Появиха се тиквите!

  • 32 764
  • 171
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 446
Специално да препоръчам на Мамица сладкиша във варианта с тиква, и с ябълки също. Става за всякакви неповярвали във възможностите си домакини и е безнадеждно вкусен /защото няма надежда да остане/.

# 31
  • София
  • Мнения: 3 816
Моренка,благодаря ти!  bouquet

# 32
  • Мнения: 2 724
Рецептата на Morena за тиква с прясно е страхотна, правила съм я ,с тази разлика, че на дъното на тавичката карамелизирам захар и пека като крем каремел.

# 33
  • Мнения: 6 472
Ето и моите предложения:

Тиква крем карамел:

1л прясно мляко
6 яйца
1 чаша орехи
захар
тиква за предпочитане от цигулките.

Тиквата се обелва и нарязва на парчета. Нарежда се в тавичка, поръсва се със захар и се запича. До като се пече захарта се карамелизира по тиквата и по дъното на тавата. Вади се от фурната, оставя се леко да се охлади и се наръсва с орехите и се залива със сместа от яйца, мляко и захар (като за крем карамел). Пече се на слаба фурна. Сервира се студена, поръсена с орехчета и канела. Мноооооооооооооооооооооого ми е любим този десерт:)))))))))

Специалитета на свеки нещо като мляко с ориз, само че мляко с тиква Mr. Green :

1л мляко
1/3 тиква
захар

Тиквата се бели и нарязва на парченца. Слага се в тенджера, наръсва се със захарта, добавя се 1 чаша вода и се задушава до като поомекне. Прибавя и се млякото и се оставя да се досвари, като се бърка често. Може да се добави канела:) Много просто и елементарно, много вкусно и ми е значително по любимо от млякото с ориз Grinning

Хайвер от тиква и боб:

Обелена и нарязана тиква се запича с маллко вода и сол до като омекне (за предпочитане тиквата да е от свинсике - белите и да не е много сладка)
отделно се сварява боб и се обелва 1 глава чесън. Тиквата, отцедения боб  чесъна и 1 филия накиснат и отцеден хляб се пасират гладко. На тънка стрйка почва да им се добавя олио до като стане на хомогенен пастет. Поема към 1 чаша олио. Може и повече, но на мен ми става мазно. Може да се подправи с черен пипер.


У нас сме фенове и на тиквения пай.
Плитка тавичка се облизова от всякъде с маслено тесто, надупчва се с вилица и се слага в гореща фурна за 10 минути. Вади се и се пълни със смес от пасирана сварена тиква, канела, 4 жълтъка, 1/2 течна семтана, захар. Отгоре се слагат няколко бучици масълце и се запича във фурната на 160 градуса. Поръсва се със смелни орехи.

# 34
  • sofia
  • Мнения: 1 606
може и друг път да съм го писала, ама това със сигурност ни е най-любимото нещо с тиква у дома:
 Тарта с тиква
250гр. брашно, 120гр. меко масло, 2 с.л. студена вода, 1 с.л. пудра захар, 450 гр. тиква на парченаца, 175гр. захар, 180мл. прясно мляко, 4 яйца, 250мл. заквасена сметана, 50мл. коняк, канела и джинджифил по желание, сол.

Тесто - в купа смесете брашното и маслото, добавете водата и пудрата захар, омесете стегнато тесто, увийте в найлон и оставете за 1 час в хладилника.
 Разточете го на кора и в намазнена кръгла форма го запечете в предварително загрята фурна на 200 за 5-7 минути. Извадете и оствете да се охлади.
 Варете тиквата 15 минути и пасирайте с всички останали продукти. Разпределете върху тестото и печете 1 час и малко на 180.

Сещам се и за крем-карамел с тиква.

# 35
  • Мнения: 286
Аз пък правя пълнена тиква с орехи,стафиди и ориз.

Щях да забравя и тиквеник също.Simple Smile

# 36
  • Мнения: 50
Ето моята тиква, печена на фурна:



Тиквата се измива и нарязва на парчета. Сипва се захар в тавата, да се покрие дъното. Парчетата се нареждат с кората нагоре, залива се с половин до една чаша вода, зависи от големината на тавата и се пече около 1,30ч. на 180 градуса.Изважда се малко преди да е извряла напълно водата. Образува се карамелов сироп, с който се заливат парчетата, след като се извадят и обърнат с кората нагоре.

# 37
  • София
  • Мнения: 35 965


Десерт с тиква и мюсли


500 гр. настъргана тиква
1 ч.ч захар
1 ч.л канела
3/4 ч.ч смл. орехи
2 ч.ч мюсли
1 ч.ч пр.мляко
 2 яйца

Смес: Настърганата тиква+орехи+канела+1/2 ч.ч. захар+мюсли  - размесват се добре
Смес:  Яйца+1/2 ч.ч захар - се разбиват добре. Прибавя се млякото.
Двете смеси се смесват и се изсипват в тавичка с тефлоново покритие./без мазнина и брашно/
Поръсва се с кристална захар/тя се карамелизира/
Пече се 30-40 мин. на 175 градуса

# 38
  • София
  • Мнения: 748
Ябълковия сладкиш с грис стана изненадващо вкусен! Благодаря,  Мамице! Ще пробвам и с тиква! Останах изненадана от вкусния резултат! Добре е, обаче да се отбележи, че сладкиша трябва да престои 1-2 часа преди да се яде. Аз лично го задуших с алуминиево фолио след като го извадих и мисля, че това му се отрази добре!

# 39
# 40
  • Мнения: 14 491
и аз обичам тиквените сладкиши като на tandoori, моята рецепта е за тиквен хляб обаче /има разлика сигурно, ама не знам каква/. вкусни стават и тиквените мъфини също. нямам в момента рецептата, но за английскоговорящите мисля че няма проблем да намерят - пълно е в нета.

# 41
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Ето 4е сме ве4е в сезона на тиквите. Споделете ваши любими рецепти с тиква дори и да са известни, но които търпят вариации в разли4ни области на България.
Аз веднага казвам 3 мои предпо4итани:
Тиквеник
Пе4ена туква на фурна , поднесена с орехи и мед
Пе4ена тиква на фурна нарязана на пар4ета , и полята с разбити яйца, прясно мляко и захар
Харесвам също и ра4ела, но не знам как се прави, може ли някой който го е правил да сподели тук технологията.
Вие сте  Hug


# 42
  • Мнения: 187
Аз обичам печена тиква, пълнена  с ошаф
Отрязвам дръжката и малко около нея като капаче, изчиствам тиквата вътре и я пълня с 2 шепи сушени плодове, заливам е 3-4 супени лъжици мед.   Затварям с капачето и пека на силна фурна 2 и половина часа.  Вкусно, витаминозно и диетично десертче!

# 43
# 44
  • Мнения: 187

Харесвам също и ра4ела, но не знам как се прави, може ли някой който го е правил да сподели тук технологията.
Вие сте  Hug




За да направиш рачел първо трябва да си приготвиш варна вода (на 5 л вода сипваш 150 г негасена вар). Получава се една течност,  оцветена в бяло и в нея слагаш нарязаната  на кубчета 2 кг  тиква.  Плодът трябва да престои 2 часа така. Това се прави за да се втвърди тиквата.   После я  измиваш много хубаво под течаща вода и  отцеждаш добре.
Слагаш 1,500 кг захар да ври в 1,500 л вода.  Във врящия сироп се пуска тиквата и се вари до сгъстяване.  Ако обичаш подправки може да добавиш ванилия или индрише. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт