Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 7

  • 62 278
  • 800
  •   1
Отговори
# 780
  • Paris, France
  • Мнения: 14 257
Всеки си хвали неговия уред,но реално има разлики.
Еър фраерите не са бавни-това може да го каже някой който има някоя измислена марка менте уред.Аз пека пържоли дебели над един пръст без да начуквам за 15-18 мин. ,сьомга за 8 мин, крутони за крем супа 4 мин и т.н.във фурната се съмнявам,че ще са готови за това време,да не споменавам ,че на фурната й трябва време за загряване ,а уреда е загрял за 1 мин.
Olla GM-нямам наблюдения за този уред,но като видях как изглежда сравнение с това което имам аз -разлика от земята до небето.
Кекс пека в уреда без да го допичам  във фурна  като вас,защото е изпечен идеално от всякъде.

За същото време стават в моята газова фурна. Само крутоните ги правя в микровълновата, та не зная време за фурна. Аз нямам airfry, но доста хора около мене имат. Майка ми има и не ползва фукна когато е сама, а само него.

Мултикукърът, който имам от поне 10г не се произвежда. Преди него ползвах други два и никак не бях доволна и не съм ги хвалила.

В 6 или 8 литров мултикукър трудно могат да се изпекат пържоли за 4 човека. 8 пържоли слагам наведнъж в 42л фурна и за 15 мин са готови. В моя мултикукър мога да сложа две, хайде 3.

И аз не допичам кекс, но без горен капак горната кора е изпечена, но бледа.

Сега съм сама, домашните ги няма и си пека в мултикукъра. За 4 човека не става, освен теория, кекс. 

А кой е вашият уред?

Аз готвя бавно в моя, но програма су вид нямам.

# 781
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 862
Газовата фурна е несравнима с електрическата, но едва ли е толкова разпространена. Затова стават бързо нещата. Обикновената докато загрее, докато изпече, ние вече сме се наяли. Пък за жегата, която бълва, изобщо няма да споменавам.
Кексът се пече във форма, поставена на решетката от комплекта само със запичащ капак. И става като изпечен във фурна и отгоре, и отдолу. Може да се пече и крем-карамел, въпреки че аз лично предпочитам фрайера за тази цел, защото събира повече чашки.
Абе изобщо, улеснение са си уредите. То не че не може и без тях, но свикнеш ли, на котлона и фурната вече е тегаво.

# 782
  • Paris, France
  • Мнения: 14 257
Абе изобщо, улеснение са си уредите. То не че не може и без тях, но свикнеш ли, на котлона и фурната вече е тегаво.

Безспорно, но си обичам котлона. Оризът вече се върнах да го готвя на котлона. Чак ми е кеф. Някои ястия са ми по-лесни на котлона, а и имам само една купа за мултикукъра.

Крем карамел правя в микровълновата. Като нацелих времето ми става без шупли. В еърфрай нещо не ми се получава, а във фурна няма да седна да си играя. Толкова ме мързи, че и карамел правя направо в купичките в микровълновата.

Хляб и кекс на горен реотан не ми харесват. Предпочитам топлина отдолу за да се надигнат. Има airfry и с долен реотан, но са обемисти.

Всеки трябва да си намери точните уреди, които му пасват на начина на готвене и хранене.

# 783
  • София
  • Мнения: 316
Nevena Virolan моят уред е този https://instantpot.bg/produkt/duo-crisp-air-fryer/ , на човека, който пита предлагам този:  https://instantpot.bg/produkt/instant-pot-pro-crisp-air-fryer-7-6l/
Повярвайте ми ,че тези уреди нямат нищо общо със стари модели кукъри ,които сигурно се справят чудесно, но сега технологиите са други.
Относно печката- аз не познавам домакинство в България с газова печка ,камо ли да пече 15 мин-моята е електрическа -маркова и хубава, но лятото ,а и вече зимата няма как да я пусна-става не поносима жега ,да не говорим, че и с климатик който работи в апартамента миризмите се въртят и няма как да проветри човек.
Относно събираемостта -съда на уреда ми е с вътрешен с диаметър 24 см. и височина 18 см.и да Ви кажа събирам 4 бр. пържоли, които пека за 15-18 мин-няма жеги и миризми ,пека и цяло пиле около 1,600 кг,за утре съм приготвила свинска плешка 1,4 кг за бавно готвене- Съда на 8 л. е голям.
По някой път и за гости предпочитам да пека пържоли на два пъти по 18 мин. от колкото във фурната за 1 ч. и да умириша всичко ,че сега нали сме модерни  кухнята е в хола и то се умирисва всичко.

