Хистаминът е химикал, който има централна роля в посредничеството на алергичните реакции, секрецията на стомашна киселина и възпалението в периферната нервна система. Хистаминът изпълнява важна функция като невротрансмитер и в централната нервна система. За хистамина е установено, че регулира множество патофизиологични и физиологични процеси, като секреция на стомашна киселина, възпаление и регулиране на вазодилатацията и бронхоконстрикцията.
Когато хистаминът изпрати съобщение до съответния център, храносмилателната система освобождава стомашни киселини и започва процес на усвояване и абсорбиране на хранителни вещества. Също така хистаминът е своеобразна аларма, която се задейства при наранявания или алергични реакции, като провокира имунната система да реагира адекватно в такива случаи.
От какво е обусловена хистаминовата непоносимост
Непоносимостта към хистамин по-точно означава състояние на неспособност на организма да преработи оптимално попадналия в него чрез храната хистамин. Въпреки че изглежда като обикновен здравословен проблем, хистаминовата непоносимост за специалистите вече е добила социална и икономическа значимост, изхождайки от това, че състоянието е пряко свързано с начина на хранене, а отделно от това бройката на засегнатите хора се увеличава с бързи темпове през последните години.
При твърде високи нива на хистамин или невъзможност за разграждането му, започва натрупване в организма. Това води до добре познатите симптоми на сърбеж, кихане, главоболие и мигрена, храносмилателни проблеми и други. Защо обаче се стига до това натрупване? Хистаминът се произвежда естествено в организма заедно с ензима диаминооксидаза (ДАО). Този ензим е отговорен за разграждането на хистамина, така че при недостиг на ДАО е възможно да се обуслови хистаминова непоносимост.
ДАО - пръв помощник на хистамина
Както вече стана ясно, в организма хистаминът не работи сам. В негова помощ работи ензимът диаминооксидаза. Именно този ензим е отговорен за безпрепятственото последващо негово разграждане. Нарушената активност или ниските количества на ДАО ензима водят до повишаване на концентрацията на хистамин в организма. Тоест, когато ДАО е в ниски нива в тялото, нивата на хистамин нарастват, което води след себе си до увеличаване на вероятността от развитие на различни по вид и агресивност симптоми.
Симптоматика при хистаминова непоносимост
Симптомите на хистаминова непоносимост са различни и за огромно съжаление, много от тях съвпадат с основните симптоми на други заболявания. Поради тази причина, нерядко откриването на хистаминовата непоносимост е затруднено или се забавя във времето, което в конкретни случаи е изключително рисково.
Сърдечно-съдова система
Храносмилателна система
В общи линии, симптомите на хистаминова непоносимост са сходни с тези на някои хранителни алергии:
* мигрена
* проблеми на стомашно чревния тракт
* гинекологични проблеми
* УНГ проблеми и други.
Най-честите симптоми на това състояние са главоболие, запушване на носа и/или синусите, храносмилателни проблеми, нередовен менструален цикъл, гадене придружено с повръщане, уртикария, отоци по тялото, постоянна слабост и умора. Всеки един от тези симптоми, както вече беше посочено, може да бъде признак на редица други заболявания, което превръща навременното диагностициране на хистаминовата непоносимост във важна стъпка към преодоляването ѝ.
Високо съдържание на хистамин в храни
Тъй като хистаминът е биогенен амин срещан в различни количества в немалко храни, хранителните навици, режими и изобщо приемът на храни, са от голямо значение що се касае хистаминовата непоносимост.
Най- високи концентрации на хистамин в стандартните хранителни продукти от нашия бит има в отлежалото сирене, киселото зеле, виното, месото минало през сушене или опушване. Повечето храни и напитки, както и продукти за тяхното създаване преминали през микробна ферментация, също са със завидно съдържание на хистамин.
Консервирана риба, рибни сосове и супи, миди, омари, раци, също попадат в категория „храни, които трябва да се избягват при хистаминова непоносимост“. От рибите скумрията, рибата тон, херингата и сардините са с изключително високи нива на хистамин.
От сирената с отличаващи се високи нива на хистамини са гауда, чедър, пармезан и ементал. Спанакът, патладжанът и доматите са най-богатите на хистамин зеленчуци.
Сред напитките в топ класацията се нареждат шампанското, бялото вино, червеното вино и бирата.
Храни с ниско съдържание на хистамин
Природата се е погрижила в нея да съществуват и такива храни, в които съдържанието на хистамин да е много ниско или дори близо до нула. Такива храни са птичите меса, прясно уловена риба, млечните продукти освен горепосочените, плодове извън списъка на цитрусите, многоцветните зеленчуци от рода на зелевите, зеленолистните, бобови и оризови култури, зърна и брашна от тях, олио от различни семена. Списъкът е доста голям и изисква прецизно спазване в случай на хистаминова непоносимост. Картофи, царевица, ориз също могат да се консумират без притеснение.
