Бакшишът и има ли той почва у нас?

  • 3 507
  • 109
  •   1
Отговори
  • Мнения: 431

Оставяте ли бакшиш, кога, къде, в какви случаи?

Колко процента е прието да бъде?

# 1
  • Варна
  • Мнения: 4 969
Винаги гледам да оставям, не го правя само в случай на ужасно обслужване  Peace Размерът е в зависимост от сметката и възможностите ми в момента Peace

# 2
  • Мнения: X
Не, не оставям защото не плащам аз. Mr. Green Mr. Green

# 3
  • Мнения: 5 393
Гласувах с първа и втора опция.Винаги оставям бакшиш, ако не съм доволна от обслужването оставям само дребните стотинки-досега не ми се е случвало някъде да ме вбесят невъобразимо много.

# 4
  • Мнения: 3 091
Оставям бакшиш 10%, когато съм доволна от обслужването.

# 5
  • София
  • Мнения: 1 176
принципно е глупаво да не оставиш бакшиш-все пак освен консумацията си бил и обслужен, изключение правят неусмихнатите, троснати сервитьорки...

# 6
  • Мнения: 27 524
Гласувах с винаги, макар, че се е случвало да се газирам от нещо негативно и не оставям тенденциозно. Но това е много рядко и е излкючение.
Приетият процент като неписано правило е 10.
Оставям, защото го считам за нормално, така е прието. Нещо като вид признание за храната или обслужването.
В заведения оставям и в такси.

# 7
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 828
Оставям около 10% почти винаги. Изключение са случаите, в които ме обслужват лошо или ако просто нямам повече пари, отколкото ми е сметката (на кафене ако съм, примерно). Но рядко съм недоволна, така че по-скоро оставям, отколкото не.

# 8
  • Мнения: 293
Оставям около 10% почти винаги. Изключение са случаите, в които ме обслужват лошо или ако просто нямам повече пари, отколкото ми е сметката (на кафене ако съм, примерно). Но рядко съм недоволна, така че по-скоро оставям, отколкото не.

 Peace

Лизбет, извини за лигнята и в твойту тема, сега ми е паднало да си слагам емотикончета Mr. Green

# 9
  • Мнения: 2 700
Винаги с изключение на 2 пъти, когато бяхме много ядосани.

# 10
  • Мнения: 7 474
 
Винаги гледам да оставям, не го правя само в случай на ужасно обслужване  Peace Размерът е в зависимост от сметката и възможностите ми в момента Peace

И аз така, един два пъти не съм оставяла  Close

# 11
  • Мнения: 1 113
Само ако съм доволна от обслужването. Не смятам в %-ти колко, понякога само закръглям сметката, например при 2,30 лв -> 3,00 лв., а когато е по-голяма, добавям толкова колкото съм преценила, че заслужава сервитьора.

# 12
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
  • Мнения: 6 406
зависи дали съм доволна от обслужването  Peace

# 13
  • Мнения: 588
В повечето случай даваме, но зависи от обслужването

# 14
  • Мнения: 144
оставям само ако сам доволна от обслужването!!!

# 15
  • Мнения: 495
винаги, освен в случаите на лошо обслужване и то не лошо от неопитност, а защото примерно е края на работното време и сервитьорът е решил, че не си заслужавам труда  #Cussing out /т.е. преценил е, че няма да може да ме удари в сметката/

# 16
  • Мнения: 1 416
Старая се да оставям, макар и по малко...  Peace Не винаги мога да си го позволя обаче.  Confused

# 17
  • Мнения: 2 161
Винаги оставям бакшиш.Дори и да не съм съвсем доволна.Ако не се лъжа,бакшишът е 10 процента от общата сметка.В ресторант никога нямам представа каква ми е сметката,затова изчаквам да я донесат и тогава преценявам какъв да е бакшишът.Оставам нормални бакшиши,мъжът ми е по щедрите Simple Smile.Редно е,да ми върнат дължимото до стотинка и чак тогава да дам бакшиш,а не както става по традиция-закръгляне на сметката.

# 18
  • София
  • Мнения: 6 999
принципно е глупаво да не оставиш бакшиш-все пак освен консумацията си бил и обслужен...

Приципно 1 кг. краставици е 3 лева /да речем, че не знам колко е  Embarassed/, но в заведение може да платиш и по 10 лева за 300 грама... Та мисля, че не бакшишът ти плаща обслужването  Thinking

Оставям около 10%. В случаите на лошо обслужване не оставям нищо или почти нищо.

# 19
  • Paradise
  • Мнения: 3 103
остана ли доволна от обслужването и изконсумираното (храна, напитки), оставям; иначе - не;
гледам около 10% от сметката да е.

# 20
  • Мнения: 920
Правило ми е впечатление, че по чужбинско е регламентиран - пише си и %.
Веднъж 1 сервитьорка ни подгони на улицата, че не сме й оставили.
Спомням си как майка ми дискретно пъхаше в джоба на фризьорката.

# 21
  • Мнения: 2 663
Оставям винаги около или малко над 10% от сметката.Ако имам проблем с обслужването правя скандал, поставям на мястото му този този, от който не съм доволна и държа да ме дообслужва друг служител след разговор с шефа.На другия оставям добра сума

# 22
  • Мнения: 803
Винаги оставям Peace
Работила съм работа, на която се е разчитало на бакшиши, така че им влизам в положението. Simple Smile

# 23
  • София
  • Мнения: 1 176
принципно е глупаво да не оставиш бакшиш-все пак освен консумацията си бил и обслужен...

Приципно 1 кг. краставици е 3 лева /да речем, че не знам колко е  Embarassed/, но в заведение може да платиш и по 10 лева за 300 грама... Та мисля, че не бакшишът ти плаща обслужването  Thinking


Не казах, че бакшиша ти плаща обслужването-а че е добре да го има, ти си плащаш за сметката(какво сервитьора взима си е негова работа)...а бакшиша е за отношението и вниманието...то е ясно, че от надценките печели цялото заведение... Close-mas:

# 24
  • Мнения: 122
Винаги оставям Peace
Работила съм работа, на която се е разчитало на бакшиши, така че им влизам в положението. Simple Smile
Винаги оставям, когато и колкото мога.

# 25
  • Пловдив
  • Мнения: 523
Не смятам проценти, оставям когато и колкото преценя. Много ме дразни това с бакшишите - предпочитам да са включени в цената, отколкото например шофьора на таксито да се прави на разсеян, когато му дам 5 лв при сметка от 3.10 лв и да ме гледа възмутено, когато си поискам рестото. В някои ресторанти ми прави впечатление, че в менюто изрично си е написано, че се дължат еди-колко-си % сервиз. В такива случаи смятам за излишно да оставям допълнително.

# 26
  • София
  • Мнения: 971
Винаги когато имам възможност оставям, ако обслужването е било прилично.
Заслужават си хората, обикновено имат минимални заплати и разчитат на бакшишите.
Обаче, честно ви казвам, много се дразня на таксиджиите. Сметката ми е нещо и 20 ст., давам му по-високата сума и той ми казва приятен ден и се прави на ударен. 80 ст. не бих дала при 2.20 сметка, особено за някой, който ми пуши в лицето, кара като луд и ме лашка на задната седалка и ми се обяснява какви проблеми има. Ох, това беше офф-топик, ама трябваше да си излея душата  Sunglasses

# 27
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Има почва разбира се, зависи какви заведения посещаваш Mr. Green  Mr. Green  Mr. Green
Аз оставям само ако ми е харесало обслужването (говорим за заведения от рода на Дон домат и подобни) . Обачееее, не може да идеш в Тамбукту да имаш сметка 54лв и да оставиш 55лв, оставяш 60лв и това е Naughty
Но пък там обслужването е повече от добро Flutter

# 28
  • Мнения: 920
На мен пък ми прави впечатление, че таксиджиите са станали много културни. При случай като този с 20 ст. ми взимат по-малко, един тръгна да рови да ми връща 30 ст. ресто. Е, може би само се направи.
Виж това с пушенето - не се научиха. Аз съм пушачка и винаги питам може ли да запаля, но шофьорите не.

# 29
  • Мнения: 7 837
Винаги оставям. 10-15%, понякога повече. Сервитьорите в ресторантите буквално ти досаждат - дали имаш нужда от нещо, харесва ли ти храната и пр. Заплащането им е минимално и от бакшишите си докарват заработката.
На фризьорката ми оставям поне $10, от нея съм много доволна  Simple Smile
Давам $5 бакшиш и на момчето, което идва да пръска за буболечки.
Изобщо бакшишите са общоприети тук  Grinning

# 30
  • Мнения: 2 567
10% оставям винаги.  Peace Не смятам, че трябва да са включени в цената, това е лична преценка на всеки клиент в крайна сметка!

# 31
  • Мнения: 1 546
Хм, странна работа ми е тва с бакшишите...оставям, обаче се питам защо???Защото сервитьорката/таксиметровия шофьор или който е там си е свършил работата???Затова, че, оооо каква чест, сервитьорката е благоволила да ми се усмихне, когато ТОВА й е работата?? Ми, сори за егоизам, ама на мен кой ми дава бакшиш, че си върша работата на даскало?Че се усмихвам на учениците?Че се опитвам да съм добра и любезна с тях?Сранно ми е малко...

# 32
  • 1st floor
  • Мнения: 9 112
А какво бихте направили в някой марков магазин? Аз съм продавачка и доста често ми се случва да оставаме без дребни пари, по лев и по два, защото повечето ни цени завършват на  9 /159,169 и т.н. / . Питаме постоянно клиентите за дребни пари, за точна сума - никой не дава. И много често ми се случва да продавам едни якенца за 299 лв. и клиента срещу мен да си чака левчето, докато аз обикалям по съседните магазини да развалям пари. Не съм опряла до някакво си левче, както повечето клиенти си мислят, не разчитам на бакшиши , както например сервитиорките, но умирам от срам да ходя да развалям пари в съседните магазини и там да ме гледат на кръв, щото са на същия хал като нашия.

# 33
  • Мнения: 4 555
По принцип оставям, не знам колко процента, гледам да се закръгли до някаква сума и да не ми оставят ресто.

На таксита не оставям, обикновено не съм изобщо доволна от обслужването, да не говорим за начина, по който се циганят за рестото Sick

Сега се замислих, че сервитьорките по заведенията са предимно жени и почти винаги съм доволна от обслужването, а таксиметровите шофьори са предимно мъже и почти никога не съм доволна. Имам чувството, че изобщо не им е ясно какво е това клиент и че се налага някакво съобразяване с този клиент. Може да е някакъв остатък от ориенталска култура и делене на мъже и жени, не знам. Да им е под достойнството да се съобразяват с някаква жена...  newsm78 Но определено ме дразни. Много пъти съм била на косъм да сляза от таксито на средата на пътя и да откажа да си платя, защото примерно шофьорът си пали цигара и като го помоля да не пуши, той започва язвително да се заяжда и да се държи гадно. Като се опитам да си отворя прозореца ми вдига скандал и т.н.
Или като го избие на софийска гордост и започне да ми обяснява "Вие от селата сте големи тъпанари, цяла София напълзяхте, ходете си от където сте дошли", понеже живея в Младост.
 Да не говорим, че когато е надул някоя мазна чалга, почти никога не си правя труда да го моля да я смени, защото не ми се мисли какво ще последва.
А пък тези, които те псуват, когато им оставиш малък според тях бакшиш, изобщо няма да ги коментирам!

Иначе идеята за бакшиш не ми харесва, точно защото се налага да преценя на каква сума да определя отношението си към обслужването. Много повече предпочитам просто да е включен към цената, например 10% за обслужване и всичко да е ясно и точно. Иначе ми изглежда като  някаква милостиня и е унизително.

Била съм сервитьорка и знам какво е да разчиташ на бакшиш, но знам и какво е да те гледат с мазен поглед и да ти кажат "Ще ти оставя сто марки (тогава това беше актуалната валута) и ще правиш каквото поискам". И ако откажеш, вдигат скандал на собственика с някакво скалъпено оплакване.
Въобще, тази система е тъпа. Обслужването трябва да е процент от цената и да е включено в сметката, без "мислостиня".

# 34
  • София, в полите на Витоша
  • Мнения: 946
Оставям само ако съм доволна, но имайки предвид, че рядко ходя на непроверени места, по-скоро винаги оставям.
Обикновено гледам да е 10% от сметката.

Такси не ползвам, защото всички таксиджии са адски досадни и обикновено в колата смърди на смесица от ароматизатори , поти и цигари.
На фризьорката/козметичката и т.н. гладам да оставя толкова, че да ен ме е срам да дойда отново, но понякога не съм имала достатъчно и за бакшиш- никога не ме е погледнала накриво...
Това е въпрос на себеусещане и култура.

# 35
  • София
  • Мнения: 1 639
Хм, странна работа ми е тва с бакшишите...оставям, обаче се питам защо???Защото сервитьорката/таксиметровия шофьор или който е там си е свършил работата???Затова, че, оооо каква чест, сервитьорката е благоволила да ми се усмихне, когато ТОВА й е работата?? Ми, сори за егоизам, ама на мен кой ми дава бакшиш, че си върша работата на даскало?Че се усмихвам на учениците?Че се опитвам да съм добра и любезна с тях?Сранно ми е малко...

Подкрепям това мнение. И аз оставям бакшиш, почти винаги. Но не съм съгласна с тази практика. Дита е казала защо.

А какво бихте направили в някой марков магазин? Аз съм продавачка и доста често ми се случва да оставаме без дребни пари, по лев и по два, защото повечето ни цени завършват на  9 /159,169 и т.н. / . Питаме постоянно клиентите за дребни пари, за точна сума - никой не дава. И много често ми се случва да продавам едни якенца за 299 лв. и клиента срещу мен да си чака левчето, докато аз обикалям по съседните магазини да развалям пари. Не съм опряла до някакво си левче, както повечето клиенти си мислят, не разчитам на бакшиши , както например сервитиорките, но умирам от срам да ходя да развалям пари в съседните магазини и там да ме гледат на кръв, щото са на същия хал като нашия.

Чакам си левчето -  първо, защото ме дразнят тези ХХХ 99,99 цени (не съм толкова тъпа, да не мога да си направя сметката, че 299лв са си 300) и второ, защото в магазините, управителите са длъжни да подсигуряват всеки ден дребни за връщане. Какво означава нямам дребни? Аз ли трябва да проверявам портмонето си преди да вляза във всеки магазин дали ще имам точно?

# 36
  • Мнения: 803
Съжалявам, че пак се включвам, но исках да разкажа за таксиджиите, на които аз попадам.
Не използвам такси много често, може би 2 пъти в месец, ако не и по-рядко. Хващам ги от улицата, не си ги поръчвам предварително по телефона. Не знам дали аз съм имала някакъв луд късмет (така като ви чета явно), но в последната година съм попадала на културни хора. Качвам се веднъж, шофьорът пушеше и веднага хвърли цигарата и ми се извини. Аз му казах, че няма проблем, защото и аз съм пушачка, но той каза "Не е редно да пуша, докато имам клиент." Друг случай: сметката ми беше 2лв и 6-7 стотинки. Аз имах точно 3 лв в мен, подадох ги на шофьора, а той ми върна обратно желязното левче и ми пожела приятна вечер.
Последният път: хващам такси от Съдебната палата (курс към "Иван Вазов"). Живеещите в София знаят какви задръствания са в столицата напоследък. Та вече сме на Южния парк, до вкъщи остават 2 пресечки и сме попаднали в някакво адско задръстване и аз реших да сляза, защото така или иначе се намирам на 1 минута път пеша от вкъщи, а и брояча си цъка. Дадох на шофьора дължимата сума (беше 4,87лв, дадох му 5лв), а той спря брояча и ми каза:" Няма проблем, ще ви закарам до вас. Така или иначе платихте повече от обичайното за този курс, ама пусти задръствания..." Седяхме още 6-7 минути в това задръстване, на спрян брояч и шофьорът ме закара до нас, пожела ми приятна вечер и така. Стана ми наистина приятно.
Просто исках да ви кажа, че не е редно да слагаме всички под общ знаменател и, че всяко стадо си има мърша. Разбира се, преди години съм попадала на абсолютни изроди (таксиметрови шофьори) - един ми разправяше за сексуалния си живот и предпочитания, другия се опитваше нескопосано да ме сваля и т.н. Така че, хора всякакви - нека обаче не се настройваме предварително и да не слагаме всички под общ знаменател. Hug

# 37
  • Sofia
  • Мнения: 8 819
Винаги оставям(е) бакшиш, но не винаги 10% от сметката  Naughty
Защото...едно е сметката ти в някакво кафене да е 10 лв и да остави6 10 %, а съвсем друго, ако 7-8 човека вечерят и сметката им е около 500 лв, да оставят 50 лв. бакшиш  Naughty
Моето наблюдение е,че ,колкото по-заможни са клиентите, толкова по-малък бакшиш оставят  Whistling
компанията приятели, с които излизаме поне 2 пъти в месеца са доста заможни хора, но често се пазарят за бакшиша  Thinking

# 38
  • Мнения: 2 161

компанията приятели, с които излизаме поне 2 пъти в месеца са доста заможни хора, но често се пазарят за бакшиша  Thinking

А,то има и заможни простаци.

# 39
  • Мнения: 6 167
като  цяло обичаят за бакшиши по дифолт ме дразни ужасно.

не давам бакшиш, чакам си рестото до стотинка. ценя парите си
и не ги разпилявам. на мен бакшиши никой не ми дава, дори за добре изпълнена работа - тя се подразбира, като съм я поела ( работата).

Последна редакция: пн, 18 дек 2006, 16:05 от Fox&Hunt

# 40
  • Мнения: 1 205
Ако съм доволна оставям.

# 41
  • Мнения: 13 512
А какво бихте направили в някой марков магазин? Аз съм продавачка и доста често ми се случва да оставаме без дребни пари, по лев и по два, защото повечето ни цени завършват на  9 /159,169 и т.н. / . Питаме постоянно клиентите за дребни пари, за точна сума - никой не дава. И много често ми се случва да продавам едни якенца за 299 лв. и клиента срещу мен да си чака левчето, докато аз обикалям по съседните магазини да развалям пари. Не съм опряла до някакво си левче, както повечето клиенти си мислят, не разчитам на бакшиши , както например сервитиорките, но умирам от срам да ходя да развалям пари в съседните магазини и там да ме гледат на кръв, щото са на същия хал като нашия.
Тук не съм съгласна с теб. в магазини бакшиш никога не оставям, но в заведения-винаги,когато съм доволна от обслужването.Гледам  да е около 10 % , но ако е кафе за 1,50 ,ще оставя 2 лева- малките суми  ги закръглям.В таксита също закръглям- рядко ползвам,никога не съм доволна, но не знам защо им оставям бакшиш- защото нямам търпение да им изляза от вмирисаната кола, затова май....ама ето,че се замислих сега-като съм недоволна, по-добре да си ги прибирам,я!

# 42
  • Мнения: 3 423
Прави ми обаче впечатление, че у нас
търговците и сервитьорките често сами
си определят бакшиша, като не връщат
точното ресто. Побеснявам в такива случаи.
Както и в случаи, когато получавам ванилия
или кибрит вместо стотинки. Иде ми да
им завра в носа тая ванилия на касиерките
или да им подпаля задниците с кибрита.

# 43
  • Мнения: 3 423
А какво бихте направили в някой марков магазин? Аз съм продавачка и доста често ми се случва да оставаме без дребни пари, по лев и по два, защото повечето ни цени завършват на  9 /159,169 и т.н. / . Питаме постоянно клиентите за дребни пари, за точна сума - никой не дава.

Ми за вас банки няма ли?!?! Как така ви се случва
да оставате без дребни пари? Че и често при това.
Никакъв професионализъм! Ако съм ви шефка, вън.

# 44
  • Бургас
  • Мнения: 5 921
винаги оставям, проценти не смятам, но пък ми се струва че съм "добър клиент", за това и не съм имала /с едно изключение/ лошо обслужване. Ако клиента е възпитан, не е свърхпретенциозен, не се държи все едно това и още 7-8 заведения негови просто не намирам причина да не бъде обслужен добре. И в магазинте говоря на продавачките на "ти" и ми е приятно когато ми отвърщат по същия начин и хич няма да плача, че не се обръщат към мен с  "Ваше Височество".

Последна редакция: пн, 18 дек 2006, 16:42 от Яна (2 в 1)

# 45
  • Мнения: 6 167
А какво бихте направили в някой марков магазин? Аз съм продавачка и доста често ми се случва да оставаме без дребни пари, по лев и по два, защото повечето ни цени завършват на  9 /159,169 и т.н. / . Питаме постоянно клиентите за дребни пари, за точна сума - никой не дава.
.....

