Капама?

  • 9 167
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • София
  • Мнения: 897
Тази година реших да правя капама, заринах се в рецепти и не мога да преценя как да я направя.  Embarassed Чакам вашите изпитани рецепти за тази вкусотия, ако може директно от Банско да дойдат още по-добре. Laughing Hug

# 1
  • Мнения: 172
Oх Банско, ох кеф. Не съм от там, ама да ти кажа че това ястие не можеш да го объркаш. Който и вариант да избереш все ще стане. Аз колкото пъти съм правила все има леко различен вкус в зависимост на кое месо съм наблегнала, но все е супер. Много е важно на слаба фурна и дълго да го печеш. Малеее, пък как се пие винце с това чудо, не е истина просто.

# 2
това ястие е превъзходно за коледните празници.Това което аз мога да ти кажа е да го направиш на етажи,т.е.първо редиш зеле /листа/слагаш после нарязано зеле, след това поставяш най - трудно достигащото кулинарна готовност месо.Слагаш пак зеле , отгоре поръсваш с ориз/има варианти които вместо ориз се правят зелеви или лозови сърмички и се редят на един пласт/пак слагаш месо /капамата се прави с три вида месо и наденици и сланинка или беконче/пак пласт зеле и като гледаш наденичката /хубава,ароматна и сурова /да я сложиш по накрая за да може да се стича от мазнинката на долу към другите продукти.Най отгоре се поставя пак зеле ,овкусява се с черен пипер,червен пипер, вино/бяло или червено/чубрица ,дафинов лист,бахар  и вода.Така приготвения гювеч се залепва с тесто и на умерена фурна се пече 3-4 часа/така че като хванеш да ядеш месото да не разбереш какво месо ядеш/

# 3
  • под тепетата
  • Мнения: 9 308
Почти като предната рецепта, но моят вариант е :
 постилам фолио най- отдолу на голеееемия гювеч ,след него ред тънко нарязана прясна сланинка,редя няколко цели зелеви листа,нарязано зеле,ред свински пържоли, ред сърмички, цяло пълнено пиле,пак рязано зеле (после е за гарнитура), пак сърми и друго месо,ако имаш или наденица,кървавица(ние не си падаме по нея). Завършвам с нарязано зеле, завивам с цели листа,поливам с 1ч.ч.бяло вино (пробвах с червено и ориза стана червен и със странен за мен вкус). Подправките са пожелание и според вкуса -черен пипер, чубрица,и каквото обичаш на сърмите и пълненото пиле.Запечатвам капака на гювеча с тесто и го слагам вечерта във фурната на по-силен огън, след това намалям на 1(мойта е на степени) и цяла нощ!  На сутринта е готова и после 2 дни не готвя! Mr. Green

# 4
  • Мнения: 118
Мъж ми й е майстора  ,ще го накарам да пише как я прави

# 5
  • Мнения: 2 211
Повече от десет години правя капама на Коледа. Пробвала съм всякакви варианти, но този става най добре и изчезва от масата моментално:
На дъното но голям гювеч /иенска тенджера/ нареждам сърцевината на зелеви листа и отгоре завивам с цели големи листа. Започвам да редя:

1. Ред дребни сърми /на средата на кутрето/;
2. Ред пилешки филенца, поръсвам с малко сол и подправки;
3. Ред дребни сърми;
4. Ред телешко филе с малко сол и подправки;
5. Ред дребни сърми;
6. Ред свинско филе с малко сол и подправки;
7. Ред дребни сърми;
8. Ред свински гърди /може и пушени/.

Слагам 1 чаша вода.
Отново нареждам сърцевина от зелеви листа, покривам с цели листа /може да се наредят и малко лозови листа за аромат/, слагам капака и го замазвам плътно с тесто. Поставям в незагрята фурна и след като заври намалявам на 50 градуса. Обикновено го слагам около полунощ на 24 декември и сутринта го изключвам.

# 6
  • Мнения: 431
Лелееее всички рецепти изглеждат много вкусни . И аз тази година съм решила да правя капама - за първи път та ще видим .......... Ще следя темата и накрая ще си избера по коя рецепта да я направя. Wink

# 7
  • София
  • Мнения: 897
А няма ли някоя по-специфична подправка2

# 8
  • Мнения: 2 211
А няма ли някоя по-специфична подправка2

Някои слагат кимион в сърмите. Веднъж пробвах и с вино, но киселее. Слагат се типичните за националната кухня подправки - черен пипер, червен пипер, чубрица, може и малко девисил или целина.

# 9
  • София
  • Мнения: 897
Благодая! Hug Май ще се пробвам.

# 10
  • България-София
  • Мнения: 573
Виж и това

# 11
  • Благоевград
  • Мнения: 142
Всичко зависи от това  с какво месо разполагаш.Най-оснсовното е да имаш сланина( която я слагам директно на дъното и най- отгоре), някаква наденица ( за предпочитане е сурова), пилешко месо( поне ние у дома предпочитаме това пред свинското).
Подправките за нас са черен пипер на зърна и дафиноф лист.
Червен пипер НЕ слагаме.
Ориз поръсваме съмо на две места ,върху зелето.
Червено вино - една чаена чаша , но може и една и половина.
Вода изобщо НЕ слагаме.
Време за печене: минимум 6-7 часа на слаб огън.Само докато заври се оставя на по-силен огън и след това в продължение поне на е 6 часа е на най-слаба фурна.
Най-отгоре - върху наредената сланина слагаме цели зелеви листа.
Понякога слагам и малко кисели моркови (разбира се нарязани).
 eat
Аз точно тази вечер ще заредя гърнето и цала нощ ще се пече(понеже утре вечер чакаме гости).
  chef
Който и вариант да се приготви вкусотията е голяма.
На всички добър апетит  и весели празници!!!!
 1dating Wine Glass

# 12
  • София
  • Мнения: 897
Весели празници и на вас! Hug Ако нещо не се получи ще прескоча до някоя от вас да си хапна капама. Laughing

# 13
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Весели празници и на вас! Hug Ако нещо не се получи ще прескоча до някоя от вас да си хапна капама. Laughing
Вземи и мен, така ми се дояде.......... Sad

# 14
  • Мнения: 2 211
Във всеки случай не слагай наденички /сурови или варени/ и там подобни, стават като салам, поне у нас никой не ги харесва.
И ако наблегнеш на сърмичките- хапки няма да сбъркаш, божествени са!
Колкото до виното, в македонския край може и да им харесва, но кисело зеле с вино в едно ястие определено не е добро съчетание!
Ако сложиш вместо сърми, само кисело зеле, си става една манджа, което едва ли е подходящо ястие за празник.
Ако не сложиш вода, рискуваш на сутринта вместо капама, да намериш въглен!
И малко червен пипер в сърмите, смятам че не вреди.

Весели празници!

Последна редакция: пт, 22 дек 2006, 20:45 от tety

# 15
  • Мнения: 1 216
Виж моята миналогодишна тема за капама. Рецептата на Спаска е много хубава и подробна, освен това доста момичета са дали идеи.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=60602.msg1136891#msg1136891

# 16
  • Мнения: 2 381
Колкото до виното, в македонския край може и да им харесва, но кисело зеле с вино в едно ястие определено не е добро съчетание!
.......................
Ако не сложиш вода, рискуваш на сутринта вместо капама, да намериш въглен!
И малко червен пипер в сърмите, смятам че не вреди.

Извинявай, но това, че ти правиш капамата по различен начин, изобщо не значи, че яденето няма да се яде.

В капама червен пипер и вода не слагам. А 1/2 чаша вино на 1 калено гърне не може да се усети.  Peace

Правя капамата както е написала Деси Р.

# 17
  • Мнения: 2 211
Вече съм пробвала с вино. Ухае много добре, но вкусът се влошава.

# 18
  • Мнения: 2 381
Въпрос на вкус значи.

 Да допълня само, че в моя край се слага и суджук и кървавица. Виждала съм и картофи (1-2 малки  картофа) и чекане (червено цвекло) в капамата  Peace

Последна редакция: сб, 23 дек 2006, 00:38 от Niki1

# 19
  • Мнения: 2 211
То може всичко да се слага! Идеята е да се получи максимално вкусно. Традициите са си традиции, но "ТРАДИЦИИТЕ НЕ СА ТОВА, КОЕТО БЯХА".

# 20
  • София
  • Мнения: 581
а ще стане ли само една кокошка нарязана на порции и сурова наденица без други меса

# 21
  • Благоевград
  • Мнения: 142
а ще стане ли само една кокошка нарязана на порции и сурова наденица без други меса
просто не се съмнявай в крайният резултат - ще бъде вкусно, че може и да не разбереш кога сте я изяли.
  chef
Моята капама в момента вече къкри и аромата който се носи в бокса е ....... едвам ще дочакам утре да я сервирам и изядем.
И аз сега сложих само пилешко месо и сурова наденица( разбира се и малко сланина, че иначе ще загори).
Пробвай СМЕЛО!!!! bowuu

# 22
  • Мнения: 2 040
Момичета, имам едно въпросче относно капамата... за пръв път ще правя тая година, изчетох всичко във форума, избрах си и рецепта, само никъде не прочетох глинения гювеч, като се сложи във фурната, на скарата в средата ли го печете или най- долу на дъното на фурната, и с или без скара??? ... Сори, сигурно ще ви се стори тъп въпроса ми, ама понеже за пръв път ще оставям нещо цяла нощ и искам да съм сигурна ..  Peace

# 23
  • Мнения: 14 490
и аз се записвам по темата - за нова година ще правя капама. една позната ми препоръча с бекон вместо сланина, пилето ще го нарежа на порции, няма да го пълня, ще сложа зелеви сърми и свински пържоли, 1-2 наденици

# 24
  • под тепетата
  • Мнения: 9 308
Слагам го на дъното без скара, иначе после на по-слаб огън няма да се изпече. Ако ти е нов гювеча го намажи с мазнина. Успех! Моят гювеч е толкова голям, че се налага да му обръщам капака навътре, за да се събере във фурната. Аз така си варя и боб в гърне -цяла нощ.

# 25
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Аз мисля тази година за Бъдни вечер да пробвам постна капама - няма меса, само зеле, сарми и чушки с няколко различни плънки - боб, бобено пюре, ориз със стафиди и плънка с праз и доматено пюре. Да видим как ще стане - аз не съм особен любител на класическата капама, много ми идват месата Embarassed

# 26
  • Мнения: 388
Аз слагам гъби и нещо пушено(пил.пуш.бутче,пуш.ребра).Пека повече от 15ч.на 50 градуса.

# 27
  • Мнения: 2 040
bilqna_69,  много ти благодаря за отговора ...  bouquet

# 28
  • Мнения: 11 607
Капама правя с по-леки меса - пилешко, патешко, телешко, пуешко - когато каквото имам. Подправки слагам без бахар и червен пипер. Отдолу се слага месото, искащо повече време за да стане готово, най-отгоре - естествено най-крехкото. Вода не слагам. Ред зеле, ред месо. Отвреме на време слагам малко ориз. И това, което слагам, но май не прочетох до сега е праз лук. Наедро нарязан праз лук и слагам, където се сетя. И поливам с чаша червено вино. По принцип технологията са я дали другите мами! Най- добре е цяла вечер - аз я слагам към 23ч. - да се готви, като я слагам най-отдолу със скара, но може и без. Въпрос на предпочитание! Капама по принцип правя за Нова година! Не слагам свинско и сланина, бекон и пр. Но мога да кажа,че пак става много,много вкусно!!!!!!!  Изглежда самата технология - месо + зеле в глинен съд - прави чудеса. Една съседка я прави в тенджера под налягане!

Успех мами и добър апетит!!! Облизах се 100 пъти докато четях и писах!

# 29
  • София
  • Мнения: 897
момичета, капамата стана страхотна!!! Благодаря за рецептите. Hug
Честито Рождество Христово!

# 30
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 539
Със закъснение да споделя и моята рецепта за тези, които имат желание за капама по всяко време Simple Smile
Рецептата е лесна и бърза, нужен е голям гювеч или тенджера. Зелето се нарязва предварително на ситно. Редя ред зеле, поръсвам с една малка шепа ориз, слагам месо (свинско, патешко, наденичка, телешко, св.гърди и изобщо каквото има, но да е няколко вида+наденица - по един вид завсеки ред), върху месото отново зеле(да го покрие) и ориз, после пак месо и така докато се напълни. Вода почти да покрие и пека 3-4 часа на слаба фурна(в началото по-силна, за да заври) Ако месото е по-постно, се слага и сланина. Подправки не слагам, но е въпрос на вкус. Наденичката овкусява до известна степен.

Общи условия

Активация на акаунт