвета на бъза, залива се с водата и се оставя в хладилник да престои около 24 часа.След което се прецежда и е готова за консумация напитката. Мъжа ми е я обожава тази напитка.

# 19
  • Мнения: 1 489
Имам спомени,че се слагаха няколко зърна ориз и сока ставаше газиран.

# 20
  • София
  • Мнения: 35 977
Имам спомени,че се слагаха няколко зърна ориз и сока ставаше газиран.
Мисля, че съм пила леко газиран , по-скоро резлив (мисля,че така беше думата)

# 21
  • Мнения: 607
Не съм правила никога,но съм пила и е мнооого вкусен. Simple Smile

# 22
  • Въпрос на гледна точка...
  • Мнения: 877
Имам спомени,че се слагаха няколко зърна ориз и сока ставаше газиран.
Мисля, че съм пила леко газиран , по-скоро резлив (мисля,че така беше думата)
      И аз съм пила газиран. Миналата година правех, но не слагах ориз, защото не съм знаела. А колко ориз горе долу се слага на една доза?

# 23
  • Мнения: 6 911
И аз съм пила, но идея си нямам как се прави този сок.
Страхотен е даже, едната Фанта е с подобен вкус.
И баща ми така казваше, за фанта меднес ставаше въпрос (синята).

# 24
Ето истината: 23-25цвята от бъз, 3кг захар, 14литра вода, 3лимона,2грейпрута, 6 пакетчета лимонена киселина. Всичко се нарязва на ситно и се залива с водата да предстои 36 часа. Прецежда се и се налива в бутилки, като се слагат 2-3зърна ориз и се запечатва. Така става газирана напитка!
Наздраве:)

# 25
  • Варна
  • Мнения: 107
Сега остана само да кажете къде да си наберем този бъз Laughing И как изглежда

# 26
  • Мнения: 3 810
цветът изглежда така:


ето описание:
http://www.zdravnitza.com/a/nav/products/one/one/products/352/category/3

една рецепта от плодчета

Последна редакция: пн, 14 май 2007, 14:41 от мимиту с кирилизация

# 27
  • Мнения: 6 461
Обожавам сок от Бъз .
Като по - малка, майка ми го приготвяше.
Сега обаче от доста време не е правила.
Ще взема да я питам за рецептата Thinking.

# 28
  • Мнения: 149
Майка ми го прави . даже в момента имаме в хладилника изстуден в тези жеги много е вкусен и разхлаждаш

# 29
  • София
  • Мнения: 6 259
Миналата година направих и много набързо го изпихме, много го обичаме. Тази година пак ще си наберем, само се чудех дали вместо захар не може да се сложи мед или подсладител; или поне част от захарта да се замени. Много захар в това чудо се слага... Rolling Eyes

# 30
  • Мнения: 126
здравей те ! И аз съм правила сироп от бъз , но съм загубила рецептата . На Вили ми допада , но без захар ли е , не разбрах

# 31
  • Мнения: 1 802
И аз правих тези дни.
60 цвята бъз, 5 литра вода и 5 кг захар. Престояха 48 часа. След това прецедих през тензух и прибавих сока на 2 лимона. Кипнах течността и налях в сухи бутилки и бурканчета. От горещото се запечатаха, не съм стелизирала капачките. Излезе доста концентрат.  Peace Много е хубав за жегите този сироп, може да се разтваря и със газирана вода!  Simple Smile Само не слагайте зърна ориз, че ще ви избухнат бурканчетата.  Simple Smile

# 32
  • Мнения: 27 524
Аз имам една стара, селска рецепта, но не съм го правила, хич не го обичам  Sick

Сироп от бъз:

3кг захар, 6 пакетчета лимонтозу, 35 цвята от бъз, 3 литра вода

Накисвате във водата бъзовите цветове. След 24 часа прецеждате течността и прибавяте захарта и киселината. Разбърква се често. Щом се стопи захарта, се налива в бутилки.

Но това е с разреждане после предполагам или не?  Thinking

# 33
  • София
  • Мнения: 10 858
Свекърва ми прави сироп от бъз и всяка година ни дава. Нещо не го пиеме много много и така си седи. До колкото знам е много полезен, спира разтежа на раковите клетки. Мъжа ми не ми даваше да пия докато съм бременна, за да не пречи на развитието на бебето. Не знам обаче доколко е вярно това.
Ако искаш ще я питам за рецептата.