в подкрепа на Лиска:
интересно как в Дънкин Донътс, Макдоналдс, Билла и тн магазини винаги имат и 1 стотинка.
Ми лесно става - отиваш и обменяш в банката. Имаш резерв и винаги имаш.
Ако ви е ясен проблема, не е нужно да откривате топлата вода - просто си мърдате малко задниците и осигурявате един резерв от стотинки и левчета.

# 46
  • Мнения: 677
Всичко е според зависи
Заслужил ли е-даваш
Ако ли не-взимаш си шапката след точна сума в паничката
Че недоклатени сервитьорки много
Добре,че в Дебръщица не е така
Както и много други неща
Но съм зает сега,друг път.

# 47
  • На тавана. С Карлсон и Дребосъчетата.
  • Мнения: 434
Оставям винаги, стига да не съм попаднала на някой вбесяващ борсук - в такава ситуация се е случвало да се ровим и за жълти стотинки, за да платим до стотинката.

Във връзка с 10-те процента да разкажа за криворазбраната представа на един клиент на кафето до работата ми - 30-ина годишен съсобственик на голяма фирма у нас, живял няколко години в Щатите. Та всеки ден посещаваше кафето преди време и държеше да оставя бакшиш от ТОЧНО 10%. Съответно сметката му е 0.80лв, той смята и оставя 0.88лв. Всеки път умножава, брои стотинки и ако няма точно, си казва точно колко стотинки желае да му върнат - ни повече, ни по-малко. Бяха се шашнали момичетата да събират жълтури в негова чест, за да могат да му връщат до стотинката. Mr. Green

# 48
  • Мнения: 6 206
А какво бихте направили в някой марков магазин? Аз съм продавачка и доста често ми се случва да оставаме без дребни пари, по лев и по два, защото повечето ни цени завършват на  9 /159,169 и т.н. / . Питаме постоянно клиентите за дребни пари, за точна сума - никой не дава.

Ми за вас банки няма ли?!?! Как така ви се случва
да оставате без дребни пари? Че и често при това.
Никакъв професионализъм! Ако съм ви шефка, вън.

Тука рибата мирише откъм главата. Laughing
Ако си им шефка сутринта преди кафенцето трябва да минеш през банката или да пратиш управителчето да развали. Масово е така, нямат дребни пари и гледат на кръв хората, че си чакат левчето. Не стига че имат 299 лв за якенце, ами си и чакат левчето. Тц, тц. Пък да не говорим, че в 50% от случаите са така наречените гъзари, където са ги изгладували тези 299 лв.
Иначе по темата - винаги оставям, защото подхождам към сервитьорките по правилния начин, те си ми отговарят също и си имаме перфектна приказка и обслужване накрая, която завършва с бакшиш. На тези момичета отдавна им е скиснало да гледат принцешки физиономии тип "ти сега ще ме обслужваш ли качествено или не", все пака това е отношение на жена с жена.

# 49
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
рядко аз плащам сметките...
Ако ли пък се случи, според зависи действам. Нямам утвърдена програма.

# 50
  • Мнения: 1 063
Опция две.
Бакшиш оставям в заведение, при доставка на храна, книги.

# 51
  • Мнения: 1 427
Оставям почти винаги.
Като прочетох заглавието си помислих, че става въпрос за таксиметровите шофьори....

# 52
  • Мнения: 27 524
А как процедирате в заведения, в които е регламентиран процентът за сервиз? Наприемр до нас има Пицария Виктория и там има 7% сервиз. Един мой познат въпреки това оставя и 10% бакшиш отгоре, аз обаче съм против и оставям точно. Дали този процент наистина е за сервитьорите?  Thinking

# 53
  • Мнения: 803
Когато има включен сервиз, единственото което правя е да закръглям сумата (например, ако е 34,20лв оставям 35лв.) или ако е кръгла - оставям по едно левче отгоре.

# 54
  • Мнения: 7 112
Ако сами са решили чрез вписан в менюто сервиз колко им е %-та - не оставам много.
Ако ме обслужат - оставам и пак ходя там.
Ако обслужващите се държат като голямото-дубрутро - бакшиш няма.

На таксиджиите оставам, защото не ми се занимава да ги чакам да се пипкат, туткат и т.н. Мъжа ми чака, защото го изнервят  Mr. Green.  

# 55
  • там от където съм
  • Мнения: 1 073
Оставям бакшиш 10%, когато съм доволна от обслужването.

 Peace

# 56
  • София
  • Мнения: 2 967
Винаги гледам да оставям, не го правя само в случай на ужасно обслужване  Peace Размерът е в зависимост от сметката и възможностите ми в момента Peace


Сходно е и моето становище по въпроса. Почти 97 % от случайте оставям. Работила съм сервитьрка и знам какво е, а знам какво е и шефа да ти прибира бакшишите.

# 57
  • Мнения: 4 585
   Задъпжение на търговците е винаги да имат дребни за връщане на ресто до стотинка. Може да направите справка в съюза на потребителите.

# 58
  • Мнения: 2 567
А как процедирате в заведения, в които е регламентиран процентът за сервиз?
Тогава не оставям. Много ме дразни, когато има процент сервиз  Close По-добре да вдигнат цените със 7% отколкото да ми го пишат отделно.

# 59
  • Добрич
  • Мнения: 193
Винаги оставям бакшиш,по принцип,като ми върнат първо цялото ресто обаче.Изключение прави лошо обслужване или пък се дразня,като си бъркат в протмонето 5часа,просейки си бакшиш.

# 60
  • София
  • Мнения: 117
Зависи от обслужването- гласувах за номер 2

# 61
  • Мнения: 6 167
А как процедирате в заведения, в които е регламентиран процентът за сервиз? Наприемр до нас има Пицария Виктория и там има 7% сервиз. Един мой познат въпреки това оставя и 10% бакшиш отгоре, аз обаче съм против и оставям точно. Дали този процент наистина е за сервитьорите?  Thinking

Блонди, до колкото знам 'сервиз' не е бакшиш.
Сервизът (и в Италаия е така, наскоро го научих) е, защото ти сменят покривки, салфетки ( ако са от плат), имат разходи за пералня и тн.
Не отива за сервитьорите , както винаги съм си мислила, всъщност.. newsm78
Няма опера тук да има ресторант , пицария и тн без сервиз. Най-ниския, който сме плащали е минимум 1, 50 евро на човек.

# 62
  • Мнения: 6 206
Никъде сервизът не отива при сервитьорите...
Никъде и никога, това си е просто маркетинг.

# 63
  • София
  • Мнения: 2 967
А как процедирате в заведения, в които е регламентиран процентът за сервиз?
Тогава не оставям. Много ме дразни, когато има процент сервиз  Close По-добре да вдигнат цените със 7% отколкото да ми го пишат отделно.



Да, така сметката може доста да порастне.

# 64
  • Му Кинд Оф Плаце
  • Мнения: 4 033
Сервизът е за бармани и готвачи, не за сервитьорите.
Бакшиш в кафене не оставям. На сметка 2,00 лв какъв бакшиш да оставя  newsm78
Понякога оставям в ресторанти, ако съм била доволна. Рядко. Обикновено доста под 5 %
Моята работа никога не е предполагала бакшиш и не виждам смисъл да давам на свой ред.
На такситата редовно давам бакшиши, но приемам, че си отглеждам таксита, щото винаги идват бързо на адреса и ме знаят.  
Май съм незаможен простак  Mr. Green

# 65
  • Sofia
  • Мнения: 8 819
като  цяло обичаят за бакшиши по дифолт ме дразни ужасно.

не давам бакшиш, чакам си рестото до стотинка. ценя парите си
и не ги разпилявам. на мен бакшиши никой не ми дава, дори за добре изпълнена работа - тя се подразбира, като съм я поела ( работата).


PeaceПодкрепям
Chanel, съвсем не са простаци въпросните доста заможни хора  Naughty
Ценят си парите и сами си знаят как ги изкарват
Простотия е, като е на гол тумбак-чифте пищови- оставят  големи бакшишиза пред хората, пък полсе си ги изгладуват  #Crazy #Crazy

# 66
  • София
  • Мнения: 2 967
Моята работа никога не е предполагала бакшиш и не виждам смисъл да давам на свой ред.


Тогава защо даваш на таксиметровите шофьори?!
Има професии, които го изискват това нещо и в цял свят е прието бакшиша да е 10 % от сметката!
Сравнението, че твоята работа не е свързана с този жест е направдоподобно.

# 67
  • Мнения: 6 206
Цененето на парите няма общо с бакшишите, поне според мен, дори напротив.

Така си върша работата, че като си тръгват хората да са от доволни предоволни, да няма за какво копче да кажат. Обаче си има хора и хора, бакшишът е вид комплимент, приемам го с удоволствие. Както и го давам с удоволствие.

# 68
  • Мнения: 13 512
Сервизът се разпределя между готвачите,барманите и сервитьорите. Но не го приенмам за кафенета. По-скоро за ресторанти е

# 69
  • Мнения: 6 910
принципно е глупаво да не оставиш бакшиш-все пак освен консумацията си бил и обслужен, изключение правят неусмихнатите, троснати сервитьорки...
Аз пък не го намирам за глупаво изобщо. Все пак на този персонал му се плащат заплати, аз плащам за това, което консумирам на цената, която е написана в менюто. Отделно от това в някои заведения към сметката ти прибавят процент за сервиза.
Въпреки това от учтивост оставям бакшиш. Не го правя само ако съм много недоволна от обслужването, но май почти не ми се е случвало.

Последна редакция: пн, 18 дек 2006, 23:20 от Бухтичка

# 70
  • Мнения: 2 381
15-20 % - така е прието. Винаги оставяме, освен ако не е включен в крайната цена.

Никъде сервизът не отива при сервитьорите...
Никъде и никога, това си е просто маркетинг.

Каспър, живяла си в щатите (поне с такова впечатление съм останала). Сервитьорите взимат $ 2/час. Останалото е бакшиш. Точно за тях си отива.

# 71
  • Мнения: 11 607
Гласувах в анкетата..... Моля, за точното и акуратното гласуване от моя страна -  от Лизбет бакшиш!  Laughing

Последна редакция: пн, 18 дек 2006, 21:54 от Мама Цоцоланка

# 72
  • Мнения: 6 206
15-20 % - така е прието. Винаги оставяме, освен ако не е включен в крайната цена.

Никъде сервизът не отива при сервитьорите...
Никъде и никога, това си е просто маркетинг.

Каспър, живяла си в щатите (поне с такова впечатление съм останала). Сервитьорите взимат $ 2/час. Останалото е бакшиш. Точно за тях си отива.
Аз говорех за България, извинявай че не се изясних, там може и да е така.
Тука всичкото сервиз си влиза в касата, ни бармани, ни сервитьори, ни готвачи виждат от него.
Говоря за заведенията, които знам.

# 73
  • Мнения: 2 229
Аз пък си мислех, че сервизът е за обслужването. newsm78

Може би защото в Малкълм, сериалът, имаше 1 епизод, в който семейството му ходеше всяка събота на пицария в продължение на няколко години и оставяха 10 % бакшиш винаги. Впоследствие обаче разбраха че сметката им е включвала и 7% сервиз и направиха луд скандал че са ги мамили. Laughing

# 74
  • Мнения: 431
Гласувах в анкетата..... Моля, за точното и акуратното гласуване от моя страна - искам от Лизбет бакшиш!  Laughing


Добре, ти като пуснеш анкета, ще ти дам 10% от гласа си. Crazy

# 75
  • Мнения: 11 607
Гласувах в анкетата..... Моля, за точното и акуратното гласуване от моя страна - искам от Лизбет бакшиш!  Laughing


Добре, ти като пуснеш анкета, ще ти дам 10% от гласа си. Crazy


Бегом марш във Футболист на годината 2006г. - ако не си отишла още там....    bouquet

# 76
  • Мнения: 154
15-20 % - така е прието. Винаги оставяме, освен ако не е включен в крайната цена.
Да, така е прието в Щатите и ние винаги оставяме по толкова. В Европа е малко по-различно. Не разбирам как неоставянето на бакшиш е ценене на парите, по-скоро е незачитане на труда на сервитьора  Rolling Eyes Работила съм като сервитьорка през студентските си години и знам, че реалните заплати в обслужващата сфера са нищожно малки. Затова и е измислен бакшишът като вид стимул за по-добро обслужване и съответно - за по-добро възнаграждение.


# 77
  • Мнения: 154
като  цяло обичаят за бакшиши по дифолт ме дразни ужасно.

не давам бакшиш, чакам си рестото до стотинка. ценя парите си
и не ги разпилявам. на мен бакшиши никой не ми дава, дори за добре изпълнена работа - тя се подразбира, като съм я поела ( работата).


А ти какво работиш? Ако си фризьорка, сервитьорка, таксиметров шофьор или каквато и да е друга професия в обслужващата сфера, редно е да получаваш бакшиши. Ако ли не, не виждам какъв ти е проблемът. Аз също не искам бакшиш за добре свършена работа, но то това и остана - да сложа една касичка на катедрата и да накарам студентите ми да дадат своята лепта  Shocked

# 78
  • Мнения: 6 167
Има пряка връзка между качество на обслужване и бакшиша.
Това е и идеята - да се поощри допълнително доброто обслужване , ако то е налице( ако го разбирам правилно).
В Италия сервизът не отива за сервитьорите, обясних къде отива.
Хората мисля, че рядко оставят бакшиш, както в БГ.
Почти са сведени до минимум кафенета , в които има сервитьорка
Повечето са на самообслужване.
В Щатите типс се облагат с данъци, така че да не бъркаме двата щата Wink
Типс е официален доход ( наскоро го разбрах).

Както казах , аз си ценя парите и в БГ не давам бакшиш, само защото са ми донесли кафето и след това съм правила акробатични упражнения, за да ме видят, да ми вземат сметката. Карала съм да идват да мерят колко милилитра ми е натуралния сок в едно заведение.. Лаваца клуб на Витошка. Оказа се, че ме лъжат с около 70 милилитра. Ми, извинявайте. Егати и заведението.

Аз не съм стисната - докато живеех в БГ правех така - на всяко кафе оставям стотинки ( щото така се прави).  Сега мисля, че е било грешка.

