Питка-хризантема?

  • 80 269
  • 91
  •   1
Отговори
# 45
  • вляво от асансьора
  • Мнения: 1 262
А на мен питката не ми се получи Cry .Сигурно защото меся за пръв път Embarassed .Старах се много,месих около 20 мин,втаса,после като я наредих пак втаса страхотно и нещо с печенето прецаках работата Cry .Колко време долу-горе я оставяте само на долен?
Аз съм се заредила с продукти и сега усилено смятам да тренирам,че като проходи Марти няма да се излагаме я Wink .Ако я докарам и като на Honda,ще им скрия шапките направо Laughing

# 46
Цитат на: djidjislava
... .Колко време долу-горе я оставяте само на долен?
...
Аз я оставям само на долен, докато почти изглежда изпечена отгоре. Тогава я загъвам с оризова хартия и включвам и горната част да пече. Пека на 200градуса. Печката ми е вентилаторна (това ако помага Confused  Grinning )

# 47
  • Мнения: 101
Момичета, много ви благодаря за идеята за питката. Ходих на събиране с едни доста опитни в готвенето приятелки и им събрах погледите. Питката свърши за няколко минути. Страшно горда бях и на всички каза това е от мамите.

# 48
  • София
  • Мнения: 3 912
Цитат на: djidjislava
А на мен питката не ми се получи :cry: .Сигурно защото меся за пръв път :oops: .Старах се много,месих около 20 мин,втаса,после като я наредих пак втаса страхотно и нещо с печенето прецаках работата :cry: .Колко време долу-горе я оставяте само на долен?
Аз съм се заредила с продукти и сега усилено смятам да тренирам,че като проходи Марти няма да се излагаме я :wink: .Ако я докарам и като на Honda,ще им скрия шапките направо :lol:


Ами аз не пека на долен. Слагам скарата на 4-5 пръста от "пода" на фурната и пека на 180-200 градуса докато се изпече хубаво отгоре - става тъмно-златисто-червена. Като вземеш тавата с питата, тя трябва да е равномерно лека (страхотно обяснение), а не да ти се струва, че в долният край е по-тежка или недай си Боже е мокра/тестена. Във всеки случай по-добре с малко по дебели или леко прегорели кори, отколкото сурова.

Пробвай пак и успех.

# 49
  • Мнения: 11 607
Питка - баница "Слънце"

Тесто: 4 бр. яйца
          3 1/2 с.л. захар
          1 с.л. сол
          1 литър прясно мляко, като от него отделяте 1 ч.ч. за да разтворите там маята
           брашно,колкото поеме за меко тесто - около 2 - 2 1/2 кг.
          1 кубче мая - 40гр.
Мазнина: 1/2 ч.ч. олио    
                1 пак. краве масло
                На котлона разтопявате маслото с олиото,но без да завира
Плънка: 2-3 бр. яйца
             600 гр. сирене

масло за намазване на тавата

1 жълтък и 1 с.л. прясно мляко и 100 гр. кашкавал за намазване и поръсване

Желателно е всички продукти да са с една температура - напр. стайна температура - и за

тестото, и за мазнината!!!! В стаята не бива да е студено! Питката се "дърпа"!
Пресявате брашното,правите си дупка,в която слагате всички продукти за тестото плюс половината мазнина,която трябва да е леко топла. Месите хубаво! Като в началото взимате по малко от брашното,до получаване на хубаво меко тесто. След като омесите тестотооставяте на една страна за 15 мин. и в това време си правите плънката.Назанявате с масло дълбока тава за питката.
От тестото отрязвате 4 топки и една много малка за център си отделяте и слагате веднага в тавата. Всяка от 4 топки премесвате още един път. Оставяте да починат за 5 мин.

Взимате първата топка и я разделяте на 3. Взимате първото малко топче,но тук ръцете вивече трябва да бъдат постоянно омазнени за да можете по добре да дърпате корите.Дърпате го до получаване на не много голям кръг, с диаметър малко повече от една педя.Слагате плънката. Взимате второто топче и с него правите така и пак слагате малко плънка. Взимате третото топче и повтаряте отново с плънката. Така полученият трипластен блат режете на кръст на 4.Получавате 4 триъгълника. Всеки триъгълник навивате на фунийка и поставяте около центъра. Процедурата се повтаря и с другите 3 топки. Не забравяйте,че ръцете трябва да бъдат постоянно мазни.Така и по лесно ще дърпате.

Важно уточнение - желателно е между фунийките да има известно разстояние,защото все пак ще втасва и ще увеличи обема си. Ако не ви е много голяма тавата ще се получат две питки.

В края на процедурата трябва да имате питка с формата на слънце. Съжалявам,не мога да ви я пратя на снимка,защото нямам необходимата техника.