# 34
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
аз правих миналата седмица.

60 цвята с 2 литра вода.

заврях водата, цветовете ги измих и ги сложих в тенджера, полях с врящата вода и оставих цяла нощ да се кисне.
на другия ден прецедих, сложих сока на 2 лимона (не слагам лимонтузу, защото атакува зъбния емайл  Rolling Eyes)
аз подсладих със стевия. Peace
сокът стана доста тъмен, но е много вкусен Laughing

четах и за плодчетата, че може и сладко да се прави от тях, но ако не са термични обработени могат да доведат до повръщане или разстройство Confused

# 35
  • Мнения: 99
Мале допи ми се като я видях тази тема.

# 36
  • София
  • Мнения: 3 789
Страхотен е!
Мама преди правеше, сега не й се занимава.
Спомените ми за това сиропче са, че е много ароматен и особено вкусен, когато се направи с ледена вода или със студена газирана

# 37
  • София
  • Мнения: 6 259
Вчера се прибираме и мъжа ми ми показваше, че храстчетата бъз до нас са цъфнали. Много го обичаме сока (а като малки и с газирана вода го разреждахме, ммм), но от миналата година се каня да пробвам с по-малко захар и ще взема да набера пак.

аз подсладих със стевия. Peace
Какво точно представлява? Засичала съм само 1-2 пъти реклама по ТВ. Подходящо ли е за малки деца или е на същия принцип като изкуствените подсладители? Thinking Явно, ако не се слага захар, ще трябва да се кипне водата (както си направила), иначе предполагам няма да пусне достатъчно сок цвета.

# 38
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

аз подсладих със стевия. Peace
Какво точно представлява? Засичала съм само 1-2 пъти реклама по ТВ. Подходящо ли е за малки деца или е на същия принцип като изкуствените подсладители? Thinking Явно, ако не се слага захар, ще трябва да се кипне водата (както си направила), иначе предполагам няма да пусне достатъчно сок цвета.

линк
гугъл може и друго да изплюе...  Wink, пробвай

# 39
  • София
  • Мнения: 6 259
asyalein,   bouquet

# 40
  • Мнения: 354
Това е страхотен сок.Много го обичам.Припомних си детството.

# 41
  • София
  • Мнения: 114
Страхотен е този сок...спомням си, че майка ми го правеше едно време!Няма друг такъв вкус...  newsm10

# 42
  • Мнения: 5 001
В момента го правя  Crazy Как ухаееееее

# 43
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833

Сироп от бъз:

3кг захар, 6 пакетчета лимонтозу, 35 цвята от бъз, 3 литра вода

Накисвате във водата бъзовите цветове. След 24 часа прецеждате течността и прибавяте захарта и киселината. Разбърква се често. Щом се стопи захарта, се налива в бутилки.


Точно по тази рецепта направихме сиропа мин. седмица в къщи.
Вечер си правя по една студена кана сок, но някак си ми сладни, предпочитам го по- лимонен, предполагам че ще стане ако се прибавят сокът от няколко лимони и грейпрфрути, както четох една рецепта малко по- напред в темата.

# 44
  • София
  • Мнения: 478
ох, как ми се допи... не съм пила от детските си години Sad някой знае ли от къде може да си набера в Софийско newsm78

# 45
  • Мнения: 5 001
ох, как ми се допи... не съм пила от детските си години Sad някой знае ли от къде може да си набера в Софийско newsm78
Ами аз си направих една разходчица до Витоша и си набрах оттам  Grinning
Още няколко дена и е готов моя сок....

# 46
  • Мнения: 1 802
...

Последна редакция: пт, 06 юни 2008, 07:58 от ~WOMANISH~

# 47
  • Мнения: 9
еха няма по- добро Hug Hug Hug Hug

# 48
  • Мнения: 9
 Joy Joy Joy Joy  chef  chef  chefима също и сок от рози и се прави по същия начин и е страхотен

# 49
  • Мнения: 1 085
Баба ми, лека и пръст, правеше сироп от бъз и лимон. Много ароматен, божествен. За съжаление не помня рецептата.

# 50
  • Мнения: 5 173

И аз съм пила. НА мен лично много ми харесваше  Peace
На мен също. Ще мотивирам домашните да направят Whistling.

# 51
  • Сливен
  • Мнения: 68

 Ето и моя Сироп от бъз Не се получава концентрат, а си е за директна консумация. Получава се много ароматен и вкусен. Аз ориз не слагам, защото не му остава време да ферментира. Това е най - често приготвяната напитка в къщи.

