Диета без глутен и казеин-мисия възможна

  • 108 837
  • 245
  •   1
Отговори
# 45
  • Пловдив
  • Мнения: 1 428
Росонери, незнам вече, всичко е с временнен ефект, но съм длъжна да опитам. За драсканиците - почакай да измайсторим нещо с цветни моливи и обещавам да ти го пратя.
Сега по темата - Най накрая, след като счупих кафемелачката ooooh!, успях да намеря в диетичн магазин оризово брашно.И се чудя , дали е възможно да се замрази част от сместта за хляб - защото не е точно тесто това което ми се получава при пропорциите, които са публикувани най-горе във темата newsm78. И друго - миналия ден реших да взема еднин соев кашкавал, ами доста е гаден на вкус, чудя се по някакъв начин да се използва, ама го пробвах да го разтовя върху филия - като сандвич, не става нищо, просто се изсушава и това е....най накрая ще замине към контейнера, поне кварталните котки ще са доволни.
Като се чудех как точно да огранича глутена се сетих и за безглутеновите каши, купих една ябълкова, малкия неще да я вкуси дори, и си мисля да я използвам като добавка като правя кекс - още не съм пробвала, незнам, дали ще се получи?

# 46
  • София
  • Мнения: 2 351
За съжаление - безглутеновите бебешки каши съдържат сухо мляко ,а доколкото си спомням вие сте с алергия към млечните продукти.Соевия кашкавал съм го яла ,когато се опитвах да отслабна и от личен опит знам,че или го ядеш натурален или- на маците.Аз соеви продукти не давам.
Какво по точно те притеснява в тестото.Мисля,че може да се замрази,но е толкова малко тестото,че има ли смисъл.
Имам технически проблем произтичащ от моята неграмотност,но когато успея ще снимам хлебчето.Мишо ми изяжда всеки ден по едно.
Трябва да знаеш,че маята се разстваря в хладка вода до30 гр. иначе дрождите умират и хляба не бухва.
Мисля си следното и нека някой  ми помогне в мислите.При 35-40 гр.дрождите на маята умират ,а при 240 по време на печене,направо се кремират.Защо ли се забраняват при диетата.






# 47
  • Пловдив
  • Мнения: 1 428
Забравих да спомена, че кашата е безмлечна, безглутенова, ябълкова каша, няма да споменавам фирмата. Хляба ми стана текляв, макари мноооого вкусен, но пък със втората доза какви палачинки съм спретнала, направо муци!

# 48
  • Мнения: 549
mamma mariana, КиФла и всички майчета, които имат куража да се борят с диетата, продължавайте в същия дух! Няма начин да не стане! Да споделя нещо за хляба. Толкова време, всеки ден го пека и пак от време на време "оплесквам" работата  Embarassed. За наказание си го изяждам сама.  Sick Изпичам го на тостер или на сандвичи.

  chef Печенето е много важно. Както казва Катина всичко зависи от фурната. Аз стигнах до извода, че може би не трябва да се пече на толкова висока температура. След като втаса на водна баня около 30 мин., загрявам фурната за около 5 мим на 200-220 С(да не е дозагряла съвсем и така при печенето втасва още). Слагам да пека за 35-40 мин. За съжаление не мога да регулирам температурата отгоре и отдолу, и за това трудно ми се изпича отдолу, ако пека на водна баня, като Катина. За това ако вашата фурна има тези възможности, печете отдолу на максимална температура, а отгоре на по-ниска. Слагайте съд с вода във фурната(ако не печете на водна баня), за да не стане сух хлябът.

 И последно, не бъдете егоисти!  Naughty Споделяйте с нас всички успехи и задължително  hahaha"гафовете". Нека се посмеем заедно!  Hug

# 49
  • sofia
  • Мнения: 1 426
Правих бисквити от безглутенова смес по рецепта та на nadejda.v.l. До като се усетя да ги снимам и да ви ги покажа, ги изядохме  Embarassed. Утре ще правя хляба за втори път. Предишния ми опит беше мое свободно съчинение откъм пропорции, но поне сложих всички продукти. Хляба стана хубав, въпреки това и си го изядохме с малкия. Искам да кажа, че оризово мляко няма в момента в диетичния магазин на "Патриарха". Не се знае кога ще има, така, че оставаме временно на "Нестле Джуниър". Без мляко, просто не става, на този етап. Поне пие 1/3 от това, което пиеше преди. 

# 50
  • Мнения: 549
Ето малко събрана информация, която изрових от нета. Обърнете внимание на рецептата за сусамовото мляко.

СУСАМОВО СЕМЕ
Сусамът това 2 милиметрово семенце е:

"за здрави кости, коса и дълголетие"

Между лечебните му свойства може да се съобщят:
- допълва енергията на бъбреците, която повлиява качеството на костната тъкан (при остеопороза напр.), също образуването на кръвта (при анемия), повишава количеството и качеството на спермата (безплодие при мъжете), повлиява качеството на косата-нейния растеж, също повлиява слуха
- профилактика и лечение на запека, също при суха кашлица
- сусамът трябва да бъде ежедневно допълнение към храната при жените в менопаузата – при горещи вълни, изпотяване, безсъние, сърцебиене, слабост
- при жени с преждевременна и силна менструация
- при хора с надмерно изпотяване, хиперактивност, склонност към повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания, мозъчни проблеми
- външно сусамовото масло се използва при болки в ушите, кожни изгаряния, като се нанася с памуче. При повишена температура помага за снижаването й като се маже кожата със сусамово масло.
- увеличава продължителността на живота


Модерната диетология:

Сусамът съдържа тези най-важни вещества:

20% белтъчини
50% растителни масла
захариди 16%
9 % влакнести вещества

витамини – тиамин (В1),
рибофлавин(В2)
ниацин(В3)
каротени

минерални съставки – сусамът е отличен мултиминерален природен продукт-
в 100 гр. сусам има:

калций до 1500 мг. !!!
магнезий -350 мг.
желязо – 10 мг.
цинк – 10 мг.
калий – 410 мг.
фосфор – 890 мг.


100г сусам съдържа минимум 420мг калций, което е около половината от дневната нужда. Това е доста много и са малко продуктите, които съдържат калций от този порядък. За сравнение, други богати на калций продукти са млякото - 100-120мг/100мл и твърдите сирена (които са може би най-богатият продукт на калций) - 600-700мг/100г.
По принцип, напълно е възможно да се набавят нуждите от калций с изцяло растителна храна, в която е добре застъпен сусамът. Този състав го прави подходящ при лечението на :

Високото съдържание на органичен калций, магнезий, фосфор – при лечението и профилактиката на остеопорозата и костните счупвания. Препоръчва се на бременните и кърмещи жени.
Високото съдържание на желязо – подходящ при жените и при анемичните хора.
Високото съдържание на витамини от групата В и магнезий, фосфор – подходящ при неврологични заболявания вкл. депресии, неврози. По същият начин е подходящ при студенти, спортисти, хора работещи тежък физически труд.
Високото съдържание на ненаситени мастни киселини и магнезий - подходящ при сърдечно-съдови заболявания.

Високото съдържание на цинк подобрява имунната система и метаболизма в организма.

Високото съдържание на каротени и магнезий, калций и цинк са лекарство за очите, косата, лигавиците, ноктите.

Най-добре е да се консумира природен необелен сусам, защото състава на минералите и витамините се снижава при отстраняването на повърхностните обвивки на семенцето.

  chef Сусамовото мляко може да замести кравето мляко при хора с непоносимост към лактозата


100 гр. сусам
200 гр. вода
1 лъжица мед

 Всичко това се слага в подходящ съд и се размиксирва (с този миксер, който има перка на края), докато се получи бяла течност (бяла, защото при разкъсването на сусамовата обвивка се излива маслото, което с водата образува емулсия)
По желание може да се прибави и един банан на парченца и да се разбие с миксера - получава се прекрасно лечебно питие, което няма конкуренция между лекарствата и "хранителните добавки"
Дозата на сусамовото мляко за всеки човек е различна, според неговата поносимост. Защото все пак растителните мазнини, влакнестите вещества имат разхлабващ ефект. Затова е хубаво всеки да си определи сам тази толерантност. Винаги се започва с по-малко количество и всеки ден се увеличава. Ако няма никакви неприятни инцидинти, постепенно се увеличава количеството до тези 100 грама за деня. За децата, които трудно се отказват от вечерната си чаша мляко, може да го въведете  прибавяйки го към това, което са свикнали да пият. Постепенно увеличавайте процентното му съдържание, докато накрая замените млякото със сусамовото.
Сусамовото мляко е отлично. Има предимства пред останалите сусамосъдържащи храни:
Много е вкусно и приятно, което го прави желано за консумация и от децата (вместо прясното краве мляко с всичките му неблаготворни ефекти)
Приготвяме си го сами и знаем какво има в него  и е винаги прясно.
Можем да си го подслаждаме или не сами, което позволява използването му и от диабетици.
Сусамът в него е в суров вид и това е условието за запазване на ингредиентите му в природен, активен вид(топлинната обработка променя и намалява състава му).
Водата дава възможност за хомогенното разпределоние на съставките му, за разтварянето на разтворимите, за по-лесното усвояване на всичко и по-лесното му дозиране.
 Дава възможност за импровизиране на различни рецепти включвайки пресни плодове и т.н., с което се получават вкусни десерти и напитки за цялото семейство .


Таханът представлява смлян сусам и количеството минерали в него е същото.

Смленият сусам в кафемелачка е също толкова полезен, както и смленият с миксер. Моята любима рецепта със сусам е смлян с малко мед, после от това "тесто" се правят топчета колкото малък орех, които се овалват в несмлян сусам. Тук несмленият сусам е добавен заради вкуса, но сусамът почти не се усвоява в несмлян вид.

Нещо много важно, което трябва да се има предвид по отношение на суровите семена/ядки е, че те много бързо гранясват. Гранясали, от изключително полезен, те се превръщат в един крайно нездравословен продукт. От здравословна гледна точка, по-добре е изобщо да не се консумират семена/ядки, отколкото да се консумират непресни такива. Затова трябва да се внимава при покупката, да се опитва предварително, да не се купува ако има дори и малка следа от горчив привкус или дъх. (По-добре е да опитва непушач, пушачи могат да хванат малките разлики във вкуса.) Особено опасни са отворените, насипни семки/ядки, макар че и пакетираните стоки също могат да не са пресни. В София гочив сусам и непресни семки/ядки неведнъж съм намирала на щанда в Халите, но и на други места също има много. Продавачите не внимават за това, може би защото на външен вид стоката остава същата. Ако някой знае място/а в София, където сигурно могат да се купят пресни сурови ядки и семена, моля да го сподели.

Окисляването на иначе много полезните мазнини в тези продукти става при контакт с въздух, светлина, влага. Затова е по-добре е да се купуват цели ядки/семки, които да се смилат/натрошават непосредствено преди употреба, и след покупката да се съхраняват затворени в хладилник/фризер. Ядките в черупки могат да изкарат доста време на хладно без да гранясат.
Не може да се каже категорично колко точно е количеството на съставките в дадено растение, защото всичко зависи от комплексни фактори - слънце, почва, вода, беритба, съхранение и т.н. Затова различните източници дават различна информация по този въпрос и се съобщава "до" - например до 1500 мг калций в 100 гр. сусам.


Сусамовото растително масло е полезно, когато е получено по т.нар. студен начин. Тогава не съдържа химически примеси и не е преминало високите термични обработки. Полезно е защото съдържа главно ненаситените мастни киселини маслена, линолова, палмитова, сезамол, още витамините Е и А, още и лецитин. За всяка една от тези съставки може да се намери информация , за тяхната голяма роля в организма. Сезамолът има изразени и антиоксидантни свойства. Чистото, висококачествено сусамово масло има природен предпазващ ултравиолетов фактор 4, което може да се използва в козметиката за приготвяне на регенериращи масла за кожата през зимно-пролетния сезон, когато слънцето е по-малко агресивно и фактор 4 е достатъчен. Включено в масажни масла омекотява кожата и мускулите(напр. при напрегнати и уморени мускули). Сусамовото масло ускорява зарастването на раните получени от изгаряния вкл. и слънчево. Препоръчва се при бременните за предотвратяване на кожните стрии по корема и гърдите.

Между всички "благотворности" на сусама трябва да се съобщят още и подмляващия му ефект, също при артрит, световъртеж, подобрява зрението, при шум в ушите и т.н.

# 51
  • Мнения: 126
Сред богатия асортимент от разтворими бебешки каши има и такива, които са едновременно безмлечни и безглутенови. Те са предназначени за дечица с алергия към глутена и млечния белтък. Вършат добра работа и в нашия случай с диетата GFCF, защото отговарят на изискванията й. Кашите са удобни за бързо приготвяне на десерт или следобедна закуска, както и като сгъстител за кремове.
Ето как изглеждат някои от тези каши:

Безмлечни бебешки каши  Nestle

 Бебешките каши NESTLÉ без мляко - Ориз и Ориз с три плода са отлични за първоначално захранване с по-твърда храна, защото са много вкусни и не съдържат глутен - белтък, който се намира в основните зърнени храни и не трябва да се въвежда твърде рано в диетата на бебето.

Бебешка каша NESTLÉ Ориз и Рожкови 

 Бебешката каша Ориз и Рожкови е пълноценна и приятна на вкус подходяща при захранване на всяко бебе, навършило 6 месеца.
Бебешката каша Ориз и Рожкови е хипоалергенна храна на основата на ензимно хидролизирано оризово нишесте и брашно от зародиши от семена на рожкови.. Тя е без аналог на пазара, защото съдържа белтък от растителен произход и това я прави пълноценна.

Не съдържа:
    Глутен;
    Латоза;
    Млечни протеини

Помага при:

    Профилактика на алергии;
    Хранене при различни видове хранителни алергии;
    Регургитация;
    Диария;

Подходяща за:
    1. Профилактика на алергиите:
        - дава се на деца предрасположени към алергии, като допълнение към хипоалергенни храни
    2. Захранване при вече съшествуващи хранителни алергии, както при бебета така и при възрастни:
    - при хранителна алергия към протеина на кравето мляко, соята и пшеницата;
- при свръхчувствителност към глутен;
    3. Непоносимост към лактоза, като част от диетата при диарии;
    4. Хранене при вегетарианство от възрастни и деца;


Безмлечна зърнена каша Frieslandfoods с 4 плода :

 
Безмлечна каша царевица Frieslandfoods


Безмлечна каша ориз и царевица Frieslandfoods


Безмлечна каша ябълки Humana
Съдържание:Ябълка на прах 5,9гр.нишесте,фруктоза,царевичен грис,оризови люспи,витаминна смес(витамин С,Е,В6,А,В1,В2,К,ниацин,биотин),фолиева киселина)Не съдържа мляко,кристална захар,Глутен,консерванти и оцветители.


Безмлечна каша от грис Humana 
 
Безмлечна каша от грис без варене. След четвъртия месец. Не съдържа мляко, глутен и кристална захар.
Съдържание (на 100 г прах): нишесте, грис от царевица, малтодекстрин, оризови люспи, глюкоза, фруктоза, витамин С 140 мг, железен-ІІІ-двуфосфат 30 мг, ниацин 12,1 мг, витамин Е 6,5 мг, витамин В6 - 0,74 мг, В1 - 0,62 мг, витамин В2 - 0,47 мг, витамин А - 443 мкг, фолиева киселина 100 мкг, калиев йодат 52 мкг, биотин 8,4 мкг, витамин К 0,8 мкг.


