Козуначени кифлики, как?

  • 48 600
  • 40
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 1 436
Момичета,а в кухненските роботи може ли да се меси тестото? newsm78

Ако имаш приставка за тесто, защо да не може  Thinking

# 31
Аз приготвям козуначени  ( в случая макови) кифли, като ползвам кухненски робот за месене. Както всички мои рецепти, тази е пригодена за диабетици, но може да си замените подсладителя със 130 гр. захар. Пак се получава по здравословен продукт.
Кокато в тестата се ползва суха активна мая, не е необходимо предварително приготвяне на маена каша, маята се слага заедно с брашното.


                                      Макови кифли
                                         6 броя

600 гр. типово брашно
1/2 ч.л. сол
1 суха мая (7 гр.)
2 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"
1 яйце
100 мл. зехтин
100 мл. течна готварска сметана
100 мл. вода
1/2 флаконче есенция лимон
1/2 флаконче есенция ром
 ~ 5 гр. маково семе



От затоплената вода (40 градуса), зехтина, сметаната, есенциите, подсладителя, маята, белтъка на яйцето, солта и 500 гр. брашно се замесва еластично тесто (120 сек. в кухненски робот). Тестото се оставя покрито на топло да втаса (почти удвоява обема си). Премесва се отново с прибавка на 50 гр. брашно (90 сек. в кухненски робот) и отново се оставя да втаса. Операцията се повтаря с последните 50 гр. брашно. Втасалато тесто се разделя на 6 къса, от които се разточват елипси, които се навиват на кифли и се завиват краищата им. Подреждат се в тава (ако не е тефлонова, тавата се намазва с олио) на разстояние една от друга, намазват се с жълтъка на яйцето, разбит с 1 ч.л. вода и след като се оставят да втасат още половин час, се намазват отново с жълтък, поръсват се с маковото семе и се пекат в предварително загряла фурна на 200 градуса до златисто кафяво.

# 32
  • Spain
  • Мнения: 3 750
аз правя козуна4ени кифли4ки по рецептата за козуна4но тесто на Габи-С
ето го варианта описан от мен

# 33
  • Мнения: 74
КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИЧКИ
5 яйца (+ 1 яйце за намазването)
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. мас (олио)
1 пак. мая за хляб
2 ванилии
2 ч.ч. прясно мляко
брашно (около 1 1/2 - 2 кг)
Маята с 1 с.л. захар и щипка сол се разтапят. Прибавя се 1 ч.ч. прясно мляко + малко брашно и се разбъркват на кашичка (като за палачинки). Оставя се да втаса.
Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Прибавят се ванилиите (може и лимонова есенция), втората чаша мляко и разтопената мас (олио). Към сместа се добавя втасалата мая и се смесват. Омесва се с брашното. Меси се дълго, докато по повърхността на тестото се оформят мехурчета, аз освен това го "бия" 70-100 пъти. Втасва в голям съд, намазан с олио. След като втаса тестото, се размесва леко, къса се парче, колкото мъжки юмрук и се разточва на кръгла кора, дебела около 1/2 см. Разрязвам на 12 триъгълника. В широката част на всеки триъгълник слагам лъжичка сладко смесено с млени орехи. Мой патент е да използвам сладко от настъргани дюли - става по-вкусно от традиционните мармалади. Навивам навътре и оформям кифличка. Колкото по-малки станат кифличките, толкова са по-ефектни. Така приготвените кифлички се нареждат в намаслена тава и се оставят на топло да втасат отново. След като бухнат, се мажат с разбитото яйце (аз използвам цяло яйце, ако ползвате само жълтък, разредето го с малко вода или олио). Накрая наръсвам отгоре захар, мак, сусам и др. на вкус и пека в умерена фурна (180-200 гр.) първо отдолу, а ако се налага, допичам и отгоре. Вадя ги горещи от тавата и ги оставям върху хартия да изстинат. Да ви е сладко! 
 
(http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=86477.0)





 http://www.snimka.bg/album.php?album_id=235079Това са моите първи произведения благодарение на тази рецепта.Благодаря на Как' Сийка !

# 34
  • БГ
  • Мнения: 1 162
Ето ги и моите първи козуначени кифлички, току-що извадени от фурната, направо се топят в устата!!!   Grinning



Благодаря на Джемма за чудесната рецепта!!!    bouquet

# 35
  • Мнения: 4 668
Просто ви се възхищавам , момичета - страхотни произведения  Peace
На мен месенето нещо не ми е силна страна , но ми е голям мерак да пробвам с тези кифлички  Grinning

Джемма , искам да те попитам - аз нямам машина за хляб , как да ги меся  Embarassed
И още нещо - как ги правиш толкова хубави и правилни ? Вижда ми се направо непостижимо  Simple Smile

# 36
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Джемма , искам да те попитам - аз нямам машина за хляб , как да ги меся  Embarassed
И още нещо - как ги правиш толкова хубави и правилни ? Вижда ми се направо непостижимо  Simple Smile

И аз се присъединявам към питането, Джемма Praynig
Колко кифлички излизат горе долу от рецептата ти?

# 37
  • Мнения: 1 777
Джемма благодаря за споделената рецепта. HugДнес направих кифличките. Simple Smile
На мен ми излязоха 24 кифлички.

# 38
  • София
  • Мнения: 1 524
Джемма  smile3525 smile3525 smile3525 smile3525 страхотни станаха, сега остава и утре да са все така вкусни и  направо имам да те черпя (мъжо си идва утре от командировка)
Първата партида лекооо изгорих, но втората е направо невероятна, е снимах първата и ми свърши батерията.

# 39
  • Мнения: 3 830
Уф..................страхотно изглеждат. Браво на Вас!  bouquet
ще направя и аз щом се открие малко свободно време Peace  chef

# 40
  • Мнения: 9 991
Мерси на джема, така ми хареса снимката че не им устоях и ги направих, макар че за първи път правя такова нещо станаха  страхотни.

Общи условия

Активация на акаунт