ВРЕДНИТЕ ХРАНИ ЗА ДЕЦАТА НИ

  • 9 895
  • 98
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 203
  Майчета на деца под 3 годинки, интересува ме давате ли на малчовците всякакви храни без притеснение? Симона е на 1г и пол. и все се притеснявам някой като й даде шоколад напр. хубаво ли е да го яде или не, зрънчо също - тя го обича, ама не е най- полезната храна, кренвиршите,в които въобще не знаем какво слагат вътре, но тя като види кренвирш и истерясва - много обича.
     Другият проблем е, че - добре, аз се взимам в ръце - следя я какво яде, внимавам какво купувам, правя си сметка - ще яде това и това, а това не, НО...в един момент идва свекърва ми и всичко се обръща наопаки и се обезсмисля - "Я не лишавай детето", дава й всичко - кисели краставици, баници,купени отвън,по 5 сока един след друг,шоколад и всичко опира вече или до BIG SKANDAL  #2gunfire, или ако мълча само се тормозя вътрешно и ще побелея след две години сигурно - имам чувството, че за нея е важно най-вече да угоди на Симона, а не дали е полезно. Върхът беше вчера, когато разбрах, че й е давала с лъжичка захар    Mr. Green/и това при положение, че Симона дори не е фен на сладкото,а предпочита солени храни,плюс че свекърва ми има диабет/Извинявайте за дългите речи, но искам да знам поне дали да се тормозя, или да оставя нещата ей така както са, за да няма караници ThinkingХубавото е   Grinningче със свекърва ми не живеем заедно.Благодаря ви предварително

# 1
  • Мнения: 1 404
Дори нямаше да се замисля по въпроса.Свекърва ми знае от самото начало,че ние с мъжа ми определяме кое е позволено и кое не.Знам,че не и харесва,чувала съм и реплики зад гърба ми,но до биг скандал не се е стигало Mr. Green

# 2
  • Мнения: 2 757
Свекърва ти още си живее по нейно време. Даже по времето на нейната майка - явно е решила да се грижи за децата ти както нейната майка се е грижила за нея. Имам предвид най-вече това със захарта - баба ми е яла захар щото по нейно време не е имало бонбони. А и си и дава явно това, което на нея самата и се яде - сигурно е зажаднела за захарчица горката при този диабет. Голяма беля могат да са тези свекърви щото много обичат да угаждат. Или пък просто не им пука. Сестра ми имаше голям проблем с нейната. Синът и караше само на кисело мляко без нищо - друго не ядеше, такъв си е злояд. Свекърва и решила да му даде кисело млекце на детето. Ама явно е имала старо и прекалено прокиснало и за да го пробута сложила захарчица. Малкия не го харесал и не го пил. Но което е по-лошото след тази случка тотално отказа от млякото и сума време кара на фотозинтеза и сестра ми беше откачила покай него. Мисля, че трябва да и забраниш да дава определени храни на детето ти. Ако не разбира от дума не и давай детето и готово. Не виждам друго спасение.
Но ако ще те успокои, моят син също е злояд и яде само вредни храни. Ама буквално - друго не вкусва. Така че при нас не става дума за какво му се предлага в къщи или на улицата, ами какво самият той благоволи да изяде. Гледам да не давам боклуци, ама при положение че яде само хляб и мляко от невредните храни съм принудена поне веднъж седмично да му дам гнусен кренвирш за да хапне поне малко месце през живота си. Така че... има и по-тежки случаи  Wink

# 3
  • София
  • Мнения: 2 493
Аз много внимавам какво яде малката и хич не й купувам разни такива неща - шоколади, зрънчовци и подобни. Кренвиршите са табу във вкъщи по причина, че аз самата не бих близнала подобно нещо.
Много мразя когато ходим по градинките ив сичкид еца набиват всякакви видове снаксове и постоянно се намират баби и майки, които тъпчат моето дете въпреки протестите ми. За да не му станело нещо като гледа... Една майка преди няколко дена беше безкрайно учудена, че недавам шоколад на 2,2 годишното ми дете. Даже ме попита дали е алергична... Давала съм й, но по специални поводи. Не мисля че трябва при всяко искам това и онова (особено за такива неща, дето изобщо не се знае какво има вътре) детето да го получава. Аз самата рядко ям шоколад, вафли и т.н... Ако ядеше достатъчно сурови плодове и зеленчуци може би щях да съм по-либерална, но тя освен банан и малко ябълка друго отказва... така че няма какво да компенсира тези за мен излишни храни.

# 4
  • в Низината
  • Мнения: 705
На Дани му давам да яде всичко - вафли, салами, кренвирши, зрънчо, Пом бер и изобщо всичко, което ядем ние, го яде и той.

# 5
  • Мнения: 7 821
Повечето баби са така. Но аз вече не си тровя нервите излишно! Първо не мога и не трябва да забранявам на децата да срещат баба си, второ тя не живее с нас и веднъж, два пъти в месеца не е фатално за никого, трето непрекъснатото дебнене кой какво яде ме натоварва изключително много, но само мен. Е като престанах да обръщам внимание тя започна да носи основно солети и плодове  Rolling Eyes Laughing.
Конкретно на въпроса ти, ДА, следя какво ядат децата, но никога не съм се вманиачавала, един бонбон не е повод за развод  Wink, освен това аз също обичам и ям шоколад. Така или иначе децата порастват и ще опитат от всичко, не мога а и не искам да ги гледам в саксия. Старая се да имат балансирано дневно меню, а каквото не искам да ядат не го купувам, ако обаче някой им го донесе си го изяждат и толкова.

# 6
Тормози се!

Чети всичко каквото ти попадне за химикалите в храните. Положението е трагично.

Стремежът ми към хранене без химикали се възнагради с факта, че детето ми почти не боледува.

Тормозът си струва.

Е, не казвам, че се справям перфектно. Не е лишена от нищо. Но истината е, че вредните храни ги давам по изключение, а не като правило. Разликата е от небето до земята.  Peace

# 7
  • Мнения: 317
Ох, тези свекърви! Готови сокчета (вкъщи има сокоизтисквачка, с която се прави пресен сок за 2 минути), кренвирши, задължително плодови млекца (ама защо не й даваш плодово мляко?!!! - възмутена и учудена). Ами очевидно, защото в него няма нито мляко, нито плод. Добре ви е познато. Относно захарта, моята дъщеря също обича да хапва с лъжица, но това не ме притеснява: това си е енергия, пък и аз ям много сладко. Трябва да отбележа все пак, че е на 4 год.
Аз не разбирам това даване на боклуци по една основна причина: моята дъщеря например също не е от ящните, но много обича плодове и зеленчуци. Когато й дадеш плод с усмивка се радва също толкова, колкото и на шоколада или зрънчото. Защо тогава просто не й дадат плод, пак ще го зарадват детето, а то ще е по-здраво.... Побеснявам на тази тема...

# 8
  • Мнения: 2 891
Аз нямам проблем с бабата, а с дядото - собственият ми баща. Всеки път, когато отидем при него, той ме обгражда с въпроси, защо не давам от домашното му кисело мляко. Аз съм наясно, че е полезно, но какво да правя, когато е алергичен към БКМ. НИщо не мога да направя, а ме подлага на словесен обстрел всеки път.

# 9
  • София
  • Мнения: 203
Ох, тези свекърви! Готови сокчета (вкъщи има сокоизтисквачка, с която се прави пресен сок за 2 минути), кренвирши, задължително плодови млекца (ама защо не й даваш плодово мляко?!!! - възмутена и учудена). Ами очевидно, защото в него няма нито мляко, нито плод. Добре ви е познато. Относно захарта, моята дъщеря също обича да хапва с лъжица, но това не ме притеснява: това си е енергия, пък и аз ям много сладко. Трябва да отбележа все пак, че е на 4 год.
Аз не разбирам това даване на боклуци по една основна причина: моята дъщеря например също не е от ящните, но много обича плодове и зеленчуци. Когато й дадеш плод с усмивка се радва също толкова, колкото и на шоколада или зрънчото. Защо тогава просто не й дадат плод, пак ще го зарадват детето, а то ще е по-здраво.... Побеснявам на тази тема...

Много съм съгласна за това с плодовете, особено пък когато детето наистина си обича плодове и зеленчуци, и аз побеснявам по този въпрос smile3512

# 10
  • В офиса
  • Мнения: 4 019
С повечето неща съм съгласна. Едно обаче не разбирам, обяснете ми какво е вредното на шоколада. И как може да се слага в един куп със зрънчовците и кренвиршите.

# 11
  • Мнения: 999
Аз давам на Мими да яде шоколад, най често от КИндер-четата или Милка детския.Давам зрънчо но рядко, давам и кренвирш но пак рядко. Общо взето и давам почти всичко но не толкова често.

# 12
  • Мнения: 1 883
Дано се включи Никол -определено има какво да каже.   bouquet

# 13
  • Мнения: 153
Стремя се доколкото мога да се придържам към т. нар. здравословно хранене (всеки го интерпретира по свой начин), въпреки че не съм сигурна че успявам. Относно шоколада - твърдо не давам. От менюто на бебо са изключени всякакъв вид колбаси (в това число и кремвирши), кайма (за него се мели специално чисто месо), вафли, зрънчовци и др. подобни. Не мога да изброя всичко, което давам или не. За щастие или не, при нас няма баби, дядовци, свекърви и т.н. Гледаме се сами и никой не ми се бърка. Май в това отношение съм "късметлийка", но пък не мога да разчитам дори на пет минути за себе си... Sad Но в крайна сметка всяка майка знае какво е най- добро за детето й. Peace

# 14
  • София
  • Мнения: 1 457
Аз не давам шоколади, вафли, кремвирши, зрънчовци подобни. Казала съм го и на двете баби. Когато и дават нещо подобно пак повтарям, че такива неща все още не яде. Слушам приказки, че съм лишавала горкото дете, но вече не ми дреме. Но може би има значение и това, че и ние се гледаме сами като martikom. Така че бабите като дойдат на гости се съобразяват с моите изисквания и ме питат яде ли еди какво си или не.

# 15
  • Мнения: 41
И аз побеснявам бабите като по4нат да се надпреварват със морените и зрънчото. Хиляди пъти сън им казвала да дават плодове, като толкова искат нещо да донесат, но......няма резултат. Лошото е 4е и таткото е на тяхна страна..Понякога ми се струва че съм луда или маниачка...

# 16
  • Мнения: 46 536
meguu, основното до 3 г. е да не се дават ядки (защото има опасност от задавяне), ягоди (поне до 3 г. се избягват, защото са силен алегрен), гъби (много тежка храна са и децата не могат да ги обработят), люто и алкохол се подразбира, въпреки, че и това съм виждала  Crazy

За останалото, след като проходи, забрави, че можеш да опазиш го хич да не сложи боклук в устата си, важното е да е възможно най-малко



Дано се включи Никол -определено има какво да каже.   bouquet

 Mr. Green

Мъзри ме да пиша пак  Laughing копирам от тази тема  Peace


... В общи линии:
Избягвам тестено, сладко и солено от самото начало.
Пържено е яла 2-3 пъти до сега (картофи и кашкавал пане). Беше някъде на година и половина, когато яде за първи път.
Давам много плодове и зеленчуци.
Старая се закуската да не е филия, кифла, попара и др. подобни, наблягам на овесени, пшенични ядки, грис, кисело мляко, плодова салата ... При пътуване или когато сме навън, се налага да давам кроасани, за моя радост хапва една хапка и другото го зарязва  Sunglasses


Много е важно да се започне възпитаването още със захранването, защото едно дете, което е свикнало с подслаждане от новородено и мекици, банички и т.н. след това, трудно си изгражда здравословни навици (това от собствен опит Mr. Green)

За съжаление, когато тръгне на градина всичките ми усилия ще отидат по дяволите  Rolling Eyes
...

# 17
  • в края на града
  • Мнения: 4 446
Точно до година и половина успях да опазя сина ми от шоколад, разни сладкиши други, зрънчо, чипс и прочие. Беше опитвал само солети и беше доволен... Обаче попорастна, почна да играе с децата, този купил шоколад, онзи зрънчо, гледа другите ядат, опита и той ... и това ни беше опазването...
Но пък и не прекалява, сега не е лишен от нищо, но рядко яде... Страстта ни е чипс и смучещи бонбони  Crazy, чипса хапва малко и го зарязва, но задължително трябва да има. Смучещите бонбони ги избирам без захар...
Примири се, че колкото по-голямо става детето, толкова по-трудно ще го опазиш от "боклуците", както са казали вече, гледай поне да ги ограничаваш...

# 18
  • Мнения: 420
А то изобщо има ли нещо полезно да се продава по магазините newsm78 newsm78 newsm78 Ако почнем да се замисляме за всяка храна какво има в нея,те горките деца ще умрат от глад.Даже и плодовете и зеленчуците са хакани с какви ли не отрови.Аз му давам всичко ,каквото му се яде на детето,и без това яде пет неща,остава и тях да не му давам .Гладен ли да го държа?

# 19
  • Мнения: 2 757
Смучещите бонбони ги избирам без захар...


Как така бонбони без захар  newsm78. А с какво са подсладени?

# 20
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Вредни са храните с оцветители, изкуствени аромати, изкуствени подсладители, консерванти, спирт .....

... после са пържените храни , пресолените, трушиите , хидрогенирани мазнини ( маргарини ) , газирани

..... много сладките, възбуждащите ( в това число шоколада, когато се прекалява с него)...

... останалите стават   Grinning

# 21
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Смучещите бонбони ги избирам без захар...
.

Недей ...изкуствените подсладители са канцерогенни ....това е напълно сериозно .... избирай бонбони със захар

# 22
  • София
  • Мнения: 2 493
secretgarden, е взе ми думите от прьстите дет се вика Wink

Аз също предпочитам да е подлсадено нещо със захар, а не с подсладители дори и за себе си  в редките случаи когато ям сладко. А немога да разбера продуктите подлсадени хем със захар, хем със подсладители !!??

# 23
  • Мнения: 1 404
А какво става с всички правила,когато детето тръгне на градина?Ния ходи три дни и вече яде мекици,пържени филии,сладък пастет-разбирай маргарин с халва,пие сокче от 10ст-калифорния или нещо си там.Сега аз какво да правя?Да говоря с медицинската сестра?С директорката?Кой и защо прави тия абсурдни менюта?Липсата на пари не е оправдание за мен-един чайник чай от липа не е по-скъп от сокчетата например.

# 24
  • Мнения: 4 392
Не и давам такива храни. Единствено хлябът и е слабост(Май ще ми се наложи скоро и хляб да пека Twisted Evil), а напоследък и солетите. (Гледам да купувам поне от тези, които са само с брашно, вода и раст. мазнина) Бонбони, шоколади, вафли и подобни не е опитвала. Ако и дам, не знае за какво са и си играе с тях. Боя се обаче, че много бързо ще научи, като тръгне на градина. Бясна съм, като си помисля, че там ги хранят с халви, шоколадови  пасти, мазни баници, разни химизирани сокчета, филии с масло и мед и какво ли още не..
Целият ни труд отива на вятъра!
С бабите и дядовците имахме дълги дебати, докато се наложа. Mr. Green

# 25
  • София
  • Мнения: 2 493
е на филията с масло и мед какво й е лошото след 3 годишна възраст?

# 26
  • Мнения: 4 392
е на филията с масло и мед какво й е лошото след 3 годишна възраст?
Нищо. Лошото е, че я дават минимум една година преди 3. Wink
А с шоколадови пасти тъпчат децата в яслите още, че и в частните даже.

# 27
  • Мнения: 2 197
Явно проблема с бабите и дядовците е повсеместен. Аз вече го удрям на камък когато обяснявам, че до три години не трябва да яде шоколад, сладки неща изобщо не трябва да яде и др. под. И двамата (има само една баба и един дядо, по един от нас двамата) ме гледат като голям камък и писват "ама то как така ще го лишаваме детето от такива неща". Усещам как всеки момент ще и дадат мед или нещо друго, просто от вътре ги гложди.

# 28
  • в края на града
  • Мнения: 4 446
Смучещите бонбони ги избирам без захар...
.

Недей ...изкуствените подсладители са канцерогенни ....това е напълно сериозно .... избирай бонбони със захар

Ами знам по принцип  ooooh!, ама той сам си ги избира - орбит дропс и още едни имаше, забравих ги какви бяха, дето ги рекламират с една тъпа реклама. Последният път се хвана за едни за гърло, гулия актив или нещо подобно ... все на нещо такова налита...

# 29
  • София
  • Мнения: 529
Явно проблема с бабите и дядовците е повсеместен. Аз вече го удрям на камък когато обяснявам, че до три години не трябва да яде шоколад, сладки неща изобщо не трябва да яде и др. под.

При нас беше същото. Сега обаче има известна промяна - без да се карам или налагам просто им пуснах мухата колко си е харесал Дани едни книжки  Laughing Сега като ходим при тях задължително има купена нова книжка или играчка, но това все пак е много по-добър вариант от шоколад или кроасан. Другият голям успех беше, че успях да им набия в главите ползата от 1 банан или ябълка за следобедна закуска вместо плодово млекце  #Crazy Та така...дерзайте..

# 30
  • Мнения: 4 392
Явно проблема с бабите и дядовците е повсеместен. Аз вече го удрям на камък когато обяснявам, че до три години не трябва да яде шоколад, сладки неща изобщо не трябва да яде и др. под.

