Разнообразие

  • 21 123
  • 34
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 7 821
Момичета, Помощ  Praynig  Grinning !
Мразя го този сезон, киселото зеле още не е готово, вече няма много пресни зеленчуци и каквото и да мисля имам чувството, че все готвя картофи, ориз и боб  Imp . На мен вече ми омръзна, а мъжете ми си мълчат. Ако питам Вики какво му се яде получавам все един отговор "Спагети или пица!", а таткото е още по изобретателен "Каквото решиш!"  Twisted Evil .
Изчерпах се, помагайте, какво готвите?

# 1
  • Мнения: 4 358
Малко off - аз правя списък с всички манджи, които мога да готвя. Преглеждам го и правя меню за цялата седмица. Така и пазаруването е само веднъж, два пъти.
Спестява време и непрекъснатото чудене "какво да сготвя утре"  Wink

# 2
  • Мнения: 948
Цитат на: tedi_b
Малко off - аз правя списък с всички манджи, които мога да готвя. Преглеждам го и правя меню за цялата седмица. Така и пазаруването е само веднъж, два пъти.
Спестява време и непрекъснатото чудене "какво да сготвя утре"  Wink


От няколко седмици и аз го правя, само че си правя седмично меню  Grinning  Мнооого е удобно. Ама да беше казала по- рано...толкова години мъки Wink

# 3
  • Мнения: 4 358
Ха де...
Дано спестим чуденето на други  Grinning

# 4
  • Мнения: 948
Цитат на: Ellypr
Момичета, Помощ  Praynig  Grinning !
Мразя го този сезон, киселото зеле още не е готово, вече няма много пресни зеленчуци и каквото и да мисля имам чувството, че все готвя картофи, ориз и боб  Imp . На мен вече ми омръзна, а мъжете ми си мълчат. Ако питам Вики какво му се яде получавам все един отговор "Спагети или пица!", а таткото е още по изобретателен "Каквото решиш!"  Twisted Evil .
Изчерпах се, помагайте, какво готвите?


Наистина е много неприятно, като зациклиш, а и никой не помага с идеи. Сещам се за няколко неща, но готвя без мерни единици...дано ти е полезно

* Едно нещо съм го измислила, но си няма име. Нещо, като Клацоне от пюре. Става много вкусно.
Правя картофено пюре (може и готово) по стандартен начин. Слагам вътре 2-3 яйца, малко кисело мляко и обърквам хубаво.
Отделно запържвам пушено месо (колбас или пиле)+малко лук+царевица+грах+гъби+...каквото се сетиш още Wink
Изсипвам половината пюре в тавичка намазана с мазнина, отгоре плънката и с останалата част от пюрето "завивам" сместа. Намазвам хубаво с олио отгоре за да не се нацепи и изсъхне пюрето. После може да настържеш кашкавал отгоре и да запечеш леко, както ми дадоха мъдър съвет Grinning
* Месо с праз лук. Винаги става много вкусно независимо от месото, а става и бързо.
* Също може и дробчета с лук
* Пиле с грах...ммм....любимо
* Кюфтенца с доматен сос
* Чушки с доматен сос...все още мяркам по магазините
* Гювечета ( много ги тача)

И мога още много да изброявам...такава фантазия имам за манджи, както никога до сега Grinning Винаги мъжа ми ми подсказваше какво да готвя, а сега милия неможе да изяде всичко Embarassed  Grinning

# 5
  • Nice / France
  • Мнения: 225
Цитат на: tedi_b
Малко off - аз правя списък с всички манджи, които мога да готвя. Преглеждам го и правя меню за цялата седмица. Така и пазаруването е само веднъж, два пъти.
Спестява време и непрекъснатото чудене "какво да сготвя утре"  Wink

Много добра идея, вече и аз се изчерпих .Ще взема да пробвам така пък ще видим какво ще излезе.  food002