Има хора ,които си предпочитат фурна и котлони ,разни вкусове и хора ,така че не е задължително да имаме всички уреди ,а само това което ни трябва и ни харесва да ползваме.

# 784
  • Мнения: 4 806
Моята фурна загрява моментално (на ток е) и въобще нямам този проблем с чакането. Ако ще се заинатяваме на мусака - в кукъра слагам на сотиране, добавям продукти, после сменям програма, готви се.

И после вадя - често не можем да го изядем, пресипвам в кутии. Остава ми за миене голяма купа.
Ако готвя на печка - сотирам на котлона директно в тавата, разширяемата му зона е точно колкото да загрява средно голяма квадратна тава. Слагам във фурната, загрява бързо, реалното печене е 30-40 минути, заливка не правя, защото не обичам. После имам за миене тава. Тавата се събира без да заема почти никакво място в съдомиялната.

Та, оставете човека да си прецени какво готвят и от какво имат нужда.

# 785
  • София
  • Мнения: 316
Моята фурна загрява моментално (на ток е) и въобще нямам този проблем с чакането. Ако ще се заинатяваме на мусака - в кукъра слагам на сотиране, добавям продукти, после сменям програма, готви се.

И после вадя - често не можем да го изядем, пресипвам в кутии. Остава ми за миене голяма купа.
Ако готвя на печка - сотирам на котлона директно в тавата, разширяемата му зона е точно колкото да загрява средно голяма квадратна тава. Слагам във фурната, загрява бързо, реалното печене е 30-40 минути, заливка не правя, защото не обичам. После имам за миене тава. Тавата се събира без да заема почти никакво място в съдомиялната.

Та, оставете човека да си прецени какво готвят и от какво имат нужда.
Точно така-преценете и Вие какво готвите и не оплювайте уредите-помощници в домакинството.

Не подвеждайте и хората-темата е Мултикукъри-ако готвите във фурна потърсете друга група.
За мусаката ако само сортирам и варя ,както сте описал Вие без заливка ще е готова за 15 мин. в мултикукър-а вие си гответе във фурна 30-40 мин.
Не искам да обидя никой,ама Вие да не живеете на някоя друга планета-няма фурна,която се пусне на 200 или 250 градуса и да загрява веднага(  и да поясня загрята фурна означава когато се пуска фурната на 200 градуса и индикатора за градуси изгасне-това означава ,че е достигната зададената температура  200 градуса )-поне 10 мин отнема докато загасне индикацията за постигнати градуси или вие не ги следите тези неща важно е да е затоплила малко-та това са 60 л. обем или по малка -пак трябва време.

Всеки си има начин, моля не налагайте своя-щом искате да стоите до фурната стоите ,аз предпочитам да затворя уреда и да свърша нещо вместо да клеча пред фурната и да гледам-завряло ли е, готово ли е,трябва ли течност,да не е много,че ще напръска ,че ще трябва да мия фурната и т.н. и да ми отмирише всичко на манджа.

Относно коментара Ви вчера искам и да уточня ,че бавно готвене и Су вид са два различни начина на готвене.

Коментарите ми са за помощ в избора на човека ,който пита за мултикукър и ако не сте прочели се върнете назад.Не мисля ,че имат нужда някой да им казва колко хубаво нещо е фурната. Щом искате си гответе на фурна-тук обсъждаме друго,а ако не сте доволна от вашият Филипс последно поколение-това е друго и няма нужда да ме убеждавате ,защото накрая излиза ,че е по добре да напишете марка и модел печка който използвате и да си изхвърлим уредите.

# 786
  • Paris, France
  • Мнения: 14 257
Гледайте функциите, градусите ако  ви са нужни, материалите, обем на купа, материал на купата! Моят 11 годишен кукър има абсолютно всички функции, които ми трябват. Купата, която е тефлонирана е като нова. Горният вътрешен капак се сваля и се мие и в миялна като се махне клапата. Има отделение за вода. Тих е като мушичка и пара излиза само минута докато качва налягане и като свърши програмата и вади налягане. Няма избор на температури, но не са ми дотрябвали. Изглежда като нов, а е бял на цвят. Купих го без очаквания, а заедно с ръчния пасатор/резачка и микровълновата е най-ползвания уред в кухнята в момента. Основно ползвам опциите налягане, ориз/макаронени, печене на кекс. Пилета печем обикновено за гости и по две наведнъж и досега пиле съм пекла само веднъж в кукъра. Хубаво стана, но е игра да пека едно по едно, а и докато пека пилетата, правя гарнитурата ориз в кукъра. Макаронените стават идеално и без оцеждане и запържване в мазнина. Омазвам в зехтин, слагам сол, долива студена вода колкото да са покрити +1см, програма макаронени, налягане 1, 2 мин за макарони, 5 за пенне, задавам и до 12 или 15 мин са готови без кухнята ми да става в пара. Готвени заедно със сос, обаче, не се харесаха на домашните, а във форума четох суперлативи. ☹

Колко ще прослужи уреда е и малко до късмет.

# 787
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 862
Безспорно не всичко става по бързия начин. Аз правя страхотни макарони по следния начин: запържвам на Соте морков и чесън, добавям телешка кайма и запържвам и нея. Деглазирам с малка чаша вино, която изчаквам да изври, добавям доматен сос и подправки и пускам на бавно готвене за 2.5-3 часа. Сосът става божествен. После изсипвам в готовия сос макароните, наливам 800-900 мл гореща вода и пускам за 5 мин на ниско налягане. Поднасям с настърган пармезан. Стават наистина много вкусни макарони със сос Болонезе, каквито на котлон не съм правила, но отнемат повечко време. Така че, всяко нещо си иска неговото.
Аз си чета, адаптирам рецепти, пробвам.
Ето един кекс, правен в мултикукър:
Скрит текст:
Ако не знаете къде е печен, никога няма да познаете, че не е във фурната. Просто разлика няма.

# 788
  • Мнения: 3 164
Не подвеждайте и хората-темата е Мултикукъри-ако готвите във фурна потърсете друга група.
За мусаката ако само сортирам и варя ,както сте описал Вие без заливка ще е готова за 15 мин. в мултикукър-а вие си гответе във фурна 30-40 мин.
Не искам да обидя никой,ама Вие да не живеете на някоя друга планета-няма фурна,която се пусне на 200 или 250 градуса и да загрява веднага(  и да поясня загрята фурна означава когато се пуска фурната на 200 градуса и индикатора за градуси изгасне-това означава ,че е достигната зададената температура  200 градуса )-поне 10 мин отнема докато загасне индикацията за постигнати градуси или вие не ги следите тези неща важно е да е затоплила малко-та това са 60 л. обем или по малка -пак трябва време.

Веселина, нормално е да съпоставяме с готвенето на фурна, защото когато говорим за предимства на мултикукъра, то винаги става въпрос за предимства спрямо някакви други уреди, а не сам по себе си колко е хубав.
Сравнявате мусака в мултикукър и мусака във фурна, обаче във фурна за 40 минути може да се сготви два-три пъти по-голямо количество, отколкото в кукъра. Освен това и на кукъра му трябват поне 15 минути докато вдигне налягането и едва тогава почват да текат тези 15 минути готвене, после няколко минути да падне налягането, а отделно времето за запичането на заливката и предварителното сотиране - и то пак си става същото време като на фурна.
Въобще доста е подвеждащо като вземе да се говори за минутите готвене на кукърите и не се включва времето за вдигане на налягането и за падането му, а и за сотирането, което са прави на много от ястията. Аз например, ако готвя нещо по-течно, винаги оставям налягането да падне само, защото иначе целият ми аспиратор се напръсква и цапа, а това са още едни 30 минути поне. Не отричам, че е удобен уред и си има предимствата, но за голямо семейство не може да замени фурната. Ние сме четирима, децата ми са големи тийнейджъри и ядат повече от мен, така че нито пържолите за едно хранене могат да ни се съберат в кукъра, нито мусаката. Отделно пък, че като готвя, гледам да стигне за повече от едно ядене. И между другото, каквото и да сложа във фурната, не стоя да го гледам и да му бая. Отдавна си знам кое за колко време и как става. А и като се запича с еър-фрай капака на кукъра, къщата се умирисва точно толкова, колкото и с фурна, въздухът си се върти по същия начин.

Последна редакция: пт, 11 авг 2023, 00:56 от d&b

# 789
  • София
  • Мнения: 316
Съгласна съм с Вас,за голямо количество трябва фурна-писах в друг коментар.
Въпроса беше да препоръчаме качествен мултикукър.
Не съм съгласна,че с капака за запичане се отделя толкова миризма колкото фурна,а за топлината да не говорим. Аз препоръчах с два капака и предоставих линк към сайта ,за да разгледа човека и другите модели-всеки трябва да прецени според нуждите си .
Мусаката я сравнявам от по предишен коментар от друг потребител.За вдигането под налягане-след запържвае и деглазиране водата е топла и трябват около 5 мин.за да вдигне налягане.Има и друг трик ако бързам -за по бързо налягане наливам вряла вода от кана ,която съм пуснала да заври предварително.За налягането -за боб,ориз и леща изчаквам 5 мин. и тогава изпускам плавно,за мусака ,картофи,месо може да се изпусне веднага плавно.Все пак да не забравяме,че уреда е предназначен за супи,течни храни и варене,с втория капак си имате еър фраер. А какъв крем карамел става за кратко време,за кекс ми харесва ,че бъркам,сипвам във формата,настройвам времето и не следя нищо като изписука проверявам с клечка и готово.
Всеки трябва да с прецени според това  което готви.
За мен моят модел/марка е добър,защото имам официален вносител в Бг,има сервиз ,допълнителни аксесуари и резервни части и го препоръчвам на всички.Другите марки са тефал и нинджа ,но ако стане неща с тях няма такъв бърз отговор както Инстант -а и след това са компромисните модели(неизвесни марки).
Все пак се радвам,че раздвижихме темата-в спора се ражда истината Blush
Да добавя,че човека,който пита май го стресирахме с нашето философстване и не смее да попита нищо Neutral Face

Последна редакция: пт, 11 авг 2023, 01:22 от Veselina04

# 790
  • Мнения: 1 446
Болонезе могат да се направят и по много бърз начин. Давам ви рецепта за макарони,която в нашата къща е на почит.
https://www.pressurecookrecipes.com/instant-pot-spaghetti/

# 791
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 10 862
Болонезе могат да се направят и по много бърз начин. Давам ви рецепта за макарони,която в нашата къща е на почит.
https://www.pressurecookrecipes.com/instant-pot-spaghetti/
Могат, да. Когато бързам, стават за 15 мин, но когато не бързам, се глезим с бавно готвен сос. Иначе, да, правиш соса на Соте, бухаш спагетите, за 4 мин на ниско налягане и воала.  6-7 сотиране, 2-3 мин да вдигне налягане, още 4 да се сготви, 2-3 мин да спадне малко налягането, за да го пуснеш и сядаш на масата.

# 792
  • Paris, France
  • Мнения: 14 257
У нас никой не хареса макаронените в сос, сготвени наведнъж. Обичат ги сварени сами и сипани като гнездо, с малко сос в средата.

Спагети в моя 5 литров кукър не влизат цели.

# 793
  • Мнения: 4 806
Чупиш или слагаш къси Simple Smile

Малко извън мултикукърите - ако авторът на въпроса си търси повече начини за намаление на времето в кухнята и улеснение, освен в мултикукър, инвестирайте в джаджи, които спестяват кълцане, мелене, рязане и т.н.

Ако готвите повече крем-супи например, вземете мултикукър с купа, която позволява директно да пасирате в нея. Ако правите често зеленчуци и риба на пара - вижте каква е кошничката, дали е удобна. Ето, на моя примерно поставката за пара не ми е удобна, ако трябва да сложа нещо по-дребно, дупките са големи, освен това се вади едно по едно или трябва много внимателно да измъкнеш поставката, без да разсипеш. Удобна е да слагаш купички, например за крем-карамел.
Сега не я ползвам за дребни неща и не ми пречи, но като хранех бебе, старият ми кукър (съвсем обикновена, някаква куча марка тип "делимано", имаше удобна кошничка, в която слагах по-дребни парчета и лесно вадех.

Гледайте и как се освобождава парата - за колко време, изцяло автоматично или ръчно....

# 794
  • Paris, France
  • Мнения: 14 257
В амазон има разни кошнички с малки дупки в най-различни размери. Марля или силиконова поставка с дупки също е решение. Моят има само поставка и няма кошничка, но слагам кошничката от експрес тенджерата.

Автоматично изпуска парата моят или натискам копче на екрана за да повдигне клапата. Ползвала съм и мултикукър с ръчно вадене на пара. Не е болка за умиралка според мене.

За мързеливците, готвещи основно крем супи идеалното е уред като Thermomix. Само хвърляте продуктите и той си ги кълца и мели докато готви. Повечето са шумнички, но вършат работа.

Ох, счупени, къси спагети децата ми не ядат, пущините. Ако не ми се вари вода на котлона и не ща пара, спагетите ги готвя в микровълновата. 2 порции за под 15 минути стават и няма пара из къщата. Така ги готвех като студентка.

Общи условия

Активация на акаунт