При нас беше същото. Сега обаче има известна промяна - без да се карам или налагам просто им пуснах мухата колко си е харесал Дани едни книжки  Laughing Сега като ходим при тях задължително има купена нова книжка или играчка, но това все пак е много по-добър вариант от шоколад или кроасан. Другият голям успех беше, че успях да им набия в главите ползата от 1 банан или ябълка за следобедна закуска вместо плодово млекце  #Crazy Та така...дерзайте..
Аз пращам храна на Симона, когато гостува на баба си и дядо си. Не искам никого да занимавам да и готви специално, така че това е моя грижа. Peace Понякога обаче, когато нямам възможност, те и готвят, но вече са наясно.  Wink В началото даже пращах и плодове, но сега- не.
Ако гости и донесат шоколад или снаксове, ги прибирам за тате и. hahaha

# 31
  • София
  • Мнения: 1 326
Аз много внимавам какво яде малката и хич не й купувам разни такива неща - шоколади, зрънчовци и подобни. Кренвиршите са табу във вкъщи по причина, че аз самата не бих близнала подобно нещо.
Много мразя когато ходим по градинките ив сичкид еца набиват всякакви видове снаксове и постоянно се намират баби и майки, които тъпчат моето дете въпреки протестите ми. За да не му станело нещо като гледа... Една майка преди няколко дена беше безкрайно учудена, че недавам шоколад на 2,2 годишното ми дете. Даже ме попита дали е алергична... Давала съм й, но по специални поводи. Не мисля че трябва при всяко искам това и онова (особено за такива неща, дето изобщо не се знае какво има вътре) детето да го получава. Аз самата рядко ям шоколад, вафли и т.н... Ако ядеше достатъчно сурови плодове и зеленчуци може би щях да съм по-либерална, но тя освен банан и малко ябълка друго отказва... така че няма какво да компенсира тези за мен излишни храни.


При нас положението е същото, дори и банан не яде, само хляб и кис. мляко, но аз не отстъпвам, няма да му давам шоколад, защото друго не яде......ако си ядеше нормално, можеби щях да му давам.
При племеника, който е злоят, се опитват да компенсират и впоседствие той почтни нищо не яде освен шоколди и вафли.

# 32
  • София
  • Мнения: 1 326
Сега се сетих, че майка ми веднъж му беше дала вафла (дотогава не беше опитвал ) и след грандиозния скандал,който и вдигнах не смее нищо подобно да му предлага...сега купува само Данонки и ме мисли за вманиячена  Sad ............но все пак ми е майка, а не свекърва.

# 33
  • у дома
  • Мнения: 965
Гледам да ограничавам всичко, което не е приготвено от мен, т.е. всички пакетирани храни. Давала съм и, но много рядко, затова не се притеснявам ако, случайно, някоя майка на площадката и даде. Повече ме притеснява това, че не знам  дали си е измила ръцете, като и го бута в устата, а не че детето ми ще изяде пет зрънчовци.
Единственото, което и давам 1-2 пъти в седмицата е малко парченце шоколад. През останалото време само го бленува и храни куклите с "коладче"  Laughing

# 34
  • Мнения: 1 640
  Съвсем основателно се притесняваш от поведението на бабата.Аз имах подобни конфликти,съпроводени с обстойни разяснения за съвременните и зисквания относно дет.хранене.Моите поне се оказаха що-годе възприемчиви,но ме смятат за маниачка във всяко 1 отношение.Ама , много важно! Whistling
  Избягваме /но невинаги/пържени храни,натур. сокове с консерванти,вафли,гумени/желирани/ бонбони,боза/в нея има изкуствени подсладители/,гризки,колбаси/макар че мн.ги обича/,безалкох.напиткиДавам солети,пуканки,шоколад-обича ги и иска,но не всеки ден.
   А какво ще кажете за Нескуик и другите подобни какаови,медени топчета или рингчета? newsm78 newsm78 Те полезни ли са?Моята дъщеря ги опита наскоро и и харесват.Като им види рекламите и иска.

# 35
  • Мнения: 14 654
всички неща в пликчета са вредни

# 36
  • Благоевград
  • Мнения: 142
Давам от така наречените "боклуци " , но изключително рядко.
Шоколад - киндерчета, но винаги остава по малко от шоколадчето.
Крокита забранявам-дори и навън.Взима си ако я почерпят, но знае че не може повече и спира. Naughty
Изобщо силно ограничавам, но не се знае до кога ще породължи. Confused
  bouquet

# 37
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
И аз давам Киндер, но в него има ГМО ... пише си го в сайта им..... затова мисля да ги отказвам ....

# 38
  • София
  • Мнения: 2 493
И аз давам Киндер, но в него има ГМО ... пише си го в сайта им..... затова мисля да ги отказвам ....

Въпреки последната им реклама, че са полезни за децата ли? Wink Всеки път като я видя и се изумявам...

# 39
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
И аз давам Киндер, но в него има ГМО ... пише си го в сайта им..... затова мисля да ги отказвам ....

Въпреки последната им реклама, че са полезни за децата ли? Wink Всеки път като я видя и се изумявам...

 Laughing ..... да , и аз

# 40
  • Мнения: 1 734
Не го ограничавам конкретно, но гледам всяко нещо да давам с мярка. За щастие не си пада много по сладкото и не ми иска шоколад и други подобни... всъщност много рядко

# 41
Смучещите бонбони ги избирам без захар...
.

Недей ...изкуствените подсладители са канцерогенни ....това е напълно сериозно .... избирай бонбони със захар

 Peace

И после да тича да си мие зъбите ведната!  Wink

# 42
secretgarden, е взе ми думите от прьстите дет се вика Wink

Аз също предпочитам да е подлсадено нещо със захар, а не с подсладители дори и за себе си  в редките случаи когато ям сладко. А немога да разбера продуктите подлсадени хем със захар, хем със подсладители !!??



Изкуствените подсладители излизат по-евтино на производителя. Затова българските безалкохолни са с подсладители, някои от тях без да се рекламират като диетични.

# 43
  • София
  • Мнения: 2 493
Голям праз, ясно, ама защо има и захар? Защо не си позлват тогава само подсладители?

# 44
Голям праз, ясно, ама защо има и захар? Защо не си позлват тогава само подсладители?

Единственото обяснение, което ми идва наум е, че захарта е по-обемна от подсладителите и тестените изделия "бухват". Подсладителят ги сплесква. А за напитки нямам обяснение...  newsm78

# 45
  • София
  • Мнения: 1 326
И аз давам Киндер, но в него има ГМО ... пише си го в сайта им..... затова мисля да ги отказвам ....

Въпреки последната им реклама, че са полезни за децата ли? Wink Всеки път като я видя и се изумявам...

 Laughing ..... да , и аз

Кажете някой шоколад без ГМО и рехидрирано масло........моят постоянно ми мрънка за шоколад.........

# 46
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
 Милка с млени лешници ... Ноазет ... мисля, че и Тоблерона е без хидроген мазнини ...

..има такива шоколади ...на етикета пише

# 47
  • Мнения: 11 607
Интересува ме какво ядат децата ми, но не се вманиачвам......

Моите родители и без това рядко виждат децата ми, така че ги оставям да ги поглезят с малко вредности в началото, защото знам,че това няма да е за постоянно.  В къщи внимаваме и гледаме какво ядем, но отвреме навреме и за себе си купувам зрънчо напр. А и всичко онова, което е за здравословното хранене е добре, ако може да се намери по магазините обаче. Опасявам се,че плодовете, зеленчуците и пр. също са не по малко вредни, защото и те са пълни с какво ли не. Най-съм спокойна за децата си на село, където всичко е натурално, защото знам,че родителите ми използват минимални количества синтетична тор.  Така че не се заблуждавам,че щом съм купила килограм ябълки, то съм направила най-доброто за децата си. Защото просто не знам колко тор имат и как въобще са стигнали до мен. Но все пак предпочитам тези нитратни ябълки пред зрънчото и чипсовете.

За всичко трябва да има граници...... И мога да кажа,че децата ми също не са от боледуващите, но за тяхната закаляване наблягам не само на храната, но и на спорта, обличане и др.

# 48
  • Варна
  • Мнения: 1 241
Вчера бяхме на гости и засякох как му дават фъстъци /не, че ги изяде, само ги посмука и изплю/ и цял морков от туршия  Close / хвърли го/. Кой знае още колко неща от масата са му дали без да видя.  Twisted Evil Изяде и две вафли от бабата, зрънчо, пелети, солети.... имаше по-големи деца.
През нощта ми мрънка и пръцка, сигурно го е мъчило стомахчето ...
В такива моменти, за съжаление, ми е невъзможно да следя какво яде.  Confused

# 49
  • Мнения: 4 451
За съжаление, голямата ми дъщеря яде доста "боклуци" и аз не зная как да я спра. Тя влиза с мен в магазина и си избира какво ли не, пълни в кошницата сама, докато аз пазарувам. При нас дисциплината се развали, когато живеехме със свекърва ми. Тогава 8-годишния ми племенник си беше все при нея, а той не ядеше нищо друго, освен пържени картофи, шоколади, чипс, вафли, кроасани, сладолед и не можах да я опазя. Сега имам беб, вече не сме при свекърва ми, но се опасявам, че тя ще се научи на "вредностите" от кака си. Как да спра този процес? Close

# 50
  • София
  • Мнения: 203
   Много ви благодаря на всички за дадените мнения   bouquet   bouquet  bouquet
 

# 51
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Ей, тия тъпи свекърви #Cussing out И моята е такава... "когато е при мен ще я гледам както аз знам" Shocked Ами за това и ползвам свекърва ми в краен случай Crossing Arms
Лошото е, че вече няма безвредни храни. Трябва да внимаваме да избираме по-малко вредните. Сикрет е написала, кои трябва да се избягват в най-голяма степен.

# 52
  • Мнения: 3 537
Много неща не са полезни за нас, а пък да не говорим за децата.Общо взето аз му давам почти всичко да яде, само избягвам кренвиршите,и подобни.Иначе какво?! ако не му давам сега ,един ден ще си ги навакса тези храни десетократно, така, че по -добре от всичко да опита по малко, нищо няма да му стане...а и е неизбежно, само като види някое дете да яде нещо на детската площадка..., айде ще го дръпна на страни няколко пъти да играе на друго място,ама всеки път ли така?!примерно...та и така не става понякога....да стои всеки път отстрани и да гледа жално ли?! - не мисля, че и това е начина.... то пък да се чудиш вече какво да ядеш, щом и на сиренето и кашкавала започнаха да им слагат разни допълнителни добавки за по-бърдо узрявате и тем подобни е ясна работата, а уж се водят като едни от най-безвредните храни на пазара....Но все пак до колкото ми е възможно избягвам да му давам вредни храни или поне да не се прекалява с тях.

# 53
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
Ми не...не му даваш по принцип, но ако някой го почерпи не правиш на въпрос

# 54
  • София
  • Мнения: 2 493
Забравих да кажа, че веднъж ми се случи една баба с детенце в градинката да почерпи Мая с нарязани на парченца ябълки. Направо се облещих и неможах да повярвам и й го казах. Похвалих я, затова че е избрала ябълки пред зрънчовци и т.н. и тя каза, че има същия проблем като моя - много внимава какво яде малкия, но като идат на площадката и край с дисциплината. Затова и носи ябълки или други нарязани плодове в една кутийка...
Аз на моята й купувам сушени плодове и я лъжа че са бонбони и тя си ги яде с кеф... Много й разбира главата. Сушени черешки, кайсии, стафиди много обича... Ето ви идея за заместител на бонбоните. Хем са сладки хем полезни. Все пак и с тях не бива да се прекалява.

# 55
  • Мнения: 2 242
Готвя безсолно и със плодова захар, избягвам или ограничавам свинско, зръчновци и подобни, консерви, лютеници, всичко различно от чисто месо, гъби, шоколад, силни подправки. Ние самите с баща й сме фенове предимно на зеленчуците и плодовете и това доста ме улеснява (не мога да си представя аз да ям шоколад и да не давам на детето си). И двете заедно си хапваме поне по 2 плода на ден, но примерно не харесва (за мое огромно съжаление) пресни сокове.

С бабата последно се разбрахме да се спазват поне основните правила на готвенето (без запържване и мазнотий) специално я накарах да си разпечати тази тема  Пълноценно хранене и здравословни техники да готвене   

На мен много по-голям проблем ми е менюто в яслата – от както разбрах че по Закона за обществената поръчка търгът се печели от най-евтината оферта  #Crazy и детето ми яде кайма за по 3лв килото и кренвирши за по 2лв Cry.... ходя като болна. Сега проучвам да я преместим в частна градина. Какво като 2 години й създавам хранителни навици – тя първата седмица е трябвало да яде кюфтета с боб и кисели краставички. За мое голямо учудване вече 3-та седмица отказва да яде манджите ... все си мислех че глада чудеса прави, но то горкото набива хляб.

# 56
  • Мнения: 2 242
Аз на моята й купувам сушени плодове и я лъжа че са бонбони и тя си ги яде с кеф... 
много отдавна съм се наканила да го пробвам но все не намирам кой да питам - какви точно плодове даваш, не са ли много твърди, трябва ли да се киснат или нарязват преди това?

# 57
  • Мнения: 1 404
Слави,а в частната ясла проучила ли си как готвят?Аз също съм пред подобна дилема в момента,но всички ме убеждават,че в частната храната щяла да бъде още по-лоша,а дори нямало и да знам ConfusedИ още нещо-зеленчукови сокове как приготвяте,т.е какъв уред да си купя-имам един кухненски робот,но той няма такафа функция.

# 58
  • София
  • Мнения: 2 493
Slavi, купувам й както писах най-вече стафиди, сушени череши и кайсии. Пробвах и манго (или папя забравих кое от двете) и сушен пъпеш, ама не й харесаха. Тези последните са на кубчета, а другите в реален размер. Само кайсиите й ги нарязвам на по-малко парчета. Не ги кисна - дъвче ги така. Казвам й че са гумени бонбони и трябва да се дъвчат повече... Особено стафидките много се харчат...Simple Smile Виж на сергиите за сушени плодове. Има много голямо разнообразие.

# 59
  • София
  • Мнения: 4 867
повечето сушени плодове са с много добавена захар - да имате предвид, ако ги ползвате като безвреден заместител на захарта...

# 60
  • София
  • Мнения: 2 493
yanita, имаш предвид че специално им добавят захар ли?

# 61
  • Мнения: 11 607
На мен много по-голям проблем ми е менюто в яслата – от както разбрах че по Закона за обществената поръчка търгът се печели от най-евтината оферта  #Crazy и детето ми яде кайма за по 3лв килото и кренвирши за по 2лв Cry.... ходя като болна.

Защо не кажеш в ДГ да не и дават никакво месо? Винаги има нещо без месо, или да и мажат филия с лютеница или маргарин - по добре това, отколкото псевдо месото,което дават......

# 62
  • София
  • Мнения: 2 249
yanita, имаш предвид че специално им добавят захар ли?

Да, добавят. Не на всички.  Вероятно някои от стафидите, кайсиите  и сините сливи са подминати, но ягоди, череши, манго, киви, папая ...

# 63
  • София
  • Мнения: 4 867
да и мажат филия с лютеница или маргарин - по добре това, отколкото псевдо месото,което дават......

никога не съм изпадала в крайности на тема здравословно хранене, най-малкото защото нямам гаранция за почти нищо от предлаганото на пазара. пък и селските зеленчуци кой знае какъв дъжд ги е валял... ама не мога да приема, че лютеницата и маргаринът са по-малко нездравословни от месото в описаната по-горе ситуация.

# 64
  • Мнения: 2 242
Bili  за частните – както и за държавните, всичко си е до конкретна градина (още разпитвам и събирам информация). Имахме соко-изтизквачка някаква, но от както си взехме Витал център само с него работя  Peace (има приставка и за шейкове и за сокове и за ядки)

Мама Цоцоланка ами и да кажа то файда йок, щом принципа е НАЙ-ЕВТИНОТО .... какъв е смисъла да заместят един нискокчаествен боклук с друг. Мислех да нося домашна храна, но според познати хич няма да се занимават, пък и ме е страх заради моите ‘претенции’ да не се изгради специално отношение към детето. И без това ме гледат като лудите по площадките че не му давам на горкото ни зрънчо ни чипс Mr. Green.... Ако бяха повече майки с претенции ...  някой прокарал ли е свое изискване за храненето в градината. Аз освен с вътрешен човек не виждам как да стане newsm78?

По едно време имаше тема Инфо за рецептурниците и храните в детски кухни, ясли и градини  с такава инициатива, но нещата замряха

Yanche много ти благодаря   bouquet –още утре ще пробвам!

Последна редакция: вт, 27 фев 2007, 14:58 от Slavi

# 65
  • София
  • Мнения: 1 326
Аз на моята й купувам сушени плодове и я лъжа че са бонбони и тя си ги яде с кеф... Много й разбира главата. Сушени черешки, кайсии, стафиди много обича... Ето ви идея за заместител на бонбоните. Хем са сладки хем полезни. Все пак и с тях не бива да се прекалява.
Ааааа моят на това не се лъже, пробвах вече. Sad

# 66
  • София
  • Мнения: 1 326
yanita, имаш предвид че специално им добавят захар ли?

Да, добавят. Не на всички.  Вероятно някои от стафидите, кайсиите  и сините сливи са подминати, но ягоди, череши, манго, киви, папая ...

 Да не говорим, че каисиите ги пбработват с разни вредни химикали............

# 67
  • Мнения: 11 607
да и мажат филия с лютеница или маргарин - по добре това, отколкото псевдо месото,което дават......

ама не мога да приема, че лютеницата и маргаринът са по-малко нездравословни от месото в описаната по-горе ситуация.

Мисълта ми бе само за маргарина.... Защото много почитатели на здравословното хранене го слагат и него в графа вредни, заради транс мазнините,които съдържа. Т.напр. в САЩ използването на транс мазнини е забранено!

Мама Цоцоланка ами и да кажа то файда йок, щом принципа е НАЙ-ЕВТИНОТО .... какъв е смисъла да заместят един нискокчаествен боклук с друг. Мислех да нося домашна храна, но според познати хич няма да се занимават, пък и ме е страх заради моите ‘претенции’ да не се изгради специално отношение към детето. И без това ме гледат като лудите по площадките че не му давам на горкото ни зрънчо ни чипс Mr. Green.... Ако бяха повече майки с претенции ...  някой прокарал ли е свое изискване за храненето в градината. Аз освен с вътрешен човек не виждам как да стане newsm78?

