Диета без глутен и казеин-мисия възможна

  • 108 909
  • 245
  •   1
Отговори
# 195
  • София
  • Мнения: 2 351
Пробвала съм да направя хляб, бухти и палачинки само от царевично брашно/много обичам царевица/-----------не става - рони се.Този царевичен хляб, който се продава е като талашит.За да е толкова споено тестото - има някакъв допълнителен компонент в рецептата и явно точно от него е тази реакция.Най вероятно е някакво нишесте или някоя евтина добавка.В оризовите и царевичните макарони се добавя пшенично нишесте, за да се стегнат.Може би и в този хляб има нещо подобно.Естественно това се знае от производителите.Ако ти се заяжда с някого - обади се във фирмата производител и питай.Ако съм права и има добавки - си мирише на скандалче  Mr. Green

http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=alergii&Number=19 … ollapsed&sb=5

Последна редакция: ср, 28 фев 2007, 14:50 от Катина

# 196
  • Мнения: 4 585
    От царевично брашно се прави мамалига и качамак. Едно време мама ни правеше от пресято царевично брашно една каша, която изстиваше на снега в тава, под формата на лъжици и се стягаха топките. После ги топяхме в маджун и ги ядяхме за десерт. Голям гевезелък си беше. За качамак и мамалига мама каза, че не държат дикиш. Т.е. много скоро се огладнева пак. Тъжно е било за жена да прати мъжа си да оре, натъпкан с качамак. След два часа си граден пак. По заможните са хапвали качамака я със сирене, я с пръжки - тогава е друга работа. Кирил миналата година по това време го държахме на диена около 3 месеца, бая качамак изяде.

# 197
  • София
  • Мнения: 2 351
Е яви се и цар - кулинар.Благодаря ти за идеите, ама маджуна съм го използвала единственно за прозорци досега - вкусен ли е?  Mr. Green
Има един царевичен грис на фирма "Златна нива"Пише си  качамак.На етикета има една рецепта за крокети.Стават страхотно мезе, а и за наяждане.Идеята е точно като на мама Вълчица - трябва да изстине на "снега" или в хладилника - за да се стегне.И тогава се оформят и пържат вкусотийките.Ако тестото е топло направо си се втечняват и разпадат в тигана.
Качамак много обичам - моята прабаба го въртеше в тенджерата с точилката - слагаше масло, пръжки и сиренце.Мммммммм.Ще си направя сама и ще си го ям тайничко  Twisted Evil

Какво е мамалига?

# 198
  • Мнения: 2 757
Ние си продължаваме само с картофено пюре, варено пиле, супички и сурови зеленчуци и плодове, някога кюфте,с променлив апетит. Друго не мога да пробутам.
На мен на вкус просото ми напомня булгур.


Ама това само ли е?  newsm78 Мечтата ми е детето ми да прояде поне едно от тези неща. На супичка най ще се радвам защото с мъжа ми много ги обичаме, а и може да се слагат най-различни зеленчуци.
Синът ми яде наскоро просо с варени и смачкани ябълки, малко канела и разбира се мляко и захар, които предполагам за диетата могат да се заменят с фруктоза и ... не знам какво за млякото...!!!! Чак на мен ми хареса вкуса въпреки че просо... бррр... не понасям. В яслата бил ял някаква каша с просо, но кой знае как са я правили, че да му хареса - срам ме беше да питам.

# 199
  • Мнения: 4 585
   Маджуна е с вискозитет на пресен мед, по тъмен на цвят от меда, почти толкова сладък. Получава се след продължително изваряване на сок от:
   1 Сладка метла от рода на соргото
   2 Захарно цвекло
   3 Диня
 
   Маджуна за прозорци не се яде. Тои се получава от забъркване на винервайс със безир.
   
      За мамалигата сега не мога да ви отговоря, по нашия край на румънците викаме мамалигари. Отправих запитване, утре ще ви отговоря.

# 200
# 201
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 539
В готварския попаднах на тема с много интересна информация за соевото мляко, може да й хвърлите едно око , ако ви интересува.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=169158.new#new

Маджун не съм опитвала, но като си имам бостан, непременно ще пробвам Wink Баба правеше пестил от сини сливи, без да слага захар. (поне не помня да е било особено сладко) Вари се много гъсто, разстила се на пергамент и се суши. После режеш и ядеш Simple Smile

Ние си продължаваме само с картофено пюре, варено пиле, супички и сурови зеленчуци и плодове, някога кюфте,с променлив апетит. Друго не мога да пробутам.
На мен на вкус просото ми напомня булгур.

