За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 913
  • 743
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 125
Благодаря на всички отзовали се.
Ще експериментирам докато не се получи перфектната варена застройка.
От 7-8 г. готвя само с парена застройка.Брашно,кис.мляко,яйце -на тих огън.Бъркам с телена бъркалка докато почне да става като нишасте.Тогава наливам няколко черпака от супата,като след всеки разбърквам добре и чакам да се усвои.Точно в този момент,при прибавяне на течност и ако не се разбърка добре прилича на пресечено.И предполагам ,че ако се вложи така в супата,може така и да си остане.Та-след всеки черпак разбърквам добре,изчаквам да се усвои.Разреждам така,че консистенцията на супата и застройката да са еднакви и връщам в супата.Оставям да заври и я махам от огъня.

# 721
  • Мнения: 6 927
защо слагате брашно? Аз слагам едно яйце, в половин кофичка киселомляко и изстисквам половин лимон . Разбивам, добавям от супата, разбърквам ... слагамв супата и разбърквам.

# 722
  • Sofia
  • Мнения: 21 724
При мен брашното в застройката е супена лъжица на  3л супа - за съвсем лека плътност на бульона, да не е като бистра водица.

# 723
  • Мнения: 6 927
добре, значи затова не го знам така, защото у нас освен крем супите другите се ядат бистри или слека застройка.

# 724
  • Мнения: 12 105
Аз също не слагам брашно. За да не докарам супата на бистра водица, че не обичам никак, слагам по - малко вода. Така ни харесва.

# 725
  • Мнения: 2 779
И аз като бела я правя, не слагам брашно, че инак стават твърде гъсти супите....може би защото ползвам само гъсто кисело мляко или защото ползвам спагети, а не фиде, не знам

# 726
  • Мнения: 7 432
Застройка правя само от 1 жълтък и 1-2 лъжици кисело мляко, не варя, никога не се е пресичала.

# 727
  • Мнения: 125
защо слагате брашно? Аз слагам едно яйце, в половин кофичка киселомляко и изстисквам половин лимон . Разбивам, добавям от супата, разбърквам ... слагамв супата и разбърквам.
Защото не обичаме бистри супи и ги обичаме по-гъстички.

# 728
  • Русе
  • Мнения: 5 253
ТОПЛА ЗАСТРОЙКА ЗА СУПА
В тенджерка (може и в друг съд, какъвто имате, но да не е тиган) се разбива 1 яйце, 1 с.л. брашно и 1 ч.ч. кисело мляко. Загрява се на котлон, бърка се непрекъснато, докато се сгъсти - както се прави крем. Когато се сгъсти, се налива от супата в застройката, вари се около 1-2 мин. и се излива в готовата супа. Разбърква се и е готово.
Най-разпространената застройка е т.н. варена застройка, която се използва в детските градини и столове, защото се приготвя от термично обработени яйца и се смята за безопасна. Яйцето се смесва с брашното и киселото мляко, към сместа се добавя бульон от супата като се и бърка непрекъснато, се оставя да заври. След 2-3 мин. се смесва със супата, кипва се още веднъж и супата е готова. Тази супа може да се претопля и съхранява ден-два.
Приложение – супа топчета, пилешка, зеленчукова и пр. супи.
Друга „варена” застройка е тази за курбан – от пресечено на парцали яйце. Яйцето се слага в края на варенето и чорбата се бърка енергично да стане на малки парцали.

Застройка от жълтък и кисело мляко не се вари, тя се смесва с малко количество бульон от супата, за да се темперира /иначе се пресича/ и на тънка струйка се влива в супата. Супата с такава застройка трябва да се изяде веднага, тя не може да се съхрани или претопли.
Приложение– супа топчета, пилешка, зеленчукова и пр. супи.
Застройване на супи без яйце.
От топено сирене – сиренето се разтопява на бавен огън с малко бульон от супата и се добавя в края на варенето. За супи със застройка от топено сирене.
От течна или квасена сметана – добавя се в чинията преди поднасянето на супата.
Приложение – крем супи, борш.
От прясно мляко – като застройка със сметана
Приложение – супи без домати.
От сметанки за кафе /течни или сухи/ - също в чинията преди сервиране.
Приложение – всякакви супи.

# 729
  • Мнения: 9 133
Слагам 1 лъж на 2,5-3 л тенджера. И цяло яйце/яйца. Това количество няма как да сгъсти супата,  но придава на бульона плътност и притоплена на котлон с варената застройка не се пресича. А у нас се топли на котлон. Голямото количество продукти няма как да направи бульона плътен, освен да сгъсти супата. Може да го направи единствено картоф, настърган съвсем ситно

# 730
  • Мнения: 13 325
Всеки харесва различна консистенция, там няма правилно и грешно когато се готви вкъщи, така че всички са прави в случая.
Аз също харесвам да ми е по-плътна и питателна супата, застройвам с яйца и кисело мляко, но слагам повече отколкото биха сложили повечето от вас на същото количество супа. Иска се внимаване като се притопля наистина, което при варената застройка не е проблем.

# 731
  • Мнения: 12 105
И аз като теб, слагам много мляко и жълтъци. Притоплям в микровълнова и не ми се пресича супата.

# 732
  • Мнения: 939
Много благодаря на всички за коментарите и дискусията, която се получи покрай моята драма с варената застройка. Харесвам повече супата с нея.
Сега имам друг въпрос. Днес правих камби с марината, обаче ми остана половината марината. В момента нямам повече чушки. Може ли да я оставя до утре и пак да я заваря на котлона?

# 733
  • Русе
  • Мнения: 5 253
Скрит текст:
Много благодаря на всички за коментарите и дискусията, която се получи покрай моята драма с варената застройка. Харесвам повече супата с нея.
Сега имам друг въпрос. Днес правих камби с марината, обаче ми остана половината марината. В момента нямам повече чушки. Може ли да я оставя до утре и пак да я заваря на котлона?


Ако има в нея оцет, няма проблем да я ползваш на другия ден. Слагаш я в бутилка /буркан/ и на студено - мазе, хладилник. Аз затворена така съм държал 5 дни.

# 734
  • Мнения: 939
Ако има в нея оцет, няма проблем да я ползваш на другия ден. Слагаш я в бутилка /буркан/ и на студено - мазе, хладилник. Аз затворена така съм държал 5 дни.
Да, има оцет.
Благодаря много!

Общи условия

Активация на акаунт