# 52
  • Мнения: 626
И аз много обичах като дете да пия сок от бъз също и от рози.

# 53
  • Мнения: 5 001
Яяяя,изривили сте темата от миналата година Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Бравос! Ще взема да направя пак,че сега му е времето  Peace Peace Peace
Зареждам се със захар,цвят бъз,мая и ориз,1 лимон и почвам  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Последна редакция: пн, 01 юни 2009, 11:44 от TheNMaster

# 54
  • Мнения: 1 085

 Ето и моя Сироп от бъз Не се получава концентрат, а си е за директна консумация. Получава се много ароматен и вкусен. Аз ориз не слагам, защото не му остава време да ферментира. Това е най - често приготвяната напитка в къщи.

Нещо такова правеше и баба  Crazy

# 55
  • София
  • Мнения: 4 141
Навяхте ми спомени от детството, не знам защо не съм се сещала да правя на мойте малчугани. Благодаря за идеята.

# 56
  • в страната на абсурдите
  • Мнения: 1 236
аз утре ще правя сок от бъз.а за тези ,които нямат бъз една рецепта за сок от лимони.
1 кг.измити лимони се смилат в машинка за месо.заливат се с 2 л.вода,така да престоят 24 часа.прецеждат се през марля,прибавят се 3 кг.захар+ 2 пак.лимонена киселина.бърка се докато захарта се разтвори.съхранява се в хладилник,преди употреба се разрежда на вкус.много е хубав за летните жеги!

# 57
  • Мнения: 5 173
аз утре ще правя сок от бъз.а за тези ,които нямат бъз една рецепта за сок от лимони.
1 кг.измити лимони се смилат в машинка за месо.заливат се с 2 л.вода,така да престоят 24 часа.прецеждат се през марля,прибавят се 3 кг.захар+ 2 пак.лимонена киселина.бърка се докато захарта се разтвори.съхранява се в хладилник,преди употреба се разрежда на вкус.много е хубав за летните жеги!
Това не е ли нещо като лимонада или цитронада?

# 58
  • Мнения: 383

момичета, сякаш някъде бях чел че сок от бъз е било много полезно за сърдечносъдови заболявания, правилно ли е, или...

имало е и  друга тема,

# 59
  • Мнения: 483
 smile3515 Лелеее,как ми се допи....нямате милост.

Става ли със сушени цветове?
Стевията дали го консервира,имайки предвид, че не е захар?

# 60
  • Мнения: 11 818
Ох, и на мен много ми се допи! Като малка много обичах и да участвам и в приготвянето и в консумирането. Wink  Ще взема да поръчам да ми направят..   bouquet

# 61
  • Мнения: 121
Здравейте и от мен!
Много години, поне 10 правя на децата сок от бъз. Много го обичат и е много полезен, тази година май изпуснах цъфтежа и няма да мога да направя. Моята рецепта е :
  25 цвята бъз
  2.5 л вода
  3-4 лимона
  2.5 кг захар
Накисвам цветовете във вода за 24часа, прецеждам слагам захарта и лимоните, и бъркам от време навреме докато се разтопи. Наливам в шишета или буркани. Лимоните могат да се заменят с лимонена киселина, правила съм го и по двата начина, разлика при пиенето не съм усетила.

# 62
  • Мнения: 7 106
Гледам, че миналата година съм обещала да дам и рецептата на майка ми, която е със лимони и мед.

12 цвята се накисват в 6 литра вода с 2 пакетчета лимонтузу. На следващия ден се прецеждат и към сока се добавят 3 буркана мед и сока от 1 кг. лимони. Съхранява се в хладилник.

# 63
  • Мнения: 383
Гледам, че миналата година съм обещала да дам и рецептата на майка ми, която е със лимони и мед.

12 цвята се накисват в 6 литра вода с 2 пакетчета лимонтузу. На следващия ден се прецеждат и към сока се добавят 3 буркана мед и сока от 1 кг. лимони. Съхранява се в хладилник.

