Бакшиш при онлайн поръчки на храна

  • 9 153
  • 174
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: X

Нямаш си и на идея кво правя за 5 евро. Мухахахахахах

# 16
  • Мнения: 1 925
Винаги, когато съм доволна, оставям някакъв бакшиш. Независимо за каква услуга става въпрос, за мен е удоволствие.

# 17
  • Мнения: 2 998
Винаги даваме 1лв - 1.50лв над сметката.

# 18
  • Мнения: X
Никога не съм плащала с карта такива поръчки. Закръглям нагоре и добавям 1-2 лв.
На мен ми оставят понякога рестото като бакшиш. Що пък аз да се правя на важна и да се стискам?

# 19
  • Мнения: 158
Бакшиш почти винаги оставям 10 процента. Ако обслужващият е готин и повече дори, ако не е, може и нищо да не оставя, но това са много редки случаи.

# 20
  • Мнения: 31 942
Винаги давам бакшиш, когато седна в ресторант или си поръчам храна.
Давам и на фризьори. Дори в супермаркета на касата не чакам да ми върнат жълтите стотинки (2-3-5), а им ги оставям. Бих се радвала, ако вечерта касиерите финишират с 3-4 лева от дребни стотинки.
Дори и когато плащам онлайн, давам някакви дребни пари на доставчика. Ако аз работя като доставчик, бих разчитала на бакшиши и понеже не са задължителни, за всяко левче бих се радвала!

Работила съм като касиер в студентските ми години.
Едно е на сервитьор да оставиш, но ако оставиш на касиер, нищо не си оставила.
Да не би да мислиш, че касиерките сами си смятат оборота и после си прибират бакшиша?
Не.
Предават всичко на други, които им го броят.
Плюса е за магазина, не за касиерката.
Дори се е случвало да правят проблем ако е на повечко левчета +.

# 21
  • Мнения: 46 553
Не давам. По принцип не държа пари в брой и плащам онлайн, колкото ми покаже формата на сайта.

# 22
  • Мнения: 1 788
Не давам принципно.
Всяка услуга си има цена, за която плащам. Няма нужда да давам допълнително.
Ако някой не е доволен колко получава - оплаквания към шефа си.
На мен никой не ми дава допълнително на ръчица, щото съм усмихната и приветлива. Работата ми е с достатъчно стрес и натоварена, не може да се сарвни по сложност с разнасянето на кутии с храна.

В България ако плащам кеш доставка на храна, закръглям сумата, но не оставям допълнително левове.

# 23
  • Мнения: 2 789
Винаги давам 2-3 лева бакшиш. Единствено на красивата девойка от Доминос давам повече.

# 24
  • SF
  • Мнения: 21 285

Работила съм като касиер в студентските ми години.
Едно е на сервитьор да оставиш, но ако оставиш на касиер, нищо не си оставила.
Да не би да мислиш, че касиерките сами си смятат оборота и после си прибират бакшиша?

Изобщо даже не съм мислила за кого са тези 2 жълти стотинки, които аз ще изгубя из джобовете, а жената, момчето, момичето на касата, ще си вършат работа с тях и ще могат да връщат до стотинка на пенсионерите. Правя жест, който за мене не е и жест дори. Не мога да нарека 2-3 стотинки бакшиш. Естествено, че ако някой ден сметката ми е 19,93, а аз имам 19,92, бих се радвала да ми кажат "Няма проблем! Не връщайте киселото мляко и не търсете по-евтино с 1 стотинка." С тези 2 стотинки касиерката и една дъвка не може да си купи. Но ако 100 човека й оставят по 2 стотинки... Висят на крак за мизерни заплати, а въпреки всичко са усмихнати и любезни.

За сервитьорите, доставчиците и куриерите е ясно, че печелят от бакшишите си. Заплатите им не са големи и са сметнати така, че да се допълват от бакшиши. Защо да ги лишавам от възможността да си изкара половин заплата (може би повече) отгоре.

В Унгария ми се е случвало (но там бакшишът е задължителен и даже е написан на всяка страница в менюто) сервитьорката да ми донесе сметката и да каже: "Това е всичко, но без бакшиша."
Почти във всяка страна в чужбина, където плащам с карта, ми носят бележката, за да напапиша колко ще платя, след което въвеждат сумата в апарата. Понякога пиша точната сума, но в чашката оставям 5 лева примерно. Не е нормално да работят без бакшиш.
Яд ме е да оставям на нагли и сърдити сервитьорки, както и на такива, които не си познават менюто. Не ям много неща - чесън, лук... - и когато ги питам какво съдържа салатата, искам да ми изброят, а не да ми казват "ами ако има чесън, не се усеща". Тогава защо го има?

# 25
  • София
  • Мнения: 16 097
Благодаря за мнението. Точно за онлайн платени поръчки спорим, при другите е ясно, че поне закръгляш.
Някой от този бранш да сподели, дали таксата за доставка отива при куриера.
 