Но изпростях много напоследък ...

# 79
  • Мнения: 6 167
като  цяло обичаят за бакшиши по дифолт ме дразни ужасно.

не давам бакшиш, чакам си рестото до стотинка. ценя парите си
и не ги разпилявам. на мен бакшиши никой не ми дава, дори за добре изпълнена работа - тя се подразбира, като съм я поела ( работата).


А ти какво работиш? Ако си фризьорка, сервитьорка, таксиметров шофьор или каквато и да е друга професия в обслужващата сфера, редно е да получаваш бакшиши. Ако ли не, не виждам какъв ти е проблемът. Аз също не искам бакшиш за добре свършена работа, но то това и остана - да сложа една касичка на катедрата и да накарам студентите ми да дадат своята лепта  Shocked

ми ти сама питаш и сама си отговаряш в общи линии.
не съм сервитьорка , фризьорка и от подобна сфера.
но голям майтап беше, как фризьорката ми ме гони по улицата  с едни 5 евро, които реших да дам, като бакшиш, щото така е редно.

# 80
  • София
  • Мнения: 3 161
Ми значи и аз съм простачка....
Била съм и от двете страни - и персонал в заведение, и клиент. Но ми прави впечатление, че все повече се налага мнението "Ако за друго не ставаш, сервитьорка ще те вземат". Пък то не е баш така.....За да общуваш с хора трябват много качества. А и като знам как ТРЯБВА да се отнасят с мен и виждам колко МНОГО ги мързи в поне 50% от случаите...ми как да оставя?
Примери: Една кифла в Мол-а в Търново дето първо я чакахме да донесе меню 20-ина минути /бяхме единствени посетители/, след което донесе менюта, но си ги държеше при нея докато ни вземе поръчката, след което се сопна че трябвало да ядем щот видите ли е пицария и след това салонната управителка ни сервираше, защото нямаше да я изтрая.
Или много ги обичам разни ученички /не че и аз не съм, но.../ дето толкова отнесено-нахилено-незаинтересовано си вършат работата, все едно са постоянно напушени
Иначе на сметка 1,50 в такси /в провинцията, на софийските им е под достойнството да "въртят геврека" за толкова/ съм оставяла още толкова бакшиш, но пък беше много приятен човек, а и аз бях в настроение.

# 81
  • Мнения: 154

ми ти сама питаш и сама си отговаряш в общи линии.
Ми не, не си ми отговорила на въпроса като не работиш в обслужващата сфера защо ти е бакшиш тогава?
А това с фризьорката в Италия ли се случва? Защото ние бяхме лятото в Италия за 2 месеца, та ми се наложи да ида на фризьор там. Ами оставих подобаващ бакшиш и си го взе жената, та и ми благодари с усмивка. Знам ли, може би аз не съм случила на фризьорка  newsm78? Както и да е...Темата беше за бакшиша и неговата почва в БГ. И в БГ има хора, които оставят големи бакшиши, а има и такива, които си прибират и последната стотинка от рестото. Хора всякакви, а и нямаме традиции в това отношение  Peace

# 82
  • Мнения: 6 167

ми ти сама питаш и сама си отговаряш в общи линии.
......

Да де, ама кой каза, че хората в обслужващата сфера трябва да получват бакшиши.  newsm78
Къде го пише този закон. Не всички в сферата на предоставянето на услуги получават бакшиши ( шивачи, перачи, коминочистачи и тн). Но има едни групи , които задължително и по дифолт очакват бакшиш. ( сервитьори, фризьори, шофьори). Проблемът е в еволюцията на явлението бакшиш - от поощряващо и пожелателно, към задължително. това не ми харесва  Peace


Лизабет, няма ли да се появиш да кажеш Защо питаш!?

# 83
  • Мнения: 464
Цитат
Прави ми обаче впечатление, че у нас
търговците и сервитьорките често сами
си определят бакшиша, като не връщат
точното ресто. Побеснявам в такива случаи

Абсолютно. Бакшиш се дава за добро обслужване, а не по задължение. Оставям в заведенията, които посещавам често и персонала се държи адекватно. За таксиметрови не ми се говори, заради тях винаги имам 1 лв на монети...то по- нагли от тях няма.
Не съм била в заведение в САЩ където да те задължават да оставяш определен процент. Там също оставям според обслужването- случвало ми се е и само $1-2 да оставям, а пък обслужващият да си прави сметките.

# 84
  • София
  • Мнения: 2 623
Гласувах с винаги, макар, че се е случвало да се газирам от нещо негативно и не оставям тенденциозно. Но това е много рядко и е излкючение.
Приетият процент като неписано правило е 10.
Оставям, защото го считам за нормално, така е прието. Нещо като вид признание за храната или обслужването.
В заведения оставям и в такси.
1:1 е и моето мнение Simple Smile

# 85
  • Мнения: 431

Лизабет, няма ли да се появиш да кажеш Защо питаш!?

Няма никаква пикантна случка зад въпроса ми, за съжаление.  Wink
Освен че всеки път ми е терсене да се чудя дали и колко, а ми е писнало да се чувствам като идиот в какви ли не социални ситуации. Сега поне на тази мога да сложа отметка - отговорите ми бяха наистина много полезни да си сверя часовника.

# 86
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
Хм, странна работа ми е тва с бакшишите...оставям, обаче се питам защо???Защото сервитьорката/таксиметровия шофьор или който е там си е свършил работата???Затова, че, оооо каква чест, сервитьорката е благоволила да ми се усмихне, когато ТОВА й е работата?? Ми, сори за егоизам, ама на мен кой ми дава бакшиш, че си върша работата на даскало?Че се усмихвам на учениците?Че се опитвам да съм добра и любезна с тях?Сранно ми е малко...
Учудващо еднакво мислим. Може би е заради професията ни.
Също не разбирам идеята за бакшиша. Заплатите им били малки, ми и моята е малка, ...
Особено в нашия град, малък и с не голяма конкуренция сред сервитьорите - ни държание, ни професионализъм, за обслужване на ниво и дума да не става.

# 87
  • Мнения: 4 083
Оставям винаги, с малки изключения (ако ужасно са ме издразнили). Обикновено гледам да е поне около 10% от сметката. Дори като седна сама с детето на някое кафе с пързалки и пр., оставям поне около 10% от малката ми иначе сметка. Може да е смешно, понякога ми е неудобно на 2 лв да дам 2,20, но това е. Оставям в таксита (там и по повече оставям, например при сметка 2.40 оставям 3), заведения, фризьор/маникюр.
Наблюдавала съм обаче много странно явление - заедно сме с много приятели на кръчма, оправяме сметката (в нашата компания всеки плаща каквото е консумирал), примерно моята и на мъжа ми сметка е 30 лв, оставяме 33, общата е близо 100, да речем, и изведнъж - хоп, накрая бакшишът вместо 10 лв, незнайно как остава... 2! Не мога да я разбера тая работа. Не става дума за хора с ниски доходи. То е до възпитание.
Като ученичка работих едно лято като сервитьорка. Плащаха ми обидно малко пари на час, обяснявайки, че така и така ще получавам бакшиши. Стараела съм се да съм винаги усмихната, въпреки тежката работа (тичане около 15 маси, сервиране, отсервиране, миене на чаши със студена вода, чистене). Е, никакви бакшиши не получавах. Може би и затова до днес гледам на бакшиша като на задължителна част от сметката - макар за малко съм била от другата страна.