# 6
  • Мнения: 4 358
За йенската тенджера:
- кюфтета/кебапчета с кисело мляко;
- пилешко месо с кисело мляко;
- риба с картофи и майонеза;
- риба с марината от кисели краставички;
- пилешки пържоли с майонеза (по аржентински);
- пилешки дробчета с гъби и червено вино;
- пиле със сметана и топено сирене;

Други:
- картофи с наденица на фурна;
- мусака;
- бърза баница;
- пилешки дробчета с лук;
- гъбена каша;
- кюфтета бял сос;
- сърми;
- кашкавалени кюфтенца;

# 7
  • София
  • Мнения: 2 019
Ето една рецепта и от мен, която става както за всеки ден, така и за гости. При това е и икономична.
Свинско месо се нарязва на парчета като за кебап и се запържва в мазнина. Добавя се много лук нарязан на полумесеци, залива се с малко вода и се задушава до омекване на месото.
Отделно в 2с.л. олио и 2с.л. масло се запържват 2с.л. брашно.
Разреждат се с 2ч.ч гореща вода, в която сме разтворили едно пилешко бульонче.
Накрая се прибавят 2с.л. доматено пюре, 2с.л. кисело мляко и 2с.л. горчица.
Всичко това се изсипва при месото и лука, които трябва да са останали почти на мазнина и се оставя на слаб огън около 5мин.
Сервира се върху канапе от панирана филийка, а гарнитурата е по желание.

# 8
  • Мнения: 3 091
Ето едно моето седмично меню:
крем супа - гъби, броколи; пилешка
пълнени червени чушки с кайма
Мексикански ориз - пилешко месо, ориз и зеленчуков микс
Риба - задължително един ден от седмицата
Фус(з)или с пушено месо и кисели краставички
Панирани пилешки филенца (мариновани в соев сос)
Свински карета на тиган
Десертите са задължителни!

Ако се чудя какво да готвя, хващам готварската книга и почвам на ред!

# 9
  • Мнения: 4 358
Цитат на: inamarkova
Панирани пилешки филенца (мариновани в соев сос)

Моля те, разпиши го по-подробно!

# 10
  • Мнения: 3 091
Много са хубави!

продукти:
пилешки филенца
брашно
галета
1 яйце

За маринатата:
лимонов сок, олио, соев сос

Приготвяне:
филетата се заливат със соев сос, олио и малко лимонов сок - да ги покрие. Слагат се в хладилника за мин. 30 мин.
След това се потапят първо в брашното, после в яйце и накрая в галета и се запържват.
Консумират се топли.

Стават страшно крехки, заради олиото. Доскоро не знаех, че винаги във всяка марината за пилешко трябва  да се слага мазнина. Тя прави филм върху месото и то остава сочно.

# 11
  • Мнения: 7 821
Благодаря,
Дадохте някои много добри идеи .
Това за седмичното меню и аз го мислех преди няколко дни и май ще взема да направя един списък.

Цитат на: tedi_b

- пилешко месо с кисело мляко;
- пилешки пържоли с майонеза (по аржентински);
- кашкавалени кюфтенца;


Може ли да помоля за рецептите, може и да са без точни мерки, че аз обикновено също готвя на око  Embarassed  Grinning .

# 12
  • Мнения: 4 358
Пилешко с кисело мляко:
- сурово пилешко месо (нарязвам го на хапки)
- 1 кофичка кисело мляко
- черен пипер, сол, много чесън

Всичко се слага в йенска тенджера, захлупва се и се пече до готовност на месото.

Пиле по аржентински:
- пилешки пържоли (овкусени с черен пипер и сол)
- голяма глава лук
- малко горчица
- 1 обикновена майонеза
- кашкавал

Пържолите се слагат на дъното на йенски съд с капак. Върху тях се нарежда лукът, нарязан на тънки колелца. Тук-там се мацва малко горчица (по желание е). Отгоре се разпределя майонезата и се поръсва с настърган кашкавал.
Слага се капакът и съдът се поставя в студена фурна. Пече се около 30-40 минути (зависи от фурната).