В нашата ДГ се съобразяват с това ми изискване. Първо говорих с директорката, много интелигентна и добра жена, и обясних,че не желая децата ми да консумират месо във всякакъв вид в ДГ и че няма проблем те да гледат другите как ядат и директорката каза - Няма проблем. И така до ден днешен. Вече в ДГ е 3бр. и проблем нямам! Цялата ДГ знае за това и се съобразява с него. Лично аз съм виждала как напр. закуската е подредена сутрин по масите и по филията с лютеница или маргарин, се ориентирам къде седи детето ми. Защотото тази филия е единствена.

Спорно е за отношението, имах малък проблем, но го изясних, но общо взето пък имам и фенове сред учителките, които също приемат нашия начин на живот с по-ограничен прием на месо . От 6г. не консумираме колбаси, мазно, пилето е без кожа, въобще.... в началото може и да е трудно, но вече съм свиканала и не ми прави впечатление. Когато децата ми са при майка ми и тя свикна да маха кожата на пилето, така че.....

# 68
  • Варна
  • Мнения: 552
Колкото и да искаме не можем да опазим децата си от вредните храни.Няма смисъл да започвам, след ката идеята ми ще бъде разбита първо в ДГ,после на лавката в училище.В ДГ градина заявиха на съседката ми , че не може да се внася храна или да се дава нещо различно отвътре на дъщеря й.Сега я води след закуска и я взима преди следобедната.Майката/не ходи на работа/ има 3 дъщери и са на разделно хранене от бебета.Каката  е заявила на майка си:-"Ще видиш ти като порасна,ще ям всичко,от което си ме лишавала!"
Децата ми ядат това ,което обичат и нямам намерение да ги тормозя!Нямам намерение да се превръщам на падарин и да хода след тях до 18-та им година!
Щях да забравя ,много обичаме шоколад"Милка"!
 

Последна редакция: вт, 27 фев 2007, 16:24 от Илиева

# 69
  • Мнения: 1 404
Колкото и да искаме не можем да опазим децата си от вредните храни.Няма смисъл да започвам, след ката идеята ми ще бъде разбита първо в ДГ,после на лафката в училище.В ДГ градина заявиха на съседката ми , че не може да се внася храна или да се дава нещо различно отвътре на дъщеря й.Сега я води след закуска и я взима преди следобедната.Майката/не ходи на работа/ има 3 дъщери и са на разделно хранене от бебета.Каката  е заявила на майка си:-"Ще видиш ти като порасна,ще ям всичко,от което си ме лишавала!"
Децата ми ядят това ,което обичат и нямам намерение да ги тормозя!Нямам намерение да се превръщам на падарин и да хода след тях до 18-та им година!
Щях да забравя ,много обичаме шоколад"Милка"!
 
Мисля,че и без да става човек пЪдарин,може да създаде здравословни навици на хранене на едно дете,въпросът по-скоро е в желанието,мотивацията,степента на информираност.И моето дете яде това,което обича,за нея овесени ядки с мляко е нещо апетитно Mr. Green

# 70
Не можем да опазим децата от тези храни. Дъщеря ми е на 3 и яде каквото и дам, но синът ми-14 , цял ден е навън - да му спра джобните за да яде само в къщи???

# 71
  • Мнения: 1 404
Не можем да опазим децата от тези храни. Дъщеря ми е на 3 и яде каквото и дам, но синът ми-14 , цял ден е навън - да му спра джобните за да яде само в къщи???
Една и съща храна не е еднакво вредна за дете на 3 години и момче на 14,или бъркам?

# 72
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Мисля,че и без да става човек пЪдарин,може да създаде здравословни навици на хранене на едно дете,въпросът по-скоро е в желанието,мотивацията,степента на информираност.И моето дете яде това,което обича,за нея овесени ядки с мляко е нещо апетитно Mr. Green
А като тръгне на училище и съучениците й ядат чипсове и вафли, тя ще си извади овесени ядки от чантата ли?
Пък и не си мисли, че тези ядки нямат консерванти.

# 73
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Не можем да опазим децата от тези храни. Дъщеря ми е на 3 и яде каквото и дам, но синът ми-14 , цял ден е навън - да му спра джобните за да яде само в къщи???
Една и съща храна не е еднакво вредна за дете на 3 години и момче на 14,или бъркам?
Каква е толкова разликата?

# 74
Баничките,чипсовете,вафлите,бонбоните мисля,че са еднакво вредни и за 3 за14 год.Баткото поне яде плодове а малката не иска нищо освен банани, не мога да измисля под каква друга форма мога да я накарам да яде други плодове\ пай с ябълки???\

# 75
  • Мнения: 2 242
Според мен вкусовите навици се изграждат първите 3-5г. Чела съм за изследвания в щатите - крайните резултати показваха, че например деца отгледани като вегетарианци, дори след отделянето от семействата си и след прояждане на месо.... в края на краищата се връщат към начина на хранене с който са отгледани. Според мен не са и нужни кой знае какви изследвания – те нещата са логични и поне аз намирам доказателства за това ежедневно.

А тук иде реч и за целенасочено възпитаване на култура на хранене – ако едно дете бъде отгледано да не пъха всичко в устата си, само и само да се наяде, да обръща внимание на храната си, или поне да знае че има полезни и вредни храни и се изискват мааалко усилия за да не се храниш като грух-грух-четата.... е сигурна съм че и да прояде чипсове някой ден, рано или късно изграденото отношение към храненето ще си каже думата.

# 76
  • Мнения: 11 607
Според мен вкусовите навици се изграждат първите 3-5г. Чела съм за изследвания в щатите - крайните резултати показваха, че например деца отгледани като вегетарианци, дори след отделянето от семействата си и след прояждане на месо.... в края на краищата се връщат към начина на хранене с който са отгледани. Според мен не са и нужни кой знае какви изследвания – те нещата са логични и поне аз намирам доказателства за това ежедневно.

А тук иде реч и за целенасочено възпитаване на култура на хранене – ако едно дете бъде отгледано да не пъха всичко в устата си, само и само да се наяде, да обръща внимание с какво се храни, да знае поне че има полезни и вредни храни .... е сигурна съм че и да прояде чипсове някой ден, рано или късно изграденото отношение към храненето ще си каже думата.


 newsm10 newsm10

# 77
  • София
  • Мнения: 6 477
Голям праз, ясно, ама защо има и захар? Защо не си позлват тогава само подсладители?

Единственото обяснение, което ми идва наум е, че захарта е по-обемна от подсладителите и тестените изделия "бухват". Подсладителят ги сплесква. А за напитки нямам обяснение...  newsm78
Мила, моля те недей да пишеш такива работи! От захар се бухва само в дупето ако се злоупотребява с нея! Wink Wink Wink Тестените изделия бухват от маята, която се слага в тях. А маята се прави от особен вид микроорганизми, наречени дрожди, които имат нужда от съвсем малко захар за да могат да започнат да мърдат и да "пръцкат" газ, който набухва сладките. Колкото да напитките - подсладителите са много по-сладки от самата захар - с по-малко вещество повече сладък вкус, а захарта е необходима за да потисне донякъде нагарчащия вкус на единия вид подследители. И ако да речем си мислите, че като си слагате течна сметана в кафето тя е от мляко сте в грешка.....тя е от соя, която се намира в кренвиршите, които анатемосвате Wink Wink Wink Wink И изобщо ако работи някой от вас малко в хранителния бранш какви неща може да ви каже......няма да ви разказвам аз лично за киселото мляко, че ша ме биете или мен ша ме уволнят аз антиреклама Joy

# 78
  • Мнения: 2 242
eeee бива ли така... подхвърли кокалчето, пък сега си трай  Twisted Evil тцтцтцт я бързо да разкажеш  Twisted Evil влез като гост щом те е бъз от бой  Mr. Green  Laughing
а мен киселото мляко много ме вълнува понеже в нашето семейство се яде на килограм Flutter

ПС.току що гледах по новините 8 годишно момче, тежащо 100кг, да набива пържени картофи и бифтек  Joy на 2 г е вече бил два пъти над нормата  Wink

# 79
  • София
  • Мнения: 6 477
Майтапя се, как ще влизам като гост като си имам регистрация? Wink Е,за млякото и непрекъснатите реклами за живи закваски с уникалната българска бактерия.....Да, тя наистина е много ценна и полезна, ама по-изгодно излиза да се слагат други микробчета. А те съответно далеч не са толкова полезни и ценни, но запазват млякото дълго време да не са развали. Ако не сте се досетили става дума за Данон (но тук влизат и всички кис.млека дет никак не се развалят поне 1 месец в хладилника) - понеже всички питат има ли консервант или не. Няма консервант, но и лактобацилус има в минимални количества за сметка на други малки животинки, които запазват млякото от разваляне. Не казвам, че е вредно, обаче гледам че тук много сте залитнали по супер яко здравословно хранене...нещо, което е мисия невъзможна при сегашните постижения на химията и нейните замърсявания. Та да не се толкова задълбочавате и анатемосвате разни храни. А и както казах - не вярвайте, че сметаната е кравешка..соева е най-вероятно понеже е в пъти по-евтина. Както и смешката - в киселото мляко слагат сухо мляко и значи млякото не струва newsm78..А от какво е направено то? Ми пак от прясно разбира се! И се слага, за да се повиши белтъчното съдържание понеже нашите млека не са адски супер добри. Така че това специално е за добро.
А за мамите, които искат да си правят кис.мляко - ползвайте като закваска кисело мляко, което е от по-бързо развалящите се и е от по-киселия вид ако държите да си набавите уникалната българска микробка. А ако ви мързи - гледам че има сума реклами на разни модерни бързи напитки с такива животинки! Наздраве Wink Wink

# 80
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
  • Мнения: 13 650
...а ако ядем вкиснало мляко значи ли, че вътре са се размножили лактобацилите ...знам, че слагат стафилококус термофилус .....

# 81
  • Мнения: 11 607
ПС.току що гледах по новините 8 годишно момче, тежащо 100кг, да набива пържени картофи и бифтек  Joy на 2 г е вече бил два пъти над нормата  Wink

И в тази връзка принц Чарлз казал,че трябва да се забранят заведенията за бързо хранене....

...знам, че слагат стафилококус термофилус .....

Какво е това?

# 82
  • София
  • Мнения: 6 477
...а ако ядем вкиснало мляко значи ли, че вътре са се размножили лактобацилите ...знам, че слагат стафилококус термофилус .....
Точно стафилококус термофилус е бактерията, която заменя лактобацилуса и се използва все повече. Има млека, при които е балансирано съотношението между двата вида бактерии, но се предпочита стафилококуса. Нека не ви плаши името - може би за много ще звучи като стафилококова инфекция това всичкото. Но в млякото гадинките са добри и не носят болести.
Е, виж във вкисналото мляко  се е завъдила и най-разнородна гад, така че не е препоръчително да се яде ако не искаме да тичаме скоропостижно до тоалетната Wink

# 83
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Според мен вкусовите навици се изграждат първите 3-5г. Чела съм за изследвания в щатите - крайните резултати показваха, че например деца отгледани като вегетарианци, дори след отделянето от семействата си и след прояждане на месо.... в края на краищата се връщат към начина на хранене с който са отгледани. Според мен не са и нужни кой знае какви изследвания – те нещата са логични и поне аз намирам доказателства за това ежедневно.
Аз пък не.
Аз съм отгледана в семейство, в което се смяташе, че месото е много полезно и се консумираше ежедневно. А от 17 години съм вегетарианка.

# 84
  • Мнения: 4 629
Не давам на синът ми от т. нар. вредни храни. Много е малък, за да яде шоколади, зрънчо и т.н. Сега аз определям какво хапва и какво не. Искам да го науча да се храни здравословно и разумно. Той няма от къде да знае какво е шоколад и дали му се яде освен, ако аз не съм му дала и като не иска домати, аз да му давам шоколад, защото "обича". Ясно, ми е, че в един момент ще прояде и сладкиши, но този момент не е дошъл все още. А пък чужд човек (свекърва ми, някой в парка....) да му даде каквото и да било без мое позволение за мен е недопустимо  Naughty

# 85
  • На черешата
  • Мнения: 8 393
 Не бива да се преиграва чак толкова.Борянка е с атопичен дерматит и неизвестна към какво алергия-и такааааааа...,не бива да яде почти нищо от това,което виждате в магазина.Според лекарите трябва да я сложа на зеленчукова диета,ама и тя не е сигурна,че зеленчуците са нитратни. newsm78Никакви купувани сладкиши,че имат консерванти,никакъв сок,без шоколад и цитрусови плодове...Като питах какво всъщност може да яде и той се замисли.
 Е не се впрегнах толкова,от някои неща не мога да я лиша,просто ги ограничавам.Ако някой я почерпи в градинката ,детето първо ме пита може ли-естествено,че няма да и извадя от устата солетката или една бисквитка,от толкова нищо няма да и стане. CrazyПък у дома си и пека кекс и готвя супи.Яде си готвено,зеленчуци и плодове никога не отказва. Crazy

# 86
  • София
  • Мнения: 5 606
Дори нямаше да се замисля по въпроса.Свекърва ми знае от самото начало,че ние с мъжа ми определяме кое е позволено и кое не.Знам,че не и харесва,чувала съм и реплики зад гърба ми,но до биг скандал не се е стигало Mr. Green
Peace И при нас е така

# 87
  • Мнения: 1 404
Мисля,че и без да става човек пЪдарин,може да създаде здравословни навици на хранене на едно дете,въпросът по-скоро е в желанието,мотивацията,степента на информираност.И моето дете яде това,което обича,за нея овесени ядки с мляко е нещо апетитно Mr. Green
А като тръгне на училище и съучениците й ядат чипсове и вафли, тя ще си извади овесени ядки от чантата ли?
Пък и не си мисли, че тези ядки нямат консерванти.
Според мен докато тръгне училище,вече ще има изградена хранителна култура.Предлагаш ми да и дам отсега чипс,за да свиква отрано или?

# 88
  • Мнения: 1 404
Не можем да опазим децата от тези храни. Дъщеря ми е на 3 и яде каквото и дам, но синът ми-14 , цял ден е навън - да му спра джобните за да яде само в къщи???
Една и съща храна не е еднакво вредна за дете на 3 години и момче на 14,или бъркам?
Каква е толкова разликата?
В имунитета и степента на зрялост на храносмилателната система примерно.

# 89
  • София
  • Мнения: 4 867
за мен е важно децата ми да се научат да правят разлика между "ям ..." и "храня се с..."
ако като цяло менюто им е добре балансирано, голяма работа, че някоя неделя ще хапнат пуканки със сладолед или чипс с бял хляб и шоколадови вафли.
култура на хранене не мисля, че се възпитава със забрани.

# 90
  • Мнения: 1 404
Абсолютно съм съгласна с това,на малко дете е трудно и да се забрани де,така става по-интересно.У дома яде това,което и ние,опитвам се ДОКОЛКОТО МОГА да готвя здравословно.Но никой не може да ме убеди,че понеже така и така всичко е вредно,най-добре е като взема малката от градина,да нося чипс или зрънчо да си го гризка по пътя-това последното е от разговори с родители.

# 91
Голям праз, ясно, ама защо има и захар? Защо не си позлват тогава само подсладители?

Единственото обяснение, което ми идва наум е, че захарта е по-обемна от подсладителите и тестените изделия "бухват". Подсладителят ги сплесква. А за напитки нямам обяснение...  newsm78
Мила, моля те недей да пишеш такива работи! От захар се бухва само в дупето ако се злоупотребява с нея! Wink Wink Wink Тестените изделия бухват от маята, която се слага в тях. А маята се прави от особен вид микроорганизми, наречени дрожди, които имат нужда от съвсем малко захар за да могат да започнат да мърдат и да "пръцкат" газ, който набухва сладките. Колкото да напитките - подсладителите са много по-сладки от самата захар - с по-малко вещество повече сладък вкус, а захарта е необходима за да потисне донякъде нагарчащия вкус на единия вид подследители. И ако да речем си мислите, че като си слагате течна сметана в кафето тя е от мляко сте в грешка.....тя е от соя, която се намира в кренвиршите, които анатемосвате Wink Wink Wink Wink И изобщо ако работи някой от вас малко в хранителния бранш какви неща може да ви каже......няма да ви разказвам аз лично за киселото мляко, че ша ме биете или мен ша ме уволнят аз антиреклама Joy

Мила, хайде сложи си очилата и забележи кавичките, които съм използвала.
Да не говорим, че съм пояснила, че става въпрос за обем.

Моля те, чети и мисли преди да пишеш!

# 92
# 93
много полезен и интересен линк
http://www.bnap.org

за подсладителите
http://www.bnap.org/2006/10/10/aspartam-splenda/

И малко Е-та:
ОЦВЕТИТЕЛИ (E100-E181)



