Пухкав кекс

  • 47 604
  • 56
  •   1
Отговори
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Искам да споделя с вас кексът, който знам от майка ми и който няма сбъркване.
4 яйца
1,5 ч. ч. захар
0,5 ч. ч. гореща вода
0,5 ч. ч. олио
2 ч. ч. брашно
домашен бакпулвер, т. е. 1 к. л. лимонтозу и  1 ч. л. сода
ванилия, настъргана лимонова кора, какао
Яйцата за по-бързо разбиване разделям на белтъци и жълтъци. Белтъците разбивам със захарта и когато снегът е достатъчно твърд, набързо добавям жълтъците, след което започвам да разбивам на най-ниската скорост. Добавям първо горещата вода, в който е разтворено лимонтозуто и олиото, накрая брашното, в което са ванилията, содата и лимоновата кора.
Изсипвам около 3/4 или дори повече от сместа в намазана и поръсена с брашно тавичка. В останалата част прибавям какао, но не меря, направо от пакетчето, да се оцвети сместа.
Изсипвам върху първата смес и с лъжица разбърквам, като правя кръгови движения от горе надолу, така че да се размесят двата цвята, но не и не съвсем, за да стане красива мозайка при разрязване. Пека на умерена фурна около 45 мин., но всеки си знае печката, да не ви подведа.

# 1
  • Мнения: 86
Мила Arina, искам да попитам колко трябва да е гореща водата?. Защото тайната на хубавия и пухкав кейк е в това - продуктите да са със стайна температура, яйцата да не са извадени току що от хладилника.

# 2
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Аз правя така: в чашата, която ми служи за дозиране си слагам лимонтозуто, заливам с вряща вода до половината и допълвам с олиото. Температурата пада естествено. Веднага след това започвам да разбивам белтъците и т. н. Според мен това, че водата е поне топла, ако не гореща, има значение за пълното разтваряне на захарта.

# 3
  • Мнения: 1 182
Записах си рецептата.Мъжа ми и детето обожават кексове.Благодаря!  bouquet

# 4
  • Мнения: 237
Преди малко направих кекса и вече половината тава я няма , благодарение на мен Blush
Благодаря за рецептата Аrina ! Кекса стана пухкав и страшно вкусен .  Peace

# 5
  • Въпрос на гледна точка...
  • Мнения: 877
А може ли в тава newsm78, защото нямам форма за кекс?

# 6
  • Мнения: 1 178
т.к нямам лимонтозу, какво трябва да е количеството на обикновения бакпулвер  newsm78

# 7
  • Мнения: 237
т.к нямам лимонтозу, какво трябва да е количеството на обикновения бакпулвер  newsm78
Пакетче бакпулвер е 10гр. , така , че спокойно можеш да го сложиш вместо дадения домашен , който е 5гр.сода и 5гр. лимонтозу.

# 8
  • Мнения: 237
 doh Сега видях ,че содата всъщност е не 5 , а 10 гр. Предполагам , че 1 бакпулвер ще е достатъчен , факт е , че на мен и така ми се получи кекса , но най-добре е  Аrina да ти каже .

# 9
  • София
  • Мнения: 10 858
Утре ще пробвам кекса!  chef

# 10
  • Вече на село
  • Мнения: 569
В началото кекса го правехме с 1 бакпулвер. Но от години си "произвеждам" бакпулвера сама Naughty

# 11
  • Мнения: 5 475
Ще го пробвам в неделя!  Party

# 12
  • Варна
  • Мнения: 10 790
Ами...аз доколкото знам лимонтозуто може да се замести с оцет - поне майка ми така прави - содата я "гаси" с оцет да шупне.

# 13
  • Sofia
  • Мнения: 21 636
содата я "гаси" с оцет да шупне.
по руските сайтове масово така са рецептите Simple Smile

# 14
  • Мнения: 166
ммммм звучи вкусно,утре ще го пробвам Wink

# 15
  • София
  • Мнения: 10 858
Аз го напарвих вчера и действително стана много пухкав.

# 16
  • Мнения: 1 182
И аз отивам да го правя!  chef

# 17
  • Мнения: 1 178
и моя стана пухкав,
освен 1 пакетче бакпулвер, сложих и малко сода(хлебна)

# 18
  • Въпрос на гледна точка...
  • Мнения: 877
Днес го направих, че беше пухкав беше ама така гадно накъртваше тая сода Sick Спазвах всичко стриктно, но Sick #Crazy

# 19
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Днес го направих, че беше пухкав беше ама така гадно накъртваше тая сода Sick Спазвах всичко стриктно, но Sick #Crazy
#Crazy Да не би да не ти се е разтворила добре в тестото или да си сложила препълнена лъжичка. Количеството трябва да е почти равна ч. л. Като го изсипя в брашното, малко поразбърквам с него. До сега такъв проблем не съм имала newsm78

# 20
  • Мнения: 588
Малееееееееее

обрах овациите с тоя кекс!!!

Вече втори правя от оня ден и се омита за отрицателно време.

След близо 10 годишни опити да направя кекс (все нещо не ми ставаше Simple Smile )
най - накрая без особено усилие стана разкошен

Браво arina!!!

# 21
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Малееееееееее

обрах овациите с тоя кекс!!!

Вече втори правя от оня ден и се омита за отрицателно време.

След близо 10 годишни опити да направя кекс (все нещо не ми ставаше Simple Smile )
най - накрая без особено усилие стана разкошен

Браво arina!!!
newsm10 Браво!
  Аз съм щастлива  bouquet

# 22
  • Мнения: 53
arina, мерси за рецептата  bouquet
Точно си мислех, че последния път кексът ми не стана достатъчно пуФкав Embarassed Следващия път ще го направя по твоята рецепта

# 23
  • Мнения: 166
кекса стана пухкав и сега си хапвам сладко сладко.... ейй голям съм егоист цяла тава само за мен  :roll:newsm35  Yum

# 24
  • Пловдив
  • Мнения: 686
  Хаиде и от мен нещо интересно. Не съм го правила този кекс , но ако искате да оберете овациите съвсем когато направите кексовото тесто изсипете вътре 1 пакет шок. пръчици и разбъркайте с миксера. Опечете

# 25
  • Мнения: 1 366
И аз го направих - страхотен стана наистина - пухкав и не е никак трудоемък.Благодаря. Само ча сложий по-малко брашно - така на око отиде чаша и половина а не две.

супер е!

# 26
  • Мнения: 1 178
Втория път когато го правих белтъците ми не станаха на сняг, когато сложих захарта се втечниха. Имате ли идея защо  newsm78 (яйцата ми не са от хладилник и разбивах с телена приставка)

# 27
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Втория път когато го правих белтъците ми не станаха на сняг, когато сложих захарта се втечниха. Имате ли идея защо  newsm78 (яйцата ми не са от хладилник и разбивах с телена приставка)
Такова нещо до сега не ми се е случвало, освен когато попадне в белтъците макар и малко жълтък. Аз правя така: отделям белтъците, веднага добавям в тях захарта и за около 3 най- много  минути с миксер са готови на твърд сняг. По - нататък следва това, което съм описала в началото.

# 28
  • Мнения: 1 178
Явно е било нещо извънредно, защото вчера се разбиха идеално Grinning

arina откакто си пуснала рецептата го правя за трети път, моя свекър много го хареса
мерси   bouquet

# 29
  • Мнения: 1 352
И аз го спретнах този кекс и стана страхотен. За пръв път ми се получава хубав кекс.

# 30
  • Вече на село
  • Мнения: 569
arina откакто си пуснала рецептата го правя за трети път, моя свекър много го хареса
мерси   bouquet
А свекърът е много важен човек, нали? Поне за мен беше така smile3521

# 31
  • Мнения: 1 366
Искам да ти призная, че този кекс ми даде самочувствието да посрещам непредвидени гости. Аз умирам от ужас, че някой може да влезе у дома без да ме предупреди, защото съм ужасна домакиня и ако не съм подготвена, направо се излагам. Но ....  Naughty не повече ... сега съм въоръжена с лесния и безотказен пухкав кекс. Вече 3 пъти го правя и все не им стига на мойте домочадия, все някой бил пренебрегнат  newsm78

# 32
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Искам да ти призная, че този кекс ми даде самочувствието да посрещам непредвидени гости. Аз умирам от ужас, че някой може да влезе у дома без да ме предупреди, защото съм ужасна домакиня и ако не съм подготвена, направо се излагам. Но ....  Naughty не повече ... сега съм въоръжена с лесния и безотказен пухкав кекс. Вече 3 пъти го правя и все не им стига на мойте домочадия, все някой бил пренебрегнат  newsm78
Това ме прави много щастлива newsm47
Но мисля, че мога да съм ти полезна и с още нещо. Аз не бих изпитала ужас от неканени гости. В такива моменти си прощавам бързо - на всекиго се случва, пък има и "поправителни" smile3506

