За любителите на питки - БОЛЯРСКА ПИТКА

  • 285 024
  • 942
  •   1
Отговори
# 885
  • на брега на морето
  • Мнения: 6 255
Втасалото тесто се познава по това, че като го натиснеш леко с пръст, трябва да се върне в първоначалното си състояние.

Ценен съвет, не го знаех.
Аз също като Биляна не активирам сухата мая.

Биляна, Лабрекс (и Рекс)   Hug

# 886
  • в Кошера
  • Мнения: 2 226
Биляна,   bouquet! На размер я докарах вече (мина 1 час). Мисля да я оставя още 10-20 минути за разкош. Grinning  Последна питанка - на какъв режим да я пека? Обикновен (горно и долно нагряване) или специален за тестени изделия (с вентилация). Принципно като правя пица и баница, ги пека на втория режим, но не знам дали е ОК в случая.  newsm78

# 887
  • Мнения: 11 607
На размер я докарах вече (мина 1 час). Мисля да я оставя още 10-20 минути за разкош. Grinning  

Внимавай да не я превтасаш.....Пробвай това, което Биляна те посъветва с натискането с пръст....Защото след това във фурната питката макар и за кратко продължава да втасва......

# 888
  • Мнения: 22 867
Биляна, Лабрекс (и Рекс)   Hug

10х, 10х, Котьо Тръмпbouquet Тъкмо се връщаме от разходка с Рекс и в асансьора си викам дали ще яде Асан баница? Щом е втасала питката, ще яде явно, само да се опече. За печенето не мога да помогна, щото мойта печица е стара и няма такива екстри-вентилации. Peace Grinning

# 889
  • в Кошера
  • Мнения: 2 226
Много ви благодаря за съветите, момичета!   bouquet
Биляна, рецептата е страхотна!   bouquet

Щастлива съм, че ми се получи от първия път.  Party





# 890
  • Мнения: 22 867
Браво, браво! Чудна е питката и наистина рецептата е страхотна! Heart Eyes  bouquet

# 891
  • София
  • Мнения: 2 022
Tyra, страхотна питка!  Hug

# 892
  • в Кошера
  • Мнения: 2 226
Лабрекс, СофиHug! И е вкусна, почти свърши.  Mr. Green

# 893
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Здравейте,
МНОГО моля за бърз отговор, ако е възможно. Оказа се че 3 пакетчета суха мая, коят имам са с минал срок на годност м. Април. Имам мая /кубче, прясна/. Колко от нея да сложа за да направя болярската питка от стр. 1 и от тук нататък как да процедирам - разтварям ли маята в мляко.....доста съм боса в рецептите с мая.
   Благодаря!   bouquet

# 894
  • UK/София
  • Мнения: 7 681

 Доколкото знам едно кубче мая е за килограм брашно.Не се разтваря в мляко, а в хладка вода - около 100мл.Аз я слагам в леко топла вода, не баш хладка.Във водата се слага захар (1/2 ч.л.) и брашно, колкото да стане сместа гъста като боза.Съдът с тази смес (обикновено ползвам буркан) го слагам в друг съд с топла вода и става като водна баня -  маята втасва много бързо.Чакаш това нещо да се увеличи двойно и сипваш към брашното.

# 895
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409

 Доколкото знам едно кубче мая е за килограм брашно.Не се разтваря в мляко, а в хладка вода - около 100мл.Аз я слагам в леко топла вода, не баш хладка.Във водата се слага захар (1/2 ч.л.) и брашно, колкото да стане сместа гъста като боза.Съдът с тази смес (обикновено ползвам буркан) го слагам в друг съд с топла вода и става като водна баня -  маята втасва много бързо.Чакаш това нещо да се увеличи двойно и сипваш към брашното.
   
   Благодаря ти.   bouquet  Hug
   Разбирам, че съм оплескала положението.  Blush Сипах 400 мл. вода/хладка/+захар+сол. 5 мин. по-късно прибавих и лъжица брашно. Изчаках 10 мин. и сипах всичко това при останалите продукти. Определено маята не беше втасала.  Naughty
  Накрая ще замеся една содена питка и тотално слагам чертата на всичко с  МАЯ.  Тюх, да му се не види. Некадърна работа, а пък за сметка на това такъв мерак имам...

# 896
  • Мнения: 1 352
GOLDEN ROSE, и аз направих като теб снощи, но питката си стана. Тя маята си втасва, къде ще иде. Това ни беше вечерята, мазахме с крема сирене. Страхотна е! За празници вече е задължителна у дома.

# 897
  • Мнения: 22 867
GOLDEN ROSE, не бързай да се обвиняваш, ще напиша аз как я месвам, пък и не само нея, дано Биляна не ме понабие  bash  Grinning. Понеже с търпението хич ме няма, разтварям маята във водата, сипвам всичко друго течно, с тел го правя на хомогенна смес и слагам брашно. Бъркам с лъжица, докато може, после изсипвам на плота тестото, като съм го набрашнила, досипвам брашно, намесвам, докато ми хареса тестото на мекост/твърдост. И слагам да втасва. Така че поизчакай, мисля, че ще ти втаса тестото, едно пакетче мая не е малко, а някои са дори за 2 кг брашно, на тях си пише. Peace

# 898
  • UK/София
  • Мнения: 7 681
[дано Биляна не ме понабие  bash  Grinning. ...............................

 О, няма, няма - дори ще ти благодаря за обясненията.Адски ми е неприятно да работя с прясна мая.Отблъсква ме ме лепкавостта й, миризмата и консистенцията като шупне.Много мрънках, че тук няма такава мая и свикнах напълно със сухата.Сега в полските магазини напускаха от прясната, но аз съм доволна, че вече нямам нужда от нея. Simple Smile

# 899
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
 Хубави, ценни съвети сте ми дали, за което ви благодаря сърдечно.    bouquet  bouquet  bouquet
Предварително приех неуспеха, но изненадващо за мен, питката така втаса, че тръгна да се разхожда из фурната. Стана превъзходна...ама наистина много хубава. Може би меракът ми този опит да е сполучлив беше достатъчен и се получи нещо бухнало, вкусно и красиво. Сложих малко шарена сол и натрошено сирене между корите и...облиз, облиз . Резултатът беше впечатляващ.   
   След като веднъж вече имам успех с огромно удоволствие и по-смело се хвърлям и на други рецепти.
   Със снимка не мога да се отчета, защото още докато я вадех от фурната, моите талибанчета ме бяха заобиколили и я задърпаха вряла. Замляскаха и заохкаха от горещата пика, а после ми стана неудобно да пускам пита пооскубана от тук от там.
   Безценни сте, момичета...но какво ли ви го казвам, та вие си го знаете.  Hug

Общи условия

Активация на акаунт