За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 24 332
  • 746
  •   1
Отговори
# 45
  • Русе
  • Мнения: 5 219
Скрит текст:
Ще съм благодарна да ми кажете рецепта за мусака с бамя.

Мусака с бамя
Продукти: 500 г кайма, 500 г бамя, 1 глава лук, 2 с.л. олио, 2 моркова, 6 домата, ½ ч.л. смлян черен пипер, 2 яйца, 1 с.л. брашно, 1 к.ч. прясно мляко, сол.
Запържваме в сгорещеното олио ситно лук. Прибавяме настърганите на едро ренде моркови и 2 домата, Разбъркваме, после слагаме и каймата. Посоляваме на вкус и поръсваме с черния пипер.
Отделно в сваряваме в леко подсолена вода нарязаната на едри парчета бамя. Като омекне, оцеждаме и смесваме с каймата. Объркваме цялата смес и изсипваме в намаслена тавичка. Отгоре нареждаме нарязаните на тънки филийки 4 домата. Наливаме топла вода която трябва да стигне до 1/3 от продуктите. Печем на умерена фурна около 30 мин., след което заливаме с разбитите яйца, омесен с препеченото брашно и млякото. Допичаме докато мусаката отгоре се зачерви.

Имам ястието само като рецепта. Никога не съм го приготвял, тъй като в къщи само аз си хапвам бамя. Така, че не мога да споделя какво ще се получи. Надявам се, че ако решиш да я приготвиш да споделиш с нас резултата.

Последна редакция: сб, 04 дек 2021, 19:40 от i_peych

# 46
  • Мнения: 605
Много благодаря, че ми помогнахте.
i_peych, като я приготвя по рецептата, ще споделя резултата.

Последна редакция: сб, 04 дек 2021, 18:39 от Ivelionora

# 47
  • Мнения: 1 096
Момичета, дайте идея с какво да съчетая ризото Relaxed
Ясно ми е, че се сервира преди основното ясние, но ми се иска по-скоро като гарнитура да го направя към някакво месо. Обикновено правя отделно късчета пилешко месо в масло и така ги съчетавам, ама този път искам по като за пред "други хора" да се поднесе.
В ризотото слагам грах, морковчета, гъби и царевица (последното май не трябва, но ние го харесваме така).

# 48
  • Sofia
  • Мнения: 21 688
Ризото с тиква и грах предлагам аз или ризото с гъби;  с чери домати...

# 49
  • София
  • Мнения: 485
Аз много харесвам комбинацията между тази рецепта за пълнени гъби портабело с копривено ризото , поднесени към полента залята с масло и червен пипер.

за гъбите:
6 големи портабело
2 скилидки чесън
1 стрък розмарин
70 мл зехтин
30 мл тъмен балсамов оцет
сол на вкус

за ризотото:
900 мл зеленчуков бульон
300 г ориз „Балдо“
50 мл зехтин
200 г коприва (почистена)
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен лук
2 с. л. пармезан (+ за поръсване)
1 ч. л. куркума
1/2 ч. л. индийско орехче
сол и пипер меланж на вкус
кората от 1 лимон

# 50
  • In transit
  • Мнения: 11 889
Ризото с грах, домати и моцарела е чудно. Yum

Annysy, тук имам богата колекция от различни видове ризото.

# 51
  • Мнения: 1 096
Morena, SpaceMeOut, благодаря за бързите отговори, интересни и заслужаващи се да се пробват с гъбите, но у нас само аз съм им фен, останалите не ги харесват много.
Ризотото някак ще го направя, така както си го харесват околните, въпросът е какво друго да сложа отстрани на него Wink

п п Mikkey, отивам да разгледам Wink

# 52
  • София
  • Мнения: 485
В такъв случай го направи малко по-постно, например ризото миланезе и към него поднеси обикновенни стекове/пържолки, мариновани няколко часа преди готвене в предпочитаните ви подправки и сосче.

# 53
  • Sofia
  • Мнения: 21 688
Демек, месо, ризото и какво още. Simple Smile  Според мен категорично зеленчуци под някаква форма - пюре; задушени; на пара;  печени;  салата (тя пък може и плодове да включва).

# 54
  • Мнения: 1 096
Морена, не Simple Smile Ризото и Какво още? Нещо като месо, ама както как?

SpaceMeOut казва пържолки... ей тук ми идва идея, която мъжО сподели преди дни, пържоли с гъбен сос...така става ли, отиват ли си  - пържолка/свинско, пилеешко/, гъбен сос и отстрани ризотото.

# 55
  • Sofia
  • Мнения: 21 688
Ами  на мен по-добре ми звучи пържолите с някакъв сос, а гъбите в ризотото.
Ето нашата вечеря от снощи с телешки език, под него е цвеклово пюре, сметанов гъбен сос...

Скрит текст:


И други чинии





# 56
  • Мнения: 1 096
Оооо, за език не се бях сетила, благодаря, Морена! ♥
Ей, голяма работа сте тук, момичета, много благодаря за идеите, ще ги наглася нещата Wink

# 57
  • Мнения: 9 556
Бих заложила на универсални неща, освен ако не познаваш много добре хората. Най-доброто -вратни пържоли Joy
Отделно, че при гости е добре да се поднесе нещо, което може да поседи, а не да се връткаш в кухнята или да поднесеш подметки

# 58
  • Русе
  • Мнения: 5 219
Скрит текст:
Морена, не Simple Smile Ризото и Какво още? Нещо като месо, ама както как?

SpaceMeOut казва пържолки... ей тук ми идва идея, която мъжО сподели преди дни, пържоли с гъбен сос...така става ли, отиват ли си  - пържолка/свинско, пилеешко/, гъбен сос и отстрани ризотото.

Ето идеи. Вместо ориз - ризото.


# 59
  • Мнения: 475
Въпросът ми е леко по допирателната на готвенето, но - какъв е смисълът от ножовете за тесто като този
Скрит текст:
?
С какво тестото е по-различно, от ако е нарязано с обикновен нож?

Общи условия

Активация на акаунт