# 33
  • Мнения: 1 366
Аааа, така не си ми полезна, само със съвети не става работата. Пък и за да мина поправителния пак трябва да сготвя, пък мен хич ме няма по тази част. В добавка към трагедията съм на дългосрочна диета, от което както се сещаш, всички страдат  Wink
Ако искаш да си наистина добро другарче, въоръжи ме с още подобни успешни рецепти. С този кекс така обирам точките, че мъжа ми не дава да се издума да го променям. Предложих му да добавя стафиди или орехи, а той ми казва, че печеливши неща не се променяли  Flutter

Всички овации са за теб!!!  Hug

# 34
  • Вече на село
  • Мнения: 569
В добавка към трагедията съм на дългосрочна диета, от което както се сещаш, всички страдат  Wink
Mr. Green Ей това си е вече инквизиция #2gunfire Ако знаеш колко добре те разбирам, защото аз цял живот си ходя почти гладна smile3511 А съм хапнала нещо по-съществено, а съм си го залепила и после newsm39

# 35
  • Варна
  • Мнения: 10 790
Снощи го опекох.

Вкусен е, НО: не ми се надигна, както трябва. Може би защото забравих да разбия отделно жълтъците и белтъците... newsm78 Или фурната ми нещо е откачила - пробвах до сега поне 3 различни рецепти кексове и не ще та не ще!  Close

# 36
  • Мнения: 4 668
А вместо 0.5 ч.ч. вода , ако се сложи топло мляко ( прясно разбира се ) дали ще се получи ...и задължително ли е белтъците да се разбиват отделно от жълтъците , че малко ме мързи днес  bowuu

# 37
  • Вече на село
  • Мнения: 569
А вместо 0.5 ч.ч. вода , ако се сложи топло мляко ( прясно разбира се ) дали ще се получи ...и задължително ли е белтъците да се разбиват отделно от жълтъците , че малко ме мързи днес  bowuu

Горещо мляко не съм пробвала, но ще опитам.
Колкото до разделянето на белтъци от жълтъци, именно това е по-мързеливата   smile3507 според мен технология. Може би дори по-сигурна, защото съм си позволявала да не слагам набухвател и пак се получава   newsm10

# 38
  • Мнения: 4 668
Отивам да го направя - с мляко , после ще докладвам   chef

# 39
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Отивам да го направя - с мляко , после ще докладвам   chef
ОК newsm10  Чакаме:cook3:

# 40
  • Мнения: 53
Отивам да го направя - с мляко , после ще докладвам   chef
и аз ще чакам с интерес - бях намислила да експериментирам с млякото, но сега като го направиш поне ще знам какво да очаквам chef

# 41
  • Мнения: 4 668
Направих го !   chef С мляко вместо вода и с бакпулвер на Д-р Йоткер . Наистина е лесен и стана доста пухкав - почти излезе от формата за кекс .
Получи се отвсякъде , но честно казано ( arina , не ми се сърди  Rolling Eyes ) не ми хареса ... някак обикновен ми стои , като че ли му липсва нещо ... това разбира се е въпрос на вкус - баба ми прави такъв и също не го ям много - много .

# 42
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Направих го !   chef С мляко вместо вода и с бакпулвер на Д-р Йоткер . Наистина е лесен и стана доста пухкав - почти излезе от формата за кекс .
Получи се отвсякъде , но честно казано ( arina , не ми се сърди  Rolling Eyes ) не ми хареса ... някак обикновен ми стои , като че ли му липсва нещо ... това разбира се е въпрос на вкус - баба ми прави такъв и също не го ям много - много .
Pipinka, не ти се сърдя Laughing Аз само съм предложила основните продукти. Но като имам орехи, го посипвам обилно отгоре с нарязани орехи или стопявам 1/2 пак. масло на дъното на формата за кекс и ги посипвам на дъното, след което кексът естествено се обръща в чиния. Вътре съм слагала и плодчета от сладко. А бе каквото се сетиш  chef

# 43
  • Мнения: 4 668
Аз го поръсих с пудра захар , много  ефектен стана bowuu
А и мъжът ми и другите , които го опитаха много го харесаха , явно аз нещо съм сбъркана  Crazy

# 44
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
Момичета, на голко градуса печете кекса?Нещо последните пъти все ми се получават като плочки ThinkingДа попитам дали като започне да хваща коричка трябва да се покрие с фолио, или се оставя да се пече така?И на коя степен на скарта се пече Confused

# 45
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Момичета, на голко градуса печете кекса?Нещо последните пъти все ми се получават като плочки ThinkingДа попитам дали като започне да хваща коричка трябва да се покрие с фолио, или се оставя да се пече така?И на коя степен на скарта се пече Confused
Предполагам, че и други мами ще се отзоват, но споделям своя опит. Има жестоки фурни - уж нагласяш на 160 градуса, колкото за умерена фурна, а в действителност загряват много повече. И тъй като печенето си е майстория, трябва да си опознаеш печката, преди да правиш фини печива, като пандишпан например.

