Отговори
# 105
  • Мнения: 10 214
Вкусът и на мен ми е гаден. Ако такава беше и захарта, без проблем щях да откажа сладкото завинаги и да мина само на плодове. 😃 Харесва ми идеята на Духи да комбинирам с малко захар за вкус, ще я пробвам.

# 106
  • София
  • Мнения: 554
Между другото, еритритола си има слабителен ефект по принцип.

Когато за първи път се сблъсках с него беше покрай кето сладолед от Савини. Исках да си взема двойна доза, обаче ми отказаха да ми сложат и казаха, че кето разновидностите ги продават само единични заради еритритола.

Вкуса наистина е гаден...и аз не го харесвам. Освен това ми разхлопва сърцето и разбърква стомаха. Иска ми се да пробвам monk fruit, обаче май го няма тук все още...сигурно ще поръчам от чужбина в крайна сметка, защото и за мен към момента варианта е или подслаждане с плодове, или просто много намаляване на количеството захар (което само по себе си не върши голяма работа, защото пак организма си консумира захар, било то и по-малко).

# 107
  • Мнения: 192
Снощи гледах предаването на Шеф Силвена Роу. Приготвяше кето вечеря и десерта й беше шоколадова торта с яйца, масло, шоколад и т.н. Тя използва еритритол за подслаждане и каза, че количеството, което слага е равно на захарта в стандартните рецепти, тоест колкото захар е по рецепта, с толкова еритритол го замества.
но не знам, дали бих използвала този продукт, като чета мненията ви за неприятния вкус?!
Друго нещо, което имах възможността да пробвам скоро, беше баклава, в чийто сироп беше използвана стевия, вместо захар. Тя беше толкова сладка, че дори горчеше и трудно се ядеше. Хапнах я, за да не обидя комшийката, но после ми лепнеше устата сигурно 2 дни.
До момента единствените варианти за заместване на захарта, които ми допадат това са с фурми или други сушени плодове или с кафява захар.

# 108
  • София
  • Мнения: 639
На мен ми харесва на вкус и не ми разбърква корема, но знам че това се случва при много хора. Иначе не бих казала, че са 1:1 със захарта. И аз така бях чела и В първите рецепти, които пробвах замених захарта с точно толкова количество еритритол и станаха суууупер сладки, та сега слагам на половина, че и по-малко.

Снощи гледах предаването на Шеф Силвена Роу. Приготвяше кето вечеря и десерта й беше шоколадова торта с яйца, масло, шоколад и т.н. Тя използва еритритол за подслаждане и каза, че количеството, което слага е равно на захарта в стандартните рецепти, тоест колкото захар е по рецепта, с толкова еритритол го замества.
но не знам, дали бих използвала този продукт, като чета мненията ви за неприятния вкус?!
Друго нещо, което имах възможността да пробвам скоро, беше баклава, в чийто сироп беше използвана стевия, вместо захар. Тя беше толкова сладка, че дори горчеше и трудно се ядеше. Хапнах я, за да не обидя комшийката, но после ми лепнеше устата сигурно 2 дни.
До момента единствените варианти за заместване на захарта, които ми допадат това са с фурми или други сушени плодове или с кафява захар.

# 109
  • Мнения: 10 214
Да не би да има различни видове еритритол? На моят пишеше, че е 2/3 от захарта.

# 110
  • Мнения: 10 669
Еритритолът е по-малко сладък от захарта, ок. 60% . Няма как да ти станат по-сладки. Освен ако пак не е била някаква адска смес на подсладители (все тая какво пише на опаковката)...

# 111
  • София
  • Мнения: 639
Няма как, ама си станаха 😂. Аз ползвам този от Зоя. На него не пише какво е съотношението със захарта.


Еритритолът е по-малко сладък от захарта, ок. 60% . Няма как да ти станат по-сладки. Освен ако пак не е била някаква адска смес на подсладители (все тая какво пише на опаковката)...

# 112
  • Бургас
  • Мнения: 387
Ето инфо за различните видове безвредни заместители на захарта:

"Захарен алкохол – най-разпространените захарни алкохоли са ксилитол, сорбитол и еритритол. Те представляват естествени подсладители, получени чрез процес на ферментация от захарна тръстика.

Съдържат значително по-малко калории от меда и чистата захар. Едно от най-добрите им свойства е това, че оставят охлаждащо усещане в устата и доказано предпазват от кариес.

