Instant Pot - тема 3 - мнения, рецепти и съвети

  • 43 677
  • 735
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 1 445
Никога не съм слагала толкова много минути. Постоянно правя постен зелен боб с домати. 5 минути високо налягане и естествено освобождаване
Едит: ето рецепта от бг сайта
https://instantpot.bg/recepta/retsepta-za-zelen-fasul-s-gabi-i-bekon/

# 706
  • Мнения: 1 711
Ползвах бланширан от фризера, сама съм си го правила. Всъщност веднъж беше зелен и веднъж жълт. Доматите са му разказали играта, друга причина не виждам. Но пък без домати каква манджа ще е.

# 707
  • Мнения: 3 847
Да бях погледнала по-рано. Натиснах бутона вече за 12 мин. Аз слагам малка лъжичка доматена салца. Предният ми уред е друга марка, с ИП готвя за първи път. Ще кажа после какво се е получило. 😉

# 708
  • София
  • Мнения: 1 082
Ползвах бланширан от фризера, сама съм си го правила. Всъщност веднъж беше зелен и веднъж жълт. Доматите са му разказали играта, друга причина не виждам. Но пък без домати каква манджа ще е.
Домати и сол слагам след като бобът е сварен.

# 709
  • Мнения: 8 290
Домати винаги се слагат най-накрая иначе стягат всичко.

# 710
  • Мнения: 3 847
Така, нека да дам отчет. На 12-та минута бобът беше наполовина сварен. Тогава сложих картофите и сол и пуснах за още 10 мин. На финала бобът беше много добре сварен, картофите леко разварени, а морковите, които сложих в началото съвсем разварени.
Следващия път ще направя корекции - ще сложа само боба за 15 мин, след това ще добавя картофи, моркови и подправки за 4-5 мин. Иначе съм много доволна от уреда, поне имам база за сравнение.

# 711
  • Мнения: 13
Момичета да попитам. Успешно стеризирах зимнина в малки буркани. Може ли и в големи винтови. Примерно три буркана, до средата вода и на ниско налягане?

# 712
  • Мнения: 12 230
Ако си с осем литров съд, максимум 0.58 литра трябва да бъдат бурканите, винтови. Аз събирам по четири, но ги покривам с вода. Стандартните винтови с вместимост 0.7 и 0.72 не стават. Ще бомбират.

# 713
  • Мнения: 8 290
Защо ще бонбират?

# 714
  • Мнения: 2 102
Аз стерилизирам по 4 от стандартните с винт. Вода на минимума- около 300мл на високо налягане. Не е нужно повече вода, на принципа на автоклав.

# 715
  • Мнения: 1 810
Аз стерилизирам по 4 от стандартните с винт. Вода на минимума- около 300мл на високо налягане. Не е нужно повече вода, на принципа на автоклав.

Колко минути?

# 716
  • Мнения: 2 102
Аз стерилизирам по 4 от стандартните с винт. Вода на минимума- около 300мл на високо налягане. Не е нужно повече вода, на принципа на автоклав.

Колко минути?
Зависи какво приготвям. Последно правих компот от дренки за 8мин на ВН и изчаквах малко преди да освободя, но то става бързо , дори ако оставя естествено да падне. Лютеницата още по- малко - 1 мин. ВН, само за капачката.  Отдолу слагам малка кърпа, защото с  решетката става високо. Бурканите са с капачкаите нагоре.

# 717
  • Мнения: 13
Благодаря за отговорите. Ще пробвам тия дни.Yellow Heart

# 718
  • Мнения: 13
Да стана. Компот, четири винтови буркана, тънка кърпа на дъното, около 300 гр вода, 8 мин. на ниско налягане. Потът ми е 8 л. Става супер бързо.

# 719
  • Мнения: 12 230
След изключване на естествено освобождаване на налягането ли ги остави?

Общи условия

Активация на акаунт