Мусака с бамя
Продукти: 500 г кайма, 500 г бамя, 1 глава лук, 2 с.л. олио, 2 моркова, 6 домата, ½ ч.л. смлян черен пипер, 2 яйца, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, сол.
Запържваме в сгорещеното олио ситно лук. Прибавяме настърганите на едро ренде моркови и 2 домата, Разбъркваме, после слагаме и каймата. Посоляваме на вкус и поръсваме с черния пипер.
Отделно в сваряваме в леко подсолена вода нарязаната на едри парчета бамя. Като омекне, оцеждаме и смесваме с каймата. Объркваме цялата смес и изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре нареждаме нарязаните на тънки филийки 4 домата. Наливаме топла вода която трябва да стигне до 1/3 от продуктите. Печем на умерена фурна около 30 мин., след което заливаме с разбитите яйца, омесен с препеченото брашно и млякото. Допичаме докато мусаката отгоре се зачерви.
Имам ястието само като рецепта. Никога не съм го приготвял, тъй като в къщи само аз си хапвам бамя. Така, че не мога да споделя какво ще се получи. Надявам се, че ако решиш да я приготвиш да споделиш с нас резултата.