това 12, бройки цветенца ли е, или

# 64
  • Мнения: 29
сока от бъз аз го знам така:на 20 цвята бъз -1л вода ,1 кг захар и1пак.лимонтозу -всъщност  това есироп ,който после се разрежда по желание

# 65
  • Мнения: 7 106
Гледам, че миналата година съм обещала да дам и рецептата на майка ми, която е със лимони и мед.

12 цвята се накисват в 6 литра вода с 2 пакетчета лимонтузу. На следващия ден се прецеждат и към сока се добавят 3 буркана мед и сока от 1 кг. лимони. Съхранява се в хладилник.

това 12, бройки цветенца ли е, или

...или какво.... newsm78

ето такова :

# 66
  • Мнения: 383


просто бих искал да науча как се определят бройките цветя.

например това стръкче цвете, за една бройка ли се брои

# 67
  • Мнения: 331
Да, за 1 бройка.

# 68
  • Мнения: 483
Кажете моля, става ли със сушени цветове?

# 69
  • Мнения: 3 810
Аз тази година сложих лимон докато се киснат цветовете- има огромна разлика във вкуса!
Сложих 1 лимон на 4л. вода(в бутилка от мин. вода), натъпках колкото цвят може да поеме.
След 24 часа- 1кг. захар  и 1п. лим. киселина на литър.

С плод не съм пробвала- по- скоро на сладко мисля че се правят...

# 70
  • Сливен
  • Мнения: 68

Люлякови нощи,

 да става и със сушени цветове. Писах ти и в другата тема. Simple Smile

# 71
  • Мнения: 5 001
PepaN днес те гоня по темите май  Laughing Laughing Laughing Laughing

Вкусът същия ли е?

# 72
  • Мнения: 804
Родителите ми правят такъв сок,със сухи цветове,няма разлика за мен.Става много ароматен  и на вкус е прекрасен,особено изстуден.............супер е за летните жеги.Лимон не са слагали,аз слагам лимонов сок ,когато е готов сока за консумация.

# 73
  • Сливен
  • Мнения: 68

TheNMaster,   bouquet

 и със сушени съцветия на бъз сиропа става ароматен.

# 74
  • Мнения: 5 001

TheNMaster,   bouquet

 и със сушени съцветия на бъз сиропа става ароматен.
Hug Hug Hug Hug Hug
Благодаря ти! Ще пробвам,когато няма вече пресни цветове....

# 75
  • Прекрасна ВАРНА
  • Мнения: 356
а къде във варна расте бъз,че не съм засичала newsm78 или вече е прецъфтял? а сушен от дрогериите ли купувате?

# 76
  • Мнения: 2 774
а къде във варна расте бъз,че не съм засичала newsm78 или вече е прецъфтял? а сушен от дрогериите ли купувате?
Къде ,не знам ...но не е прецъфтял все още,аз вчера брах  Peace

# 77
  • Мнения: 58
Супер, че попаднах на тази тема. Точно преди няколка дни с майка ми говорихме
за такъв сок и сега се радвам, че има няколко вариянта за рецепти. Само,че тя иска
да може да го съхрани по-дълго време, защото преди като е правила е прокисвал.

# 78
  • Мнения: 2 774
Ние го сушим и на зима си правим пресен сок  със сушения бъз .

# 79
  • Сливен
  • Мнения: 68

 mammanarali,

 няма причина да правиш колямо количество от сока. От рецептата, която съм дала излиза около 6 литра сок. Аз като го прецедя си го слагам в шишета от 2 литра и си прибирам шишетата в хладилника. Да си кажа честно за 2 дни сока е свършил. Така, че няма време да прокисне. След като ни се прииска сок си правим пак.

# 80
  • Сливен
  • Мнения: 68

 Ето и нагледно сиропчето. Днес си го прецедих и е готово да се разхлаждаме в жегите.

 

# 81
  • Мнения: 55
а къде във варна расте бъз,че не съм засичала newsm78 или вече е прецъфтял? а сушен от дрогериите ли купувате?

За първа година ще правя и аз,вчера си набрах ,но няма да ти е много близо,защото аз ходих до с.Чернево .А във Варна като,че ли не съм виждала.Вече прецъфтява и цветчетата се ронят,но е много ароматно.
Само имам няколко въпроса към тези ,които са го правили,извинете ако сте го коментирали,та мисълта ми е за захарта,която се добавя,без да се вари със сиропа и да измия ли цветовете,преди да ги накисна.
И аз имам рецепта,почти същата е като вашите:
 -35 цвята
 -20 гр. лимонтозу
 -1л. вода
 -1,5 кг. захар
 цвета се залива с водата и престоява 24ч. в хладилник,прецежда се ,добавя се захарта и лимонтозуто и пак престоява 24 ч.Пълни се в бутилки.