Втасва 1 час. Някъде на 40 мин. включвате фурната. Преди да сложите във фурната намазвате с един жълтък+1 с.л. прясно мляко и малко рендосан на едро кашкавал.

Печете поне 40 мин. и ако се съмнявате във фурната си - можете малко да сложите и отдолу без решетка малко да се пече.

При готовност се завива с хавлиена кърпа.

Питката става супер вкусна и смело мога да кажа,че много хора ме помнят точно с нея.
Обясненията могат да ви обезсърчат,изглежда сложно,но не толкова. Отнема цялата процедура около 3 часа - с втасването и с печенето! Но си заслужава! След първият път няма да е сложно и ще се уверите,че се прави лесно!

Отделете време и средства и опитайте! Гарантирам,че ще повторите!

Добър апетит!

Извинявам се ако на места обясненията ми са били смешни!

# 50
  • Бу-у-урга-а-ас
  • Мнения: 2 708
Утре ще правя пита. От къде на къде се нареждат парчетата? От вътре на вън или от вън на вътре  Embarassed ?

# 51
  • Мнения: 1 116
Цитат на: Steffanie
Само да добавя, че триъгълниците могат да се подредят с връхчето нагоре и с разрезите отстрани, та като се пече, корите да се разпукнат.

Днес се опитах да направя питка-хризантема по този начин на подредба. Не знам дали точно съм разбрала подреждането, но ето какво се получи:

Тестото си е по моята рецепта от която винаги правя питки, питката доста бухна и нещо не се открояват много листчетата на хризантемата Simple Smile

# 52
  • София
  • Мнения: 3 912
Di5,

много ти е красива питата. Браво.

Не се получава това, ако редиш триъгълниците по метода на Steffanie. Освен това рецептата има значение, защото се получава нещо като кори, разделени от масло и кашкавал. Като се нагрява кашкавала се разтича и корите се отделят една от друга и така се "разпукват"

Но твоят вариант е чудесен. Много представително.

# 53
  • вляво от асансьора
  • Мнения: 1 262
Всеки път като я отворя тази темичка и се амбицирам пак да се пробвам с питката Grinning
Honda,Raya,благодаря ви за отговорите Heart Eyes ,момичета

# 54
Цитат на: logo5ka
.. От къде на къде се нареждат парчетата? От вътре на вън или от вън на вътре  Embarassed ?
Аз ги редя от вътре на вън

# 55
  • София
  • Мнения: 3 912
Цитат на: Honda
Цитат на: logo5ka
.. От къде на къде се нареждат парчетата? От вътре на вън или от вън на вътре  :oops: ?
Аз ги редя от вътре на вън


А пък аз започвам с външният кръг. Така мога просто да поставя вторият ред върху крайчетата на първия, а с топчето да покрия крайчетата на втория. Иначе ще трябва да подпъхвам, което ми се струва по-сложно.

За онагледяване пускам линк към снимките на  Honda :
Пита Хризантема

# 56
  • София
  • Мнения: 3 912
Намерих и снимка за рецептата на rdjvl.

Питка Слънце суров вариант
и
Питка Слънце в готов вид.

Благодарности на мамата, която е побликувала снимките. Извинявам се, че и забравих името.

# 57
  • Мнения: 1 116
Цитат на: Raya
Di5,

много ти е красива питата. Браво.

Не се получава това, ако редиш триъгълниците по метода на Steffanie. Освен това рецептата има значение, защото се получава нещо като кори, разделени от масло и кашкавал. Като се нагрява кашкавала се разтича и корите се отделят една от друга и така се "разпукват"

Но твоят вариант е чудесен. Много представително.


Ох, ами не мога да го разбера тогава, как триъгълниците се слагат с върха на горе и как се разпукват, ако някой може да го обясни нагледно със снимки ще съм му много благодарна.

И в моята питка има кашкавал, само че е в самото тесто, а корите са само намазани с масло.

# 58
  • София
  • Мнения: 767
Цитат на: Raya
Намерих и снимка за рецептата на rdjvl.
Благодарности на мамата, която е побликувала снимките. Извинявам се, че и забравих името.

Може би греша обаче ми се струва ,че е на
aq_kiara. Embarassed

# 59
  • София
  • Мнения: 3 912
Цитат на: Di5

Ох, ами не мога да го разбера тогава, как триъгълниците се слагат с върха на горе и как се разпукват, ако някой може да го обясни нагледно със снимки ще съм му много благодарна.

И в моята питка има кашкавал, само че е в самото тесто, а корите са само намазани с масло.


Направих две схеми (доста дървени). Първата е тази, която аз и Honda правим. Втората е тази с разпукването.

Схеми на подреждане

Общи условия

Активация на акаунт