Капама?

  • 9 155
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 216
Виж моята миналогодишна тема за капама. Рецептата на Спаска е много хубава и подробна, освен това доста момичета са дали идеи.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=60602.msg1136891#msg1136891

# 16
  • Мнения: 2 381
Колкото до виното, в македонския край може и да им харесва, но кисело зеле с вино в едно ястие определено не е добро съчетание!
.......................
Ако не сложиш вода, рискуваш на сутринта вместо капама, да намериш въглен!
И малко червен пипер в сърмите, смятам че не вреди.

Извинявай, но това, че ти правиш капамата по различен начин, изобщо не значи, че яденето няма да се яде.

В капама червен пипер и вода не слагам. А 1/2 чаша вино на 1 калено гърне не може да се усети.  Peace

Правя капамата както е написала Деси Р.

# 17
  • Мнения: 2 211
Вече съм пробвала с вино. Ухае много добре, но вкусът се влошава.

# 18
  • Мнения: 2 381
Въпрос на вкус значи.

 Да допълня само, че в моя край се слага и суджук и кървавица. Виждала съм и картофи (1-2 малки  картофа) и чекане (червено цвекло) в капамата  Peace

Последна редакция: сб, 23 дек 2006, 00:38 от Niki1

# 19
  • Мнения: 2 211
То може всичко да се слага! Идеята е да се получи максимално вкусно. Традициите са си традиции, но "ТРАДИЦИИТЕ НЕ СА ТОВА, КОЕТО БЯХА".

# 20
  • София
  • Мнения: 581
а ще стане ли само една кокошка нарязана на порции и сурова наденица без други меса

# 21
  • Благоевград
  • Мнения: 142
а ще стане ли само една кокошка нарязана на порции и сурова наденица без други меса
просто не се съмнявай в крайният резултат - ще бъде вкусно, че може и да не разбереш кога сте я изяли.
  chef
Моята капама в момента вече къкри и аромата който се носи в бокса е ....... едвам ще дочакам утре да я сервирам и изядем.
И аз сега сложих само пилешко месо и сурова наденица( разбира се и малко сланина, че иначе ще загори).
Пробвай СМЕЛО!!!! bowuu

# 22
  • Мнения: 2 040
Момичета, имам едно въпросче относно капамата... за пръв път ще правя тая година, изчетох всичко във форума, избрах си и рецепта, само никъде не прочетох глинения гювеч, като се сложи във фурната, на скарата в средата ли го печете или най- долу на дъното на фурната, и с или без скара??? ... Сори, сигурно ще ви се стори тъп въпроса ми, ама понеже за пръв път ще оставям нещо цяла нощ и искам да съм сигурна ..  Peace

# 23
  • Мнения: 14 489
и аз се записвам по темата - за нова година ще правя капама. една позната ми препоръча с бекон вместо сланина, пилето ще го нарежа на порции, няма да го пълня, ще сложа зелеви сърми и свински пържоли, 1-2 наденици

# 24
  • под тепетата
  • Мнения: 9 296
Слагам го на дъното без скара, иначе после на по-слаб огън няма да се изпече. Ако ти е нов гювеча го намажи с мазнина. Успех! Моят гювеч е толкова голям, че се налага да му обръщам капака навътре, за да се събере във фурната. Аз така си варя и боб в гърне -цяла нощ.

# 25
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Аз мисля тази година за Бъдни вечер да пробвам постна капама - няма меса, само зеле, сарми и чушки с няколко различни плънки - боб, бобено пюре, ориз със стафиди и плънка с праз и доматено пюре. Да видим как ще стане - аз не съм особен любител на класическата капама, много ми идват месата Embarassed

# 26
  • Мнения: 388
Аз слагам гъби и нещо пушено(пил.пуш.бутче,пуш.ребра).Пека повече от 15ч.на 50 градуса.

# 27
  • Мнения: 2 040
bilqna_69,  много ти благодаря за отговора ...  bouquet

# 28
  • Мнения: 11 607
Капама правя с по-леки меса - пилешко, патешко, телешко, пуешко - когато каквото имам. Подправки слагам без бахар и червен пипер. Отдолу се слага месото, искащо повече време за да стане готово, най-отгоре - естествено най-крехкото. Вода не слагам. Ред зеле, ред месо. Отвреме на време слагам малко ориз. И това, което слагам, но май не прочетох до сега е праз лук. Наедро нарязан праз лук и слагам, където се сетя. И поливам с чаша червено вино. По принцип технологията са я дали другите мами! Най- добре е цяла вечер - аз я слагам към 23ч. - да се готви, като я слагам най-отдолу със скара, но може и без. Въпрос на предпочитание! Капама по принцип правя за Нова година! Не слагам свинско и сланина, бекон и пр. Но мога да кажа,че пак става много,много вкусно!!!!!!!  Изглежда самата технология - месо + зеле в глинен съд - прави чудеса. Една съседка я прави в тенджера под налягане!

Успех мами и добър апетит!!! Облизах се 100 пъти докато четях и писах!

# 29
  • София
  • Мнения: 897
момичета, капамата стана страхотна!!! Благодаря за рецептите. Hug
Честито Рождество Христово!

Общи условия

Активация на акаунт