Що за глупост?!

  • 2 222
  • 41
  •   1
Отговори
# 30
  • Плевен
  • Мнения: 1 418
Не че оправдавам майката, но много хора нямат информация. Сигурна съм, че ако се обясни или прочете повечко - ще разбере предимствата на АМ.
Не знам дали е от киселото мляко, но съпругът ми има проблеми със стомаха още от дете (хранен с кисело мляко като бебе).

# 31
  • Плевен
  • Мнения: 1 418
Мда, и на мен ми се вижда твърде рано даване на прясно мляко на 1 годинка.  Thinking

...


А с какво приготвят киселите и кремовете в млечна кухня - ние от там си взимаме храна откакто станахме на 9месеца?

# 32
  • Мнения: 4 915
С прясно мляко.  Слагат и сол, и захар. И яйце цяло - предполагам за застройка...Затова и не съм записвала Мариела на детска кухня.

Не очаквам в скоро време готвенето по тези кухни да бъде съобразено с късното захранване и постепенното въвеждане на потенциално алергизиращи храни.

# 33
  • Мнения: 1 737
А с какво приготвят киселите и кремовете в млечна кухня - ние от там си взимаме храна откакто станахме на 9месеца?
В повечето кухни - със сухо мляко.  За това отначало ние бяхме на диетична кухня - имат и такъв вариант и вместо сухо или прясно мляко, ги приготвят с Фризопеп, не слагат сирене в супите, не ползват масло, не готвят телешко месо, грах и зелен боб, както на обикновената кухня.
Нашите кремчета ги яде таткото, сина ми не обича да яде сладко.
А на обикновената, застройките са само с жълтък.

# 34
  • sofia
  • Мнения: 562

Да, де, ама тези американци ли са, какви са, наясно ли са с Българския Лактобацил и предимствата му? Никъде не го описват, сигурна съм че техния "yogurt" не може да се равнява. А и като се подкваси киселото мляко му се видоизменя белтъка и става за по-малки деца. Такава екстра на запад нямат.
Съгласна съм изобщо за кравия белтък и прясното мляко, но на дете, което никога към нищо не е проявявало алергия не мисля, че трябва да се лишава от тази българска екстра за разнообразие. Аз на моето дете го давам като следобедна закуска от 10-тия месец, без да заменям АМ, заради благоприятната среда на полезни бактерии, които създава.
принципно съм съгласна с теб, НО в последно време за производството на киселото мляко не се използва технологията с лактобациликус булгарикус, а някаква друга, за това и млеката имат по-голям срок на годност, ако успея да намеря статията от която го бях прочела ще пусна и линк.Остава варианта да си го подквасваш сама, НО и тук има сериозни особености, първо трябва да се приготвя в специални условия, като Температура, времетраене на процеса и т.н. и второто не можеш  да даваш на детето мляко с голяма масленост.
А с какво приготвят киселите и кремовете в млечна кухня - ние от там си взимаме храна откакто станахме на 9месеца?
ами можеш да попиташ.в нашата със сигурност ги приготвят с прясно мляко и в застройката има цяло яйце, от кухнята ни предупредиха.

# 35
  • В заешката дупка
  • Мнения: 4 931

П.П.П....Сега се позамислих, дали под "краве мляко" се визира принципно мляко, вкл. и кисело, или само прясно мляко?... Thinking Обаче пък се подчертава на няколко места, че децата е добре да приемат само кърма или адаптирано до годинката...


Ама точно това е ключът от палатката.  Mr. Green Говори се за "milk", не за "yougurt".  Объркването ти идва от това, че на български двата продукта са  "мляко". На английски с "мляко" се визира само прясното. 

 И естествено никой не говори за заместване на кърмата или адаптето с кисело мляко. Става въпрос за въвеждане на киселото мляко като вид твърда храна,  т.е. запознаването му с него, допълнение към менюто от твърда храна, а не като заместител. Това обикновено казват, че може да стане след 8-9 месеца. Срещала съм и по-рано. За след 1 годинка - при фамилна обремененост алергии,  проблем със захранането и т.н.

Последна редакция: ср, 21 юни 2006, 14:58 от Червената Кралица

# 36
  • Мнения: 1 737
принципно съм съгласна с теб, НО в последно време за производството на киселото мляко не се използва технологията с лактобациликус булгарикус, а някаква друга, за това и млеката имат по-голям срок на годност, ако успея да намеря статията от която го бях прочела ще пусна и линк.Остава варианта да си го подквасваш сама, НО и тук има сериозни особености, първо трябва да се приготвя в специални условия, като Температура, времетраене на процеса и т.н. и второто не можеш  да даваш на детето мляко с голяма масленост.

Да, в Данон няма  български Лактобацил, да не превръщам темата в марки български млека, но се подсигурявам със специално кисело мляко от малка мандра с 30 крави, за което имам гаранция че е истинско. Иначе всеки може да се снабди с българската жива закваска в чист вид и да си кваси киселото мляко сам, винаги директно със закваската.