# 46
  • Мнения: 4 668
Зависи си от фурната , аз го пека на 180 градуса и с вентилатор . Изпече се перфектно , не ми е изгорял , накрая го намалих на 150 градуса .
Ако почне да ти изгаря може да сложиш фолио ...
Аз донесох в офиса от кекса и го ометоха  Joy

# 47
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
И аз го направих и по чудо се получи.Но е толкова сладък, че ми се сгади.Но не е заради рецептата, явно захарта тук е много сладка и трябва да се слага по малко.
 Благодаря на авторката за рецептата  bouquet

# 48
  • в сбъднатите мечти
  • Мнения: 278
Тъкмо рецепта за пухкав кекс си търсех. Благодаря arina!
И аз ще го пробвам.

# 49
  • Варна
  • Мнения: 10 790
И аз го направих и по чудо се получи.Но е толкова сладък, че ми се сгади.Но не е заради рецептата, явно захарта тук е много сладка и трябва да се слага по малко.
 Благодаря на авторката за рецептата  bouquet

Аз затова слагам захар не по рецепта, а по мой вкус, за кексове не повече от 3 супени лъжици.  Naughty

На мен кексът също ми се стори малко обикновен на вкус  - може би защото няма мляко?  newsm78

# 50
  • Мнения: 4 668
Аз със мляко го правих  Rolling Eyes
Захарта я сложих точно и не ми е съвсем нормално сладък .

# 51
  • Мнения: 1 366
Биляна, аз пък отдадох прекалената сладост на изкривеният ми от диети вкус, защото мъжете ми са във възторг от кекса.
За печенето - и аз го пека на 170-180 градуса с вентилатора, но го слагам когато фурната не е съвсем загряла. Просто е перфектен. Само не мога да разбера защо arina се спотайва, ами не дава още подобни "удари в десятката"  Crazy

# 52
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Само не мога да разбера защо arina се спотайва, ами не дава още подобни "удари в десятката"  Crazy
Embarassed  :newsm20   bouquet
Предстои ми отпуск sohappy
Като се върна, обещавам newsm78

# 53
  • Мнения: 1 366
Записах си!!!  Flutter

И само да не си удържиш на думата!!! Тежко ти  Crazy Ще те линчуваме виртуално  Hug

Лека и възможно най-приятна почивка!!! (завиждам ти, ама благородно)

# 54
  • Мнения: 408
Аааа, така не си ми полезна, само със съвети не става работата. Пък и за да мина поправителния пак трябва да сготвя, пък мен хич ме няма по тази част.
 С този кекс така обирам точките, че мъжа ми не дава да се издума да го променям. Предложих му да добавя стафиди или орехи, а той ми казва, че печеливши неща не се променяли  Flutter

Всички овации са за теб!!!  Hug
Към рецептата на майка ми може да добавиш следното: аз карамелизирам захар/1 ч.ч/ и я изсипвам в тавата, в която се пече кекса. Отгоре нарязвам сурови ябълки, а с круши става още по-ММММ и изливам кексовото тесто отгоре. След като изстине, го обръщам внимателно и ако се наложи му помагам с шпатулка, че някой път позалепва тук- таме, където захарта е била по-малко. Гарантирам ти, че мъжът ти няма да има нищо против промяната smile3501

# 55
  • Мнения: 1 366
Снощи пак го направих и е преполвен - обещавам да опитам при следващото забъркване. Само да ви споделя, че вчера, когато го правих ми се спука един от жълтъците в белтъците и те, рабира се, не се рабиха добре. Съответно кекса не се надигна така добре както друг път. Да имате предвид.

# 56
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Когато правя кекса с карамелизирана захар и плодове на дъното на тавичката и не мога сполучливо да го отлепя Rolling Eyes маскирам резила с 1 топка сладолед Stuck Out Tongue

Последна редакция: сб, 29 юли 2006, 16:41 от arina

Общи условия

Активация на акаунт