Кашкавалени кюфтенца:
- кашкавал около 400 гр
- брашно
- яйце

Кашкавалът се минава на едро ренде. Слага се брашно колкото лентичките кашкавал да не се слепват (лъжица-две) и се добавя едно или две яйца, за да стане лепкава смес. Загребвам с лъжица и слагам в нагорещено олио. Помагам си с вилица, за да оформя кюфтенцата.
Ето и снимка, макар че не е много сполучлива, защото е снимано прекалено отблизо.

# 13
  • Мнения: 7 821
Благодаря, много ще ги пробвам непременно! Може да са отблизо, но ми потекоха лигите.

# 14
  • Sofia
  • Мнения: 21 640
Цитат на: tedi_b
За йенската тенджера:
- пилешки пържоли с майонеза (по аржентински);
- пиле със сметана и топено сирене;

Други:
- картофи с наденица на фурна;
- кажи за тези , моля !


Теди , права е Ellypr . И на мен ми текнаха ... Grinning

# 15
  • Мнения: 4 358
Моренка, аржентинското пиле го писах малко по-горе. Ето другите:

Пиле с топено сирене и сметана:
- 6 пилешки бутчета
- 1 кофичка сметана
- 1 кутия топено сирене
- 3 глави лук
- сол и черен пипер

Лукът се нарязва на кръгчета и половината от него се нарежда в гювеч или друг съд с капак. Отгоре се редят три бутчета, поръсват се с подправките и се намазват със сметаната и топеното сирене. Реди се още един ред по същия начин, залива се с 3 чаши вода, захлупва се и се пече в силна фурна.

Картофи с наденица:
картофи и наденица

Картофите се обелват, нарязват и се слагат в тавичка. Добавя се сол, олио и малко вода. Пекат се във фурната до полуготовност.
Тавичката се изважда от фурната и върху картофите се нарежда нарязаната на кръгчета наденица. Връща се във фурната до зачервяване на наденицата. По желание се поръсва с черен пипер.

# 16
  • Sofia
  • Мнения: 21 640
Благодраско Теди ! Grinning Определено ще ги изпробвам .

Това пилето с топеното сирене и сметаната прилича на една вкусотийка , която правя . Тя е много подходяща за пред гости.
Ние в родата я наричаме " Френска манджа" . Сега в събота ще я правя за рождения ден на синковеца .
Ето и рецептата .

Френска манджа ! Grinning

продукти :
 Arrow свинско бон филе - по 250 - 300 гр на човек
 Arrow гъби - към 1 кг
 Arrow пуш. сирене - 2 кутийки от по 8 бр.
 Arrow заквасена сметана - 1- 1.5 кофички
 Arrow сол на вкус

Гъбите се нарязват и се задушават в масло . Месото се нарязва на колелца - около 2 - 2.5 см . И започвате да нареждате в йенска тенджера ( голяма ) един ред месо , покривам с гъбите , тях пък покривам с топеното сирене ( нарязано на тънки плочки ) . И така редувам докато свършат продуктите , наи - отгоре - пуш. сирене . Накрая покривам със сметаната - дебел пласт и замазвам по краищата. Затварям с капак тенджерата . Слагам го във фурната и като заври намалявам ( зависи дали бързам ) на 170 - 200 градуса , за около 4 часа.
Желателно е да се приготвя дъгло време на слаб огън !

Страхотно е ! ! ! Sunglasses

Надявам се да се хареса на някой ! Grinning

# 17
  • Мнения: 4 358
Моренка, спечели ме с тази рецепта  Grinning
Като я направя ще ти пиша отзивите  Wink

# 18
  • Sofia
  • Мнения: 21 640
Цитат на: tedi_b
Моренка, спечели ме с тази рецепта  Grinning
Като я направя ще ти пиша отзивите  Wink


Абе и ти мене с твоите , а и с идеята за седмично меню ( Малко Big Bro  Laughing ) също.  Grinning