Безмлечна каша с ябълки и мандарини Humana 
   
Безмлечна каша с ябълки и мандарини, без варене, от шестия месец, приготвя се с вода, за около 6 порции, съдържа витамин С и В1, желязо, калций и йод, не съдържа мляко, глутен и добавена кристална захар.
Съдържание (на 100 г прах): малтодекстрин, нишесте, царевичен грис, фруктоза, глюкоза, оризови люспи, плодов прах от мандарина 2,7 г, ябълков прах 0,8 г, калциев карбонат, витамин С, железен-ІІІ-дифосфат, витамин В1, калиев йодат.


Каша Елда с плодове Hipp


Каша от Елда 200гр.HiPP


Био безмлечна каша ориз Milupa
Лесно смилаема,съдържа фини,лесно разтворими оризови люспи с най-добро Био качество.Не съдържа мляко,глутен,захар,ароматизатори,оцветители и консерванти.


Надявам се информацията да ви е от полза и да облекчи донякъде кулинарните затруднения в началото на диетата.
Желая успех на всички! Дано четем все повече положителни отзиви!

# 52
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 539
Храни, които обикновено са силни алергени за аутистите и като начало се изключват (ако не са проведени лабораторни изследвания) за около 3 месеца, като след това постепенно се пробва да се въведат с ротационната диета:

соя, яйца, домати, цитруси, царевица, орехи, лешници, шоколад предполагам става дума за какаото и чистия шоколад

Храни, които заради патологичната гъбична флора при аутистите, се изключват изцяло:

оцет, захар, грозде, стафиди, ябълки


от тук

# 53
  • sofia
  • Мнения: 1 426
Ето как изглежда хляба, който направих днес -
http://images12.snimka.bg/001754758.jpg
Не особено красив на вид, но вкусен  Simple Smile.

# 54
  • Пловдив
  • Мнения: 1 428
Кифла, пробвай с НАН ХА - съвсем малко по-особен вкус има млякото, но пък е без казеин - албуминово е - близко до майчината кърма. Ние като бебета се дохранвахме с Фризопеп - доста горчи и дребния като стана по-осъзнат, почна да го плюе, после минахме на НАН ХА - него го приеше добре, но като видяхме, че вече не му излизат обриви, минахме на Нестле Джуниър и Фризо 3. Сега, за да спазваме що годе диетата се върнахме отново на НАН ХА. Аз го купувам от Кауфланд, мисля, че и в другите големи вериги супермаркети го има.

# 55
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 539
Аз днес правих оризови палачинки. Мелих една чаша ориз в кафемелачката - истинско мъчение си е. Пресявам - връщам, пресявам - връщам...Получи се нещо като много ситен грис. Правих ги с 1 яйце и вода за малко по-рядко тесто от палачинковото. Сложих и половин чаена лъжичка сода. Сместа се получи в много малко количество, но нахраних децата (малките) . С повечко олио в тигана (отколкото за другите палачинки) и доста по-слаб огън, се получи досат вкусна леко хрупкава палачинка. Без олио станаха доста сухи, но пак се ядяха Laughing
Вчера Наталия беше на диета, никакъв глетун и казеин, но от яйцата не мога да се откажа засега. Не знам дали е съвпадение, но нямаше нито една истерична сцена, както през последната седмица.
Май ще прибегна до готовите безглутенови брашна, защото вчера таткото като седна на масата и разбра, че ще се храни без хляб пред детето, направо му се стъжни Mr. Green
За набухване на хляба има един специален продукт, който замества дрождите (маята), ще проуча и пак ще пиша.

Тъкмо се похвалих, и докато отида до другата стая за нещо, Наталия отпила глътка от кафето ми ( със захар). Остава ми успокоението, че поне мляко нямаше.