Рецептата ми я дадоха от село, и по нея ще направя,но ще пробвам и с лимон и ориз.Много ясно си спомням,че сока който съм пила преди 100 години,беше леко газиран и страшно ароматен,но кога успява да ферментира ,ако воабще става въпрос за това.

# 82
  • Мнения: 5 001
Аз никога не съм спазвала пропорции  Mr. Green

Слагм си колкото искам цвят,вода,захар на вкус,ориз 1 с.л. ,лимонов сок от 1 лимон,мая за хляб,колкото 2 грахови зърна.Всичко то ва го слагам в една 5 литрова туба от минерална вода.Оставям в стаята с незавита капачка.За няколко дена е готово за пиене,особено ако е топло времето,газиранко.... Grinning

# 83
  • Мнения: 2 774
hayati,много ме притеснява количеството ти вода ,според мен е поне 10 л...а не 1 л.
Аз измивам цветовете/леко накисвам във вода и след това в кевгира/
И цветчетата ми се струват доста ....моята /на мама/ рецептата е почти същата като на PepaN .....и си става доста ароматно ....а с тези 35 цвята,мисля че ще е чак натрапчива миризмата .
Дори и концентрат да е......пак е много тази захар  Peace,но може и да не съм права   bouquet

TheNMaster ,а маята за какво е  newsm78.

# 84
  • Мнения: 1
Здравейте мили мами! Аз съм съвсем нова, така че добре заварили  Simple Smile
 По нашия край правим сок от червен бъз така:
1 кг. бъз
1 кг захар
В стъклен буркан се слага ред бъз (около 1 пръст дебел) и отгоре толкова захар. Така се напластява догоре, може леко да се понатисне, за да се посмачка бъза. Долива се до ръба с вода и се оставя на слънце за 30-40 дни. След, което се прецежда- и готово Simple Smile Става много вкусен, а да не говорим, че е и много полезен за повишаване на имунната система Simple Smile

# 85
  • Мнения: 5 001

TheNMaster ,а маята за какво е  newsm78.

За втасване,ферментиране....Става по-бързо,по-полезно е и вкуса е по-добър.....Много в едно се получава Laughing Laughing Laughing

# 86
  • Мнения: 55
hayati,много ме притеснява количеството ти вода ,според мен е поне 10 л...а не 1 л.
Аз измивам цветовете/леко накисвам във вода и след това в кевгира/
И цветчетата ми се струват доста ....моята /на мама/ рецептата е почти същата като на PepaN .....и си става доста ароматно ....а с тези 35 цвята,мисля че ще е чак натрапчива миризмата .
Дори и концентрат да е......пак е много тази захар  Peace,но може и да не съм права   bouquet

TheNMaster ,а маята за какво е  newsm78.


Мерси ,мила, но аз вече го "скопосах".Да ,действително много  ароматен стана сиропа,да не говорим,че захарта нямаше разтапяне .Но на третият ден го пресипах в бутилки,сложих зрънца ориз и вече чакам поне малко да се газира.Не че не го изпробвахме и така,както е ...ммм,много е хубав ,ароматен и далеч по различен,от това което съм пила.
  bouquet  bouquet  bouquet
поздрави на всички които пишат тук ,другата година ,живот и здраве ще го направя по друга рецепта за проба,но и тази е много лесна.

# 87
  • София
  • Мнения: 6 259
стара, хубава тема от преди 3 год. сте изровили. Laughing която ме подсеща пак да си направя, но този път ще пробвам рецептата с мед (и без това имам домашен мен); надявам се да не вкисне бързо, но и ние не му даваме време да вкисне. Laughing
ще взема най-сетне да пробвам и с подсладител да видим какво ще стане. Rolling Eyes

# 88
  • Мнения: 2 774
Не е съвсем по темата,но ми каза че много хубав сок ставал и с липа .
Утре мисля да направя,ако намеря по нисичка липа около нас  Laughing
Слагали се  2 шепи на 6-8 литра вода.....
Някой правил ли е ?Или поне пил ли е?

# 89
  • София
  • Мнения: 6 259
Яд ме е, че докато се наканя да набера и той прецъфтял! Confused Щото тук при нас много коли минават и исках нейде от по-закътано местенце да набера, ама късно вече. По аптеките дали продават сух?

Общи условия

Активация на акаунт