Храни, освобождаващи хистамини
Освен че някои храни са заредени с високи количества хистамин, съществува и категория храни, които способстват освобождаването на хистамин в тялото. Това са така наречените хистамин либератори. Тяхната консумация води до форсиране на естествените процеси в организма и така тялото само успява с малко стимул, да започне да генерира известни количества хистамин.
Такива са цитрусовите плодове, папаята, ананасът, ягодите, ядките, шоколадът, спанакът и доматите, както и белтък на яйце, свинско месо, ракообразни, повечето подправки.
Откриване и диагностициране на хистаминова непоносимост
Важността на хистамина за тялото и нормалните функции на организма изисква всякакви отклонения от неговото усвояване да се откриват навреме. В случай, че става въпрос за проблем като хистаминова непоносимост, по-добре е човек да е наясно със състоянието си. За тази цел най-рационално, бързо и ефективно е подлагането на специализиран тест за хистаминова непоносимост.
Чрез него се измерват нивата на активност на ДАО ензима.
Непоносимостта към хистамин не е вид непоносимост, която може да се пренебрегне. Това е състояние, което може да засегне храносмилателната, кожната, дихателната и други системи, и може да предразположи към други здравословни състояния.
Хистаминовата непоносимост трябва да се диагностицира от компетентен лекар, след което да се изготви и спазва правилен хранителен режим. Само така могат да се избегнат неприятните симптоми и усложнения. В терапевтичния подход може да се включат и продукти като Анти Хистамин, който съдържа най-важните хранителни вещества, подпомагащи разграждането на хистамина.
Клиники и лаборатории, извършващи изследвания, свързани с алергии и хистаминова непоносимост:
- Геника - комбиниран тест ALEX 2; тест DAO
Препоръчани алерголози:
- Д-р Любка Иванова Тодорова - 3-та градска болница
- Д-р Елисавета Кирилова - НеоКлиник
- Д-р Теодора Вълчева - Ушева - Александровска болница
- Д-р Кремена Найденова - Александровска болница
Постът ще се дописва, а после и аз ще споделя моята история до скорошното установяване на диагнозата.
Очаквам вашите мнения и препоръки.
Нека взаимно да си бъдем полезни!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Никой все още не иска да се включи и не мога да напиша отделен пост с моята история, затова ще редактирам този
Още от дете помня, че все имах някакви обриви. Мажеха ме с разни правени от аптеки мазила. Правиха ми кожни тестове и се установиха алергии към някои неща.
В последствие като тийн започнаха и други алергични прояви - сълзене на очите, сърбеж, кихане, водичка от носа и т.н. Установиха, че имам сенна хрема, за която при силни симптоми пиех разни препарати.
От време на време пак се появяваха разни уртикарии.
И така периодично, през няколко години правех кожни тестове, към които се добавяха още неща. През това време системно си пиех антихистамини при нужда и пръсках кортико-спрейове.
Обиколих много алерголози. По една или друга причина някак не се задържах при нито един - после ще напиша при кого и защо.
През последните няколко години смених няколко хистамина - Алегра, Ериус, Фортекал, сега пия Евофекс 180. Все още пръскам Димиста.
Пила съм Ефира, супер зле ми ставаше от нея. Едва издържах един месец, до момента, в който получих ужасна обърканост и тревожност и сама си я спрях. Изписваха ми и спрей за астматици, който така и не се престраших да пръскам. Надявам се да няма нужда.
Най-лошото е, че наред със стомашните проблеми - разстройство, газове, подуване на корема, болки в стомаха, гадене, наред с умората и чувството на безсилие понякога, имам и като подуване на лимфите на гърлото, все едно ми се подуват отвътре, сякаш гърлото ми се подува и се започва една суха кашлица. От това най-много се притеснявам.
Преди месец пуснах в Геника тест Алекс 2 за 388 май бяха алергена и ДАО, с който се доказа, че моят организъм не може да се справя с хистамина. Започнах диетата и се надявам бързо да се овладее положението.
Отделно четох, че може да се взимат някои добавки за подпомагане на хистаминовото разграждане.
Честно казано, тази диагноза ми се струва доста страшна и неконтролируема, много ме плаши. Отделно, сега трябва да спра много любими храни. Смея да твърдя, че винаги съм се хранила здравословно.
Споделете вашите терапии, диети, препоръки за лекари и евентуални добавки, които могат да помогнат. Как вие се справяте с това състояние?