За любителите на салати - тема 6

  • 30 178
  • 268
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 993
natka, орехово и аз пробвах преди на шопска. Биваше.
Но за себе си установих, че някои салати, като например картофената, са ми най-вкусни с традиционното слънчогледово олио.
Аз обичам да слагам сироп от нар в зелените салати, а отскоро, както вече бях споменала, открих и сиропа от фурми. Едно време баба ми слагаше в марулената салата захар, за да е по-вкусна, аз сега слагам от този сироп и наистина така нямам чувството, че просто хрупам някаква трева. Със сигурност така става и по-калорично, но нали си падаме чревоугодници вкъщи, решихме, че няма да отслабнем в този живот.

# 211
  • Мнения: 13 005
На шопска не съм се сещала да го пробвам, благодаря. Доколкото може да се нарече шопска салата моето де, аз не ям никакви чушки Grinning
Сиропи и твърде сладки неща в дресинг съм опитвала, но обикновено решавам че не са моето, аз затова и за интересно олио се озъртам а не за нещо такова. Не съм по сладкото и нещо което за други е само леко сладникаво, за мен си е откровено сладко и ми идва в повече.

# 212
  • Мнения: 993
Мисля, че със сусамовото олио би придало интересно "звучене" на една салата.

# 213
  • Мнения: 13 005
Имам и много го харесвам, говоря за такова от печен сусам. Страхотно е наистина.

# 214
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 820
Много трябва да се внимава със сусаменото олио, много тежка миризма
За зелени салати много подхожда олио от тиквени семки.
За салати използвам и авокадово олио, и олио от гроздови семена.

# 215
  • Мнения: 13 005
Сусамовото си го ползвам по малко - като подправка а не както бих ливнала от шишето със зехтина иначе.
Тиквено също имам, харесвам го и него. Любимата ми комбинация с него е съвсем проста салата от обелени летни домати, с нарязан на много тънки полумесеци червен лук и магданоз. И нищо друго освен олиото, дори сол слагам точно преди ядене, че ми харесва да постои малко да си поемат вкусовете.
За някакво друго такова питах, пак от рода на тези - ароматно. И аз не знам какво искам, ама искам иначе Grinning
Тук поне всякакви експерименти има в тая тема.

# 216
  • Мнения: 993
natka, някои експериментират с масло от трюфел. Но за мен е адски силно и тежко, да не кажа непоносимо.

# 217
  • Мнения: 6 790
Titina и за домати го харесвам от тиквените семки.

# 218
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 234
Сиропи и твърде сладки неща в дресинг съм опитвала, но обикновено решавам че не са моето, аз затова и за интересно олио се озъртам а не за нещо такова.
Пробвай салата маруля с кокосово олио и лимон, ако харесваш кокос.

# 219
  • Мнения: 13 005
Кокосовото не се ли втвърдява в малко по-студена салата? Само на кокос не съм фен, но в комбинация с някои неща не ме дразни и става интересно.

# 220
  • Мнения: 6 790
уф и аз нещо не го доразбирам кокоса на салата . Също както в основното училище на сина ми имаха кетъринг от някаква био веге фирма и той колкото и да обича салати не можеше да ги хапне, защото почти винаги дресинга беше къри. И той не искаше салата с къри дресинг. А  тези явно най-много къри сосове приготвяха за разни лещи, булгури и каквото там веге предлагаха и с това заливаха и салатата на децата. А нещо май им се струваше много сложно да доставят дресинга отделно и да си сипва който иска каквото иска.
Но нищо. Минахме го този период. Не успя да прояде за 4г. марула с къри.

# 221
  • Sofia
  • Мнения: 26 450
Олиото с трюфел е с много силен аромат.
Слагам по 2-3капки.
Харесва ми на картофки или в картофено пюре.

# 222
  • Houston, TX
  • Мнения: 15 820
Правя си едно олио с пресни листа от джоджен. Обожавам го на салата от варени картофи и не мога да го понасям на нищо друго

# 223
  • Мнения: 6 790
веднъж взех по подобен начин приготвено олио от едно регионално магазинче , но с ким (Kümmel ),  препоръчаха ми го за картофена салата. Много  вървеше на картофите наистина. Но аз много  бъркам ким и кимон като имена на подправки и затова ги помня на немски.

# 224
  • Мнения: 1 823
Хайде, хванахме се за зелено!

Общи условия

Активация на акаунт