# 37
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 919
...и второто не можеш  да даваш на детето мляко с голяма масленост.
Напротив, можеш, дори е препоръчително  Simple Smile

# 38
  • Мнения: 4 915

Ама точно това е ключът от палатката.  Mr. Green Говори се за "milk", не за "yougurt".  Объркването ти идва от това, че на български двата продукта са  "мляко". На английски с "мляко" се визира само прясното. 

Всъщност чужбинският йогурт не е кисело мляко, сигурно си го опитвала. Продължавам да мисля, че става въпрос за  млечно десертче, от рода на детските плодови данончета...
Мнението ми се опира и на това: Cow's milk: Stick with breast milk or formula until your child's first birthday. - независимо дали се въвежда или замества млечно хранене...

Разбира се, докато не намеря в прав текст на български език написано за киселото мляко, можем да си правим различни интерпретации... Wink

# 39
  • Анкх-Морпорк
  • Мнения: 3 476

Да, де, ама тези американци ли са, какви са, наясно ли са с Българския Лактобацил и предимствата му? Никъде не го описват, сигурна съм че техния "yogurt" не може да се равнява. А и като се подкваси киселото мляко му се видоизменя белтъка и става за по-малки деца. Такава екстра на запад нямат.

Това не е съвсем вярно.
При подквасване на млякото не се засягат белтъците, а само млечната захар (лактоза) се преработва - чрез млечнокисела ферментация - до млечна киселина.
Лактобацилус е полезен за равновесието на чревната флора, т.е. наличието му потиска развитието на нежелани микроорганизми, но няма нищо общо с разграждането на белтъчната молекула на отделни аминокиселини, което е същността на храненето.

За да може детенцето да изгражда свои белтъци, то трябва да разгради поетия при храна белтък на отделни аминокиселини. Ензимите, които отделя бебешкото стомахче, не се справят добре с големите белтъчни молекули от кравето мляко.

# 40
  • София
  • Мнения: 2 039
Аз бих казала ,че е глупост когато:
майката от финансова гледна точка казва че не може да си позволи да купува АМ
но в същото време си пуши цигарките като комин(бебето не го е кърмила нито един ден,каза че просто нямала кърма).Та познавам такава мама.

Но все пак има мн различни причини за захранването с кис.мляко и аз не мога да съдя никой.Всеки си решава сам.

И аз познавам такава мама. Тя на всичкото отгоре прави квасено мляко от домашна крава, която е на някаква бабка, дето продава прясното мляко в съмнителни PVC шишета.
И аз съм възмутена от пълната неинформираност и риска от липсата на хигиена, но какво да направя - всеки си решава сам.

# 41
  • В заешката дупка
  • Мнения: 4 931
Педиатрите на запад обясняват, че именно млечно-киселата ферментация с помощта на бактерии прави получения продукт по-лесно усвоим и по-неалергизиращ от "cow's milk" (прясното краве мляко), затова така полученият продукт може да се приема по-рано, т.е. прeди годинка:

 Dr. Sears, "The Baby Book":  Instead of introducing cow's milk, if your child does not have a family history of dairy allergies or is generally not an allergic baby, you may try dairy products such as yogurt, cheese, and cottage cheese between nine months and a year. Yogurt is made by adding a bacterial culture to milk. This culture ferments the milk and (1) breaks down the milk lactose into simple sugers . Milk (2)proteins (casein) are aslo modified by culturing process, making yogurt less allergenic than milk.   Most infants enjoy yogurt around nine months.

Тези, същите процеси, настъпват и при млечно-кисeлета ферментация, в резултат на която се получава нашенското кисело мляко:

БЕЛТЪЧИНИТЕ Основният белтък в кравето, овчето, козето и биволското мляко се нарича  (1)казеин. При млечно-киселата ферментация белтъкът се превръща под въздействието на бактерии в лесноусвоими продукти. Затова на бебетата се дава подквасено, а не прясно мляко.
ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ са представени главно от млечната захар (2)лактоза. Има хора с вродена или придобита непоносимост към нея. Тези хора трябва да консумират млякото във ферментирал вид, т.е. кисело мляко или сирене. (Връзка)

Тук има  подрoбна статия за "yogurt"-а от Сиърс, включитено и как да се избере най-подходящото. Меджу другото, в статията се споменава  и "yogurt"-а   в България.  Mr. Green Така че, да, нашето кисело мляко е "yogurt".
 
Всеки, естествено, има право да се съмнява и да се презастрахова, въвеждайки киселото мляко след годинка, но просто твърдениeтo, че това са препоръките на информираните педиатри, не е коректно.

Последна редакция: нд, 25 юни 2006, 00:54 от Червената Кралица

Общи условия

Активация на акаунт