# 56
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 539
Сайта на фирма, търгуваща с диетични продукти : http://www.analytica-bg.com/a_shop/pages/gluten_free/
..........
(Изтрих нещо, което вече беше пускано)

Преди доста време бях попаднала там, имаха добър форум, но го бъгнаха.

Последна редакция: вт, 19 дек 2006, 16:35 от ljuboznatelna

# 57
  • Мнения: 549
Браво Любознателна!   Hug 

Много се радвам, че най-после се реши! Време беше, при положение, че знаеш толкова много за диетата. Не бъди перфекционист поне в началото! Ползвай купеното оризово брашно, от яйцата само жълтъците( белтъкът създава повече проблеми). Засега изключи глутена, казеина и всичко което съдържа консерванти и други подобрители. След това колкото можеш ще изключваш и други евентуално  проблемни храни. Не съм съгласна, че от диетата няма никакъв ефект, само защото не е абсолютно чиста. Ето и други майчета го потвърждават! 

Успех на всички!  Peace     

Последна редакция: вт, 19 дек 2006, 23:17 от nadejda.v.l

# 58
  • София
  • Мнения: 2 351
Ще си позволя да изразя лично мнение.Продукти несъдържащи глутен са тези на които изрично е написано на етикета че не съдържат глутен.Това го прочетох в руските сайтове за диетата и съм напълно съгласна.Само,че ако решим да я спазваме съвсем точно трябва да пазаруваме в чужбина.На българския пазар почти няма такива продукти.Дори когато на масата сложим хляб със и без глутен може трохите от единия да полепнат по другия.Трябва да си мием ръцете всеки път преди да пипнем нещо безглутеново.Трябва да мием ножа и да съхраняваме продуктите отделно и т.н.
Съгласете се че е мноого трудно- особено за началното въвеждане на диета.Мисля си ,че е невъзможно да се изключи всичко изведнъж.Нито имаме средства нито навик да го спазваме съвсем точно.Затова аз я въведох постепенно диетата и вече имам изградени навици и опит.Постепенно изключвам и неща които давах в началото.Вече виждам полза от диетата и имам стимул да го правя.Не е лесно да обречеш на диета цялото семейство с довода,че има разбираш ли една недоказана научно теория.Вече на всички ни е по лесно, а най лесно ми е с каката.
   Лятото дъщеря ми ме попита ребром:-Моля те мамо кажи ми истината ,защо Мишо не говори,защо не е като другите деца.Сърцето ми се обърна ,как да  обясня на 7 годишно дете какво е аутизъм.Сега Моника знае,че Мишо е алергичен и затова трудно проговаря.Вече не ми се налага да и обяснявам,защо когато яде шоколад –ще го яде тайно ,за да не види и поиска брат и.
А дали има полза- ще се убедите сами-няма да си хваля детето, аз съм и пристрастна ,но и най добре аз виждам напредъка.
И пак ще кажа чувствам се полезна, а не страничен наблюдател.
   Оризовото брашно което съм виждала е два модела на 2 различни фирми.Имам в момента само на едната фирма.Пиша ви фирмата и тел. Обадете се и попитайте къде във вашият град го зареждат.--------Дарнитрон ЕООД   София  тел.02/9713039 , 02/9709361.Пише че не съдържа глутен.Цената е 1.10 за 500гр.

Последна редакция: вт, 19 дек 2006, 16:00 от katina1972

# 59
  • София
  • Мнения: 2 351
На дъщеря ми за някакво тържество и искат сладки които тя да направи.Ето какво направихме:
      chef 500гр.типово брашно,3 яйца/отделя се единия белтък/,1ч.ч захар,4с.л.мед,1ч.л.сода,1ч.л.канела,100мл.олио.Правят се топчета колкото орех и леко се сплескват.Намазват се със разбития на сняг белтък.Пекат се на загрята 200 гр. фурна.Продължителността на печене е според фурната.
Не е много по диетата,но на някой може да му потрябва тази рецепта.Рецептата е от сайта на бтв.

Общи условия

Активация на акаунт