Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 7

  • 62 278
  • 800
  •   1
Отговори
# 765
  • Мнения: 124
Здравейте,

Жената ме натиска за кукър. Не иска air fryer,  тъй като искам нещо качествено, в каква марка да се ориентирам? А ако споделите и конкретни модели още по-добре.

С дете почти на 3г и бебе на 7м сме. Тоест скоро ще станем 4 човека, затова поне за нас да стига да готвим.

# 766
  • София
  • Мнения: 316
Здравейте,

Жената ме натиска за кукър. Не иска air fryer,  тъй като искам нещо качествено, в каква марка да се ориентирам? А ако споделите и конкретни модели още по-добре.

С дете почти на 3г и бебе на 7м сме. Тоест скоро ще станем 4 човека, затова поне за нас да стига да готвим.
Здравейте,аз използвам Instant pot +air fryer. Много съм доволна-с два капака е,които се свалят.Плюса е ,че вътрешния съд е от неръждаема стомана и може да се мие в съдомиялна.Има и модели на марката и само мултикукър.Комбинирания за мен е много практичен,защото няма нужда да прехвърляте храната а запичате директно-например пълнени чушки с ориз.Приготвя се плънката в уреда,пълните чушките и подреждане,пускате варене под налягане ,след това сменяте капака със запичащия и запичате чушките.Ако уреда не е комбиниран след като се сварят чушките и искате да ги запечете трябва да прехвърлите в тавичка и да печете във фурната.Уреда е страхотен-може да изпечете цяло пиле,аз пека и кекс.В момента има промоция на такъв комбиниран https://instantpot.bg/produkt/instant-pot-pro-crisp-air-fryer-7-6l/
Разгледайте и другите модели от страницата.

# 767
  • Мнения: 3 164
Чушките може и с тенджерата да се бутнат във фурната за запичане. Еър-фрай капакът е само още една джаджа за миене, и то доста трудно. Аз лично го ползвах два пъти и го прибрах. Но иначе да - Инстант пот е най-популярната и надеждна марка.

# 768
  • Мнения: 631
Аз съм с този от 5.7 литра и съм много доволна, макар че бях много скептична в началото: https://instantpot.bg/produkt/instant-pot-pro/
Зависи какво количесто се готви на един път - този е много добър размер, ако не държите да готвите през ден (е зависи и от количеството хапване Simple Smile. И е много удобно, че тенджерата е с дръжки. За варианта с два капака - предполагам, че е супер особено ако искате да има запичане.

# 769
  • София
  • Мнения: 316
Този модел ,който е на промоция има дръжки на тенджера и не става за фурна.За запичащия капак-може би не готвите такива ястия и за това не го ползвате.Аз пека меса,кекс,тиквички,патладжан,чушки,картофи и т.н.-особено лятото няма сила,която да ме накара да пусна фурната.
Забравих и да кажа за още един + ,че от официалния сайт може да се купуват аксесоари и резервни части.

Последна редакция: ср, 09 авг 2023, 18:21 от Veselina04

# 770
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 033
Аз съм с Тефал и съм доволна. Минус е, че купата е с тефлоново покритие - все в някакъв момент ще се надраска, а и не е точно най-здравословният избор. Все пак се насочих към него защото майка ми и свекървата ползват същия модел и знам как работи (харесва ми как работи) и цената беше под 180 лева като го купих. Цената ми беше важна основно защото не бях сигурна колко ще го ползвам реално. Когато някой ден стане за подмяна бих избрала уред с неръждаема купа - по-здравословно и дълготрайно, но и вече знам, че се ползва вкъщи достатъчно, че да си оправдае инвестицията.

# 771
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 862
С две ръце и два крака за Инстант пот. Огромен плюс е неръждаемата купа, нищо че нямам съдомиялна. Програмите са много добре измислени и полезни.
Моето дете е на 1.8 г и ми е голямо улеснение. Ползвам го от повече от година. Моят е комбиниран мултикукър с еърфрайер с два капака - Дуо Крисп+АФ, 8 литра. Готвя всичко в него - пека кексове, баница, мусака, готвя под налягане, правя пържоли на бавно готвене, варя мляко на Су Вид. Чисти се изключително лесно и бързо, капаците - този под налягане се мие на течаща вода, другият го забъсвам след всяко ползване и е като нов. Купата се мие с едно движение, а ако нещо загори, може да се ползва спокойно и абразив.
Отделно си купих само фрайер преди месец, в комбинация са невероятни помощници. Днес правих крем-карамел във фрайера и едновременно с това супа на детето в кукъра. Сложих ги сутринта и излязохме. След карамела пекох кюфтета във фрайера и правих задушени и запечени картофи в кукъра за гарнитура, докато си почивам с детето на обяд. Изобщо не разбрах кога сготвих. И детето се наигра навън, и аз си починах после, докато спи.

# 772
  • Мнения: 4 806
Пълнените чушки може и да не ги запичате, аз си ги правя в мултикукъра на програмата за сарми и стават идеални.

Филипс е, от по-новите и малко по-висок клас се води, но мисля,че разликата с другите е основно в програмите и времето.

Запичащи капаци и пр. не съм се сещала никога, че биха ми трябвали. Зависи какво готвите и как го обичате. Купата ми е голяма, незалепваща и я пускам в съдомиялната, но много рядко, че ми заема място. Иначе се мие много лесно, капакът се сваля и се мие.
За сравнение - мога да направя мусака в мултикукъра и после да запичам, ако искам. Но реално времето ми за загряване, вдигане на налягане, готвене и освобождаване, е малко по-малко, отколкото да я сложа във фурната (където мога да наглася и таймер). Но пък ориз например се готви много по-бързо, всичко с ориз, бобови, супи, месо и т.н. Удобно е, че много неща можеш да готвиш на бавен огън, т.е. това е префърцуненото "су-вид", примерно правих 12 часа едно телешко, стана страхотно.
Ако нямате хубава фурна, инвестирайте повече в кукър, ако искате и със запичане, може да го купите отделно след това. Но ако имате хубава фурна, малко е излишно.

# 773
  • София
  • Мнения: 316
Избора на уред,както казвате е според вкуса и каква храна ще приготвя човек.
Не съм съгласна с вас за капака.
Запичащия капак отделно има само за тефал-може да стане и на друг модел,но не е сигурно и зависи от самия уред и размер аз не бих рискувала ако не ползвам тефал.
За инстант пот няма отделен капак ако не е комбиниран.
Тези капаци са еър фраер,тоест имате 1 уреда в 2 приложения-мултикукър и еър фраер в 1.
Не знам кой е вашия модел -последния модел филипс е 450 лв.и е 1000w.
Инстан пот само мултикукър започват от 230 лв нагоре .
Моят е комбиниран голям 8 л.и позволява готвене /печене на големи количества и е 1500W
За сравнение -мусака в мултикукър от запържване до заливко готвя за около 30 мин.-каквато и да ви е фурната поне 1 час.Сега друг е въпроса,че ако трябват 10 порции мусака е по-добре да се приготви в кукър,да се прехвърли в тава и да се запече във фурна.
Иначе съм съгласна и аз ползвам хубава фурна и не всичко пека в уреда.
За мен капака е + и не е за подценяване и ако има хубава промоция бих взела комбиниран и го препоръчвам с две ръце ,дори да го ползвам рядко,защото имам отделно ейр фраер.

Последна редакция: чт, 10 авг 2023, 00:54 от Veselina04

# 774
  • Paris, France
  • Мнения: 14 257
От 11 години ползвам мултикукър с налягане, Robusta la mamma и нямам капак за запичане, но не ми и липсва. Моят е с 5 литрова купа с дръжки, с покритие, досущ като купата на Cookeo/Cook4me, но техните са 6л. Мия я в миялна. Пече и кекс и хляб. Моята фурна е газова, с газов грил и ми е по-удобно да запичам в нея. Вдига до 280°. Ние сме 4 човека и ако искам мусака със заливка, купата ми е с малък диаметър и не се получават достатъчно порции, та пресипвам в тава.