Очаквам отзивите с нетърпение !  Sunglasses

# 19
  • Варна
  • Мнения: 1 123
Цитат на: Morena


Френска манджа ! Grinning

продукти :
 Arrow свинско бон филе - по 250 - 300 гр на човек
 Arrow гъби - към 1 кг
 Arrow пуш. сирене - 2 кутийки от по 8 бр.
 Arrow заквасена сметана - 1- 1.5 кофички
 Arrow сол на вкус

Гъбите се нарязват и се задушават в масло . Месото се нарязва на колелца - около 2.5 см . И започвате да нареждате в йенска тенджера ( голяма ) един ред месо , покривам с гъбите , тях пък покривам с топеното сирене ( нарязано на тънки плочки ) . И така редувам докато свършат продуктите , наи - отгоре - пуш. сирене . Накрая покривам със сметаната - дебел пласт и замазвам по краищата. Затварям с капак тенджерата . Слагам го във фурната и като заври намалявам ( зависи дали бързам ) на 170 - 200 градуса , за около 4 часа.
Желателно е да се приготвя дъгло време на слаб огън !

Страхотно е ! ! ! Sunglasses

Надявам се да се хареса на някой ! Grinning

това е много вкусно ястие, макар че аз го приготвям палко по-различно - редя месото, след това гъбите - нарязани и сурови и отгоре топено пушено сирене(това което е опаковано като саламче), затварям йената и пека 1-2 часа на не силна фурна. Всъщност съм го приготвяла със пилешко, свинско и със телешко месо - и трите варианта стават страшни - много се харесва в нашето семейство.

# 20
  • гр.Варна
  • Мнения: 722
Цитат на: Morena

Френска манджа ! Grinning

продукти :
 Arrow свинско бон филе - по 250 - 300 гр на човек
 Arrow гъби - към 1 кг
 Arrow пуш. сирене - 2 кутийки от по 8 бр.
 Arrow заквасена сметана - 1- 1.5 кофички
 Arrow сол на вкус



Това наистина е чудесно! Аз слагам и чаша бяло вино.

# 21
Цитат на: Milena
Цитат на: Morena

Френска манджа ! Grinning

продукти :
 Arrow свинско бон филе - по 250 - 300 гр на човек
 Arrow гъби - към 1 кг
 Arrow пуш. сирене - 2 кутийки от по 8 бр.
 Arrow заквасена сметана - 1- 1.5 кофички
 Arrow сол на вкус



Това наистина е чудесно! Аз слагам и чаша бяло вино.

И аз също слагам вино и по някога и шепа настърган кашкавал най-отгоре. Вчера го правих с пуешки гърдички.

# 22
  • Мнения: 4 358
Цитат на: Morena
Френска манджа ! Grinning

продукти :
 Arrow свинско бон филе - по 250 - 300 гр на човек
 Arrow гъби - към 1 кг
 Arrow пуш. сирене - 2 кутийки от по 8 бр.
 Arrow заквасена сметана - 1- 1.5 кофички
 Arrow сол на вкус


Моренка, облизахме си пръстите снощи  Grinning
Много вкусно и красиво стана, мерси за рецептата Grinning

# 23
  • София
  • Мнения: 3 328
Да добавя към предложенията за седмичното меню още и:
- супа от телешко месо - с много моркови и картофки, и целина, разбира се;
- пилешка супа;
- супа топчета;
- супа или крем-супа от картофи, гъби или картофи и гъби;
- копривена чорба /ако сте си изсушили през пролетта копривка, както направихме с моята свекърва Laughing /;

- пълнени постни чушки /предпочитаме ги постни, макар че и кайма винаги може да се сложи/;
- сарми със зелев или лозов лист;
- мусака с кайма и картофи;
- мусака с тиквички, сирене и яйца /тиквички вече има в хипермаркетите, ако се престрашите/;
- кюфтета на фурна с гарнитура - картофено пюре и някаква туршия;
- спанак с ориз /вариация - гъби с ориз/на фурна;
- пиле/свинско/със зеле;
- пиле с картофи и гювеч /в тенджера под налягане става много бързо и вкусно/;
- пиле с ориз и зеленчуци /славянски гювеч/;
- постна картофена яхния - с моркови, кимион и копър;
- бяла риба - пане или задушена в йена в обикновена или микровълнова фурна;
- баница - с готови кори или "мързелива"/солен кейк/;