Скъпия доста години работи като доставчик на храна към верига пицарии.
Заплата - около МРЗ, осигуровки - мръсна дума, но ако много искаш - на 4 часа, нищо че работиш от 9.30 - до малките часове. Работа 3 дни, един почиваш, може и 2 на 2, но парите са по-малко. На всяка поръчка се плащаше х 2 лв на шофьора, след работа - развозване на персонала до дома - 0.50 лв. на км. По време на работа имаш право на 1 кафе, газирано и 1 пица или друго от менюто.  Работеше се със собствена кола, ако се развали ти си поемаш ремонта.
Сега негов племенник  доставя дюнери от верига. Условията са подобни, май х 2.50 лв е поръчката ако си със собствена кола. Който работи с фирмена е само на заплата.
Винаги се е знаело кой от редовните клиенти не дава бащшиш и не се бърза с неговите поръчки. Или никой не иска да ги поеме, или се возят последни. А до тогава поръчаното  е изстинало. После следва оплакване, че е чакал много, че храната не е вкусна...
Има униформа - 1 тениска или 1 ватена фанела и собствени дънки.  Поне по 2 да бяха - за  всекидневна смяна, ама не. Зимата и някакви якета раздаваха. При напускане се връщат и дават на следващия.
По въпроса - рядко поръчваме за дома. Но и при поръчка, и в заведение, фризьор и подобни - винаги оставяме 3 -5 лв.

# 26
  • SF
  • Мнения: 21 285
Ето, затова оставям бакшиши, без да съм супер редовен клиент на нито една верига. Дрънкат си колите срещу минимална работна заплата. Поне с бакшишите от един месец, да може да си поеме някакъв ремонт.

# 27
  • Мнения: X
Мдам. Трябва яко, ама яко да ме е издразнила сервитьорката, за да не остав нищо.
Но това за касиерите в суперите ме разочарова. Винаги съм си мислела, че остават за тях тези пари, защото хората си вървят с касата. Много жалко.

# 28
  • Мнения: 31 942

Работила съм като касиер в студентските ми години.
Едно е на сервитьор да оставиш, но ако оставиш на касиер, нищо не си оставила.
Да не би да мислиш, че касиерките сами си смятат оборота и после си прибират бакшиша?

Изобщо даже не съм мислила за кого са тези 2 жълти стотинки, които аз ще изгубя из джобовете, а жената, момчето, момичето на касата, ще си вършат работа с тях и ще могат да връщат до стотинка на пенсионерите. Правя жест, който за мене не е и жест дори. Не мога да нарека 2-3 стотинки бакшиш. Естествено, че ако някой ден сметката ми е 19,93, а аз имам 19,92, бих се радвала да ми кажат "Няма проблем! Не връщайте киселото мляко и не търсете по-евтино с 1 стотинка." С тези 2 стотинки касиерката и една дъвка не може да си купи. Но ако 100 човека й оставят по 2 стотинки... Висят на крак за мизерни заплати, а въпреки всичко са усмихнати и любезни.

За сервитьорите, доставчиците и куриерите е ясно, че печелят от бакшишите си. Заплатите им не са големи и са сметнати така, че да се допълват от бакшиши. Защо да ги лишавам от възможността да си изкара половин заплата (може би повече) отгоре.

В Унгария ми се е случвало (но там бакшишът е задължителен и даже е написан на всяка страница в менюто) сервитьорката да ми донесе сметката и да каже: "Това е всичко, но без бакшиша."
Почти във всяка страна в чужбина, където плащам с карта, ми носят бележката, за да напапиша колко ще платя, след което въвеждат сумата в апарата. Понякога пиша точната сума, но в чашката оставям 5 лева примерно. Не е нормално да работят без бакшиш.
Яд ме е да оставям на нагли и сърдити сервитьорки, както и на такива, които не си познават менюто. Не ям много неща - чесън, лук... - и когато ги питам какво съдържа салатата, искам да ми изброят, а не да ми казват "ами ако има чесън, не се усеща". Тогава защо го има?

Първо. Там винаги имат дребни.
Ама винаги.
Кауфланд, Метро и т.н.
И ако 100 човека и оставят стотинка, правят левче и това левче не  е за касиерката, а за магазина Grinning
Иначе и на мен не ми дреме ако няма да ми върне 1 или 2 стотинки.

# 29
  • Мнения: 4 018
Но това за касиерите в суперите ме разочарова. Винаги съм си мислела, че остават за тях тези пари, защото хората си вървят с касата. Много жалко.
Във фаст фууд ресторантите е същото. Парите, които са ти в ПЛЮС в края на деня в касата се ВАДЯТ от заплатата. Всичко, което е бакшиш трябва да се слага в кутията за бакшиш, която се отчита и се праща в централата заедно с другите пари. Трябва да смяташ правилно и е проблем, ако имаш нещо екстра в касата.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт