Питка-хризантема?

  • 80 267
  • 91
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 3 550
Леле, какви красоти! Тъкмо мислех да ставам от форума и да се заемам с Лунната торта и сега се чудя дали да не започна с питката.

# 31
  • Мнения: 1 071
И аз като теб се чудих вчера същото и реших да питам мъжа ми,а той естествено избра тортата.Утре обаче ще се пробвам и с питката.

# 32
  • Мнения: 3 550
На мен тортата не ми се получи. Нещо прецаках подложката. Дано с питката е по-добре.

# 33
  • Мнения: 96
Здравейте, сръчни мами!
Утре ще правим прощъпулник на Велизар и мисля да направя тази чудесна питка,но имам няколко въпросчета към Honda и въобще към всички мами, които са правили питката:

1.След като се оформят двете рула, как точно се режат тези триъгълници-режат се правоъгълници и се разделят на две по диагонал(по метода на Рая) или се режи веднъж наляво,веднъж надясно(по метода на Steffanie)  Thinking И какви са триъгълниците в крайна сметка- правоъгълни,равнобедрени...  Confused:
2.Как се подреждат триъгълниците- с кой връх нагоре Confused:
Sorry,ама нещо немога да си го представя Embarassed
3.Колко време горе-долу втасва тестото,за да знам как да си разчета времето,че искам питката да е топла като дойдат гостите.
Sorry,ако ви се струват глупави въпросите ми,но сте изказали няколко различни мнения и малко се обърках ooooh! ...а пък искам да се представя добре Blush
Надявам се да ми отговорите скоро,защото ми е спешно и остават броени часове до утре.
Предварително много ви благодаря! Heart Eyes
Отивам да се гмуркам в леглото Sleeping  че утре ме чака яко готвене   food002

# 34
  • Мнения: 5 877
Ауууу, Хондичка, страхотна е!!! Хехе, на пети посрещаме вуйчото от вашите вилаети, тъкмо ще я направя. Много ще се смее, като разбере откъде съм взела рецептата!

# 35
  • София
  • Мнения: 3 912
mucky,

Триъгълниците са различни, защото има два начина (поне) да ги наредиш в тавата.

Първият, е когато режеш рулата на правоъгълници, а тях по диагонал. Така получаваш правоъгълни триъгълници. В тавата ги редиш, като всеки триъгълник го слагаш с по-дългията катет надолу, а правият ъгъл е към ръба на тавата. Така хипотенузата остава отгоре и е "лицето" на питката. Като наредиш външният кръг, започваш втори, който леко застъпва първият, а триъгълниците се поставят по същият начин. Краищата от рълата се оформят като топче и се слагат в средата на тавата, като покриват ъглите на вътрешният ред триъгълници.

Вторият начин, е да нарежеш рулата на равнобедрени тригъглници (наляво, надясно, пак наляво...). Тогава ги редиш, като тригълниците се поставят на основата си и върхът, където се събират двата среза стърчи нагоре. Когато се пече питата,  тестото се надига и се разпуква на върха. Отделят се листове и се извиват в различни посоки. Става много рошаво и красиво.

За съжаление не мога да ти кажа, за колко време ще ти втаса тестото. Във всеки случай си остави около 2-3 часа за питата. Втасването зависи от температурата, брашното, маята, колко дълго си месила...

Само да ти кажа една хитринка - ако фурната ти има градуси, подгрей я на 50 градуса. Като омесиш тестото, намажи го с вода или мазнина, покрий го с кърпа и го сложи във фурната. Изключваш фурната и го оставяш вътре да втасва на топло. Можеш да ползваш и радиатора за същата цел. Внимавай да не превтаса само.

Също така, като опечеш питата, леко я напръскай с вода и пак я завий с кърпа. Не я вади от тавата, за да остане топла по-дълго.

Успех.

# 36
  • Мнения: 2 028
малеее, много е красива тая питка и сигурно много вкусна, сега ще си препиша рецептата, пък и аз ще си търся повод Stuck Out Tongue

# 37
  • Мнения: 96
Raya, хиляди благодарности! Heart Eyes
Обясненията ти са повече от изчерпателни- сега вече всичко си дойде на мястото. Wink
Започвам с готвенето,а питата- след няколко часа...стискайте палци да не оплескам нещо!
Хайде като приготвя всичко ви обещавам една виртуална почерпка  Popcorn   cook  cheers

# 38
  • София
  • Мнения: 3 912
Успех. Да шашнеш гостите с майсторлък.

И после да разкажеш.

# 39
  • Мнения: 2 529
Аз съм правила такава като на Valeria, а сега пробвах и хризантемата  Grinning Хайде само Емчо да прохожда Wink

Моля ви кажете ми как се прави отпечатък на детето в питка или както виждам при Honda - в торта.
Honda, кажи нещо повече и за тортата, моля те Praynig

# 40
Еййххх, съжелявам за късното май включване Embarassed mucky, Raya доста подробно ти е отговорила. Аз я правих по първият от нея описан вариянт на триъгълниците. За втасването прилагама винаги тази "тактика" с предварително затоплена фурна. Горе -долу до сега ми е отнемала около час и половина цялата "процедура".

# 41
Цитат на: kiki27
...или както виждам при Honda - в торта.
Honda, кажи нещо повече и за тортата, моля те Praynig

Кики, само не ми се смей. Отпечатъка на Ели го направих като й сложих крачето на скенера, и после си го отпечатах. Изрязката наложих върху ... ooooh! ...абе продават тук едни готови покрития за торти. ПРосто си разточих от тях и ги изрязах

# 42
..Марципан май му се вика в Б-я Embarassed  Confused Тук се казва ready to rall icing.Тортата иначе е свободно съчинение. Бях си купила два готови блата. Слепих ги с готов шоколадов крем (специално за торти го продаваха) и отгоре го залях със шоколад, отпечатъците и готово. Бързи, смели, сръчни Laughing  Laughing

# 43
  • Мнения: 2 529
Honda, браво! #Milti Много оригинално даже! Grinning
Нямаме обаче такива готови покрития за торти и ще си наложа отпечатъци върху някаква направена от мен глазура. Ще трябва да стане.
А ти знаеш ли го това, че при замесването детето трябва да стъпи в тестото за питката? За здраве и т.н. се правило Thinking

# 44
Цитат на: kiki27
...А ти знаеш ли го това, че при замесването детето трябва да стъпи в тестото за питката? За здраве и т.н. се правило Thinking
Мдааааа....Мойта пикла я вдигахме от сън даже за да й потопя крачето Embarassed  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт