Пиете ли кафе от вендинг машини?

  • 5 780
  • 171
  •   1
Отговори
# 120
  • Пловдив
  • Мнения: 14 738
И аз докато не се поинтересувах специално, не знаех. Толкова правя разлика на вкус. Но поне не го предлагам в заведение. Sunglasses

# 121
  • There I was on a July morning
  • Мнения: 4 610
Как познаваш че има тръба към водопровод?
Зад машината се вижда маркуч, посредством който е свързана с ВиК инсталацията и обикновено са разположени в близост до мокри помещения в сградата.

Иначе си има здравни и хигиенни изисквания за поставяне на вендинг машини и те подлежат на контрол от органите на БАБХ, така че, който има какво да сигнализира е добре да се обърне към тях.

Последна редакция: вт, 02 апр 2024, 22:50 от Скубиду

# 122
  • Мнения: 6 726
Мен пък ме дразни друго - като си поръчам от някое заведение дълго кафе за навън и ми сложат 2 капки. Ок, не е нужно да е разредено, ама дългото кафе не е 2 капки.

# 123
  • Мнения: 1 796
Как познаваш че има тръба към водопровод?
Ами тя се вижда понякога, нещо като маркуч, което излиза отмашината и води нанякъде, примерно в някоя стена.
То няма как да съм сигурна дали е тръба към водопровод, но поне има шанс да е точно това, особено ако машината е на закрито, в заведение например.
Когато машината е в средата на нищото, примерно насред тротоар, и около нея празно пространство, ми е ясно, че няма връзка с водопровода и водата я наливат кой знае откъде.
Освен това машините на открито според мен са по-рискови от тези на закрито, защото много се нагряват и кой знае какви форми на живот развиват.

И между другото точно преди 2 дни говорих с човек, който това работи - зарежда такива машини.
Сетих се за темата и реших да го питам би ли си взел кафе от такава машина.
Отговорът беше: "Никога!" Joy

# 124
  • Пловдив
  • Мнения: 4 736
На мен пък в 2 от заведенията на 100 гр сладки за дълго кафе са ми пускали еспресо и после тръгват да го доливат с топла вода от каната. И двата пъти им го оставих да си го пият със заръката да прочетат поне в интернет, че дълго кафе е далеч от разредено. След като го предлагат, поне да имат представа какво е, но надали са се задълбочили.
Уф. Разводнихме, но като сме почнали... Миналата седмица си взех кафе в картонена чашка от едно заведение. Момичето ми подаде чашката, държейки я  така, че всичките й пръсти бяха върху горната част на чашката, там, където се пие. За мен това е абсолютно недопустимо. Веднага си спретнах мислен сценарий, че може да е с ковид и да си е пипнала носа примерно. Smiley Е, не й оставих кафето да си го пие (деликатен човек съм, а не трябва), взех го, но го изсипах до едно дърво. Simple Smile

# 125
  • София
  • Мнения: 13 586
Докато не изпие тя 10-20 кафета, все така ще продължава да ги опипва. Човек от опит се учи.

# 126
  • Мнения: 41 589
На мен пък в 2 от заведенията на 100 гр сладки за дълго кафе са ми пускали еспресо и после тръгват да го доливат с топла вода от каната. И двата пъти им го оставих да си го пият със заръката да прочетат поне в интернет, че дълго кафе е далеч от разредено. След като го предлагат, поне да имат представа какво е, но надали са се задълбочили.

А всъщност според някои указания дълго кафе се прави точно така, защото след "хубавите" съставки потичат и по-некачествени и ако държиш кафето по-дълго му се влошава качеството. И затова дългото кафе (което е по-разредено) трябвало да се прави с доливане, а не с дълго източване през цедката. Е, ти може да не споделящ тази гледна точка, но и те не са някакви неуки, просто изповядват друга технология.

https://beans.at/en/kaffeewissen/kaffeerezepte-zubereitung/aus-i … alien/caffe-lungo

П.П. Това важи за дълго кафе от 60 мл. Но някъде под дълго кафе разбират доста "по-дълго" и то вече ще е убиец, ако е станало толкова все под цедката. Който иска такова със сигурност трябва да долива.

Последна редакция: вт, 02 апр 2024, 23:21 от Черна станция

# 127
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 299
Аз отвиканх да пия дълго кафе.
Тук, в Италия, дългото кафе е нормално наше (Фивър знае със сигурност). Свикнах с това.
В следобедните часове или след вечеря навън си поръчвам кафе коретто с Бейлис 😋 ( късо кафе с капачка алкохол по желание, в слуачя Бейлисът кореспондира много добре) .

# 128
  • София
  • Мнения: 13 586
ЧС, двата вида кафе са абсолютно различни и на вкус, и като качества. Аз харесвам точно това, при което водата минава по-дълго през цедката.
Разреденото си е точно разредено и слабо. Дългото е това с по-наситен вкус, точно защото обира докрай филтъра.


Иначе в Италия наистина дългото е наше нормално и затова там ми е голяма мъка. Пия рядко кафе и тяхното ми е твърде силно. Там пия Лате аз и даже близките ми се чудят как всички в Италия пият италианско кафе, аз прекосявам половината Рим, за да пия кафе в латиноамерикански стил и с много мляко в любимото ми кафене на Виа Пиаве.

# 129
  • Мнения: 41 589
Всеки си има вкус, аз не упреквам твоя, а само казвам, че онези момичета може да не са невежи, а да се придържат към другата практика. Аз лично също я предпочитам - може да сложа двойна доза кафе за по-наситен вкус, но после ще разредя, а няма да го държа една минута да тече, защото ще ми излезе само горчилка и други не толкова добри неща. Но - всеки с вкуса си. А и както се каза - кафе лунго е нашето нормално, а ако у нас поискаш дълго каже ще ти напълнят почти цяла пластмасова чаша за безалкохолно.

# 130
  • София
  • Мнения: 13 586
ЧС, разбрах те, но явно не са се придържали към практиката, щом и двата пъти почваха да ми обясняват, че не можело да пуснат повече вода през машината, понеже бързо загрявала. Т.е. били са наясно, но или не им се е занимавало, или шефовете им не дават, или нещо друго.
Аз точно горчилката обичам на кафето. Затова пия рядко, понеже знам, че не е много ок.  Simple Smile

# 131
  • Мнения: 1 758
Виждам, че доста се отклонихме от темата , но ако мога само да вметна, че горчивината е белег на лошо качество или допусната грешка при обработването на кафето, а може и двете. Горчивото кафе казва : " не ме пий" . Кафето трябва да бъде вкусно и да освежава небцето.
Кафето е плод и като такъв има 2 качества сладост и киселинност. Горчивината е белег в природата на отрова, /такава е робустата като вид, тя не е сорт/, затова повечето хора слагат захар, сметана, мляко. Така изключват естествената защита на тялото и организма реагира с превъзбуда и дори  разтреперване.

# 132
  • София
  • Мнения: 13 586
Зависи от вида на кафето. И от личното вкусово възприятие.
Както и да е.
Всъщност аз предпочитам т.нар. арабски стил. Или турски. На джезве, без прецеждане на утайката и с карамелизирана захар вътре. С 3-4 кипвания.
Това нито на заведение, нито с Вендинг машина е постижимо.

# 133
  • Terra incognita
  • Мнения: 12 299
Какво кафе ползваш за джезве?

# 134
  • София
  • Мнения: 13 586
Купувам си от Турция такова:

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт