Азиатска кухня - тема 2

  • 14 803
  • 250
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 526
Не съм готвила нищо азиатско от много време, но се наслаждавам на вашите предложения. И искам само да се включа по темата с неядящите деца. Като малка аз също не исках да ям вкъщи, при все, че родителите ми се стараеха много. Бях ужасно претенциозна вкъщи, а на ресторант ядях пълни глупости. 15 години по-късно ходя много по-рядко по ресторанти и то не заради финансовата страна на нещата, а защото рядко ми харесва приготвеното. Знам, че вкъщи ще си го направя по-добре, по мой вкус. Цялото готвене и всичко, което са правили родителите ми се дали резултат. Струва си, ще разберат, че вкъщи е много по-вкусно.

# 76
  • Мнения: 30
Дани, страхотни рецепти, но може ли да ми кажеш с какво мога да заменя срирача соса, тъй като нямам такъв или поне от къде мога да го купя из София или около женския пазар?

# 77
  • Мнения: 1 737
Jubel Сега ще импровизирам Satisfied може кетчуп с малко лют пипер, предполагам  
Този сос можеш да купиш в азиатските магазини, не мога да си спомня дали го има по големите вериги, нека другите дами да кажат за БГ-то . В предишната тема сме дали адреси на такива магазини. Има и един азиатски на  гр. София, ул. Пиротска № 18 /вход от ул. Цар Самуил / .
Може и онлайн https://shop24.bg/cherveni-sosove/3877-sos-exotic примерно.

# 78
  • Мнения: 30
Намерих рецепта в интернет. Това ли са съставките му:

330 г червени люти чушлета
2 скилидки чесън
1 с. л. палмова или кафява захар
¼ ч. ч. бял оцет
½ ч. ч. вода
1 ¼ ч. л. сол

# 79
  • Мнения: 1 737
Това ми прилича на тайланският вариант на тай чили соса.
Ето един вариант Сос срирача
По принцип този сос има много разновидности дори и по регион се различават.


Сега като се разтърсих се сетих, че можеш да го замениш с табаско сос.

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 19:30 от Danifin1

# 80
  • Sofia
  • Мнения: 21 709
Това ми прилича на тайланският вариант на тай чили соса.
Ето един вариант Сос срирача
По принцип този сос има много разновидности дори и по регион се различават.
Срирача, Пири-пири и т.н. са си все чили сосове.  Не е проблем да се заменят, ако не се намира този в рецептата.

# 81
  • Замък сред облаците
  • Мнения: 8 524
Иначе има шрирача и в Била.

# 82
  • Мнения: 30
Момичета, прекрасни сте! Може да не пиша в темата, но пък ви следя всеки ден и толкова идеи сте ми дали , и толкова вкусни вечери сте ми подарили, че думи нямам! Бъдете все така креативни и вдъхновяващи кулинарки! Flowers Rose

# 83
  • Бостън
  • Мнения: 13 605
"Оригиналният" сос Срирача е този, доколкото знам oт 1980 год:
Huy Fong Sriracha (аз съм му огромен фен - слагам на всичко и по много)

https://en.wikipedia.org/wiki/Sriracha_sauce_%28Huy_Fong_Foods%29

Последните години имаше сериозен прoблем със производството на чили чушки и оригиналната Срирачата изчезна от пазара или пуснаха на чутовни цени стари партиди.
https://www.cnbc.com/2023/08/19/how-did-the-huy-fong-foods-srira … rtage-happen.html

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 21:39 от Agent Provocateur

# 84
  • Мнения: 30
Сега си спомних, че точно това шише съм виждала в Билла май. Просто не съм обръщала внимание, че е Срирача. Утре ще отида да го търся. Благодаря ви!

# 85
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 711
Щото ви ги ядат вкъщи 🫶 тези, които сами си ги ядем, за съжаление се съобразяваме с болшинството 😅 Завиждам ви благородно и съм се зарекла, че ще науча едногодишното да яде всичко за разлика от баща си 😂
И аз така си мислех, ама като тръгна на градина, ме опроверга Joy - туй било зелено, онова било гадното, третото било кисело, четвъртото н'ам к'во си. Вече е пълнолетна и яде 5 плода и зеленчука на кръст. Ама спанака го яде в рамен Joy.
Иначе и вкъщи има разни претенции и гледам да се съобразявам, доколкото мога, пък те сравнително кротко опитват кулинарните ми експерименти. Но, понякога и аз яхвам метлата и казвам, че вкъщи не е ресторант (нищо, че е вкусно като в три звезди на Мишлен Joy Joy Joy) и ако някой иска друго, да си го сготви.

Снощният ми японски опит - mille-feuille nabe - слоеве от китайско зеле и фини резени пушени гърди с джинджифил и бульон даши (с малко саке и соев сос). Вадиш сготвеното зеле и бекон, топиш в сос понзу и ядеш. А от останалия бульон правиш рамен на другия ден Joy

# 86
  • Sofia
  • Мнения: 21 709
А моята щерка си я гледах аз (ако не беше така, не съм сигурна, че щеше да се получи) и е всеядна. От бебе се храни когато и колкото иска, аз предлагах разнообразие. От предучилищна група в у-ще е с кутия с домашна храна и вече 11та година така.  Капризи няма у нас, но и не бих изпълнявала.

# 87
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 361
Чонко набе, супата на сумистите. Гледах клипче за тях в ютюб, а така и така мислех днес да правя някакъв силен бульон. Вътре е с пилешко и свинско, трябва да има и рибени неща но ги пропуснах. Бульонът е главно с вкус на мизо, много видове зеленчук има вътре, но вкусът си остава деликатен, подходящо е ако някой иска тепърва да навлиза плахо в азиатската кухня, освен това е супер подкрепяща манджа за зимата😁

# 88
  • Мнения: 30
Ефибуш, може ли рецептата?

# 89
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 361
Ефибуш, може ли рецептата?
Нямам записана, питаш гугъл за чанко набе и излизат много.

Общи условия

Активация на акаунт