# 88
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
Аз също съм била от другата страна(то май всеки като ученик е минал от там за странични доходи). И пак смятам, че не сме длъжни да оставяме бакшиш. Не се чувствам нито невъзпитана, нито ме интересува кой ме гледа и как. Crossing Arms

# 89
  • Варна
  • Мнения: 567
Аз оставям добри бакшиши в повечето случаи в заведенията. Мдаа обичат ме сервитьорите  Simple Smile
Но имало е случаи, когато сервитьор(к)ите се държат просто безобразно, е тогава и до скандал се е стигало.
Имаше един период, когато ползвах таксита всеки ден. В повечето случаи бяха коректни и на тях им оставях бакшиш.

# 90
  • Мнения: 2 161
Искам да похваля софийските таксиметрови шофьори.Много коректни и точни.

# 91
  • Мнения: 4 083
Аз също съм била от другата страна(то май всеки като ученик е минал от там за странични доходи). И пак смятам, че не сме длъжни да оставяме бакшиш. Не се чувствам нито невъзпитана, нито ме интересува кой ме гледа и как. Crossing Arms

всеки има право на мнение, разбира се.

# 92
  • София, център
  • Мнения: 3 455
Закръглям обикновено, не мога да ги чакам да ровят из портмонета и джобове за дребни, или да ходят при колежки да развалят.

# 93
  • Мнения: 2 891
Имала съм възможността да работя 6г. в заведения. Тръгнах от малко кафе и минах през  ***** хотели (ако има такива в София  Mr. Green ) и смея да твърдя, че си изкарвах парите с много труд. Не пропускам да оставя бакшиш - 10%, а и повече, когато си го заслужават. Винаги имам монети, обаче и съм супер точна в сметката, когато мисля, че не го заслужават. Да ви кажа доста съм толерантна, защото мога да преценя, кога чия е вината за гафовете.
Не бива да поставяте под общ знаменател всички сервитьори и бармани. Има такива, които смятат тази работа за нещо много неприятно и се държат точно така. Има други обаче, които намират работата си за призвание и се стремят през цялото време да се обучават и да обновяват знанията си. Няма да влизам в подробности, но се чувствам лично засегната от факта, че на тази професия се гледа с лошо око, защото е свързана с развиването и прилагането на богата обща култура, вкус, усет към такта, дискретността, умението за комуникация и др. Много качества, неприсъщи за голяма част от "the real job". Надявам се, че всеки от вас е имал щастието да попадне на място, където се цени всеки гост и той получава отношението, което заслужава.

# 94
  • Мнения: 1 446
Бакшишът и има ли той почва у нас?
Има почва винаги, когато се използва като средство за стимулиране.

В кафене, заведение - закръглям. Обикновено оставяме около 5%.

В магазин - винаги си прибирам рестото до жълтите стотинки, даже може и скандал за грамажа да вдигна. Последният случай: в магазина за хранителни стоки си купувам готова храна. Веднъж ми таксуват опаковката и втори път ми я включват в грамажа на храната (на практика я плащам двойно) и общата цена на опаковката ми излиза 22 ст., което си е една питка хляб или вафла. Също така не обичам смело да ми таксуват торбичките, без да ме предупредят. Почти винаги знам до стотинка колко пари имам в себе си и често ги използвам до дупка. В крайна сметка, ако аз пазарувам и не ми стигнат 22 ст, никой не ми е казал - няма нищо, ето ти продуктите.

И никога няма да оставя бакшиш, ако не съм доволна. Също така, доколкото знам, по протокол, когато на масата са само жени, могат и да не оставят бакшиш.

Миналата година си взех една касичка - и в нея си пусках монетите, които съм си прибрала, защото не съм доволна от обслужването. И тази година имах към 150 лева, спестени от българската икономика, в частност сектора на услугите и липсата на маниери в него.

Когато си сменях тарифния план на телефона и ми направиха копие на личната карта, за което ми искаха пари, ги накарах да ми пуснат фактура за тези 8 ст, които ми взеха за копирането. Защото излиза, че в месечната ми такса наистина е включен само въздух...

# 95
  • Мнения: 1 063
Искам да похваля софийските таксиметрови шофьори.Много коректни и точни.
Ха- ха, аз пък варненските.
Но софийските ...винаги закръглям сметката, защото са ми неприятни. Но щом съм с такси толкова бързам, че хич не ми е до това да се карам с тях – достатъчно ги тормозя, за това че пушат в таксито без да ме питат. А те ме тормозят с техните два лева, когато искам да ме хвърлят от Петте кьошета (големите) до Медицинска академия и плюс това съм им по път (спирам ги в движение!).

# 96
  • София
  • Мнения: 6 999
Бакшишът и има ли той почва у нас?
Има почва винаги, когато се използва като средство за стимулиране.

В кафене, заведение - закръглям. Обикновено оставяме около 5%.

В магазин - винаги си прибирам рестото до жълтите стотинки, даже може и скандал за грамажа да вдигна. Последният случай: в магазина за хранителни стоки си купувам готова храна. Веднъж ми таксуват опаковката и втори път ми я включват в грамажа на храната (на практика я плащам двойно) и общата цена на опаковката ми излиза 22 ст., което си е една питка хляб или вафла. Също така не обичам смело да ми таксуват торбичките, без да ме предупредят. Почти винаги знам до стотинка колко пари имам в себе си и често ги използвам до дупка. В крайна сметка, ако аз пазарувам и не ми стигнат 22 ст, никой не ми е казал - няма нищо, ето ти продуктите.

И никога няма да оставя бакшиш, ако не съм доволна. Също така, доколкото знам, по протокол, когато на масата са само жени, могат и да не оставят бакшиш.

Миналата година си взех една касичка - и в нея си пусках монетите, които съм си прибрала, защото не съм доволна от обслужването. И тази година имах към 150 лева, спестени от българската икономика, в частност сектора на услугите и липсата на маниери в него.

Когато си сменях тарифния план на телефона и ми направиха копие на личната карта, за което ми искаха пари, ги накарах да ми пуснат фактура за тези 8 ст, които ми взеха за копирането. Защото излиза, че в месечната ми такса наистина е включен само въздух...

 newsm20 smile3501 smile3501

Страхотна си. Много харесвам хора, които ценят парите си!

# 97
  • Мнения: 11 607
Бакшишът и има ли той почва у нас?
Има почва винаги, когато се използва като средство за стимулиране.

В кафене, заведение - закръглям. Обикновено оставяме около 5%.