- мляко с ориз;
- ашуре;
- млечна баница;
- макарони на фурна;
- бисквитена торта;
- кейк със стафиди и други сушени плодове /може и на микровълнова - става за отрицателно време и е много сполучлив - рецептата я писах тук миналата седмица към друга тема/;
- крем - нишесте /когато нямам време и желание за по-засукан десерт/;
- торта с готови блатове, домашен крем и орехи.

При желание да разнообразя менюто, отварям някоя от готварските книги, които имам, или питам google.com  Grinning
Напоследък влезам тук и вече съм правила ястия по рецепти, оставени от сестри по клавиатура Simple Smile Много сполучливи са - вероятно защото хората тук са добронамерени и споделят откровено кулинарния си опит. За което съм им признателна. Grinning

# 24
  • Мнения: 4 358
Цитат на: inamarkova
продукти:
пилешки филенца
брашно
галета
1 яйце
За маринатата:
лимонов сок, олио, соев сос
Приготвяне:
филетата се заливат със соев сос, олио и малко лимонов сок - да ги покрие. Слагат се в хладилника за мин. 30 мин.
След това се потапят първо в брашното, после в яйце и накрая в галета и се запържват.
Консумират се топли.

Най-после намерих време да спретна и тази рецепта.
Пилешките филенца станаха превъзходни!  Grinning
Аз всъщност ги направих с пилешки шишчета, това имах във фризера.

# 25
  • Мнения: 1 413
Теди, да си жива и здрава, страшни рецепти даваш!
А френското ястие го правя така:
в йенката редя едро нарязан лук, месото-сурово, топено сирене, гъби, подправки, мазнинка и вода и пека.Това ястие е на голяма почит при нас,защото е бързо и вкусно.

# 26
  • Мнения: 7 821
Да споделя, че си направих списък с манджите и сега действително ми е страшно лесно!
Благодаря за съвета и от името на мъжа ми !
Само Вики не е доволен  Sad , че сега по-рядко има спагети за вечеря  Wink .

# 27
  • Мнения: 306
Кашкавалени кюфтенца:
- кашкавал около 400 гр
- брашно
- яйце
Кашкавалът се минава на едро ренде. Слага се брашно колкото лентичките кашкавал да не се слепват (лъжица-две) и се добавя едно или две яйца, за да стане лепкава смес. Загребвам с лъжица и слагам в нагорещено олио. Помагам си с вилица, за да оформя кюфтенцата.
Ето и снимка, макар че не е много сполучлива, защото е снимано прекалено отблизо.[/quote]
това стана страхотно!благодарим цялото семейство на автора! пробвайте-много бързо и страшно вкусно е!

# 28
  • Мнения: 306
Цитат на: tedi_b

Кашкавалени кюфтенца:
- кашкавал около 400 гр
- брашно
- яйце
Кашкавалът се минава на едро ренде. Слага се брашно колкото лентичките кашкавал да не се слепват (лъжица-две) и се добавя едно или две яйца, за да стане лепкава смес. Загребвам с лъжица и слагам в нагорещено олио. Помагам си с вилица, за да оформя кюфтенцата.
Ето и снимка, макар че не е много сполучлива, защото е снимано прекалено отблизо.

това става страшно бързо и е мнооого вкусно!мерси на теди от цялото ни семейство!