E100* Curcumin -Оранжево-жълто, извличано от корена на растението куркума от фамилията на джинджифила, но може и изкуствено да се синтезира. Узползвано в сирената (кашкавалите), маргарин, печени сладкиши и fish fingers (букв. 'рибени пръсти').
E101* Riboflavin (vitamin B2), - Riboflavin-5'-phosphate Витамин B2 и жълт цвят, съдържа се в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците. Използва се в маргарини и сирена.
E102 Tartrazine Жълто No.5., - масово използван оцветител, HACSG (Hyperactive Children's Support Group (Организацията за поддръжка на хиперактивните деца) указваща, че тази субстанция може да предизвика алергични реакции) препоръчва да се избягва. Установено е, че предизвиква астматични пристъпи (въпреки че американската FDA (Food and Drug Administration (Хранителна и лекарствена администрация)) не го признава) и уртикария (nettle rash) при децата (FDA счита, че вероятността е 1:10 000); възможни са също тумори на щитовидната жлеза, хромозомни нарушения, уртикария (hives) и хиперактивност. Чувствителността към татразина също така е свързана и с чувствителност към аспирин. Узползва се в цветни питиета, сладкиши, конфитюри, cereals (мюсли/зрънчовци/печени "люспи" от грис от зърнени храни), бързи (сухи) закуски/храни, рибни консерви, сухи супи. Типични продукти са безалкохолни напитки, сладкарски изделия, ободрителни напитки, туршии. Отхвърлено в Норвегия и Австрия.
E104 Quinoline yellow Жълто No.10. - Използва се в червила, продукти за коса, одеколони и в широк кръг лекарствени средства. Причинява дерматит. Отхвърлено в Австралия, САЩ и Норвегия.
E107 Yellow 2G/7G Жълто. - HACSG препоръчва да се избягва. Хора, страдащи от астма могат да получат алергична реакция. Типични продукти са безалкохолните напитки. Отхвърлено в Австралия и САЩ.
E110* Sunset yellow FCF, Orange Yellow S Жълто No.6, синтетично. - HACSG препоръчва да се избягва. Типични продукти са ободрителни питиета, сладкарски изделия, супи на прах. Използва се в cereals (мюсли), печива, сладкиши, бързи закуски, сладоледи, напитки и рибни консерви; също и в някои лекарства, като например Berocca, Polaramine, Ventolin syrup. Странични ефекти са уртикария (hives), ринит (течащ нос), запушен нос, алергии, изпотяване, хиперактивност, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, коремни болки, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса; наблюдавано е увеличено възникване на тумори при животните. Отхвърлено в Норвегия.
E120* Cochineal, Carminic acid, Carmines - Червен цвят, добиван от насекоми. Рядко се използва. HACSG препоръчва отбягването му.
E122 Azorubine, Carmoisine - Червен цвят, дериват от въглищния катран. HACSG препоръчва да се отбягва. Чувствителните хора, хора алергични към аспирин и астматици могат да реагират зле. Типични продукти са сладкарски изделия, марципан, смучещи се захарни бонбони. Отхвърлено в Швеция, САЩ, Австралия и Норвегия.
E123 Amaranth - Червено No.2 (пурпурно червено), извлича се от малко тревисто растение със същото име (амаранта). Използва се в смески за кексове, пълнежи с плодов вкус, смучещи се захарни бонбони. Може да предизвика астма, екзема и хиперактивност; причинява рождени дефекти и смърт на зародиша при някои тестове с животни, възможно е да причини също и рак. Отхвърлено в САЩ (през 1976г.), Русия, Австрия и Норвегия. Все още се използва в Австралия. Да се избягва!
E124 Brilliant scarlet 4R (Ponceau 4R), Cochineal Red A Червено No.4, - синтетично, дериват от въглищен катран. Канцероген за животните. Астматици и хора, чувствителни към аспирин могат да реагират зле. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлено в САЩ и Норвегия.
E127 Erythrosine Червено No.3. - Използва се в смески с яйчен крем на прах, бисквити, захаросани (глазирани) череши, консервирани череши и ягоди (компоти), сладкиши, бързи храни. HACSG препоръчва да се отбягва. Може да увеличи нивото на хормоните на щитовидната жлеза и да доведе до хипертироидизъм; показано е че причинява рак на щитовидната жлеза при плъхове (при изследване през 1990г.). Може да причини чувствителност към светлината. Отхвърлено през 1990г., но отхвърлянето не е утвърдено от американската FDA. Отхвърлено в Норвегия.
E128 Red 2G - Червено, отхвърлено в Австралия и на много други места, но не и във Великобритания.
E129 Allura red AC Червено No.40. - Синтетичен оранжево-червен цвят. Изпозван в сладкиши, бисквити, смески за кексове, пълнежи с плодови вкусове, напитки и подправки, лекарства и козметични средства. Въведено е в началото на осемдесетте като заместител на амарантата, която е счетена за нездравословна в резултат на противоречиви тестови резултати. Алуреното червено се свързва също и с възникването на рак у мишките. Може да се прояви като алерген при условия за алергия на кожата. Отхвърлено в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E131 Patent blue V Лъскаво/основно синьо. - Отхвърлено в Австралия, САЩ и Норвегия.
E132* Indigotine, Indigo carmine Синьо No.2, - синтетично, дериват от въглищния катран. Обичайно се добавя към таблетки и капсули; също и в сладоледи, сладкиши, печива, сладкарски изделия, бисквити. Хора с алергии трябва да го избягват. Може да предизвика гадене, повръщане, високо кръвно, обриви, проблеми с дишането и други алергични реакции.
E133 Brilliant blue FCF Синя боя No.1, - синтетична, най-често представлява алуминиев разтвор или амониева сол. Използва се в млечни продукти, сладкиши и напитки. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлена в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E140 Chlorophyll - Маслинено зелено, среща се във всички растения. Участва в храната на човека. Използва се за боядисване на восъци, масла и лекарства.
E141 Copper complexes of chorophyll and chlorophyllins - Съчетания на медта с хлорофила, маслинено зелено. Не са наблюдавани странични ефекти.
E142 Green S Зелено. Изглежда безвредно в малки количества.
E150(a) Plain caramel Прост карамел, тъмно кафяво, изготвено от захароза. HACSG препоръчва да се избягва. Типични продукти са скаридени, соеви, плодови и карамелени сосове, туршии (саламури), бира, уиски, бисквити.
E150(b) Caustic sulphite caramel Каустик сулфитен карамел. Вж. E150(a).
E150(c) Ammonia caramel Амониев карамел. Вж. E150(a)
E150(d) Sulphite ammonia caramel Сулфитен амониев карамел. Вж. E150(a)
E151 Brilliant black BN, Black PN Черен цвят, дериват от въглищния катран. Използва се в кафяви сосове и в смески за кексове с френско грозде. HACSG препоръчва да се избягва. Отхвърлен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E153* Vegetable carbon Растителен въглен, - черен цвят, пигмент от въглен. Използва се в конфитюри, захарни бонбони, бонбони от корена на женско биле. Само растителният вариант е позволен в Австралия. Отхвърлен в САЩ.
E154 Brown FK Кафяво. - Забранено в Австралия, отхвърлено в САЩ.
E155 Chocolate brown HT Шоколадово кафяво - въглищно катранна и "azo" (азотна?) боя. HACSG препоръчва да се избягва. Може да причини лоши реакции при астматици и хора, алергични към аспирин; също така може да предизвика чувствителна кожа. Отхвърлено в Дания, Белгия, Франция, Германия, Шверцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E160(a)* Carotene, alpha-, beta-, gamma- Каротин - оранжево жълто. Човешкото тяло го превръща във витамин А в черния дроб. Съдържа се в морковите и в други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци.
E160(b)* Annato (Arnatto, Annato), bixin, norbixin - Прасковено червено, извлича се от дървото Bixa orellana. Използва се като боя за тяло, фабрична боя, подобрител на храносмилането и откашлечно средство. Типични са млечните продукти. Използва се за боядисване и на сирене (кашкавал), масло, маргарин, зрънчовци/мюсли, бързи храни, супи, текстил и лакове. Знае се че предизвиква уртикария (nettle rash). HACSG препоръчва отбягването му.
E160(c)* Paprika extract, capsanthin, capsorubin - Екстракт от червени чушки. Забранен в Австралия. Да се избягва, отхвърлен в някои страни.
- съдържащ се в доматите и в розовия грейпфрут. Може да увеличи риска от рак. Забранен в Австралия.
E160(e)* Beta-apo-8'-carotenal (C30) - Оранжево. Не са известни странични ефекти.
E160(f)* Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C30) - Оранжево. Не са известни странични ефекти.
E161(b) Xanthophylls - Lutein - Жълто, извлек от растения, съдържа се в зелените листа, невена и яйчния жълтък. Малко вероятно е да дава странични ефекти.
E161(g)* Xanthophylls - Canthaxanthin - Жълто/оранжево, може да е извлечено и от животни (ретинол). Пигментът се среща в някои гъби, ракообразни, риби, пера от фламинго. Не са познати странични ефекти.
E162 Beetroot red, Betanin - Пурпурен цвят, извлечен от корените на цвеклото. Не са познати странични ефекти.
E163 Anthocyanins - Виолетово, извлек от цветя и растения. Изглежда безвредно.
E170* Calcium carbonate - Калциев карбонат, минерална сол. Може да се извлича от скални минерали или от животински кости. Използва се в пастите за зъби, бели бои и почистващи прахове. Понякога се използва за да неутрализира киселината във вина и метални консерви от плодове или зеленчуци. Токсичен при 'високи дози'.
E171 Titanium dioxide - Титанов двуокис, бял цвят. Използван в пасти за зъби и бели бои, замърсява плавателните канали. Не са познати странични ефекти.
E172 Iron oxides and hydroxides - Железни окиси и хидроокиси, черен, червен и жълт цвят. Използват се в пастети от сьомга и скариди. Токсични във 'високи дози'.
E173 Aluminium - Забранен в Австралия. Да се избягва. Отхвърлен в някои страни.
E174 Silver Сребро. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E175 Gold Злато. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E180 Latolrubine BK (Pigment rubine) Рубинено. Забранено в Австралия. Да се избягва. Отхвърлено в някои страни.
E181 Tannic acid, tannins Танин, светло/жълто кафяво. Избистрящ агент за алкохолни питиета, получаван от шикалките/черупките и клонките на дъба, съдържа се в чая.

E200 Sorbic acid Сорбена киселина. Възможен дразнител на кожата.

