В кухнята на BG-Mamma ухае на масло! Да напишем заедно Коледната кулинарна книга!

  • 26 269
  • 584
  •   1
Отговори
# 555
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 1 788
Масленки

мас - 100 г размекната, свинска
100 гр масло

яйца - 1 бр.

пудра захар - 150 г

брашно - около 400 г

ванилия - 4 прахчета

пудра захар - за овалване


Разбийте с голяма вилица яйцето, размекналата се свинска мас и маслото и захарта. Добавете сместа към брашното с ванилията.

Замесете тестото бързо, за да не размекне прекалено мазнината. Тестото разточете на кора с дебелина около 5 мм и изрежете желаните от вас форми - квадратчета, правоъгълници, кръгчета и т.н., а дори може да оформите масленките на топчета.

Подреждайте ги върху тава с хартия за печене и ги изпечете на 180 градуса за около 10-12 минути - докато порозовеят съвсем леко.

Готовите масленки още горещи се овалват в пудра захар.

Ако обичате домашни вкусотии, препоръчваме да разгледате и тези изпитани рецепти за масленки и маслени сладки.

# 556
# 557
  • Мнения: 1 296
Обожавам сурови бонбони. Приготвям ги по най-различен начин, от каквото ми хрумне. Основните съставки са смляно кашу или бадеми, какао, накиснати и смлени фурми. Може да се сложат още различни сушени плодове. Всички съставки се смесват и се оформят топчета. Овалват се в кокосови стърготини, какао, смлени ядки или др.

# 558
  • София
  • Мнения: 4 590
Сладкиш Наполеон

800 г бутер тесто 
3 яйца
1 л прясно мляко
1 ч.ч. захар
7 с. л. царевично/пшенично нишесте
125 г масло
2 ванилии
200 млсладкарска сметана
2 сл. пудра захар

Тестото се назрязва на четири еднакви правоъгълника, които се надупчват с вилица.
Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване.
Междувременно на котлона се слага 800 мл от прясното мляко заедно със захарта и маслото. Останалото мляко се смесва с яйцата и брашното. Прибавя се на тънка струя към врящото мляко при непрестанно разбъркване. Добавят се ванилиите.
През това време се разбива сметаната с пудрата захар . Прибавя се към изстиналия крем, като се бърка с шпатула.
Сладкишът се сглобява, като се редуват блат и крем.

# 559
  • София
  • Мнения: 10 976
Торта с крем, желе и шоколадова глазура

За блата:
120 г яйца
60 г брашно
100 г захар
малко ванилин

За крема:
80 г бяло десертно вино
50 г захар
50 г жълтъци
настъргана лимонова кора
400 г заквасена сметана
6 г желатин
2 с.л. хладка вода

За плодовото желе:
400 г микс замразени горски плодове
80 г захар
50 г Гренадин
20 г пресен сок от лимон
1 ч.л. царевично нишесте
8 г желатин
5 с.л. хладка вода

За шоколадовата глазура:
300 г захар
150 г вода
500 г заквасена сметана
200 г натурален шоколад
10 г желатин
6 с.л. хладка вода

За блата се разбиват яйцата със захарта и ванилина. Брашното се прибавя на 2 пъти, като се разбърква внимателно и бързо с лопатка, за да не спадне. С хартия за печене се покрива дъното на разглобяема тортена форма с диаметър 20 см. Изсипва се тестото и се пече в загрята на 200 градуса фурна около 10 мин.

Винен крем: В тенджерка се сипват виното, жълтъците, захарта и кората от лимона. Слага се на котлона, на водна баня и се бърка непрекъснато, до сгъстяване на крема (не трябва да завира). Дърпа се от котлона и към крема се прибавя разбитата сметана. Желатинът (предварително разтворен във водата) се разтопява на водна баня и се добавя към крема, като се бърка непрекъснато. Сипва се във форма за торта и се прибира във фризера, докато стегне.

За плодовото желе: Плодовете се размразяват и се слагат на котлона да заврят. Нишестето се разтваря в Гренадина. В съд се сипват сокът от плодовете, лимоновият сок и захарта. Кипват се и се прибавя разтвореното нишесте. Бърка се на котлона, докато се сгъсти. Добавя се  предварително накиснатият, а, след това разтопен желатин и плодовете. След като сместа е почти изстинала, се изсипва във формата върху винения крем. Прибира се в хладилника леко да стегне. Най-отгоре се слага изпеченият блат с хартията нагоре.
 
За шоколадовата глазура: Желатинът се залива с водата да набъбне. В дълбок тиган се сипват водата и захарта. Слагат се на котлона да кипнат. Сваля от огъня и се добавя сметаната, сипва се шоколадът, разбърква се добре и се добавя разтопеният желатин.

Тортата се освобождава от формата и се обръща. Маха се хартията. Приготвя се форма с диаметър 23 см, постила се хартия и в нея се слага тортата (блатът да остане отдолу). Залива се с полуизстиналата шоколадова глазура. Освобождава се от формата и се украсява по желание.

# 560
  • Мнения: 804
Бисквитени бонбони
300 г бисквити
100 г орехи
100 г масло
4 с.л. какао
100 г шоколад
150 мл. прясно мляко
1/2 ч.л. ванилия
40 г кокосови стърготини
40 г шоколадови пръчици
Прясното мляко (150 мл.) се изсипва в малка тенджерка и се поставя на котлона. Щом се сгорещи, към него се добавят маслото (100 г) и какаото (4 с.л.), и се бърка, докато се получи хомогенна смес. След това се добавя шоколадът (100 г), начупен на парченца и сместа се разбърква до пълното му разтваряне. Разбърква се и се оставя леко да се охлади.
Бисквитите (300 г) се натрошават на много дребни парченца и се добавят към шоколадовата смес, заедно с натрошените орехи (100 г) и ванилията (1/2 ч.л.). Всичко се разбърква и се оформя на топчета, които се овалват в кокосови стърготини (40 г) и шоколадови пръчици (40 г).
Бонбоните се поставят се в хладилника за няколко часа за да стегнат.

# 561
  • Мнения: 1 362
Крем с грис, мляко и масло
Продукти:
1 л прясно мляко
150 грис
250 г краве масло
200 г пудра захар
2-3 ч.л. какао
Сока и кората на половин лимон
Млякото се слага да заври. Гриса се изсипва по малко, като непрекъснато се бърка. Вари се при непрекъснато бъркане до получаване на много гъста смес. Оставя се да изстине. В това време се разбива размекнатото на стайна температура краве масло с миксер, добавя се пудрата захар и продължава да се бие. Добавя се маслото и свареният грис и се разбива с миксер до получаване на въздушна смес, 5-10 мин са достатъчни. Сместа се разделя на две. В едната половина се добавя какао и се разбива отново. В другата се добавя лимоновия сок и лимоновите корички. В чашки сипете под ъгъл от едната смес, например оцветената, а върху нея и от бялата - лимонова.
Кремът е подходящ и за торти.

# 562
  • Мнения: X
Тиквен сладкиш
1 и 1/2 кг тиква, 150 гр захар, 2-3 яйца, 50 гр счукани орехи, 1 чаена чаша прясно мляко, 80 гр галета, 50 гр масло President, 1 чаена лъжичка канела, пудра захар.
Тиквата се обелва, нарязва се на малки кубчета и се задушава с малко вода до омекване. Намачква се с вилица. Прибавят се захарта, жълтъците, млякото, счуканите орехи, галетата, разтопеното масло, канелата и белтъците, разбити на сняг.
Всичко се разбърква много добре и се изсипва в намазнена с масло и посипана с брашно тавичка. Пече се в умерена фурна. Сладкишът се поднася, поръсен с пудра захар.

Последна редакция: пт, 31 дек 2021, 10:22 от Анонимен

# 563
  • Мнения: 770
Бриош със сухи пасти
Необходими продукти:
Продукти:

* 250 мл прясно мляко
* 25 г нишесте
* 50 г масло Президент
* 70 г захар
* 370 грама брашно
* 15 грама какао
* 1 ванилия
* 7 грама прясна мая или 3,5 г суха мая
* 1 кутия /12 бр/ сухи пасти по избор
* течен шоколад, ядки и пудра захар за декорация

В 50 мл (от общото количество) мляко и щипка захар разтворих маята, добавих 1 с.л. брашно, разбърках на каша и оставих да шупне. Нишестето се разтваря в студеното мляко, слага се в съд на котлона и се разбърква, докато се сгъсти. Маха се от котлона, добавя се маслото, разбърква се и се оставя хубаво да се охлади. 
Към охладения крем се добавят захарта, ванилията, брашното на части и шупналата мая и се замесва меко неполепващо тесто.
Разделя се на половина, като в едната част се добавя какаото, за да се оцвети тестото в кафяв цвят.
Всяка половина се разделя на 6 равни топки. Всяка топка се разточва на кора. Вземате една суха паста и я разрязвате по дължината й на две половини. Върху разточената кора слагате двете половини суха паста по дължина. Завивате на руло. Готовото руло поставяте в съд за печене, застлан с готварска хартия.  По същия начин навивате и останалите рула /общо 12/. Това тесто е достатъчно за два бриоша. Рулата се нареждат едно върху друго в съда за печене, като можете да редувате кафяви и бели рула. Редът е следния - три рула първи ред, две рула втори ред над първия, едно руло най-отгоре. Така подредени, двата бриоша се оставят за час да втасат и удвоят обема си. Пека на 170 градуса за около 35-40 минути. Когато са готови и ги извадите от фурната, още топли се поръсват с пудра захар. Когато се охладят можете да декорирате с течен шоколад, полят на тънки струйки и ядки.

# 564
  • Мнения: 127
Руски шапки

Необходими продукти:

За блата:
5 яйца
150 грама захар
150 грама краве масло на стайна температура President
2 супени лъжици тъмно какао
1 супена лъжица с връх брашно
100 грама смлени орехи
ванилия

За крема:
100 грама останали изрезки от рязането на кръгчета от блата
1/3 чаена чаша прясно мляко
100 грама меко краве масло President
100 грама пудра захар
50 грама смлени орехи
есенция ром
есенция ванилия

За овалване:
смлени орехи около 70-80 грама

За глазура:
70 грама тъмен шоколад
40 грама краве масло

Начин на приготвяне:
Разбиваме маслото със захарта, добавяме жълтъците един по един, продължавайки да разбиваме с миксер, добавяме и ванилията. Прибавяме какаото, брашното и ядките. Накрая добавяме и разбитите на сняг белтъци.

Изсипваме получената смес в голяма правоъгълна тава, аз използвам за тази цел тавата на фурната, предварително постлана с хартия за печене. Заравняваме внимателно. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20 минути.

Изваждаме тавата от фурна и оставяме да се охлади. Махаме хартията за печене от блата. Режем кръгове с диаметър около 5 см. Може и по-големи или по-малки, въпрос на предпочитание, но с по-големи няма да получим ефекта „руска шапка“, освен ако не слепим няколко кръгчета.

Приготвяне на крема:

В купа смесваме всички изброени продукти и разбъркваме до хомогенизиране.

Вземаме кръгче блат и го намазваме с около 1 чаена лъжичка от крема, покриваме с друго кръгче блат. Намазваме и отстрани с крема. Така процедираме и с останалите кръгчета. Овалваме намазаната с крем странична повърхност на пастичките в смлени орехи.

Накрая поставяме от шоколадовата глазура (разтопяваме кравето масло и шоколада) върху всяка пастичка, но внимаваме да не се разтече по стените. Оставяме на хладно, за да се стегне глазурата.

# 565
  • Мнения: 1 622
Сладък салам с локум

Необходими продукти:
150 г локум (1 кутия)
1 ч.ч. орехи
300 гр обикновени бисквити (2 пакета)
125 гр краве масло
 2 с.л. какао
2 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:
Бисквити се натрошават (смилат в блендер) и се смесват със счуканите орехи, какаото и захарта. На слаб огън се слага локумът с 1 ч.ч. вода и се бърка докато се разтопи. Сваля се от котлона и се прибавя маслото, за да се разтопи и то. Изсипва се при бисквитите и се омесва добре. Разделя се на 2-3 части, които се оформят ката салам и се завиват с домакинско фолио, което може да се поръси предварително с кокос, смлени орехи или пудра захар.

