e не мога да я направя тая майонеза

  • 4 311
  • 41
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 860
 И аз не харесвам тукашните майонези, за това си я правя сама. С пасатор, разбивам първо яйцето добре. От една ч.ч. олио слагам 1/3 и разбивам пак  прибавям 1 с.л. лим. сок разбивам и така докато свърши олиото. Малко сол накрая и става мммммммм...  chef

# 16
  • ВАРНА
  • Мнения: 144

Иначе аз яйчна майонеза правя винаги със сварени жълтъци.

Моля, да кажеш как я правиш, че с тоя птичи грип...

# 17
  • Мнения: 2 427
 Мари,не изпадай в паника от птичия грип.Много по-голяма е вероятността да се прихване от гугутката която е кацнала на тела ти за простиране,отколкото от яйца!!!Все пак имай в предвид че тези производители рискуват да затворят фабриките и да се разорят тотално,така че хигиенните мерки в производствата им са не сигурни ,а повече от сигурни.А работниците в тези помещения работят по-стерилни и от хирурзите в операционните.Ние на фона на общата изстерия що пилета изядохме с мъжа ми по това време:)Ми то страшни оферти имаше в супера,как да не го купиш! Laughing
Майонезката със сварените жълтъци я правя на око слагам 5 жълтъка,олио три пръста(ако съда е примерно с основата на буркан от компот..)ръсвам малко лимонтозу и всичко това го врътвам в пасатора.

# 18
  • ВАРНА
  • Мнения: 144
 Simple Smile Абе по скоро не съм фен на сурови яйца, а иначе не сме и преставали да си хапваме пилешко.

Благодаря за рецептата!

# 19
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 826
Домашната с прясно мляко и олио без яйца става винаги - само трябва да се изчака 5-10 минути да се уеднаквят Т на олиото и млякото и да се пасира с пасатор (на ръка няма да стане)

# 20
  • Мнения: 2 427
и мен нещо дъха на суровото яйце нещо ме Sick Grinning
И разни кремеове на торити със сурови яйца не че не ги ям ама все си го имам едно на ум.Като Тирамисуто,всеки път очаквам да доловя тази специфична миризма на сурово яйце и това прецаква донякъде удоволствието от сладкиша Rolling Eyes

# 21
  • Мнения: 1 910
Домашната с прясно мляко и олио без яйца става винаги - само трябва да се изчака 5-10 минути да се уеднаквят Т на олиото и млякото и да се пасира с пасатор (на ръка няма да стане)
Бу, а съотношението какво е?

# 22
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 826
Бу, а съотношението какво е?
2:1 за олиото.
Сол на вкус и лимонтузу/лимонов сок (но колко не мога да кажа, на око слагам).
След забъркване може да се подправи с пресен магданоз, горчица, подправки разни...
Но е задължително продуктите (олио и прясно мляко) да се темперират поне едно 10 минути, иначе нищо не става при пасирането.
Става много лека - значително по-лека от яйчната, много вкусна тоже Grinning

# 23
  • някъде там
  • Мнения: 1 466
Бу,смесваш олиото и млякото и така ли изчакваш да им се уеднакви температурата?
Или пък отделно си стоят?Нещо не разбрах Embarassed

# 24
  • Мнения: 1 910
2:1 за олиото.
Сол на вкус и лимонтузу/лимонов сок (но колко не мога да кажа, на око слагам).
След забъркване може да се подправи с пресен магданоз, горчица, подправки разни...
Но е задължително продуктите (олио и прясно мляко) да се темперират поне едно 10 минути, иначе нищо не става при пасирането.
Става много лека - значително по-лека от яйчната, много вкусна тоже Grinning
smile3508 Ooo, ще се пробва това. Даже със зехтин някой път.

# 25
Винаги ми е ставала в каната и просто не мога да си представя как е възможно да не стане. Вероятно не слагате достатъчно олио. Колкото повече олио-толкова по-гъста майонеза (доста повече от 300 мл. на един жълтък (яйце). Има един период, през който сместта е течна и не е никаква майонеза, но продължавайте да добавяте олио и няма начин изведнъж да не се сгъсти.

Да, зехтинът разваля вкуса на майонезата- най- добра е с неутрални на вкус растителни масла.

# 26
  • Мнения: 1 910
Не съм съгласна, че зехтина разваля вкуса. Не знам дали е въпрос на вкус или въпрос на зехтин. Ние си купуваме от време на време от едно специализирано магазинче за разни вкусутийки майонеза направена със зехтин и си е много вкусна даже.

# 27
  • Мнения: 1 353
 Като ученичка сме си правили домашна майонеза. В конфитюрен буркан /~400мл./ се слагат 2 яйца, олио 2/3 от буркана, щипка сол и също толкова лимонена киселина. След това взимаш пасатор , поставяш го в съда и моооого бавно започваш де изтегляш нагоре.
 Може да се прави и майонеза само с жълтъци като са разбива всичко на ръка, но е много уморително.

# 28
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Не съм съгласна, че зехтина разваля вкуса.
С Монини студенопресован майонезата нагарчаше.

# 29
  • Мнения: 1 910
С Монини студенопресован майонезата нагарчаше.
Може. Значи вероятно е до зехтин...

Общи условия

Активация на акаунт