Напълно съм съгласна с Vessela Nickolaeva. Наскоро видях на промоция новите Olla GM с капак. Питах тук, но никой не я познаваше. Междувременно приятелка си я купи. Амиииии, бавна е като Airfry, не може да се сравни с обособен уред и фурната ми прави всичко, което прави капака, но 2 пъти по-бързо и 3 пъти по-вкусно.

На моя уред става капака на Moulinex/Tefal Cookeo/Cook4me, но не ми е по-лесно с него, напротив. Ако искам запичане на кекс, вадя и слагам под грила във фурната или микровълновата. Аз и без това трябва да го извадя от тенджерата. 

Ватовете не са единственото, което е от значение. Моят е 1300W за 5л, не вдига реално над 1000 никога, мерих. Не е по-бавен от Соокео 1600W. Аз даже често го изключвам и чакам 30мин да падне само налягането за да пестя енергия. Instant pot 3 литровият е 700 вата. Достатъчни са.

# 775
  • София
  • Мнения: 316
Всеки си хвали неговия уред,но реално има разлики.
Еър фраерите не са бавни-това може да го каже някой който има някоя измислена марка менте уред.Аз пека пържоли дебели над един пръст без да начуквам за 15-18 мин. ,сьомга за 8 мин, крутони за крем супа 4 мин и т.н.във фурната се съмнявам,че ще са готови за това време,да не споменавам ,че на фурната й трябва време за загряване ,а уреда е загрял за 1 мин.
Olla GM-нямам наблюдения за този уред,но като видях как изглежда сравнение с това което имам аз -разлика от земята до небето.
Кекс пека в уреда без да го допичам  във фурна  като вас,защото е изпечен идеално от всякъде.
Не отричам фурната,за много порции си трябва-тук човека питаше за хубав мултикукър,а не за фурни,а и групата е за мултикукъри-нека не се отклоняване, всеки да си преценява за себе си.Аз съм за мултикукър-за една година от както го имам съм пуснала 3 пъти котлон,а заради фраера 5 пъти фурна и то за козунак или питка не за манджа.

# 776
  • на Мелмак
  • Мнения: 11 082
Имам хубава фурна, затова не съм съгласна с тезата, че на мусака ѝ трябва минимум час Wink Имам и хубав уред. Ползвам и двете, защото наистина зависи от навиците на домакинството.

# 777
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 862
Човекът пита за 4-членно семейство. И аз, ако готвя цял бут или плешка, голяма пица, голяма питка/баница за повече хора, ще пусна фурната. Но за ежедневно готвене, абсурд да загрявам 60-литрова фурна за една мусака или кекс. Удобството да готвиш в един съд е несравнимо, пък ако ще да имам най-златната фурна на света. Не плескам тигани, тави и т.н за едната мусака. И най-най-важното - не киснеш отпред да бъркаш и да се печеш и ти заедно с мусаката, догато навън е 40 градуса.
Наистина само който не е ползвал качествен уред със запичащ капак, може да твърди, че е нещо излишно. Су вид не е "префърцуненото бавно готвене". Има си отделна програма Бавно готвене и тя няма нищо общо със Су вид. Поне като изказвате мнение, моля, прочетете малко информация  преди това. Иначе, ще подведете някой, който си няма понятие. На Бавно готвене месото пада от кокала за 4-5 часа и вкусът е сравним с печене в глинен съд, като изобщо няма нужда от вакуумиране. Су вид е нещо съвсем различно.
Освен Инстант, добри уреди са също Нинджа.
Има ФБ групи, можете и там да питате за уред. Аз се абонирах, преди да купя и събрах мнения. Не съжалявам за избора си.

# 778
  • Мнения: 909
Из цяло подкрепям мнението на blue.angel. Когато проучвах купуването на такъв уред доста прочетох и предпочетох да имам и запичащ капак. Пускам фурната, когато трябва да приготвя повече неща в нея, та загряването да си струва, защото имам само една купа на уреда. За протокола - имам може би най-слабия вариант на Нинжа, със седемте програми.

# 779
  • на Мелмак
  • Мнения: 11 082
Аз имам ИП с двата капака със всички готвения, поръчах си допълнително тенджери, че една ми е малко Wink

Общи условия

Активация на акаунт