Последна редакция: пт, 31 дек 2021, 11:51 от Hermione Granger

# 566
  • София
  • Мнения: 574

Сладкиш с ябълки
Нужни са:
3 яйца
270 гр. брашно
140 гр. захар
80 мл. прясно мляко
80 мл. масло
15 гр. бакпулвер
1 ч.л. ванилия
4 ябълки
½ лимон /сокът му/
Три от ябълките обелих и нарязах на средно големи кубчета. Сложих ги в купичка и полях с част от лимоновия сок, с цел да не потъмнеят. Другата ябълка обелих и нарязах на тънки средно тънки полумесеци, сложих в чинийка и също полях с лимонов сок.
В купа сложих яйцата, захарта, ванилията и солта, и с миксер ги разбих на пухкав крем. При непрекъснато разбъркване, добавих маслото ,прясното мляко и пресятото с бакпулвера брашно, като вече разбърквах с шпатула, за да се запази въздушността на сместа. На финал прибавих парченцата ябълки
Дъното на форма с падащ ринг и диаметър 25 см. покрих с хартия за печене. Сложих и стегнах ринга, като изрязах излишната хартия отвън. Намазах дъното и стените с масло и изсипах сместа. Отгоре подредих ябълковите полумесеци, които забодох вертикално в сместа .
 Пече в загрята на 170 гр. фурна за около 35-40

# 567
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 609
Салам торта.

380 г. обикновено бисквити
150 г краве масло
2 кутии локум
2 с. л. какао
1 1/2 ч. ч. орехи.
Бисквитите се натрошават, объркват се с какаото и натрошените орехи. Заливат се с разтопените заедно масло, локум, който предварително сме нарязали и чаша вода. Изсипва се върху фолио. Оформя се на салам и се навива. Оставя се да стегне в хладилника.

# 568
  • Мнения: 673
Крем с праскови и маскарпоне:
За 2 порции:
1/2 компот от праскови, 4 с.л. (120 гр.) маскарпоне, 4 с.л. (120 гр.) крем ванилия, 8 броя бисквити, 3 с.л. какаов крем.
За ваниловия крем:
100 мл. прясно мляко + 50 мл. прясно мляко допълнително, 2 с.л. захар, 2 с.л.пшенично нишесте, 3 яйца, 1/2 пакетче ванилия, 30 гр. масло President.
Начин на приготвяне:
За заливката:
Какаовият крем се разрежда с 1 с.л. топла вода и 1/2 с.л. меко масло. Разбърква се до получаване на хомогенна смес.
За ваниловия крем: млякото 100 мл и захарта се затоплят и бъркат до разтваряне на захарта.
Яйцата се разбиват с пшенично нишесте и 50 мл прясно мляко. Към тях се добавя подсладеното мляко. Всичко се връща на котлона и на умерен огън се бърка до сгъстяване. Охлажда се.
Сглобяване:
Към охладения ванилов крем се добавя маскарпоне и се разбърква до получаване на хомогенна смес. На дъното на чаша се натрошават бисквити и се поливат с 2 с.л. от прасковения сироп. 3-4 парчета от прасковата се нарязват на кубчета и се подреждат върху бисквитите. Декорира се с бисквити по формата на чашата. Чашата се пълни с получения ванилов крем. Залива се с мекия какаов крем. Поставя се в хладилник за 20-30 минути.

# 569
  • Мнения: 1 622
Ябълков сладкиш

Необходими продукти:
2 ч.ч. захар
125 гр. краве масло
4-5 червени ябълки
3 яйца
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Ябълките се обелват и нарязват на полумесеци.
В обла тава, в която ще се пече сладкиша, се изсипва 3/4 от захарта. Добавя се маслото и се карамелизира на котлона (да стане леко кафяв карамел). Отстранява се от котлона и отгоре се подреждат ябълките, като леко се застъпват, подобно на ветрило.
В купа се разбиват яйцата с останалата част от захарта. Добавя се пресятото брашно (към него се добавят бакпулвера и ванилията).
С тази смес се заливат ябълките и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, до готовност. Сладкиша се обръща, докато е топъл. Отгоре може да се аранжира със сметана или шоколад, ние го предпочитаме без добавки!

Общи условия

Активация на акаунт