Мед
Както с всеки друг продукт обаче, с употребата им не трябва да се прекалява. Твърде голямото количество в организма може да доведе до т.нар. GI дистрес – гастроинтестинален дистрес, който води до чувство за постоянна умора и неспособност да се свърши каквото и да било.

Тръстикова меласа - Този подсладител, познат и у нас като molasses blackstrap, е богат на желязо, калий и калций. Поради това, въпреки високото си съдържание на калории, е здравословен заместител на повечето останали разновидности подсладители. Не е подходяща за диабетици.

Глюкоза
Органичен суров мед – Той съдържа нива на фруктоза почти в критични граници, но за сметка на това в него има и изобилие от предпазващи от рак антиоксиданти. Употребата му не трябва да е строго ограничена до чашата чай сутринта.

Може да се използва още и за облекчаване на изгаряния, както и като естествено антисептично средство при порязвания и рани. И тъй като медът има и нисък гликемичен индекс, ако го добавим към киселото мляко или чая си, то това няма да доведе до рязък спад на кръвната захар по-късно през деня.

Изомалт – Все още непознат в България, подсладителят Изомалт е продукт, извличан изцяло от захар от цвекло, чиито съставки се преработват по специален, двустепенен метод.

Получения продукт има приятна сладост и притежава вида и естествения вкус на захар. Заменя я в количествено съотношение 1:1, с което се отличава много от интензивните подсладители. За разлика от нея обаче Изомалт съдържа два пъти по-малко калории."

В предаването на Силвена Роу с примиершата споменаха за този заместител Изомалт, та затова се зарових да науча нещо за него, че търся и аз полезни заместители.
Дано ви е от полза и на вас тази информация.

# 113
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Каквото и да слагате, в крайна сметка всичко се метаболизира до три крайни вещества

Въглехидратите- до глюкоза
Белтъчините- до аминокиселини
Мазнините- до мастни киселини

с това се хранят клетките

Така, че супер е, че има различни подсладители
но в крайна сметка всичко се свежда до глюкоза

Любопитен факт е, че нашето РНК и ДНК са изградени от монозахариди и почти всичко в нас е изградено от захари,
но ние можем да синтезираме глюкоза в черния дроб и бъбреците си в процес нар. глюконеогенезата от протеините и мазнините

т.е нямаме нужда да я приемаме пряко чрез храната и реално високите количества въглехидрати са вредни за нас

баланс и контролиране на количествата


P.S. BitterSweеt, благодаря, това е много интересна информация

# 114
  • Мнения: 4 822
"Баланс и контролиране". Това второто не ми се отдава. За известно време се справям и не консумирам нищо с добавена захар/подсладител, но после нямам спирка. 42 дни ми е най-големият интервал без нищо сладко. Но после стана по-зле.
Мисля тези дни да отида да ми вземат кръв за изследване на щитовидната жлеза, кръвна захар и глюкоза.
Имам някаква идея, защо при мен се получава така, но решение не намирам. С обилна менструация съм (двурога матка/седловина) и гинеколога ми обясни, че заради тази аномалия кърви като за две матки. Съответно съм нисък хемоглобин (105) и така един омагьосан кръг. Решението, което ми предложиха е кюртаж, но отказах.

Последна редакция: ср, 23 мар 2022, 09:23 от йоко

# 115
  • Мнения: 10 214
Кръвна захар и глюкоза е едно и също. Може би имаш предвид инсулин? 🤔Полезно е да провериш и него.

# 116
  • Мнения: 27 806
Кръвна захар и глюкоза е едно и също. Може би имаш предвид инсулин? 🤔Полезно е да провериш и него.
А също и желязо, феритин, ЖСК, ретикулоцити, фолиева киселина и Б 12.

# 117
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
"Баланс и контролиране"

И на мен вече не ми се отдава

# 118
  • София
  • Мнения: 876
Здравейте! Някой може ли да ми каже, ако в кето-рецепта реша да заменя еритритол с мед, какво трябва да бъде съотношението?
В рецептата е дадено 45 гр. еритритол (4 лъжици).

# 119
  • Мнения: 10 214
Това е като 3 лъжици захар приблизително. С колко мед би ги заменила? Може би 1:1...не знам, не съм пробвала. Зависи и каква сладост търсиш.

Общи условия

Активация на акаунт