Ама това само ли е?  newsm78 Мечтата ми е детето ми да прояде поне едно от тези неща. ..

То и това не винаги се яде. Вчера на рождения ден на баща си отказа и месото, и картофите, и гъбите. От салатата яде само репички. Изнерви се от глад и в крайна сметка яде обедния фасул.
Просото ние с каката си го хапнахме с масло и прясно мляко, хареса ни Wink

# 202
  • София
  • Мнения: 2 351
Вълчо, можеш ли да намериш точна рецепта за този маджун.Тази сладка матла откъде се намира, какво захарно цвекло се използва и точни пропорций.Помислих си, че като си написал маджун си се объркал нещо  Embarassed .
Преди време купих соев кашкавал и се опитах да го пробутам - в няколко варианта.Без успех  Cry .
Вчера обаче не беше така със соевите кремвирши.Омете един пакет от 5 броя.Миришат си на истински - вкуса не мога да кажа, защото не ми даде да ги опитам.Беше си изял и двата банана.И определено беше много спокоен снощи.Изпълняваше поръчки /по скоро заповеди/ и даже ми зададе въпрос по мое настояване   bowuu .
Сега ще му наблюдавам поведението и днес, но при него обикновенно реакцийте са почти мигновенни.Най вероятно соята не ни е проблемна.А бананите явно не му влияят също.
Една доц. - диетолог много силно ми препоръчваше соевите млека като заместител.И ако детето няма непоносимост към соята - това ни улеснява във опитите да ги нахраним разнообразно.

# 203
  • София и там където не се пуши
  • Мнения: 12 141
За мажжун и аз знам, ама вече имало много малко хора, които да го правят

# 204
  • Мнения: 4 585
   Оф, маджун допреди една година виждах на кооперативния пазар в разград бабичките от селата да пласират. Голямо варене на бавен огън пада, търпение му е майката. Варенето на сладко е блага работа. А тая сладка метла е мярнах покрай соргото с гугълката. Не съм я виждал в ареала на Волф от около 25-30г. Много прилича на градинска метла, но като зяпнеш нагоре и пресукваш стъблото и в устата ти тече сладък сок. Не всичкия в устата де. А едно време имаще три вертикални валяци с корито с улей отдолу и едно магаре обикаляше в кръг и ги въртеше. Хората пъхаха от двете страни по 1 стъбло от метла, а от другата страна излизаше плоско като вестник. Сока се събираше отдолу и се носи на казаните. Това са едни печки с вградени големи тави, където се вари. После се пълне в каквото падне. Не се запечатва и заварява. Предполагам, че остава 10-15% от първоначалния обем. Във същите казани, но през зимата варяха домашен сапун.
   А пестила се е правел най-хубав в Габровско. В Европа е бил известен с търговското наименование Габровски шоколад. А, дойдох си на болната тема. Преди около 40г България е бил могъщ износител на селскостопанска продукция. За доматите в Коми АССР не говоря. Български праскови са заливали пазара в Унгария. А една година Италианския парламент е обсъждал зависимостта на Италия от България, защото над 50% от доматите били български.
   Дините в моето детство не струваха нищо. Идваше през лятото един момент, в който не си плащаха горивото да ги транспортират до града. Тогава баща ми купуваше 1 каруца дини за 1 лев с номинал от 1962г заставаше до 1 голяма каца и ги белеше като портокали. После сваряваше ракия. В ТКЗС-то пък от зараювски дини вземаха семето за сортови семена, а дините отиваха на животните. Мама по цял ден цепеше дини и лъчеше семки, а аз пердашех само бебреци /сърцевините/ и то почистени от семки. Бъбреците работеха на max, пикаех като куче.  Стига толкова, че си издухах обядната почивка. Хоп един постинг.

# 205
  • София
  • Мнения: 2 351
Значи това означава, че най вероятно ние няма да го опитаме този маджун.Дори и да мерна на женския пазар тази екстра - какво ми гарантира, че е направена по метода на мама Вълчица.Дали наистина е със захарно цвекло или обикновенна захар.А и няма да мога да се снабдя с нужните продукти за да се пробвам сама да го направя.Язък - стана ми любопитно.Това с пестила също е идея - имам рецепти ще го направя наесен.

# 206
  • Мнения: 1 818
Здравейте,приятели и Честит ви 3 март!Десетина дена бях без NET и ми липсвахте.Вече сме в нова квартира и дребните проблеми по преместването оtshумяха...В темичката която бях започнала"...имам съмнения"ми дадохте ценни съвети и аз обещах да ви държа в течение.Какво направих-взех на Давид мляко без лактоза и започнах да го заменям постепенно.Мръщи се малко,нo като прибавя от безглютеновата бебешка каша го пие.Много му се усладиха едни бисквитки без глyтен,но на хлебчетата ,които намерих се цупи.Ще се опитам да направя домашен хляб по вашите рецепти.Толкова много сте написали по темата...станали сте експерти...повече сте от лекари.Направих си папка,в която вкарвам материалите и ги чета,когато мам време.Искам да ви попитам мога ли да давам на детето мед,с него безвкусното безмлечно мляко става по-поносимо...Вчера говорих около чaс с училищната психопедагоjка на Давид.Тя също смята че детето има някакъв вид аутизъм.Говори ми за Синдром на Аспергер,Синдром на Ретт и синдром на Кранер...и тя е на мнение,че трябва да се изчакат изследванията и прегледа на 21 март.
 Тук в Испания почти във всеки супермаркет има продуктите за които говорим-без глyтен,без лактоа и т.н.Не са евтини,но като чета в България на какви цени са...се замислям да направя едно каналче да ви доставям така необходимите за децата ни продукти.Давам ви пример само-готово безглютеново брашно със специални набухватели в него,готово за хляб е 3.50 евро килограма,кутия с бисквитки от 600 гр.струват между 1.50 и 1.99 евро.Това е за сега.Целувки на всички!

# 207
  • Мнения: 549
Габи много се радвам, че напредвате с диетата. Хубаво е че намираш безглутенови смеси . Не може на опаковката да няма рецепта за хляб. Това много ще те улесни.
Меда не се препоръчва при диетата. Освен, че е алерген е много концентрирана захар и действа на децата възбуждащо особено на по-активните и склонни към хиперактивност. Не знам дали да не пробваш да ароматизираш млякото с кокосови стърготини. Накисваш малко стърготини и  после даваш само ароматизираното мляко. Тук продават кокосово мляко в консервни кутии, но те са алуминиеви!!!! Можеш да пробваш да добавяш малко кокосово мляко от кокосов орех.
Със сигурност синтетичната ванилия е вредна, но тази естествената, която е като пръчици не знам дали може да се използва  newsm78. Някой да е чел нещо по въпроса???

# 208
  • Мнения: 2 757
Айде и аз да се присъединя към експериментиращите с тази диета. Реших се да я започна и днес се обзаведох с необходимите материали. Ще бъде голямо ходене по мъките при положение, че спирам на Давид единствените храни, които яде - хляб и мляко. И с яслата не знам как ще се справя и дали ще се навият да му дават моят домашен хляб (ако стане). Успокоявам се, че с тази диета така или иначе няма да загуби много - само хляб и мляко  Joy. От вчера на обяд съм го подложила на нея и от тогава кара  на 3 парчета портокал, и един банан днес. На обяд му предложих 100 гр оризово мляко за проба дали ще му хареса, които от немай къде изгълта. И толкова. Правех картофено пюре, но не иска изобщо да го опита. А само вика Амам и се върти покрай масата с хляба. В момента пека безглутенов по без рецепта. Купих готова смес. Но... в нея няма нищо.  Нямах време да чета в магазина и направо я взех. Но сега открих, че тя е в общи линии само ПШЕНИЧЕНО НИШЕСТЕ. На такова и прилича. То не е ли глутеново  newsm78. И и хакнах други видове брашна, поне да има нещо в нея. Сега пека ама съм скептично настроена. А Давид явно от глад даже и не може да спи обедния си сън. Представям си как се чувства - от как той яде последно, аз ядох 3 пъти. И само цедя лиги по картофеното му пюре ама не смея да го ям, че ме мързи да правя друго. И ще си му го предлагам до дупка да видим до къде ще му стигне ината Close

# 209
  • Мнения: 2 757
Пак аз. Само да се зарадвам публично, че хлябът ми се получи супер и на вкус и на печене, въпреки, че не следвах рецептата. Само дето преля извън формата, че не бях преценила колко ще расте. Ама той дори по-вкусен от бял хляб. Сигурно е от купешката смес, за която се съмнявам да е глутен фри де
п.п. За пюрето явно няма да го изяде, което е донякъде добре, защото ще го хапна аз. Поне хлебец омете 3 филиики  #Crazy Без кората разбира се - претенцията си е претенция

Последна редакция: сб, 03 мар 2007, 17:14 от NikiFin

Общи условия

Активация на акаунт