Появиха се тиквите!

  • 32 795
  • 171
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 5 228
Сиропа трябва ли да залее парченцата ,  не загаря ли на дъното на тавата

Няма значение как ще сипеш сиропа. Не загаря. Накрая става на карамел, който обаче се измива с топла вода учудващо лесно - аз също имах опасения,  че карамелът няма миене, но няма  проблем.

# 76
  • Мнения: 13 204
Хм, никой ли не е правил т.нар. кОмбасShocked

Тиквата се обелва, нарязва и сварява, а после се пюрира. Добавяме един компот от кайсии или дренки (особено ако пюрето е станало много гъсто - сипваме целия сироп), ръсим захар или захарин на вкус, разбъркваме и сервираме. Може да се сложат и малко смлени орехи и канела. Ако ги пропуснете, вкусът няма да страда особено.

Не на всички се харесва този комбас, но на мен ми е любим (мързелив) зимен десерт!  Wink



Аз го правя- знам го от свекърва ми, но не с компот, а със сушени плодове- ябълки, сливи, предварително накиснати във вода.
Тиквеник обичам страшно много и го правя честичко. Винаги задушавам тиквата с олио и захар, инъче ми изглежда сурова.
Правила съм и пилешки и свински гювеч в тиква, много е вкусен. Добре, че се сетих, ще го спретна в събота.
Пробвали сме и крем супа от тиква. Не е лошо. Simple Smile

# 77
  • Мнения: 1 037
Миналат година Как' Сийка, Господ здраве да й дава, ми даде най-лесната и вкусна рецепта за тиква: тиквата се нарязва на парчета, нарежда се в тава с кората нагоре и се залива със захарен сироп (1 чаша вода и 1 чаша захар), пече се във фурна. Към края на печенето сиропа се карамелизира и тиквата сътоветно леко се карамелизира и става нещо страхотно.
Така направих тиквата и аз Laughing Стана супер Peace

# 78
  • Мнения: 9
Варената тиква на мама-вари се без вода - на бавен огън -1 степен на моя Раховец, посипва се с доста захар и се захлупва. Постепенно добавям още захар, а тиквата си пуска водата.Отива някъде към 800гр до килограм захар и става като в сироп, сварява се за около час и половина. Забравих да кажа , че нарязаните парчета се слагат с кората надолу, а другия ред обратно.
Обожавам и мъфините с тиква и орехи.
Без вода варя и аз тиквата с тази разлика, че поръсената тиква със захар престоява една нощ, за да се разтопи захарта и тиквата пусне вода. И само в този сироп се вари тиквата на слаб огън.

# 79
  • Мнения: 2 724
Ето и моите предложения:
преди няколко дни правих този много вкусен сладкиш
Сладкиш с мус от тиква и чийзкейк пълнеж



...и едни курабийки от миналата година, които са любими на децата
Меки курабийки с тиква


Страхотно изглеждат newsm10!
Когато имам повече време и музата ме посети, ще се пробвам.
А дъщеря ти е голяма сладурана Hug.
Жива и здрава да ти е. Grinning

# 80
  • Мнения: 649
Крем супата с тиква е страхотна -  благодаря, че ме подсетихте за нея, бях я забравила. Правя и  салата, която в къщи всички много обичаме. Като вкус не се различава много от салата с моркови.

Салата от тиква

Суровата тиква се настъргва и се овкусява с оцет, олио и  чесън. Може вместо олио/зехтин да се сложи майонеза или заквасена сметана.

Да ви е сладко!

# 81
Танита ако може рецептите за сладкиша и сладките!Благодаря предварително!

# 82
  • Мнения: 1 906
За мен най-лесния и бърз (и вкусен, разбира се  Laughing) начин е печена в тавичка със сироп от компот   chef .
Обичам я и печена във фурна (с кората).
Баба ми правеше тиква с ориз и прясно мляко на фурна. Мноооого вкусно.

# 83
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Танита ако може рецептите за сладкиша и сладките!Благодаря предварително!

Ама Танита е дала директен линк към рецептите, погледни по-добре! Peace

# 84
  • Мнения: 7 091
Танитка, имам едно въпросче за курабийките- виждам че принципа на правене е малко като на кукитата, та се питам дали и това тесто като на кукитата може да се остави във фризера ( направено на руло и завито в домакинско прозрачно фолио) и после като се извадят само да се реже на кръгчета и пече? Опитвала ли си? Мисля си да ги направя и се чудех дали да опитам , ама да не ги прецакам.

# 85
  • Мнения: 1 116
Ами тестото което се получава не е баш толкова твърдо като на кукитата, по-меко е, малко по-госто от това за мъфини бих казала.
Нама да могат да се режат със сигурност, а и не трябва да е тънко като кукитата, изсипва се с лъжицата и не се разстила. То понеже е по-рядко в самия процес на печене се разлива. Дано си ме ръзбрала.

# 86
  • Мнения: 7 091
Ами тестото което се получава не е баш толкова твърдо като на кукитата, по-меко е, малко по-госто от това за мъфини бих казала.
Нама да могат да се режат със сигурност, а и не трябва да е тънко като кукитата, изсипва се с лъжицата и не се разстила. То понеже е по-рядко в самия процес на печене се разлива. Дано си ме ръзбрала.


Не само те разбрах, ами ги и опекох вече  Laughing Ако остане нещо от Калин ще снимам, че той от тавата започна да ги яде! Наистина са чудесни, но имам още едно питане  Embarassed Simple Smile
Направих глазурата, но стана много гъста, бутнах за малко в МВ и стана по-течна, но докато излязат кукитата, тя пак се втвърди. На тези, които сложих въобще не се разля като твоите в/у кукито, а уж бяха горещи курабийките и глазурата я прекарах през пош( т.е не беше и тя твърда).
Имаш ли идея къде съм сбъркала? Твоята какво я правиш да се разлива?

Ей ги на:




А, и пропуснах да кажа, че сложих и във фризера тесто- вярно, по-лепкаво е и по-трудно се оформи рулце за да го завия във фолиото, но станаха! Замръзна си нормално тестото, разрязах си го после на филийки и се опекоха чудесни бисквитки от тях. Това го казвам за такива като мен, дето си правят по повече смес наведнъж и после замразяват и като се наложи вадят от фризера и пекат Wink Mr. Green

Последна редакция: вт, 23 окт 2007, 23:14 от Tandoori

# 87
  • Мнения: 1 116
Може би е трабвяло да сложиш още малко мляко и да я бъркаш на ръка за да изглежда като моята, но и така е супер.
Миналата година ги правих доста пъти, май само първите два ги правих с глазура, после с разтопен шоколад, че ми е по-лесно, щото и при мен свършват направо от тавата и не ми се играе да бъркам глазура за останалите.

# 88
  • София
  • Мнения: 2 671

...и едни курабийки от миналата година, които са любими на децата

Tannita, колко грама е 1/2 ч.ч. масло?

# 89
  • под тепетата
  • Мнения: 9 401
Ако не е нахално,ще цитирам от моята готварска книга:
 1ч.ч. разтопено краве масло  = 220г
 1 ч.ч. неразтопено  = 210г.
 За половинката си сметни сама  Wink

Общи условия

Активация на акаунт