E201 Sodium sorbate Натриев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E202 Potassium sorbate Калиев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E203 Calcium sorbate Калциев сорбат. Не са познати вредни ефекти.

E210 Benzoic acid Бензоена киселина. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти са безалкохолни напитки, сокове, ободрителни питиета, люти пастети.

E211 Sodium benzoate Натриев бензоат. HACSG препоръчва да се отбягва. Типични продукти - както E210.

E212 Potassium benzoate Калиев бензоат. Хора с история на алергии могат да имат алергични реакции. Типични продукти - както E210.

E213 Calcium benzoate Калциев бензоат. Вж. E212.

E214 Ethyl4-hydroxybenzoate Етил4-хидроксибензоат. Забранен в Австралия.

E215 Sodium salt Натриева сол. Забранена в Австралия.

E216 Propylparaben Възможен контактен алерген.

E217 Propyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.

E218 Methylparaben Възможни са алергични реакции, главно кожни.

E219 Methyl4-hydroxybenzoate Забранен в Австралия.

E220 Sulphur dioxides Сулфонамидни двуокиси. Произвеждат се чрез горене на сяра или гипс. Типични продукти са сурови плодове и зеленчуци, бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, вино, оцет, продукти от домати. HACSG препоръчва да се отбягват. Могат да причинят алергични реакции у астматици; разрушават витамин В1; трудни за метаболизиране при хора с нарушена бъбречна функция.

E221 Sodium sulphite Натриев сулфит. Дезинфектиращ/обезгазяващ агент, използван в соковете от пресни портокали. Вж. E220.

E222 Sodium bisulphite Натриев бисулфит. Вж. E220.

E223 Sodium metabisulphite Натриев метабисулфит. Агент при обработката. Вж. E220.

E224 Potassium metabisulphite Калиев метабисулфит. Вж. E220.

E225 Potassium sulphite Калиев сулфит. Вж. E220.

E226 Calcium sulphite Калциев сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E227 Calcium hydrogen sulphite Калциев водороден сулфит. Да се отбягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E228 Potassium bisulphite Калиев бисулфит. Вж. E220.

E230 Biphenyl, Diphenyl Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са цитрусовите плодове. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E231 2-Hydroxybiphenyl/Orthophenyl phenol Може да се използва за земеделски цели. Типични продукти са круши, моркови, праскови, сливи, сушени сини сливи, стафиди, сладък картоф, цитрусов сок, ананас, пиперки, домати, череши, голи праскови. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E232 Sodium biphenyl-2-oxide/Sodium orthophenyl phenol Вж. E231.

E233 Thiabendazole Може да се използа за земеделски цели. Типични продукти са цитрусови плодове, ябълки,, круши, картофи, банани, гъби, месо, мляко. Забранен в Австралия. Отхвърлен в някои страни.

E234 Nisin Антиботик, извлечен от бактерии. Среща се в бирата, обработените сиренета, доматеното пюре. Не са познати вредни ефекти.

E235 Natamycin Против образуване на плесени, извлича се от бактерии. Понякога се ползва в медицината за лечение на candidiasis (кандидоза?).

E236 Formic acid Мравчена киселина. Да се избягва. Отхвърлена в някои страни. Забранена в Австралия.

E237 Sodium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E238 Calcium formate Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E239 Hexamine Да се избягва. Отхвърлен в някои страни. Забранен в Австралия.

E249 Potassium nitrite Калиев нитрит. Фиксатор/стабилизатор на цвета и консервиращ агент за месо. Нитритите могат да засегнат способността на тялото да пренася/усвоява кислорода и в резултат на това да причинят недостиг на въздух/задушаване, замайване и главоболие. Забранен в храните за пеленачета и деца. Потенциален канцероген.

E250 Sodium nitrite Натриев нитрит. Вж. E249. Може да се свързва с химикали в стомаха, образувайки нитрозамин. Може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции. Потенциално канцерогенен. Забранен в много държави. HACSG препоръчва да се избягва.

E251 Sodium nitrate Натриев нитрат. Вж. E250. Използван също при производството на азотна киселина, за целите на наторяването и за производството на ферментационни месни продукти.

E252* Potassium nitrate Калиев нитрат. Вж. E249. Може да бъде извлек от животински и растителни остатъци/отпадъци. Използва се в барутните експлозиви и в торовете, и в съхраняване/консервиране на месо. Може да причини хиперактивност и други вредни реакции. Потенциален канцероген. Забранен в много страни.

E260 Acetic acid Оцетна киселина. Главна компонента на оцета. Произвежда се синтетично от дървесина. Използва се в туршии/саламури, лютеници и сосове. Не са известни вредни ефекти.

E261 Potassium acetate Калиев ацетат. Киселина, добавяна в храните. Типични продукти са сосове, туршии. Да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция.

E262 Sodium diacetate, sodium acetate Натриев ацетат и диацетат. Киселини за храни, регулатори на киселинността. Не са познати вредни ефекти.

E263 Calcium acetate Калциев ацетат. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Страничен продукт на производството на алкохол от дървесина. Използва се за получаване на оцетна киселина (оцет) и за производство на разяждащи боите средства.

E264 Amonium acetate Амониев ацетат. Може да предизвика гадене и повръщане.

E270* Lactic acid Млечна киселина. Киселина за храни, регулатор на киселинността. Получава се чрез загряване и ферментиране на въглехидратите в млечната суроватка, в картофите, в царевичното нишесте или в меласата. Трудно смилаема за бебета. Типични продукти са формули за кърмачета, сладкарски изделия, бонбони, сосове/плънки, безалкохолни напитки, понякога бира.

E280 Propionic acid Пропионатите се съдържат естествено във ферментационните храни, в човешката пот и в храносмилателния тракт на преживните животни. Може също да се извличат за комерсиални цели от етилен и въглероден окис, пропионалдехид, природен газ и от ферментирала дървесина. Получават се когато бактериите разлагат фибрите. Използват се в хляба и в тестените продукти.

E281 Sodium propionate Може да доведе до мигрена. Типични продукти са тестените.

E282 Calcium propionate Вж. E281.

E283 Potassium propionate Вж. E281.

E290 Carbon dioxide Въглероден двуокис. Охладител на двигатели, дериват от вародобива. Може да повиши ефекта на алкохола. Типични продукти са вино, безалкохолни напитки, сладкарски изделия.


# 94
  • Мнения: 2 242
В сайта на Българска национална асоциация на потребителите има много полезни тестове на различните марки хранителни продукти Wink

Morgana много вярни неща казваш Peace – а за киселото мляко полезен ми беше следващият тест 
Сравнителен тест на български кисели млека
Сравнително изследване на кренвирши
Сравнителен тест на кашкавал
Сравнителен тест на сирена
Сравнителен тест на краве масло

# 95
  • София
  • Мнения: 6 477

Голям праз, ясно, ама защо има и захар? Защо не си позлват тогава само подсладители?

Единственото обяснение, което ми идва наум е, че захарта е по-обемна от подсладителите и тестените изделия "бухват". Подсладителят ги сплесква. А за напитки нямам обяснение...  newsm78


Мила, хайде сложи си очилата и забележи кавичките, които съм използвала.
Да не говорим, че съм пояснила, че става въпрос за обем.

Моля те, чети и мисли преди да пишеш!
[/quote]

Е, тук вече нещо не разбрах...как "бухват" на обем?! От какво?! От физическото добавяне на захар понеже е в по-голямо количество от подсладителя ли? Сериозно, не разбрах.....А иначе тестените изделия "бухват" от отделения газ от дрождевите гъбички, които се намират в маята и така се увеличава обема. Но за целта е нужна захар, която дрождите да усвоят, а не могат да папат подсладителите понеже те са съвсем друга група химични съединения.....Извинявам се, но наистина не разбирам какво имаш предвид, независимо, че нося контактни лещи Embarassed Не искам да обидя никого, просто ако мога да внеса разяснение за нуждата от захар в този случай.

# 96
ного полезна тема...някой да има представа къде се премести онази жена от пазара на Ситняково, която продаваше зеленчуци с ниско съдържание на нитрати?

# 97
  • Мнения: 136
аз осигурявам доста строг контрол на храните. за две год и половина илия е изял най-много 5 пар4енца шоколад и 4-5 шоколадови бонбона-и то по рождени дни. рядко имаме в къщи гризки. купувам пълнозурнести бисквити най-вече .кремвирши и всякакви други колбаси със съмнителен произход гледаме да не влизат в хладилника и т.н.

# 98
  • Мнения: 473
Как изобщо ще допуснеш свекърва ти да дава на детето ти каквото си иска? Че какво от това че ще ти се разсърди? Много важно. Нека се сърди. Трябва да си твърда и категорична. Аз като чета какво давате на детето направо полудявам. Захар с лъжичка - ужас. Колкото повече вредни храни даваш на детето, толкова по-малко ще яде полезните. И кака ще порасне? От какво ще порасне ако не яде зеленчуци, плодове, мляко и др. Колкото повече ядат децата шоколади, сладки неща като вафли, десертчета и др. подобни с по-силен вкус, толкова по-малко ядат нормалните храни, които трябва да ядат.

Общи условия

Активация на акаунт