В магазин - винаги си прибирам рестото до жълтите стотинки, даже може и скандал за грамажа да вдигна. Последният случай: в магазина за хранителни стоки си купувам готова храна. Веднъж ми таксуват опаковката и втори път ми я включват в грамажа на храната (на практика я плащам двойно) и общата цена на опаковката ми излиза 22 ст., което си е една питка хляб или вафла. Също така не обичам смело да ми таксуват торбичките, без да ме предупредят. Почти винаги знам до стотинка колко пари имам в себе си и често ги използвам до дупка. В крайна сметка, ако аз пазарувам и не ми стигнат 22 ст, никой не ми е казал - няма нищо, ето ти продуктите.

И никога няма да оставя бакшиш, ако не съм доволна. Също така, доколкото знам, по протокол, когато на масата са само жени, могат и да не оставят бакшиш.

Миналата година си взех една касичка - и в нея си пусках монетите, които съм си прибрала, защото не съм доволна от обслужването. И тази година имах към 150 лева, спестени от българската икономика, в частност сектора на услугите и липсата на маниери в него.

Когато си сменях тарифния план на телефона и ми направиха копие на личната карта, за което ми искаха пари, ги накарах да ми пуснат фактура за тези 8 ст, които ми взеха за копирането. Защото излиза, че в месечната ми такса наистина е включен само въздух...

 newsm20 smile3501 smile3501

Страхотна си. Много харесвам хора, които ценят парите си!



И аз се присъединявам към добрата оценка.....

# 98
  • Кацнала на едно дърво.
  • Мнения: 3 192
Рядко ми се е случвало да не си "заслужат" бакшиша.
Идеята с касичката обаче ме плени.   bouquet

# 99
  • Мнения: 11 607
Идеята с касичката обаче ме плени.   bouquet

То тя тази идея е приложима не само за бакшиша... Аз като спрях цигарите - 3 месеца си внасях парите в касичка.... И после си купих един много хубав костюм с тези пари! И до ден днешен му казвам - цигарения костюм! Бях събрала около 100лв.

# 100
  • Мнения: 6 167
Рядко ми се е случвало да не си "заслужат" бакшиша.
Идеята с касичката обаче ме плени.   bouquet

Абцелютно. Ние с мъжа ми събираме дребни монети, е такива, дето са изпаднали от джобове, или всяка монета от 2 еуро ( че е по-рядка примерно)... за една година сме събрали над 400 евро.
Това е застраховката на едната кола. Ми.. нали. Тия стотинки мога да ги давам 'бакшиш', защото ' така трябва'.
Това имах предвид, като казах, че си ценя парите.
Защото на практика видях, как , събирайки монетки сега мога да платя нещо голямо.
Имаме едно класическо прасенце розовко .. и в него. Mr. Green

# 101
  • Мнения: 7 837
Заведения, таксита...Не забравяйте и камериерките в хотелите  Simple Smile Случвало ми се е и на тях да оставям...

Днес точно си говорим с един познат. Наблизо има голям комплекс, собственост на Андре Агаси. Та там се влиза, едва ли не, с връзки. Руснаците са окупирали обслужването. В сауната, само като загърнеш бабата с хавлия и минимум десетарката ти е в кърпа вързана  Laughing Заплащането на час им е минимално, но на ден вадят прилична сума  Grinning

# 102
  • Мнения: 1 858
Ако ме обслужат според етикета, сервитьора/ката е спретнат, чист и се усмихва, да оставям. Обаче (както е в повечето случаи) някоя мърла с зле сресана коса, олющен лак и торби под очите след последния запой, воняща на фас, смачкани след последното пране дрехи, носеща менюто 20 минути след като съм се настанила само може да мечтае.

п.п. Имам една случка, която никога няма да забравя в ресторант  в Пловдив. Влизаме аз и майка в един ресторант . Мястото беше наистина много хубаво. Пристига обаче един сервитьор с измачкана риза, леко разгащена, потен перчем и смърдящ на джибре, захапал фас. Взе ни поръчката веднъж след, което се върна още два пъти защото това, което искам аз не можели да го направят. Поръчах на края нещо, което трябваше да се фламбира. Сервира ни всичко и аз започвам да се чудя аджеба защо храната ми не гори. сервитьора явно забелязал моя очуден поглед ми каза " ш' извиняваш ама снощи бая фламбирааме и таковата за фламбиранйе е свършило..."
Е как да му се остави бакшиш?! Да не забравя да спомена, че майка ми дълги години е работила в сверата от сервитьорка до управител на ресторант. Та от нея знам, че бакшиш за лошо обслужване не се оставя! Ако искаш пари трябва да си ги изкараш ... те не са даденост!

# 103
  • Мнения: 3 647
зависи дали съм доволна от обслужването
бакшишът като всичко в този живот трябва да се заслужи
  bouquet

# 104
  • Ямбол
  • Мнения: 28 236
..... Надявам се, че всеки от вас е имал щастието да попадне на място, където се цени всеки гост и той получава отношението, което заслужава.
За това място, за което става дума, със сигурност и собственикът дава добра заплата според добре свършената работа. Още и щом отношението и обслужването е на ниво, то значи и този служител е доволен от заплащането си.

# 105
  • Мнения: 2 891
..... Надявам се, че всеки от вас е имал щастието да попадне на място, където се цени всеки гост и той получава отношението, което заслужава.
За това място, за което става дума, със сигурност и собственикът дава добра заплата според добре свършената работа. Още и щом отношението и обслужването е на ниво, то значи и този служител е доволен от заплащането си.

Това не е съвсем така. Дори и в скъпите хотели заплатата е близка до минималната. Казвам го от личен опит.

# 106
  • Мнения: 2 952
У нас  в Израел има почва ...ама у нас в БГ незнам....защото сега като си бяхме на гости в БГ оставяхме всеки път към 10% бакшиш (както е тук в Израел) и много се радваха момичетата #Crazy Grinning.

# 107
дa,разбира се, винаги оставям бакшиш.дори и обслужването да не ми е харесало,аз пак оставям бакшиш.аз също знам какво е да ти оставят бакшиш. Hug

# 108
  • София
  • Мнения: 6 999
..... Надявам се, че всеки от вас е имал щастието да попадне на място, където се цени всеки гост и той получава отношението, което заслужава.
За това място, за което става дума, със сигурност и собственикът дава добра заплата според добре свършената работа. Още и щом отношението и обслужването е на ниво, то значи и този служител е доволен от заплащането си.

Абсолютно си в грешка, ще извиняваш...

Принципът е следния: Намираш си работа, която те удовлетворява като условия, заплащане, вид... и я работиш както следва. А не - намираш си каква да е работа и я работиш с отвръщение и омерзение и на принципа "Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя."

Съвсем на страна оставям, че във всички изследвания, които аз съм чела заплащането не е основен фактор стимулиращ добрата работа - казват специалистите. Точно на 3-4 месец всеки работник свиква със заплатата си, колкото и голяма да му се е струвала при започване на работа.

Просто има хора, които знаят, идва им от вътре, приятно им е да си вършат работата, а има и други, които и 100 лева бакшиш да им оставиш - все тая. Или са кисели, или не знаят или нямат желание да си вършат работата както трябва.

# 109
  • Мнения: 2 891
Права си и за това не ми харесва, че всички са под общ знаменател в представите на хората.

Общи условия

Активация на акаунт