# 29
  • Мнения: 373
Цитат на: tedi_b
За йенската тенджера:
- кюфтета/кебапчета с кисело мляко;
- пилешко месо с кисело мляко;
- риба с картофи и майонеза;
- риба с марината от кисели краставички;
- пилешки пържоли с майонеза (по аржентински);
- пилешки дробчета с гъби и червено вино;
- пиле със сметана и топено сирене;

Други:
- картофи с наденица на фурна;
- мусака;
- бърза баница;
- пилешки дробчета с лук;
- гъбена каша;
- кюфтета бял сос;
- сърми;
- кашкавалени кюфтенца;
Теди_б, сподели моля те рецептите за :
-пилешки дробчета с лук
- риба с картофи и майонеза;
- риба с марината от кисели краставички
- пилешко месо с кисело мляко;
Много вкусно звучат Heart Eyes  Praynig

# 30
  • Мнения: 180
Цитат на: DolceVita
Цитат на: tedi_b
За йенската тенджера:
- кюфтета/кебапчета с кисело мляко;
- пилешко месо с кисело мляко;
- риба с картофи и майонеза;
- риба с марината от кисели краставички;
- пилешки пържоли с майонеза (по аржентински);
- пилешки дробчета с гъби и червено вино;
- пиле със сметана и топено сирене;

Други:
- картофи с наденица на фурна;
- мусака;
- бърза баница;
- пилешки дробчета с лук;
- гъбена каша;
- кюфтета бял сос;
- сърми;
- кашкавалени кюфтенца;
Теди_б, сподели моля те рецептите за :
-пилешки дробчета с лук
- риба с картофи и майонеза;
- риба с марината от кисели краставички
- пилешко месо с кисело мляко;
Много вкусно звучат Heart Eyes  Praynig




И пилешки дробчета с гъби и червено вино  Simple Smile

# 31
Цитат на: tedi_b

Пиле с топено сирене и сметана:
- 6 пилешки бутчета
- 1 кофичка сметана
- 1 кутия топено сирене
- 3 глави лук
- сол и черен пипер

Лукът се нарязва на кръгчета и половината от него се нарежда в гювеч или друг съд с капак. Отгоре се редят три бутчета, поръсват се с подправките и се намазват със сметаната и топеното сирене. Реди се още един ред по същия начин, залива се с 3 чаши вода, захлупва се и се пече в силна фурна.



Любимоооооооооооо.
Сосчето е много вкусно, но от сметаната ставо "тежичко". Понякога го правя с прясно мляко  Sunglasses

# 32
  • Мнения: 4 358
Давам три линка, защото съм писала повечето от рецептите:
Пилешко с кисело мляко
Двете рецепти с риба
Пилешки дробчета с лук

Пилешки дробчета с гъби и червено вино:
1 кг пилешки дробчета
400 гр гъби
2 глави лук
1 чч червено вино
брашно за овалване (около 1чч)
сол, черен пипер, чесън на прах, индийско орехче

Дробчетата се измиват (да падне кръвта) и отцеждат. Разбъркват се с подправките (малко сол, черен пипер, малко индийско орехче и чесън на прах). Овалват се в брашно и се запържват леко.
Отделно се запържва лук, прибавят се гъбите и се запържват добре. Слагат се сол и черен пипер.
Всичко се поставя в йенска тенджера (да не е много горещо!), сипва се виното и се задушава във фурната за около 15 минути.
Ето и снимка, но не е за бременни!

# 33
  • Мнения: 180
Пилешки дробчета с гъби и червено вино:
1 кг пилешки дробчета
400 гр гъби
2 глави лук
1 чч червено вино
брашно за овалване (около 1чч)
сол, черен пипер, чесън на прах, индийско орехче

Дробчетата се измиват (да падне кръвта) и отцеждат. Разбъркват се с подправките (малко сол, черен пипер, малко индийско орехче и чесън на прах). Овалват се в брашно и се запържват леко.
Отделно се запържва лук, прибавят се гъбите и се запържват добре. Слагат се сол и черен пипер.
Всичко се поставя в йенска тенджера (да не е много горещо!), сипва се виното и се задушава във фурната за около 15 минути.
Ето и снимка, но не е за бременни![/quote]


мммммммммм благодаря ти много звучи божествено

# 34
  • Мнения: 6 390
tedi_b  bouquet
страхотни рецепти  Grinning
и аз вече имам списък с седмичното меню  Wink Grinning

Общи условия

Активация на акаунт