Номинации за най-голяма муня (тема 7)

  • 74 977
  • 749
  •   1
Отговори
# 720
  • Бургас
  • Мнения: 6 962
Това ме подсети за една случка. За една нова година мъжа ми направил гъби в масло печени в една голяма тава. Естествено, че гъбите се ометоха веднагически и остана мръсната тава. Обаче тя една голяма, мивката ми отрупана със мръсни чинии след купона, кухнята ми е малка и къде, къде. Сложих мръсната тава върху хладилника с идеята като измия всичката посуда (тогава нямахме още съдомиалня), след това да измия и нея. Естествено, че намерих тавата чак след месец. Grinning Значи ако щете ми вярвайте така както съм я оставила, така я и намерих. Въпросното масло, което се беше втвърдило по нищо не личеше, че е било месец извън хладилник. Нито плесен, нито нищо. Пластмаса.

# 721
  • софия
  • Мнения: 25 660
Че то кога маслото хваща плесен?

# 722
  • Мнения: 3 497
Е, Кубратова, хапни си, де. За какво си я правила тази баница?! Муните (коректорът  ме поправи на "умните" 😃), няма да гледаме. 🤗
 Или, я хвърли по едно парче насам, за да не гледаме укорително. 😃
Номинациите за муня не знам у кого ще изкристализират в приз, ама Фортуна я признавам за най-голям провокатор в темата!
Свърши се с баницата Simple Smile

Звънче, виждала съм мухъл на масло и то от магазина донесено току що. Хвърлих го. Наистина беше еднократно за всичките години, в които купувам, а са много.

# 723
  • Мнения: 5 851
Вие поне ги прибирате с нещо за хапване Laughing
Аз намерих, прилежно прибрана във фурната, мръсната и празна тава от новогодишните пържоли... на 07.01. Animal See No Evil
"Празна" е добър вариант, щото аз съм намирала и с половината пържоли след 10 дни.
За това винаги когато включвам фурната първо отварям да видя какво ще опека ...

Сега се замислих кога би мухлясало маслото. Може би ако има добавена вода, защото влагата е среда за развитие на плесени.

# 724
  • софия
  • Мнения: 25 660
Не съм много добра по химия, но нямам спомен да може масло, каквото и да е, да е среда за развитие на мухъл. Ако има подобно нещо, значи не е масло. За поява на мухъл са необходими висока влажност и наличие на хранителни органични вещества.
В този смисъл нормално е след месец да няма нищо в тавата на Ирен. Хвали се, че готви с добри продукти ,😉

# 725
  • Мнения: 8 137
Е, то в маслото има и млечен протеин и вода... В т.нар. гхи в голяма степен е елиминирана тази "добавка", но... не всички се пънем да сме чак толкова "пречистени". А в масло с гъби има и от течността (и не само) на гъбите... а печени гъби как "гъбясват" с мухъл, не искате да знаете Trollface

# 726
  • Майничка
  • Мнения: 12 625
Ох, ако оставя и за два дни тава на хладилника, сигурно ще я намеря пълна с пакетчета бисквити, ролки фолио, измити кутии и т.н.
Той ни е гара разпределителна за покупки, като често сухите и нехранителните неща попрестояват отгоре. И понеже е над нивото на очите на всички, никой няма да се сети да погледне чиста ли е тавата.😄

# 727
  • Мнения: 3 497
Не съм много добра по химия, но нямам спомен да може масло, каквото и да е, да е среда за развитие на мухъл. Ако има подобно нещо, значи не е масло. За поява на мухъл са необходими висока влажност и наличие на хранителни органични вещества.
В този смисъл нормално е след месец да няма нищо в тавата на Ирен. Хвали се, че готви с добри продукти ,😉
Ааа, опазил Бог, не твърдя да съм добър химик, но което видях - видях. Маслото беше от т.нар. "немски" - златиста опаковка, без картинка, със син надпис - това съм запомнила. Имаше кръгли сивкави към черни петна на повърхността и от вътрешната страна на опаковката. Ако не е било мухъл, не се сещам какво друго може да бъде.

# 728
  • Мнения: 4 438
От същата марка и на мен ми се разваля масло. В срок на годност. Стана на розови петна обаче. Не знам мухъл или не, но го хвърлих.

# 729
  • София
  • Мнения: 6 011
На мен редовно ми мухлясва маслото. Не съм обръщала внимание на марката, защото взимам различни. Държа малко парче масло в кутия извън хладилника, за да е меко и да си мажат децата - точно това извън хладилника мухлясва или каквото и да му се случва там.

# 730
  • Бургас
  • Мнения: 6 962
Добре де, маслото като всеки един хранителен продукт не трябва ли да се развали, когато не е било дълго време в хладилник? Все пак е направено от мляко или така се предполага.

Не съм много добра по химия, но нямам спомен да може масло, каквото и да е, да е среда за развитие на мухъл. Ако има подобно нещо, значи не е масло. За поява на мухъл са необходими висока влажност и наличие на хранителни органични вещества.

Маслото нали е органичен продукт. По-скоро неорганичните не се развалят.

Последна редакция: вт, 16 яну 2024, 20:29 от Irene Adler

# 731
  • Sofia
  • Мнения: 26 514
Обичам да експериментирам в готвенето 🙃 и днес реших да добавя едно поизсъхнало синьо сирене в сместа за баница 🤢 …,ужасна стана 👎🏻

# 732
  • Мнения: 5 401
Обичам да експериментирам в готвенето 🙃 и днес реших да добавя едно поизсъхнало синьо сирене в сместа за баница 🤢 …,ужасна стана 👎🏻
пробвала съм го и аз, хич не се получи добре:)

# 733
  • Мнения: 3 497
Обичам да експериментирам в готвенето 🙃 и днес реших да добавя едно поизсъхнало синьо сирене в сместа за баница 🤢 …,ужасна стана 👎🏻
Вярвам ти, не му е там мястото Simple Smile
Ама, както разбра, съм специалист (много квалифициран) по баниците, и на твоята ще намеря цаката, ако ми я дадеш Heart

# 734
  • Sofia
  • Мнения: 26 514
Аз също ще я изям,няма да я хвърлям…,все пак е мое творение 😄

Общи условия

Активация на акаунт